Cand o sa vedem noi benzina la 3 lei l la pompa ca pretu barilului a scazut foarte mult parca petrom o redus preturile cel mai mult?
Postati Doar Preturi Carburanti ;-)
Collapse
X
-
-
De ce companiile petroliere din Romania nu reduc pretul carburantilor in acelasi ritm cu care se ieftineste si petrolul pe pietele internationale? Aceasta intrebare are cel putin trei raspunsuri, mai mult sau mai putin diferite.
In primul rand, reprezentantii marilor companii din domeniu invoca faptul ca legatura intre cotatia internationala a titeiului, fie ca vorbim de petrolul tranzactionat la Londra sau de cel pentru piata americana, si pretul carburantilor din Romania nu este una directa, Romania avand propriile rezerve de petrol.
Altfel spus, atat timp cat nu cumparam masiv de la altii, nici scaderea preturilor internationale nu se reflecta automat in preturile din benzinariile autohtone.
Lucrurile nu stau insa la fel atunci cand, pe pietele internationale, preturile cresc. In aceasta situatie, companiile care administreaza resursele prefera sa vanda petrolul la cotatiile internationale, aceasta fiind una dintre cele mai facile cai de a-si maximiza profitul.
Tot in acest caz, o parte mai insemnata din productie merge la export, de unde se pot obtine preturi mai bune, ceea ce obliga companiile energetice autohtone sa recurga la sporirea importurilor.
In alta ordine de idei, din punct de vedere economic, este ilogic sa reduci preturile atunci cand cererea creste. Acest lucru este recunoscut chiar de oficialii companiilor de profil, care sustin ca cererea din Romania urmeaza un curs invers celui inregistrat pe pietele tarilor occidentale afectate de criza economica.
"De la inceputul crizei internationale pe plan local nu au scazut vanzarile de carburanti nici in septembrie si nici in octombrie, ci din contra au crescut cu 7-8%, nivel similar anilor trecuti", sustine Eric Kish, vicepresedintele pe retail al grupului Rompetrol, citat de Ziarul Financiar.
In acest context, este de inteles de ce compania pe care o reprezinta a redus preturile carburantilor, in intervalul septembrie-octombrie, doar cu 29 de bani in cazul benzinei, respectiv 19 bani pentru motorine.
Transpuse in procente, cele sase reduceri de pret aplicate benzinelor echivaleaza cu o scadere la pompa de 6,24% in cazul sortimentului Super 98 fara plumb, cea mai scumpa benzina de la Rompetrol. Ultimele doua luni au adus cinci reduceri si o majorare de pret in cazul motorinelor, ceea ce echivaleaza cu o scadere cu numai 4,3%.
La randul sau, Petrom, cea mai mare companie energetica din Romania, a taiat din preturi doar de cinci ori, in total 43 de bani in cazul benzinei si 39 de bani pentru motorina.
Desi mai substantiale, reducerile cu 9,3% (benzina) si 8,8% (motorina) sunt si ele departe de procentul cu care a scazut pretul barilului de petrol pe pietele internationale.
De la sfarsitul lunii august si pana in prezent, pretul barilului de petrol aproape ca s-a injumatatit, acesta coborand spre 62 de dolari, de la 110 dolari (-43,6%).
Un al treilea motiv pentru care companiile petroliere nu isi "permit" sa reduca preturile la pompa in ritmul cu care scad cotatiile internationale ale barilului de petrol este profitabilitatea.
Pe fondul actualei crize, caracterizata printr-o lipsa generalizata de lichiditati la nivel mondial, orice ban in plus poate fi mai mult decat vital, mai ales ca niciun analist din piata nu poate anticipa cum vor evolua lucrurile in 2009.
In contextul in care criza economica este de asteptat sa loveasca mai puternic in consumatorul roman anul viitor, ceea ce va echivala si cu o reducere a consumului de carburant, companiile petroliere se lupta acum sa realizeze profituri pentru doi ani, 2008 si 2009.
Comment
-
Originally posted by Red_Alin View PostUngurii de la MOL tot timpul ieftinesc mai tarziu.
Ieri parca era 3.79 un litru de 95Dacia Logan Abs Plus 1.4 2008 / Dacia Duster Black Touch 1.6 16v 2017 -- BV 83 RMJ / BV 84 RMJ --
Comment
Comment