Ce Tip De Ulei Folositi?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Am specificat clar in postul meu ca uleiul ti-l pui in motor in functie de cum mergi !!!

    Comment


    • Si ca termin treaba : A1(W30) pt.economie de combustibil, A3 (W40) pt. protectie. Pe mine ma intereseaza protectia motorului, nu 10 litri de benzina economisiti pe an.

      Comment


      • adica daca merg cu 140km/h 50min cu dacia oli 5w30 ce se intampla la motor "cum adica se rupe filmul"??

        Comment


        • Pana nu se aduc dovezi, unele afirmatii sunt doar mituri urbane, din ce observ aici.
          In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul

          Comment


          • i se rupe filmul este o metafora. 5w30 semisintetic nu este ulei de 4000 rpm la 40 grade afara 105 in motor

            Comment


            • Originally posted by alessandro View Post
              pana si in manual scrie de 5w50 la +30 grade.

              mi se pare cea mai potrivita pentru motoarele de Logan
              Mai Alessandro, stiu ca avem carnete de intretinere fel, nu scrie de 5w50; la >30grade scrie 5w30 sau 5w40.
              Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

              Comment


              • imi cer scuze. vorbeam de manualul de Laguna 1.6 16v K4M

                acolo se recomanda 5w50, 10w50 la >30

                Renault Sport recomanda pentru K4M RS Motul 300V 10w40

                Renault Sport foloseste in Clio Super 1600 Elf HTX 833 adica 15w40

                daca vrei si iti place sa chinui 16 valvele din dotare cu ture multe astea sunt uleiuri de folosit.

                Comment


                • Da, dar vezi tu ca si k4m-urile asta sunt diferite intre ele, construite in mai multe variante 690( cel de pe Logan), 750, 753, de aceea si recomandarile unui anume ulei sunt diferite, in speta , 5w30, 5w50.
                  Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                  Comment


                  • pistoane, vilbrochen, cuzineti, biele, supape, culbutori hidraulici....toate astea sunt identice la K4M

                    intre coduri difera : axe cu came, admisie, distrubutie, clapete fluture, norme poluare, etc

                    sa nu imi zici ca RS ul are lobul axei mai diferit si trebuie uleiul sa unga altfel

                    pe bidonul ala de Elf scrie HTX 833. uleiul de cutie folosit de s1600 este Mobil 1. come on it's all over the news
                    Attached Files
                    Last edited by alessandro; 30 April 2012, 13:08.

                    Comment


                    • Nu zic nimic; oricum deocamdata sunt multumit de Edge, dar as dori la urmatorul schimb sa incerc si Evo 5w40, asta fiindca tu zici ca esti multumit.
                      Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                      Comment


                      • SXR e un ulei care merge si atat.
                        da sunt multumit fata de M1 0w40 USA si foarte nemultumit fata de Elf Moto Campione.

                        de 3 ani de cand am luat masina forumurile si manualele de Renault 1,6 16v imi sunt Biblie. cu ele adorm cu ele ma trezesc

                        nici unde eu nu am vazut sau am auzit de K4M mai suparat sa fie folosit cu 5w30, 0w30 sau 0w40. minim 5w40 si in 99% din cazuri 5w50 si 10w50

                        Comment


                        • Si cand te gandesti ca la revizie astia din service iti puneau 5w30 si dacia pe deasupra, la 16v. hmm; acum vad ca nu te mai inghesuie asa cu Dacia , in reprezentantele din Galati au si Elf; in plus poti opta si sa aduci uleiul propriu, bineinteles sa corespunda specificatiilor din carnetul de intretinere.
                          Last edited by IancuMIC; 30 April 2012, 13:25.
                          Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                          Comment


                          • Originally posted by alessandro View Post
                            1. protectia mare pe timp indelungat ( FIA 24h, RallyRaid etc ) ti o da un ulei 100% sintetic mai vascos. un w50 w60

                            2. unde este nevoie de putere mare, frecare vascoasa redusa la turatii mari ( HillClimb, PS, SuperLap) protectia ti o ofera un w20 w30

                            masinile de F1 de ce folosesc un ulei special pentru calificari si altul pentru cursa ?

                            vorbim numai de uleiuri 100% full sintetice fie ca sunt w20 sau w60. nu mi da exemplu Aral 20w50.

                            ia zi intre un 0w30 si un 5w50 ambele full sintetice care protejeaza mai bine pe autostrada facuta in 6000 rpm cateva sute de km constant ?
                            Depinde despre ce masina vorbim. Daca e vorba de un motor facut sa mearga pe vascozitati mici (modern), protectia maxima o sa o asigure un 0W30. Daca vorbim de un motor care merge pe vascozitati mari, protectia o sa o asigure un ulei mai vascos. Luam o Honda si facem 500 km mers non stop WOT, eu as baga 0W30/5W30. Tu ai baga 5W50 sa iti asigure protectia ? Loganul nu merge bine cu 20 fiindca nu a fost conceput pentru asa ceva, nu ca nu ar fi smecher uleiul.

