Motor Aspirat Versus Motor Turbo

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • care logan n-are turbina, niciunul, adica nici logan1 nici logan2 ?
    Last edited by 827sam; 7 June 2013, 12:06.
    Daca prostii ar zbura, ar fi intuneric.

    Comment


    • N-are! Loganul n-are turbina!
      Tocmai ti-am zis mai sus ca este si Logan cu turbina. A zis si presa, de 2 ani incoace ne rupe urechile cu 0.9tce.

      0.9 e ala turbat.

      Comment


      • Loganul 1.2,acu e bine ?

        Comment


        • Originally posted by cristimar View Post
          motorizarea era de 1.2,cu 2 persoane una de 60 de kile si una de 100 ,banuiesc ca daca mai luam inca 2 persoane intra si turbina si ne lamuream !
          Tot nu e bine
          Va contrati singur.

          Culmea e ca am mers 4 persoane si bagaj cu 1.2 si masina s-a comportat multumitor.

          Comment


          • Pai ce nu e bine ? Am mers 2 insi in afara localitatii si masina era bleaga ,fara bagaj fara nimic altceva !Am avut impresia ca are turbina insa modelul turbo e doar pe lodgy , doker,clio 3,cu ce m-am contrat ? La modelul turbo aceasta nu intra imediat in lucru ci in anumite conditii (greutate , acceleratie ).Clio 3 are motorizarea 1.2tce iar fluence 1.4tce.
            Last edited by cristimar; 7 June 2013, 13:21.

            Comment


            • Gresit, Clio 3 nu are motorizarea 1,2 tce. Cel putin nu in Romania.
              Si cred ca nici Fluence nu are 1,4 tce?
              Last edited by Cristi_LCD; 7 June 2013, 14:42.
              Cel mai lent 1,6 8v

              Comment


              • N-are treaba greutatea. Turbina se invarte mereu, insa peste o anumita turatie reuseste sa introduca suficient aer, implicit ECU da mai multa benzina => mai multa putere.
                Asta e valabil la orice motor supraalimentat cu turbina.

                Comment


                • Comment


                  • @cristimar: nu stiu unde ai mai auzit tu chestia asta ca turbina intra in anumite conditii.De exp, masina mea de servici (Ford B-max motor 3 cilindrii 1 L ) are turbo. Turbina intra de pe la 1700 de ture cred ca atunci se simte cel mai tare.
                    Indiferent daca masina este incarcata sau nu, indiferent daca tu apesi acceleratia aia pana in podea sau nu, turbo tot intra. El functioneaza in orice conditii de ploaie, vant, temperatura, greutate...Apesi mai tare acceleratia, se simte mai tare (baga mai mult aer, implicit mai multa benzina).
                    Si de intrat imediat in lucru, clar nu intra. La unele masini intra de pe la 3000 de ture (pana acolo este moarta). La unele intra de pe la 2000. Dar indiferent de cat de tare apesi tu acceleratia turbina aia invarte de la 2000-3000-6000 de ture, sau de la cat mama ei e setata.
                    Turbo mic-> lag mic, turbo mare-> lag mare. Apesi, te uiti dupa ciori, dupa o saptamana vine si turbina )...Pentru asta e supercharger, dar ala costa, sau sisteme anti-lag.
                    sigpic

                    Comment


                    • Exact cum spune Cezar,turbina functioneaza de la prima pornire ,in relanti ,in sarcina ,pana la utima oprire.Orice turbina(turbocompresor) din lumea asta pusa pe evacuare,este actionata 100% de gazele de evacuare.Este normal sa nu refuleze presiune daca nu are cine sa o invarta.
                      Atata timp cat nu exista presiune mare in evacuare nu va fi presiune in admisie !
                      Presiunea marita la evacuare se obtine prin arderea combustibilului.(amestec aer/combustibil)
                      Automat cand calci pedala de aceeleratie si turatia motorului creste,turbocompresorul incepe sa capete turatie si presiunea creste.
                      Prin diverse sisteme de control electronice sau mecanice,"turbo" este setat sa furnizeze presiune marita incepand de la o anumita turatie a motorului,turatie de la care motorul incepe sa furnizeze putere.Presiunea de admisie si debitul de carburant injectat sunt in stransa legatura.
                      Motorul pe benzina nu are cum sa furnizeze cuplu de la turatii scazute din cauza raportului mic de comprimare.De aceea turbo lag-ul (zona moarta) este mai mare.
                      Cu cat raportul de comprimare creste,cu atat cuplul este mai mare.Benzinarul are un raport maxim de 11-12:1(motoare normal aspirate),9:1 sau chiar sub,la motoare turbo.La diesel vorbim de la 16-17:1 in sus !Din acest motiv la diesel nu se prea simte acel "lag".
                      Pentru a suplini acest "lag" se monteaza compresoare mecanice,turbocharger,(ROOTS dupa inventator).
                      Pe C-ul meu exista un astfel de compresor mecanic,ce este actionat de cureaua de accesorii.Prin diverse sisteme electronice presiunea generata este reglata si furnizata motorului in functie de necesitate.Presiunea refulata este mult mai mare la turatii scazute(aproape de 3 ori dupa cum se lauda unii) fata de un turbocompresorul actionat de gazele de evacuare.Astfel lag-ul este aproape inexistent !
                      Last edited by Rac; 8 June 2013, 17:20.

                      Comment


                      • Mai oameni buni e adevarat ea se invarte imediat ce ai pornit motorul insa nu-ti furnizeaza imediat puterea !

                        Comment


                        • acu te-ai convins cum functioneaza turbo ....

