Constituirea clubului in asociatie cu fundament legal

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Constituirea clubului in asociatie cu fundament legal

incep prin a-mi cere scuze ca intru asa de rar pe forum... (ca de obicei, timpul e de vina).
    la intalnirea de duminica, in urma discutiilor (cu brutusanf, tata si cine mai era pe acolo - sorry nu am retinut prea multe nume) ne-a venit ideea de a face ceva "oficial" cu acest logan-club. eu fac parte dintr-un club (ce are legatura tot cu masinile, numai ca 4x4 :p ) si am dat ca exemplu structura lui: asociatie non-profit, ce a ajuns la 70 de membri (mai mult sau mai putin activi) ce platesc o cotizatie lunara de x lei, asociatia(sau clubul) este inscris (undeva, habar n-am) si are si cateva avantaje(de exemplu, un contract cu un service auto specializat unde au reduceri, sau faptul ca cei 2% din salariu care trebuiesc dati oricum undeva - stiti voi, cei angajati - pot fi virati in fondul clubului).
    in fine, nu stiu prea multe despre cum se infiinteaza exact si ce reguli bla bla bla-uri etc trebuiesc indeplinite, dar joi este sedinta la club (lunara) si o sa intreb presedintele (da, clubul are o structura interna - presedinte, vice, secretar, casier, 15 membri fondatori si nu mai stiu) cum au facut ei cand s-au infiintat.
    imi cer scuze daca v-am adormit, acum va astept pe voi cu pareri: vreti, ce ziceti.... etc etc etc
    cam asta a fost...

super ar fi.. ...eu propun filiala si in constanta.....
    JUST ME.....30-rdd......

Comment

Originally posted by mary
      sau faptul ca cei 2% din salariu care trebuiesc dati oricum undeva - stiti voi, cei angajati - pot fi virati in fondul clubului).
      ..
      sunt de acord cu asta,dar 2% este mult din salariu iti dai seama,la salariul meu de 3000 ron/luna sa dau 2% e cam mult )

Comment

Originally posted by SUPERCAR
        sunt de acord cu asta,dar 2% este mult din salariu iti dai seama,la salariul meu de 3000 ron/luna sa dau 2% e cam mult )
        N-ai inteles!...

E vorba de cei 2% din impozitul pe salariu DEJA PLATIT DE TINE!!!. In consecinta tu nu trebuie decat sa platesti cotizatia lunara. Cei 2% ii vireaza statul in contul unei asociatii/fundatii neguvernamentale si non-profit.

Comment

aha am inteles,asa da e super ce sa zic

Comment

Originally posted by mary
            incep prin a-mi cere scuze ca intru asa de rar pe forum... (ca de obicei, timpul e de vina).
            la intalnirea de duminica, in urma discutiilor (cu brutusanf, tata si cine mai era pe acolo - sorry nu am retinut prea multe nume) ne-a venit ideea de a face ceva "oficial" cu acest logan-club. eu fac parte dintr-un club (ce are legatura tot cu masinile, numai ca 4x4 :p ) si am dat ca exemplu structura lui: asociatie non-profit, ce a ajuns la 70 de membri (mai mult sau mai putin activi) ce platesc o cotizatie lunara de x lei, asociatia(sau clubul) este inscris (undeva, habar n-am) si are si cateva avantaje(de exemplu, un contract cu un service auto specializat unde au reduceri, sau faptul ca cei 2% din salariu care trebuiesc dati oricum undeva - stiti voi, cei angajati - pot fi virati in fondul clubului).
            in fine, nu stiu prea multe despre cum se infiinteaza exact si ce reguli bla bla bla-uri etc trebuiesc indeplinite, dar joi este sedinta la club (lunara) si o sa intreb presedintele (da, clubul are o structura interna - presedinte, vice, secretar, casier, 15 membri fondatori si nu mai stiu) cum au facut ei cand s-au infiintat.
            imi cer scuze daca v-am adormit, acum va astept pe voi cu pareri: vreti, ce ziceti.... etc etc etc
            cam asta a fost...
            este in discutie de ceva vreme,astept rezultate de la altii,sa vad cum s-a procedat si o sa incerc sa fac si eu ceva!Din cate stiu se ajunge la o cheltuiala de cateva sute de oiro,4-5 sute,pentru acte,un fond care trebuie sa fie dublu salariului mediu pe economie...etc
            Pentru a evita imposibilitatea resetarii parolei pe forum, userii cu adresa de @yahoo.com sunt rugati sa activeze o alta adresa de mail, diferita de @yahoo.com.