                            Calitatea unui ulei tine doar de formularea, vascozitatea trebuie doar aleasa potrivit pentru motor si in anumite cazuri pentru aplicatia la care este folosit. Este imposibil sa iti dai seama de calitatea unui ulei dupa vascozitate, de ce refuzi sa intelegi chestia asta ? Afirmatia ta "are 15.1 la 100* deci e bun" nu are nicio baza, asta ar insemna ca toate uleiurile cu vascozitate de 15 la 100* sunt bune ceea ce stii bine ca nu e deloc adevarat. Eventual poate fi POTRIVIT pentru un motor, nu bun la modul general. Plus ca cu cat ar fi mai vascos un ulei cu atat ar trebui sa fie mai bun si implicit mai scump. In realitate e cam invers.

                            Cat despre protectia "pe termen lung" si uleiurile cu vascozitate mare, fenomenul este urmatorul - orice ulei, oricat de bun ar fi, isi pierde din vascozitate in timp (uzura), de aia la cursele de anduranta se folosesc uleiuri la limita superioara a vascozitatii permise, ca la sfarsitul cursei sa mai ramana ceva din el si sa mai aiba o vascozitate inca ok pentru motor, ceva in genul il bagi 20W60 si il scoti 15W40. Daca se pleaca cu uleiul la limita inferioara a vascozitatii permise, la un moment dat o sa fie prea subtire pentru motorul respectiv si pot sa apara probleme. De aia in calificari se foloseste cel mai fluid ulei posibil, iar in cursa unul care la sfarsit sa mai aiba viata in el cat sa nu crape motorul, fiind mai vascos are de unde sa piarda vascozitate.

                            Chiar nu are rost sa mai insisti ca vascozitatea are vreo legatura cu calitatea uleiului fiindca nu e asa, problema e ca multi care citesc pe aici habar nu au si poate o iau de buna, mergand pe principiul ca more is better o sa isi buleasca motoarele si o sa ceara la magazin ulei mai vascos ca a vazut el ca e "mai bun".

                            Next - tendinta peste tot este sa se foloseasca uleiuri cu vascozitate cat mai mica la proiectarea unui motor si folosirea celui mai fluid ulei posibil la un motor deja existent, de ce sa facem noi pipi impotriva vantului ?

                            Apoi, eterna problema - chiar nu imi dau seama ce legatura are Loganul tau stock, condusul tau pe strada cu motoare modificate semnificativ, regim de utilizare de N ori mai dur, etc ? Noi avem Logan, te uiti in manualul DE LOGAN (!) si iti alegi uleiul potrivit pentru STRADA (ca doar acolo mergi nu ?), asta daca vrei sa obtii maximul de viata pentru motorul tau.

                            Cand o sa realizezi ca tu nu ai redline ca un K4M RS, ca tu nu ai performantele unui S1600, ca tu nu folosesti Loganul nici pe sfertul alora din campionatele de rally, ca tie nu ti se rupe daca iti crapa motorul dupa cursa, ca aia nu dau 2 bani de cum merge masina iarna zi de zi la -30*, ca tu nu ai nici cutiile lor de viteza si nici nu schimbi treptele ca ei, o sa iti dai seama ca e un rahat pe bat sa folosesti uleiul pe care il folosesc aia. In cel mai bun caz o sa te tina motorul cat te-ar tine cu un ulei cu vascozitate normala pentru Logan (slabe sanse), in cel mai rau o sa il bulesti. Doar ti-am exemplificat cu Impreza aia care din 4 uleiuri (2 cu 40 si 2 cu 50, de la aceeasi procuatori, aceeasi gama), cele cu rezultate bune erau alea cu 40, la 50 ambele au dat chix. Vorbim de masina FOARTE performanta si modificata si testul s-a facut in regim de circuit iar concluzia s-a tras in urma testarii in laborator nu ca "mi se pare ca a mers nu stiu cum". Argumentul ca ala e "ceas elvetian" nu tine, omul a folosit vascozitati PERMISE de producator, asa cum si la Logan e permis mai mult de 40, asta nu inseamna ca o sa ofere cele mai bune rezultate, chiar daca vorbim de track day. Intr-o sesiune pe circuit cu un impreza ca ala, uleiul ajunge la 130-140* ca peak temperature (nu e presupunere e fapt) deci probabil tu ai folosi 30W90 daca ai putea (si daca ar exista) . Daca vrei iti pot da link, il caut sa te convingi.

                            Bottom line - cand o sa avem Clio Sport atunci o sa bagam ce recomanda Renault Sport, cand o sa avem S1600 si o sa ne dam cu el pe circuit, atunci o sa bagam si ce recomanda pentru el, pana atunci avem Dacia Logan, stock (cel putin pe partea de mecanica a motorului) si folosim uleiuri potrivite pentru motorul asta si regimul de functionare zi de zi - mai exact, 5W30/5W40/0W40. Eu consider ca 0W40 e cel mai bun all rounder, ca dezavantaj fiind pretul. Eu sunt dispus sa fac un test, in Logan, 5W30 de top si ii dam cata blana vrei tu, eu pariez masina ca nu ii pui capac la ulei. Sa nu mai spun ca aproape TOATA uzura unui motor se face la pornire, cea mai buna protectie la pornire ti-o asigura uleiurile de genul 5W30 si 0W40. Pana la urma de aia pui ulei cat mai bun, sa asiguri viata mai lunga motorului. Cand i-ai bagat o marmelada din aia, uzura la rece o sa fie mult mai mare si nu cred ca tu vrei sa ii bagi un ulei ca sa ii scurtezi viata, nu ?

