@playmo- Domnisoara, fa o hartie catre IGP-Directia Politiei Rutiere (sau cam asa ceva, nu stiu exact titulatura) si explica-le "spetza". In 30 de zile o sa-ti dea un raspuns...Daca nu, inseamna ca nu-i intereseaza prea tare, iar problema ridicata de tine este doar una dintre miile de "scapari" ale legilor fatate dupa 1989 de parlamentarii nostri atat de aplecati catre binele poporului...
Depasire - Devansare
Collapse
X
-
Inseamna ca ai schimbat banda de mers . Utopic vorbind , daca eu stau in parcare cu masina oprita paralel cu axul drumului su tu treci pe langa mine este depasire ? Ma poti lamuri ?Sau daca intri pe contrasens si ma depasesti nu revii pe sensul tau ? Indiferent de sensul de mers pe care schimbi directia daca trebuie sa revii pe pozitia initiala este depasire . Daca esti in 1 si te dai in 2 si nu revii in 1 nu este . Accepata o data ca nu ai dreptate .Last edited by FLORIN77; 17 August 2008, 21:57.B -X X - DDF x 2
:sofer1: :kissroadkill: :sofer5:
Comment
-
-
Eu stiu ca atunci cand mergi pe un drum cu 2 benzi si esti pe banda 1 , in fata ai o masina , dai semnal stanga si te muti pe banda a 2 a, ramani pe banda 2 este devansare, iar daca vrei sa te bagi imediat in fata la masina de pe banda 1 poate sa fie depasire , dar nu sunt 100 % sigur de ce spun.
Comment
-
In principiu...Ce am inteles eu ...E ca daca schimbi banda ca sa treci in fata lu alalalt e depasire...Nu conteaza daca ramai sau nu pe banda cealalta...Dar daca circuli pe banda 2 si treci pe langa el simplu se cheama devansare.Si depasirea este tot devansare.Last edited by Cristi_Xp; 17 August 2008, 22:32.Pentru a evita imposibilitatea resetarii parolei pe forum, userii cu adresa de @yahoo.com sunt rugati sa activeze o alta adresa de mail, diferita de @yahoo.com.
Comment
-
Nu am priceput prea multe de-aici pentru ca este o harababura totala. Va spun doar ce cred ca am priceput. Daca o masina merge in spatele alteia pe un drum cu 2 benzi la fiecare sens si cea din spate incearca sa treaca in fata celeilalte este tot o depasiresi daca nu intra pe contrasens.
P.S.: Am observat ca se incepe cu discutii in contradictoriu, asa ca eu propun sa se inchida theardul.sigpic
Sa inebuneasca nebunele cand vin cu DACIA
Comment
-
Originally posted by playmo View PostIn orice fel de depasire e nevoie de demaraj... N-ai cum sa ai asa ceva neschimband treaptele.. Ma gandesc la autostrada
la logan da trebuie sa schimbi viteza ca sa ai putere si sa realizezi depasirea, dar daca ai o masina cu mai multi caluti ca loganul nu mai e necesar sa schimbi viteza, cu un leon de 2.0tdi 140cai cu si cu a 4 cand bagam piciorul in ea avea mai multa putere ca loganul in a 2...Asta e partea proasta la golan nu e putere...In rest e ok
Asta e alt topic,derivat din celalalt...Last edited by Cristi_Xp; 18 August 2008, 01:26.sigpic
Comment
-
Cand mergi pe autostrada pe banda 1 si te pricopsesti in fata cu vreun automobil care circula cu o viteza inferioara tie, si vrei sa scapi de el, pai il depasesti evident.
Depasirea se produce atunci cand ai in fata un obstacol si urmezi urmatorii pasi:
-semnal stanga
-asigurare
-depasirea propriu-zisa
-revenirea pe banda initiala, sau daca sunt doua benzi nu neaparat.
Devansarea se produce atunci cand treci pe langa obstacole ce sunt in sensul tau de mers, dar nu sunt pe banda ta si nu este necesara vreo manevra din cele enumerate mai sus.
Atentie! Pentru cei care nici nu semnalizeaza si nici nu se asigura atunci cand depasesc, tot la categoria depasiri intra.Last edited by nr4; 18 August 2008, 01:22.
Comment
-
In ce am zis, mai ales in ce m-ai citat, nu s-a ajuns la nimic. Eu tot de demaraj si de trepte vbeam, ca era vb de treapta cu care se efectueaza depasirea la 80 de km in thread. S-a ajuns la altceva,pentru ca cineva in loc sa isi imagineze situatia, in care era nevoie de demaraj, a tinut neaparat sa ma contrarieze ca asa ceva nici macar nu e depasire =>de aici threadul deschis separat.
daca nici dupa cum a schitat nr4 lucrurile, nu ati inteles... Chiar merge inchis threadul
Comment
-
SUBSECTIUNEA 3. Depasirea
Art. 45.
1. Depasirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lânga un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule în care s-a aflat initial.
2. Conducatorul vehiculului care se angajeaza în depasire trebuie sa se asigure ca vehiculul care circula în fata sau în spatele lui nu a initiat o asemenea manevra.
