Eu nu stiu ce-s alea sfintele taine, poate o sa ma consideri ignorant dar nu cred ca tainele alea sunt secretul "mantuirii"... Tu vorbesti cu un "duhovnic" eu am vorbit cu foarte multi, in final totul se rezuma la psihologie, un psiholog bun poate fi oricand un duhovnic excelent, are aceasi legatura cu Dumnezeu ca si preotul...
Conversatii despre Biserica
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Ce te faci Vasile, ca psihologii din Statele Unite ale Americii taxeaza pacientii cu 50 $ pe ora...
Daca tu consideri ca Biserica se reduce la o consiliere psihologica... e dificil sa dialogam. In privinta Sfintelor Taine - cel mai simplu exemplu este Sfintirea Apei.
Comment
-
Cand spui "consiliere psihologica" cred ca te referi la 2 aspecte legate de Biserica:
- spovedania
- sfaturile si indrumarile pe care un crestin le solicita preotului
O parte din ce se intampla acolo poate fi asimilata consilierii psihologice, dar nu este limitata doar la ceea ce face psihologul in cabinet. Prin natura misiunii sale, preotul este si trebuie sa fie un bun cunoscator al naturii si psihologiei umane.
Comment
-
Radeti voi radeti, dar daca pica statul, sa vedeti voi ce v-ati dori sa fiti preoti
Omul in sinea lui e o bestie, si are nevoie de ceva care sa-l tina in lesa, de aici si nevoia de a avea divinitati de orice fel. Ma rog, pe langa faptul ca-i dobitoc si nu poate intelege unele lucruri, distribuindu-le tot divinitatilor.
Una peste alta oricat v-ati bate voi aici in idei, va luptati de pomana.
Cei care sunt "anti-biserica" : va dati seama ca va luptati cu o mentalitate ce dainuie de 2000 de ani nu? Indiferent de rationamentul logic pe care-l pretindeti interlocutorului, el va face treaba mare in al vostru rationament (ca sa fiu cuviincios).
Cei care sunt anti anti-biserica: sa fiti sanatosi caci biserica si tot ce tine de ea va este necesara.
Hai un an mai bun, ca prea v-ati incretit fruntile.
Comment
-
omul este intr-adevar o bestie dar trebuie tinuta in frau nu cu frica de biserica ci cu legi severe si aplicate drept, cu biciul, cu munca silnica si in cele din urma cu pedeapsa capitala. daca ar fi sa se voteze pedeapsa cu moartea eu as fi pro (si multi alti banuiesc) insa biserica ar fi contra. apreciez coranul care permite pedeapsa cu moartea. ai ucis sa fi ucis !Zilele petrecute la pescuit nu se pun la anii vietii
Comment
-
Nu e cazul de incretit fruntile. Threadul asta e bun pentru luminat mintile.
Apropos de stat si formele de organizare sociala - toate inventii ale mintii omenesti - vedem cata imperfectiune reprezinta, iar ceea ce e gandit astazi de mintea omeneasca, care apare nou si surprinzator - isi arata in scurta vreme limita si nefunctionalitatea.
Credinta vie in Dumnezeu nu tine de vreo impunere sau constrangere - ci de propria convingere. Fiecare e liber sa creada in ceea ce considera, atata vreme cat o face in mod profund si sincer.
Inca nu a venit nimeni aici sa spuna ce anume a invatat rau in Biserica, pentru propria viata aici pe pamant. Religia ne invata sa nu facem rele (a se vedea cele 10 porunci) si sa ajungem la o credinta vie - care trebuie sa treaca dincolo de dogma si sa ajungem la comuniune cu Dumnezeu. Suntem chip si asemanare, insa singuri ne departam de Dumnezeu prin neascultare.
Sigur, e minunata mintea omeneasca, ratiunea e un lucru mare - dar isi are limitele ei. Orgoliul, egoul expandat si fara masura ne coboara dintre semeni.
Smerenia, bunatatea ne ridica in fata oamenilor si a lui Dumnezeu... cum se spune popular despre un om bun, cu bun simt, simplu si la locul lui "un om de pus la rana"
Astazi, parca mai mult ca oricand se pune accentul pe non-valori: egoismul, smecheria, descurcareala, cum sa iesi in fata, cum sa-l dai la o parte pe cel de langa tine, cum sa acumulezi tu mai mult...