                            Calitatea unui ulei se vede in urma unui test de laborator, dupa fisa tehnica iti dai seama daca e ok / potrivit pentru motor si cam atat iar un ulei bun inseamna sa nu lase depuneri, sa le curete pe cele existente, sa isi pastreze cat mai mult proprietatile pana la schimb (vascozitate, punct de curgere, punct de volatilitate, etc etc).

                            Alta idee e ca nu tot marketingul e bullshit, nu pot sa faca afirmatii doar de amorul artei, trebuie sa se si concretizeze in ceva. Unii producatori dau chiar nume, cum este AMSOIL (top notch), gasiti la ei pe site teste si arata X uleiuri si cata uzura fac in anumite teste standardizate (pentru carcotasi, alea 5W20 rup norma). Intrati sa vedeti cum vi se dau peste cap unele idei si cum uleiuri low viscosity si low hths (0W20/0W30) dar formula de top (varf de gama) ocupa primele locuri.

                            Cu dedicatie, iti arat cum trebuie sa se prezinte un 5W50 BUN, nu cred ca mai dormi la noapte dupa ce vezi fisa tehnica .



                            SAE Viscosity Grade (Motor Oil) 5W50
                            Vis @ 100°C 20.5
                            Vis @ 40°C 128
                            Viscosity Index 185
                            CCS Viscosity, Poise, @*C 60@-30
                            Pour Point, °C -45
                            Pour Point, °F -49
                            Flash Point, °C 268
                            Flash Point, °F 514
                            NOACK Evaporation Loss,1hr @ 482°F (250°C), % 6
                            HTHS Vis, cP @150°C, ASTM D4741 5.9
                            @ restul - nu il mai bagati in seama pe dan_viteza. Cititi 2-3 posturi de ale lui sa vedeti ce ii poate capul. Credeti ca daca polueaza el threadul aici si macane numai aiureli, EDGE 5W40 iese din liga uleiurilor de top ? El nici macar nu poate sa urmareasca firul unei discutii si sa inteleaga subiectul, el interpreteaza dupa bunul plac si refuleaza frustrarile fata de unul din cei mai mari producatori desi afirmatiile au baza 0.
                            Last edited by Shakar; 30 April 2012, 16:26.
                            '08 Logan Prestige PH1 - 1.6 16V - Mineral Blau Pearleffekt

                            Comment


                            • Originally posted by alessandro View Post
                              mergi tu pe A2 in 4000 rpm, vara la 40 grade cu 5w30 semisintetic. ii "rupi filmu" in 20 km
                              Mers eu cu dacia oil 5w30, si nu doar 20 km , cam 100 km * 2 (ca atrebuit sa ma si intorc ) * 50 de zile dar nu a fost in toate zilele 40 de grade dar in jumatate din zile a fost.

                              PS:Nu am 16 Volti.

                              Comment


                              • Originally posted by Shakar View Post
                                Depinde despre ce masina vorbim. Daca e vorba de un motor facut sa mearga pe vascozitati mici (modern), protectia maxima o sa o asigure un 0W30. Daca vorbim de un motor care merge pe vascozitati mari, protectia o sa o asigure un ulei mai vascos. Luam o Honda si facem 500 km mers non stop WOT, eu as baga 0W30/5W30. Tu ai baga 5W50 sa iti asigure protectia ? Loganul nu merge bine cu 20 fiindca nu a fost conceput pentru asa ceva, nu ca nu ar fi smecher uleiul.
                                foarte corecta afirmatia. asta ma chinui sa explic de 2 3 luni incoace. motorul de Logan se simte bine cu un ulei usor vascos. 5w40 5w50 atat. si iarna la ce friguri au inceput sa fie un 5w30 sau 0w40 sunt parfum

                                si daca imi scot limitarea si o pun la 7000 cum are RS ul am voie sa bag 5w50 ? merge de nu are are K4M ul cu 5w50. plus ca nu stiu pe unde am citit...w50 ul stabil la turatii si temperaturi mari asigura deschiderea corecta a supapelor care se face prin presiunea de ulei din pernitzele culbutorilor hidraulici

                                si eu iti dau link cu K4M RS care face 5 6 ture consecutive pe NordSchleife ( 100 km ) cu Motul 10w40 300v. de ce oare nu baga 0w30 ? sau 0w40 ?

                                hai sa nu intelegem gresit. eu nu spun sa folosim iarna 5w50 desi ar merge. eu zic ca vara la 40 grade un w50 full syn cu HTHS 4.5 niciodata nu va fi mai slab ca un 5w30 cu HTHS <3.5 nu are cum este imposibil
                                Last edited by alessandro; 30 April 2012, 18:08.

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google