Comment

Ar fi bine sa fie ceva mai oficial,mai solid din punct de vedere legal ,ceva in genul unei asociatii chiar daca ar fi sa platim o cotizatie lunara(dar fara shmekerii cu fondurile).Eu sustin ideea Nu ma pricep la chestiile astea,dar ar fi bine sa avem ceva putere,mai in randul asociatiilor.Ideea lui mary este foarte buna pt acest club,este parerea mea.
              Forum neinteresant. Delogat definitiv.

Comment

baaaaaaiiiii!!! o juma de ora am cautat mesajele astea si am crezut ca le-a sters cineva (si bineinteles ca mi-a zburat gandul in n-shpe mii de parti "cine ce are cu mineeee??" :p ) m-am linistit acum...
                i-am dat lui brutusanf o mica parte din regulamentul acelui club, sa vada cam cum arata. daca el e de acord, il rog sa-l posteze aici ca sa vedeti cu totii cam ce reguli ar trebui respectate, ce ne asteapta :p
                somn usor!!

Comment

pai pana atunci pe mine ma intereseaza pasii care trebuie facuti pentru inregistrarea clubului...
                  Pentru a evita imposibilitatea resetarii parolei pe forum, userii cu adresa de @yahoo.com sunt rugati sa activeze o alta adresa de mail, diferita de @yahoo.com.

Comment

@Cristi_XP
                    Imi surade si mie ideea dar sa stam stramb si sa judecam drept...
                    Problema nu se rezolva foarte simplu. Trebuiesc o gramada de chestii, printre care: logistica (spatiu de functionare, calculatoare, embleme, oameni de truda, oameni cu relatii), bani (foarte multi bani! nu vorbesc de cateva sute de euro ci de cateva mii) pentru constituire si inregistrare si astea doar pentru inceput, inregistrarea siglei si emblemei la ORDA. Daca vom reusi infiintarea vor trebui angajati oameni: contabil(i), om (oameni) de legatura cu autoritatile (Garda Financiara, Administratie Financiara, Politie Economica, etc), cenzori, om pt marketing, jurist, organizatori (de intalniri, evenimente), etc.
                    Eu zic mai intai sa facem un poll sa vedem pe cati oameni ne putem baza, adica oameni care sunt dispusi sa plateasca o cotizatie lunara si care sa fie membri activi, nu doar membrii inscrisi apoi sa cautam pe cineva care sa intocmeasca un plan concret de functionare si derulare activitati, pentru ca altfel nu te poti duce la sponsori sa le ceri finantare doar pt faptul ca avem niste embleme.

Comment

Imi surade si mie ideea.Deci cand ne apucam de treaba ?
                      Facebook: https://www.facebook.com/CrisGarage

Comment

nu e vorba de mii de euro,este vorba clar,de cateva sute de euro,ca sa iti platesti un avocat ca sa iti faca actele .
                        Procedura Rezervării denumirii asociatiilor, fundatiilor si federatiilor
                        În vederea rezervării denumirii, este necesară completarea unei cereri (model în Anexa la Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 954/2000) şi ataşarea dovezii în original a achitării tarifului de 5 RON, la orice unitate a Trezorerie, în contul 20360150-„Alte venituri”(noua clasificaţie a indicatorilor privind bugetul de stat a fost aprobată prin Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 1954/2005).
                        Cererea se depune la Registratura generală a Ministerului justiţiei ori se transmite prin poştă, termenul de soluţionare fiind de 3 zile de la data primirii cererii.
                        Pentru informaţii procedurale şi eliberarea dovezilor de disponibilitate a denumirii este organizat program cu publicul la nivelul Direcţiei pentru relaţii cu publicul şi evidenţa ONG, de luni până vineri între orele 10,00-12,00 iar marţea şi joia şi între orele 14,00-16,00.
                        atasat am pus si modelul de cerere...
                        Faza este ca multa lume vrea o asociatie non profit,putini stiu la ce ajuta chestia asta,de aia am stat si am asteptat,mai sunt altii care fac asta inaintea mea,si sa vad ce si cum
                        Si textul de lege...
                        Ordonanta nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, completata si modificata cu Ordonanta nr. 37 din 30 ianuarie 2003

Nota : articolele adaugate/modificate, apar in bold.

