If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Daca e neplatita taxa sau e recuperata, nu prea iti da mana sa o transferi pe bunicu', daca masina e pe numele tau.
Trebuie sa o cumperi din prima pe numele batranului.
Dar, trendul general e de crestere a pretului, indiferent de varsta, observ.
Insa pensionarii aia trebuie sa mai aiba si permis, altfel se calculeaza RCA dupa permisul celui declarat ca si conducator auto.
Cu asiguratorii nu te joci, sunt la curent cu toate sustele ce se fac pentru reparatiile pe rca/casco. Allianz (cred ca si altii) are departament special pentru fraude, chiar de ai casco si declari ca ai lovit o bordura, daca au cea mai mica indoiala de frauda te duc cu masina cu tot la locul faptei.
pai bagi cnp-ul bunicii, bunicului. ce el nu are cnp? ) el este proprietarul pe numele lui trebuie facuta asigurarea.
nu are nicio treaba daca tataie sau mamaie are permis. nu trebuie sa ai permis ca sa detii o masina si sa ii faci rca.
de asemenea in Romania nu trebuie sa te treci sofer, sau sa spui cine conduce masina.
Cred ca vor fi foarte multi pensionari cu foarte multe masini.
Sau: vand masina cu rca valabil 1 an (in loc de: vand masina cu distributie facuta)
am vazut destule anunturi unde scrie: masina e pe proprietar de 45 de ani, rca foarte mic
mai nasol cu masinile pe persoane in varsta e ca se poate intampla Domane fereste sa moara persoana in varsta. si sa vezi atunci distractie, ca masina se imparte la toti mostenitorii batranului.
oricum nu are rost sa o bagi pe persoane de 70 de ani, de la 50 in sus e ff ok. dar o sa se scumpeasca in draci si acolo nu e graba. deja de 2-3 ani nu mai inscrie nimeni masina pe numele sau daca este tanar. au mai ramas alea cu taxa neplatita care nu se pot trece pe alt nume sau aia care chiar nu au pe cine sa treaca masina, dar sunt extrem de putini.
Ce uitati voi este ca atunci cand se emite RCA-ul se intreaba data emiterii permisului.
Daca aia nu corespunde, sa vezi surpriza: rca-ul poate fi interpretat ca fiind invalid.
nu la toate companiile conteaza campul ala. poti sa nu il completezi.
oricum ar fi fost o aberatie maxima, detinatorul masinii nu trebuie sa fie obligat sa aiba permis
Daca se doreste RCA, inseamna ca masina ruleaza. Iar daca proprietarul nu are carnet, inseamna ca ruleaza pt un alt utilizator ce nu are legatura cu cotia RCA-ului obtinut pt cel ce nu are permis.
Asta e aberatie?
Vrei RCA, trebuie sa ai permis.
Nu ai permis, nu iei RCA.
Ordinul 14/2011 emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si publicat in M. Of. 858/2011 contine noile norme privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule. La data intrarii in vigoare a acestui act se abroga Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 5/2010 .
Ordinul 14/2011
NORME
privind asigurarea obligatorie
Ar fi foarte interesanta situatia in care se cere un document ce ar trebui sa contina informatii despre utilizarea autovehicului...
Si sa se dea reject la dosar
Last edited by Cezar; 2 December 2014, 14:38.
Reason: Automerged Doublepost
Si daca am limuzina si o conduce soferul? Presupunem si ca n-am permis.
Hai bre, ca nu gasesc niciun text de lege care sa oblige proprietarul masinii sa aiba permis. Iar RCA se emite doar pe numele proprietarului.
Inca un aspect pe care multi il uita:
Ai facut cv, insa reinnoiesti polita pe numele fostului proprietar pt ca asa scrie pe CI, insa cv a fost inregistrat la fisc, RCA-ul nu este valid!
Nu obliga. Faceam referire la articolul 2, alin 3.
Teoretic, daca fac un accident, trebuie sa fac dovada ca eu sunt utilizatorul de drept al auto. Lucru ce-l pot proba cu un document.
Insa, cum la noi se aplica o laie, merge si altfel
Totusi, cei care fac smecheria cu rca-ul, o fac in detrimentul altora.
Si ghici surpriza: unde unul nu plateste, plateste altul in locul sau.
@nea k: art 15, alin 1.
Last edited by Cezar; 2 December 2014, 14:45.