                          Comment


                          • Originally posted by cristimar View Post
                            Mai oameni buni e adevarat ea se invarte imediat ce ai pornit motorul insa nu-ti furnizeaza imediat puterea !
                            Imediat dupa pornire turbina iti refuleaza aer in admisie.
                            Presiunile furnizate difera in functie de regimul de lucru .
                            Daca anulezi turbina la relanti,(scoti racordul admisie) calculatorul va simit lipsa presiunii datorita senzorului de presiune ai al debitmetrului si va aparea eroare.Deci presiune exista,mica dar este acolo !

                            Comment


                            • Prima greseala pe care o face toata lumea e sa reduca functionarea motorului turbo la un singur parametru numit presiune.
                              In realitate, forumula gazului ideal arata asa: p*V=n*R*T
                              Nimeni nu vorbeste de volum si temperatura!
                              Volumul de aer este cel mai important pentru ca cu cat putem baga mai mult aer in motor, cu atat putem arde mai mult combustibil si obtine o putere mai mare.
                              Graficele de functionare ale turbinelor depind de toti acesti parametri si sunt multi-directionale si cel mai important depind de fiecare turbina in parte.
                              Afirmatiile de tipul "turbina face presiune la relanti" nu sunt generalizabile.
                              De exemplu, turbina de pe 1.9TDI de la VW este montata pe o galerie de evacuare extrem de scurta si datorita geometriei turbinei, incepe sa faca presiune chiar si la relanti. La polul opus, un motor pe benzina construit pentru drag, cu o turbina foarte mare se va comporta total diferit. Chiar daca se va invarti, la relanti si turatii mici turbina nu va fi indeajuns de eficienta incat sa genereze boost, pe partea de admisie ea actionand ca o frana in calea aerului pana cand ajune in regimul optim de functionare si chiar incepe sa ajute aerul de pe admisie.
                              sigpic
                              ^Logan turbat (WIP)^

                              Comment


                              • motoarele pe benzina de pe logan

                                Nu este tocmai ideea topicului, dar nu am vrut sa deschid altul pentru a cita parerea unui prieten vis-a-vis de motoarele pe benzina de pe logan:

                                "Dupa ce am citit topicul dedicat celor 2 motorizari, si dupa ce am mers cu toate motorizarile pe benzina, pot concluziona intr-un final si dupa ce am citit permanent pe logan club topicurile dedicate consumurilor, intretinerii si performantelor acestor motorizari, urmatoarele:
                                1,6 16v este cel mai puternic. Ca performante este cel mai bun, dar, este si scump la intretinere. Iar consumul este mare. Cei 20 de cai in plus aduc pe langa un plus de putere si un consum ridicat; e dedicat persoanelor fara responsabilitatea unei familii, care sunt obisnuite sa mearga ceva mai sportiv.Nu prea am inteles ce e cu etajarea treptei 5, ca ar fi mai scurta...nasol..si asa mi se par scurte etajarile, unora li se par lungi. Ciudat.
                                1,6 8v 90 cai destul de ok ca putere/cuplu. Consum putin cam mare (ceva mai micut decat 1,6 16v) dar nu ca sa convinga pe cineva sa ia 1,6 8v 90 cai in loc de 1,6 16v, parerea mea. Poate costurile de intretinere mai mici ca 16v.
                                1,4 8v mi se pare un motor ce consuma aprox la fel ca 1,6 8v 90 cai, poate cu cateva grame mai putin. Costuri de intretinere mici, destul de slabut la performante, motiv pt care probabil l-au si scos de pe piata. A fost motorul de inceput al loganului si si-a gasit extrem de multi posesori, in ciuda raportului performanta/consum. Dupa mine acest motor are cel mai slab raport performanta/consum.
                                1,2 16v este un motor cu consum bunicel pe oras. Este recomandat in oras. Pt mersul in afara trebuie sa fii atent cu vitezometrul. Performantele lui destul de micute comparativ cu celelalte motoare se ating la turatii mari, unde deja incepe consumul si nu-si mai justifica achizitia. Intretinere destul de ok. Vrea sa inlocuiasca motorul de 1,4. Solutie pt cei ce vor consum mic.
                                1,6 8v 85 cai este la fel de ieftin de intretinut ca fostele 1,4 8v si 1,6 8v 90 cai. Consumul este cu aprox 1,2-1,3 mai mic pe oras si aprox 1l mai mic in afara ca fostul 1,6 8v 90 cai, ceea ce il claseaza foarte bine. Fapt neobservat de majoritatea posesorilor de logan, spre ghinionul lor. Performantele sunt destul de bune comparativ cu consumul. Raportul performante/consum este cel mai bun dintre toate motorizarile pe benzina de pana acum. Cuplu mai mare ca 1,6 8v 90 cai, putere ceva mai mica (aprox 2,3 cai) dar se pastreaza un echilibru de consum in perechea -;urban-extraurban-;. Parere pur personala: este cel mai echilibrat motor pe benzina pt caroseria loganului si din punct de vedere al raportului performanta/consum.
                                0,9tce (singura tangenta – drivestest sandero si clio) este motor de drujba cu suflatoare. Probabil cel mai scump de intretinut dintre toate (vezi turbina care va pica si alte magarii). Performantele lui se ating la turatii extrem de mari ce cauzeaza viata scurta si uzuri excesive. Pana cand intra turbina (aprox 2500 rot/min) stai pe loc la propriu. Dupa parerea mea au dat chix cu acest motor. Pt consum mic trebuia ramas la 1,2 16v, iar energia canalizata pe un motor aspirat de putere mai mare. Complicatie fara rost. “
                                ex:
                                Logan Laureat 1,2 16V mpi E5N-2012-->2022(112.100km)
                                Logan Preferance 1,5dci E3/03-2006-->2012(76.100km)

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google