Originally posted by Silviu
View Post
Evident ca intervii cu frana de serviciu daca situatia o cere dar prima actiune este cea a transmisiei, care te poate ajuta mult daca se comporta corespunzator.
Personal nu as ajunge in frana de motor nici la 5000 cu motorul asta dar nu vreau sa vorbesc de mine sau ce as face eu ci de un caz general in care schimbarea in superioara cand tu ai nevoie de frana de motor mi se pare nepotrivita.
Tocmai ca sa eviti sa ajungi la 6500 in coborare in a 1a si ea sa schimbe trebuie sa te ajute pe prima portiune a pantei, cand inertia e mai mica si poti sa controlezi mult mai bine miscarea.
Dar sigur ca este o chestie le care fiecare o simte in felul lui.
Originally posted by S Stepway
View Post
Asta cand nu atingi acceleratia.
Daca reduci foarte fin retrogradarea(ambreierea) se simte mai ok si efectul de recul este mult mai mic.
Spuneam ca si eu m-am obisnuit sa o scot la N din mers, motivul fiind eliminarea retrogradarilor (cu uzura implicta a franelor) si a efectului de recul. Insa eu urmaresc momentul astfel incat turatia sa fie cat mai mica, nu o scot cand e in "sarcina", cam cand turatia scade pe la 1200 si urmeaza sa retrogradeze. In niciun caz nu o scot in N daca e deja in frana de motor intr-o anumita treapta, am incercat o data in mod intentionat si s-a auzit "clanc-ul" clasic de debreiere in sarcina. Uzura cred ca e considerabila in momentul ala.
Comment