Reason: Automerged Doublepost
Art. 15
(1) Se consideră că un vehicul este asigurat dacă proprietarul sau utilizatorul acestuia are încheiat un contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule,
In privinta situatiei cu proprietarul care nu are permis situatia este destul de clara, se spune ca esti asigurat daca proprietarul are incheiat un contract de asigurare . Indiferent daca are sau nu permis proprietarul sau utilizatorul (pt firmele de leasing) este cel pt care
In privinta unui auto vandut situatia este ceva mai complicata. Dar aici avem urmatorul paragraf de legislatie (citat de pe site-ul dar de @Cezar)
În cazul înstrăinării unui vehicul în baza unor acte civile sub semnătură privată, pentru care există o asigurare obligatorie RCA valabilă, această asigurare rămâne în vigoare până la data dobândirii calităţii de titular al înmatriculării/înregistrării vehiculului de către noul proprietar. În cazul în care noul proprietar deţine o asigurare obligatorie RCA pe numele său, aceasta va fi considerată valabilă chiar dacă nu s-a efectuat procedura de înmatriculare/înregistrare pe numele său.
Din paragraful de mai sus reiese ca Rca-ul ramane valabil si daca o lasi pe numele fostului proprietar, chiar si daca faci pe numele tau rca desi masina in acte nu este pe numele tau.
Sincer sunt multi, f multi care tin masinile pe numele fostilor proprietari si nu am auzit pe nimeni sa ii fi refuzat. Daca era motiv de respingere de dosar cred ca intalneam situatii cu gramada.
am atasat si o poza de pe rcapedia unde poti selecta ca nu are permis proprietarul. apropo ia uite ce spune pe rcapedia:
Conform normei 23/2014 Autoritatea de Supraveghere Financiara aduce o serie de schimbari asigurarilor RCA prin care obliga societatile de asigurare sa aiba profit pe segmentul asigurarilor RCA si impune ca de la 1 ianuarie 2015 orice avantaj acordat la vanzarea politelor RCA sa fie considerat ca practica ilegala si ca atare trebuie eliminat si vanduta asigurarea RCA la PRET INTREG precum si micsorarea reducerilor de genul vechimea permisului de conducere si a existentei copiilor minori in familie acordate de catre societatile de asigurare la vanzarea politelor RCA. Pentru nelamuriri iti sugeram sa soliciti mai multe detalii direct de la ASF la adresele de email petitie-asigurari@asfromania.ro si office@asfromania.ro.
Pai da bre:
1. Daca masina este pe numele tau, esti obligat sa ai RCA pe numele proprietarului (mai putin cele 30 zile cand o poti transcrie). Daca reinnoiesti RCA pe numele fostului proprietar, faci un accident, ai cv declarat la fisc, si se prind asiguratorii, nu-ti deconteaza nimic. (De ex, fostul proprietar isi poate retrage parte din suma asigurata, dupa ce si-a vandut masina)
2. Proprietarul poate fi: persoana fizica sau juridica. Utilizatorul este acela care utilizeaza auto, in afara de proprietar. Daca este persoana fizica, nu inseamna ca orice poate conduce masina respectiva. Ca nu se aplica, e alta piveste.
Sau, arata-mi in lege unde zice ca termenul de utilizator se refera doar la persoane juridice.
Daca este persoana fizica, nu inseamna ca orice poate conduce masina respectiva. Ca nu se aplica, e alta piveste.
La noi in legislatia rutiera nu exista sanctiune pentru condusul masinii altuia. Atata timp cat nu exista sanctiune inseamna ca este permis .
In legislatia pe parte de RCA ia uite cum este definit utilizatorul:
3. utilizator al vehiculului – persoana fizică sau juridică căreia, în baza unui contract încheiat cu proprietarul/coproprietarul, i s-a atribuit pe o anumită perioadă dreptul de folosinţă a unui vehicul;
tot din linkul pus de tine este citatul. pe rca te treci utilizator doar daca ai o relatie contractuala cu proprietarul (firma de leasing, imprumut, comodat)
Deci, asta inseamna ca orice conduce masina in afara de proprietar, trebuie sa fie trecut ca utilizator, corect? Si ca acel utilizator trebuie sa aiba o relatie contractuala cu proprietarul de drept.
Poti conduce, sigur. Insa daca nunesti trecut ca utilizator, pagubele facute nu se deconteaza.
Teoretic si cu legea in mana.
Practic e alta discutie, pt ca toti vor sa faca decontarile rapid. Plus ca majoritatea habar n-au legea.
Ps: te treci utilizator daca UTILIZEZI masina. Relatia contractuala este rezultatul, nu fondul!
Am o masina( doua chiar, da nu asta e important), a familiei; pe polita RCA nici sotia nici fiica-mea nu sunt nominalizate. Sa inteleg faptul ca, in situatia unui eventual accident produs de una din cele doua persoane, asiguratorul nu va despagubi pagubitul?
Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.
We process personal data about users of our site, through the use of cookies and other technologies, to deliver our services, personalize advertising, and to analyze site activity. We may share certain information about our users with our advertising and analytics partners. For additional details, refer to our Privacy Policy.
By clicking "I AGREE" below, you agree to our Privacy Policy and our personal data processing and cookie practices as described therein. You also acknowledge that this forum may be hosted outside your country and you consent to the collection, storage, and processing of your data in the country where this forum is hosted.
Comment