CAPITOLUL I - Dispozitii generale

Art. 1.

(1) Persoanele fizice si persoanele juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati de interes general sau in interes comunitar ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii ori fundatii in conditiile prezentei ordonante.

(2) Asociatiile si fundatiile constituite potrivit prezentei ordonante sunt persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial.

(3) Partidele politice, sindicatele si cultele religioase nu intra sub incidenta prezentei ordonante.

2. Dupa articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 11, cu urmatorul cuprins:
                        Art. 11 - (1) In sensul prezentei ordonante, se considera a fi de interes general domenii ca: dezvoltarea economica, culturala si sociala, promovarea si apararea drepturilor si libertatilor omului, promovarea sanatatii, educatiei, stiintei, artelor, traditiilor, culturii, prezervarea monumentelor culturale, asistenta sociala, ajutorarea saracilor si defavorizatilor, asistenta oamenilor dezavantajati fizic, a copiilor si a persoanelor in varsta, activitatea de tineret, sporirea cunoasterii si participarii civice, protejarea mediului si naturii, sprijinirea religiei si valorilor umane, sustinerea bunastarii sociale, sprijinirea lucrarilor publice si infrastructurii, sprijinirea sportului.

(2) Prin interes comunitar se intelege orice interes care este specific:
                        a) unei comunitati: cartier, localitate, unitate administrativ-teritoriala;
                        b) unui grup de persoane fizice sau persoane juridice care urmaresc un obiectiv comun sau au aceleasi opinii, aceeasi cultura, orientare religioasa, sociala, profesionala si altele asemenea.

Art. 2.

Prezenta ordonanta are ca scop crearea cadrului pentru:

a) exercitarea dreptului la libera asociere;

b) promovarea valorilor civice, ale democratiei si statului de drept

c) urmarirea realizarii unui interes general, local sau, dupa caz, de grup;
                        d) facilitarea accesului asociatiilor, fundatiilor si federatiilor la resurse private si publice;

e) parteneriatul dintre autoritatile publice si persoanele juridice de drept privat fara scop patrimonial;

f) respectarea ordinii publice.

Art. 3.

Actele juridice de constituire a asociatiilor si fundatiilor, incheiate in conditiile prezentei ordonante, sunt guvernate de legea civila.

CAPITOLUL II - Infiintarea asociatiilor si a fundatiilor

Sectiunea 1 - Constituirea si inscrierea asociatiei

Art. 4.

Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, comunitar sau, dupa caz, in interesul lor, personal nepatrimonial.

Art. 5.

(1) Asociatia dobandeste personalitate juridica prin inscrierea in Registrul asociatiiior si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul.

(2) In temeiul dreptului constitutional la asociere, persoanele fizice se pot asocia fara a constitui o persoana juridica atunci cand realizarea scopului propus permite aceasta.

Art. 6.

(1) In vederea dobandirii personalitatii juridice, asociatii incheie actul constitutiv si statutul asociatiei, in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.

(2) Actul constitutiv cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:

a) datele de identificare a asociatilor: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;

b) exprimarea vointei de asociere si a scopului propus;

c) denumirea asociatiei

d) sediul asociatiei;

e) durata de functionare a asociatiei - pe termen determinat, cu indicarea expresa a termenului sau, dupa caz, pe termen nedeterminat;

f) patrimoniul initial al asociatiei; activul patrimonial, in valoare de cel putin dublul salariului minim brut pe economie, la data constituirii asociatiei, este alcatuit din aportul in natura si/sau in bani al asociatilor;

g) componenta nominala a celor dintai organe de conducere, administrare si control ale asociatiei;

h) persoana sau persoanele împuternicite sa desfasoare procedura de dobandire a personalitatii juridice;

i) semnaturile asociatilor.