3. Atunci când prin manevra de depasire se trece peste axa care separa sensurile de circulatie, conducatorii de vehicule trebuie sa se asigure ca din sens opus nu se apropie un vehicul si ca dispun de spatiu suficient pentru a reintra pe banda initiala, unde au obligatia sa revina dupa efectuarea manevrei de depasire.
4. Nu constituie depasire, în sensul alin. (1), situatia în care un vehicul circula mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circula pe alta banda în acelasi sens de circulatie.
5. Depasirea se efectueaza numai pe partea stânga a vehiculului depasit. Tramvaiul sau vehiculul al carui conducator a semnalizat intentia si s-a încadrat corespunzator parasirii sensului de mers spre stânga se depaseste prin partea dreapta.
6. Tramvaiul aflat în mers poate fi depasit si pe partea stânga atunci când drumul este cu sens unic sau când între sina din dreapta si marginea trotuarului nu exista spatiu suficient.
aratati-mi si mie artiocolul unde se explica "devansarea" in codul rutier, voi cei care o sustineti...Vb pe baza codului rutier sau inventam reguli/situatii ?
@ nr4, da-mi voi sa observ incoerenta dintre explicatiile referitoare la depasire si cele referitoare la "devansare". Sa inteleg ca devansarea e tot un fel de depasire dar fara a trece de axul drumului? Sau faptul ca treci pe langa un caine mort din sant inseamna ca l-ai devansat? Nu prea se "pupa" cu alin 1...
iar aliniatul 4 zic eu ca specifica destul de evident ca daca schimbi banda ca sa treci de o alta masina, nu se considera depasire. Ce e asa de greu de inteles/acceptat? E schimbare de banda cand treci din spatele lui in lateral si schimbare de banda, din nou, daca revii pe banda respectivului (ce rost are, cand in 99% din cazuri, dai de-ul altul care merge mai incet decat tine?). Atat timp cat exista o alta banda in acelasi sens de mers cu a respectivului, faptul ca o folosim pe aceea, nu se numeste depasire.
de cand a inceput discutia asta am gasit 4 instructori si 3 politisti de circulatie care se pare ca nu cunosc codul rutier. Zic asta pt ca nici respectivii n-au auzit de "devansare"...Sa-i trimit la cursuri de calificare?
@playmo: colega, cred ca s-a discutat si cu ce treapta de viteza se efectueaza depasirile. in functie de trafic si de stilul fiecaruia, de la tr3 in sus orice e posibil
hai nu te supara, nu cred ca vreunul dintre cei ce-am postat pe cele doua topicuri chiar se supara cand e contrazis
PS: astept mesaj pe gmail, ca yahoo nu merge de la serviciLast edited by Seba; 18 August 2008, 14:36.Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.
Comment
-
Defapt conteaza intentia conducatorului auto in functie de ceea ce doreste sa faca:
-daca vrea sa depaseasca pe cineva: are intentia sa depaseasca pe cineva si sa utilizeze un set de reguli pentru aceasta manevra;
-daca vrea sa schimbe banda: are intentia sa schimbe banda si deasemenea tine cont de reguli de circulatie;
Depasirea pe un drum cu o banda pe sens sau cu N benzi pe sens se utilizeaza si de schimbarea de banda, este si logic.
Exemplu:
Pe un drum cu o singura banda pe sens, atunci cand depasesti schimbi banda deoarece intri pe banda din contrasens, dar esti obligat sa revii pe banda initiala.
Pe un drum cu minim 2 benzi pe sens, atunci cand depasesti pe cineva, schimbi banda, iar dupa depasire poti sa ramai pe banda a doua.
Doar schimbarea de banda se utilizeaza atunci cand intr-o intersectie sa zicem vrei sa te incadrezi sa faci stanga(un exemplu).
Tipul de manevra pe care o executi este in stransa legatura cu motivul ce a determinat executarea manevrei.
Deci depasirea se produce atunci cand pe banda ta in sensul tau de mers intalnesti un alt participant la trafic cu o viteza inferioara tie si doresti sa il depasesti(intentia) din diferite motive(motivul)-vrei sa ajungi mai repede la destinatie.
Deci cel pe care il depasesti nu se afla pe banda din stanga/dreapta/pe camp/nu e vreun animal mort pe margine/etc.
Ca prin urmare dupa ce semnalizezi, te asiguri, treci pe banda din stanga, care poate fi banda doi sau contrasens, depsesti vehiculul si reintri sau nu pe banda initiala, dupa ce ai semnalizat/asigurat, se numeste ca ai depasit. Iar in aceasta depasire ai schimbat si banda(fie ea banda doi sau contrasens).
Si explicatia este in concordanta cu alineatele de mai sus.
Comment
-
Am spus ca nu mai postez dar m-am razgandit deoarece incerc sa conving anumite persoane ca nu au dreptate prin cazuri concrete si schite pentru a intelege mai bine.Ideal ar fi daca cei care ar mai posta aici ar face-o la fel.
Iata ce am mai gasit pe dragul net: http://www.legislatiarutiera.ro/indexm/Depasirea.html
Am o intrebare la obiect:voi sustineti ca atunci cand se trece in fata unui alt autoturism pe un drum cu 2 benzi pe sens se cheama depasire.Bun.Priviti foto si spuneti-mi daca manevra executata e corecta.Deci masina rosie trece in fata masinii albastre.Attached Filessigpic
Comment
Comment