If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Te-am rugat sa-mi arati link catre sustinerea acestei afirmatii : "Pt intervale de schimb 30000 km , trebuie folosit ulei cu norma A3.
Dar pentru intervale de schimb la 15000 km, se poate folosi si norma A1 (cum de altfel si foloseste Dacia in service - DaciaOil 5W30 - pt intervalele astea)"
uite ce am mai gasit eu:
A1/B1 Stable, stay-in-grade oil intended for use at extended drain intervals in gasoline engines and car & light van diesel
engines specifically designed to be capable of using low friction low viscosity oils with a high temperature / high shear rate
viscosity of 2.6 mPa*s for xW/20 and 2.9 to 3.5 mPa.s for all other viscosity grades. These oils are unsuitable for use in
some engines. Consult owner manual or handbook if in doubt.
A3/B3 Stable, stay-in-grade oil intended for use in high performance gasoline engines and car & light van diesel engines
and/or for extended drain intervals where specified by the engine manufacturer, and/or for year-round use of low viscosity
oils, and/or for severe operating conditions as defined by the engine manufacturer.
A3/B4 Stable, stay-in-grade oil intended for use in high performance gasoline and direct injection diesel engines, but also
suitable for applications described under A3/B3.
A5/B5 Stable, stay-in-grade oil intended for use at extended drain intervals in high performance gasoline engines and car
& light van diesel engines designed to be capable of using low friction low viscosity oils with a High temperature / High
shear rate (HTHS) viscosity of 2.9 to 3.5 mPa.s. These oils are unsuitable for use in some engines. Consult owner manual
or handbook if in doubt.
Sursa, aici. DIferenta dintre tipurile de ulei, la pagina 7.
Spor la citit.
ATENŢIE
Normele A2 şi B2 sunt interzise.
Gradele 0W30, 5W30 şi 10W30 sunt interzise la motorizările diesel.
iar apoi :
ÃŽn cazurile în care uleiurile ACEA A3/A5 - B4 nu sunt disponibile, este posibil să utilizaţi uleiurile ACEA A1/A2 sau
B2/B3 cu o golire la fiecare 15 000 km sau 1 an.
Mai, esti de acord ca se pate folosi si A1?
Nu am vazut nici un motor bulit sau cu probleme de fiabilitate care a mers cu 5W30 dupa norma A1 (cateva zeci de pagini in spate e o poza cu un bidon DaciaOil 5W30 si se vede foarte clar norma A1 (unde am sarit si eu de cur in sus).
O diferenta intre norma A1 si A3 ( de ex), este la capitolul 1.2
Shear
stability, manifestata prin vascozitatea la 100 grade C, dupa 30 de cicluri.
Aici, norma A1: xW30 ³ 9.3
xW40 ³ 12.0
In timp ce A3: All grades to be stay in grade.
O alta diferenta este la capitolul "cenusa" de sulf: A1:< 1.3, in timp ce A3: <1.5
O alta diferenta este la capitolul elastomeri, avand valori diferite cele 2 tipuri de uleiuri.
Alta diferenta este la capitolul "namol negru" ( black sludge), unde A1 se incadreaza in > RL 140, iar A3 in > RL 140 +4σ or > 9.0
In cartea de service ( a mea este iulie 2006), spune in felul urmator:
-utilizati uleiuri de norma A2, A3, A5 sau in lipsa API sj, API SL sau API SM.
In schimb pe pagina precedenta, norma uleiului scrisa cu litere bolduite si mari: A3/B4.
Cert este ca in urma documentatiei facute, ( asa pe la suprafata), A1 nu are mari diferente fata de A3 ca si comportament asupra motorului, desi unele caracteristici sunt clar diferite.
@tavi: pe mine ma intriga treaba aceea din postul 2997. Afirmatie, apoi negatie
Nici nu se pune indiscutie faptul ca sunt diferente la caracteristici, compozitie etc.
Ideea era ca si A1 poate fi utilizat la motoarele noastre fara nici un fel de probleme, cum am spus, n-am vazut motor daramat pt ca a mers cu DaciaOil 5W30 (ACEA: A1) .
N-are nimic modificat motorul (cel euro 4 fata de euro 3, da) pentru marirea intervalului de service. E pur marketing. N-are nici pe naiba daca mai merge 5000 in plus, dar pentru sanatatea lui sa-i pui sintetic nu semi ca Dacia 5w30. Era de bun simt sa faca miscarea asta. Eu unul mai am si un Suzuki si aia la randul sunt batuti in cap cu revizia de 15000 la benzina, mai ales ca toarna in ele numai full sintetice, dar na, lumea trebuie sa castige.
We process personal data about users of our site, through the use of cookies and other technologies, to deliver our services, personalize advertising, and to analyze site activity. We may share certain information about our users with our advertising and analytics partners. For additional details, refer to our Privacy Policy.
By clicking "I AGREE" below, you agree to our Privacy Policy and our personal data processing and cookie practices as described therein. You also acknowledge that this forum may be hosted outside your country and you consent to the collection, storage, and processing of your data in the country where this forum is hosted.
Comment