(3) Statutul cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:

a) elementele prevazute la alin. (2), cu exceptia celor de la lit. g) si h);

b) explicitarea scopului si a obiectivelor asociatiei;

c) modul de dobandire si de pierdere a calitatii de asociat;

d) drepturile si obligatiile asociatilor;

e) categoriile de resurse patrimoniale ale asociatiei;

f) atributiile organelor de conducere, administrare si control ale asociatiei;

g) destinatia bunurilor, in cazul dizolvarii asociatiei, cu respectarea dispozitiilor art. 60.

(4) La autentificarea actului constitutiv si a statutului asociatiei se va prezenta dovada eliberata de Ministerul Justitiei privind disponibilitatea denumirii noii asociatii.

(5) Este interzisa utilizarea in denumirea asociatiilor a unor sintagme sau cuvinte specifice autoritatilor si institutiilor publice ori unor profesii liberale sau altor activitati cu reglementari proprii.

(6) In cazul nerespectarii dispozitiilor alin. (5), Ministerul Justitiei va refuza eliberarea dovezii disponibilitatii denumirii.

Art. 7.

(1) Oricare dintre asociati, pe baza amputernicirii date in conditiile art. 6 alin. (2) lit. h), poate formula o cerere de inscriere a asociatiei in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala urmeaza sa-si aiba sediul.

(2) Cererea de inscriere va fi insotita de urmatoarele documente:

a) actul constitutiv;

b) statutul asociatiei;

c) acte doveditoare ale sediului si patrimoniului initial.
                        d) avizul ministerului sau organului de specialitate al administratiei publice centrale in a carui sfera de competenta isi desfasoara activitatea.

Art. 8.

(1) Asociatia devine persoana juridica din momentul inscrierii ei in Registrul asociatiilor si fundatiilor.

(2) In termen de 3 zile de la depunerea cererii de inscriere si a documentelor prevazute la art. 7 alin. (2) judecatorul desemnat de presedintele instantei verifica legalitatea acestora si dispune, prin incheiere, inscrierea asociatiei in Registrul asociatiilor si fundatiilor.

(3) O data cu efectuarea anscrierii, incheierea prin care s-a dispus inscrierea se comunica, din oficiu, organului financiar local in a carui raza teritoriala se afla sediul asociatiei, pentru evidenta fiscala, cu mentionarea numarului de inscriere in Registrul asociatiilor si fundatiilor.
                        Problema sta in felul urmator,la ce ajuta faptul acesta?
                        Daca se va pune in aplicare,va fi infiintat clubul,iar celelalte vor fi filiale are clubului ,fiacare avand reprezentanti .
                        Attached Files
                        Last edited by Cristi_Xp; 14 November 2007, 09:27.

Comment

Este o idee foarte buna pe care o sustin si eu.
                          LOGAN--> <--TOYOTA

Comment

In primul rand sef de trib trebuie sa te gandesti bine daca poti sa te inhami la treaba asta, adica daca ai timp, nervi, dispozitie sufleteasca s.a.m.d..
                            In al doilea rand trebuie gasita o modalitate de a afla cine este dispus sa devina membru si ce cotizatie este dispus sa achite lunar pentru a face o medie. Totodata cei dispusi propun sa-si dea numele real eventual si alte date(nr. telefon, adresa).
                            In al treile rand presupun ca comitetul de initiativa va fi din Timisoara asa ca trebuie sa discuti cu colegii sa vezi cine te ajuta(nu numai material).
                            Dupa toate astea daca este viabila treaba, gasim si o cale de a strange banii.
                            Cel mai lent 1,6 8v

Comment

parerea mea (cat o conta ea): e mai bine asa cum e.

motive:
                              1. insuficienti membri (cati vin la intalnirea saptamanala din Bucuresti in mod constant? tot ei ar fi si cei dispusi sa dea bani).
                              2. banii. Strica prieteniile. Cotizatia e fixa.
                              Problemele apar cand vrem sa ii cheltuim:
                              - pe ce?
                              - ii ajuta pe toti la fel respectiva cheltuiala?
                              - E prea scump... de unde o fi cumparat? de ce o fi luat de acolo ?
                              - cine administreaza banii? cum il alegem? prin vot? vot egal?

Si ma mai pot gandi la o multime de alte frecusuri care pot aparea ...
                              Logan KissFM 1.5 dC
                              B-79-MEF

Comment

Working...
                              X
                              Anulare DPF
                              Politica de Securitate Google