Cam asta-i graficu de cuplu-putere la 1.4 mpi (vezi ce cuplu lu peste mai ai la 5500 rpm si cat de liniar e)
Ce arata ei acolo sunt desene animate.
Ce arata ei acolo sunt desene animate.
cuplul la roata e acelasi indiferent de diametrul rotii, ca doar se normeza la 1metru, de aia e masurat in newtonmetru...numai ca efectul va fi mai slab la o roata mai mare. eu am inteles ce-ai vrut sa zici, dar e un pic diferit fata de ce ai zis de fapt si unii pot iterpreta eronat.
tocmai ca si acolo explica aia cum se modifica bratul in functie de forta la acelasi moment. deci normare la unitatea de masura standard...daca motorul tau produce 100Nm si cutia il multiplica de 4 ori, vei avea moment motor de 400Nm la roata. forta de tractiune va depinde de diametrul rotii, momentul fiind acelasi. asta ziceam eu, ca forta normata, masurata la 1m de axul rotii, va fi 400N. daca roata e mai mare, forta e mai mica, dar momentul tot 400Nm ramane. chestia e ca poti cu o roata de tractor sa pui 10N in asfalt si daca reusesti sa te misti, o faci cu 400km/h, sau cu o roata de carucior de billa pui 4000N in asfalt si daca nu patinezi, tragi o casa dupa tine cu 2km/h. dar la 1m de axa rotii, in ambele cazuri, vei avea 400N forta de tractiune. un dyno calumea, nu va face diferenta intre doua roti cu mase egale, dar de dimensiuni diferite. daca la un run pe dyno cu roti de 13 iti iese putere mai mare decat un run cu roti de 17, poti sa te pisi linistit pe dyno ala...motorul tot atata lucru mecanic produce, doar ca il pune altfel in asfalt. ar trebui sa ai diferenta intre whp la run-out-uri, dar fwhp (flywheel horse poweru pacii) tre' s afie egale in ambele cazuri, ca doar e acelasi motor, acelasi sofer, aceeasi metoda, aceeasi benzina, acelasi dyno. hai ca am deviat destul de la subiect, sa ne intoarcem la consum.

in ce oras e valabila chestia asta? na, tot astia ne spun apoi noua ca nu folosim bine masinile si de aia se umplu de calamina si fumega si polueaza...pai sa nu-i dai in 3,14...?
We process personal data about users of our site, through the use of cookies and other technologies, to deliver our services, personalize advertising, and to analyze site activity. We may share certain information about our users with our advertising and analytics partners. For additional details, refer to our Privacy Policy.
By clicking "I AGREE" below, you agree to our Privacy Policy and our personal data processing and cookie practices as described therein. You also acknowledge that this forum may be hosted outside your country and you consent to the collection, storage, and processing of your data in the country where this forum is hosted.

Comment