De asta tot accentuez trasaturile frumoase ale poporului Roman - un popor de tarani. Taranul nu era bogat, nu il dadea banul afara din casa. Intr-un an avea recolta mai buna, in altul recolta mai saraca... si acolo in bordeiul lui, daca ii intra cineva - il punea cu el la masa si ii dadea din putinul pe care il avea - ii dadea acolo o portie de ciorba de mancare - il omenea cum putea, si o facea cu sufletul deschis. Dadea ce avea si o facea din tot sufletul. Simplitatea sufleteasca a taranului roman era una profunda si luminoasa.
Nu era meschinaria pe care o tot intalnim la omul "smecherit", "descurcaret" si care "le rezolva el" pe toate cu "mintea lui". Asta-i omul care nu vrea sa auda de Dumnezeu si considera ca orice a facut si i-a iesit i se datoreaza, iar unde a avut o nereusita da vina pe Dumnezeu ca "nu l-a ajutat". Si daca la necaz a alergat la "popa" sa il ajute, iar preotul l-a luat un pic la intrebari: "cine esti? de unde esti? nu prea vii la sfanta Biserica si nu cunosti randuielile crestinesti" repede s-a lepadat de preot si de Biserica.
De asta spun ca multi judeca preotii dupa mintea lor, de parca preotul al fii vreun milog in Biserica la cheremul lor... Uite ca nu-i asa. Sigur, sunt si impostori in Biserica, asa cum sunt in mai toate esaloanele societatii... si impostorii astia tot ai nostrii sunt... ce sa facem...
Sa nu mai punem totul la indoiala, ca si cum le stim noi pe toate. "Popa" ala despre care tot vorbiti voi, o avea si el rostul lui, chiar daca nu-i conform dupa gandurile si mintea voastra.
Eu nu-i apar. Si ca orice padure, au si ei uscaturile lor. Dar sa avem mai multa atentie - fiindca cel mai usor e sa judeci pe altul - mai ales cand nu cunosti despre ce este vorba.
La multi ani! Sa fiti sanatosi si mai linistiti, si sa fim mai uniti ca popor!
Comment
-
-
Multumesc frumos pentru urare ion_R5, cu toate ca eu nu dau importanta crucilor din calendar, nici macar nu stiu cine a fost sfantul Vasile si pun pariu pe casa mea ca 90% dintre "crestini" nu stiu cine a fost... La multi ani Ioane si tie, de multa sanatate, bucurie si intelepciune sa ai parte! Si iarta-i pe cei ce nu-ti impartasesc ideile... asculta asta
Comment
-
Sa fi sanatos Vasile! Cei care nu-mi impartasesc ideile sa fie si ei sanatosi! Nu se pune problema sa-i iert, fiindca nu mi-au pricinuit nimic rau si nici nu-s eu vreo autoritate de vreun fel.
Eu mi-as dori sa fim cu totii mai uniti ca popor, mai buni, mai linistiti. Daca ajungem la o stare de constientizare a valorilor autentice ale poporului Roman - din care si noi facem parte - dihonia si amagirile la care suntem supusi in mod interesat, nu vor mai avea nici o putere asupra noastra, iar cei care stau in spatele manipularilor se vor vedea neputinciosi.
Comment
-
@ Alessandro
Nu sunt preot, sunt inginer
Acuma credinta in Dumnezeu tine de mintea si sufletul fiecaruia. Preotia nu este o meserie ci este o misiune - pentru cine o intelege ca atare. Impostori gasim in toate domeniile - nu trebuie sa fim cu ochelari de cal, cand judecam noi tagma preoteasca.
Din pacate scapam din vedere ceea ce inseamna sa fim Romani. Ca popor suntem crestini si credinta in Dumnezeu - ca sa nu spun direct Dumnezeu, ne-a ajutat de-a lungul vremurilor sa existam in continuare ca popor. In ultimii 200 de ani asistam la o lupta acerba impotriva lui Dumnezeu si a credintei vii, traite - in Dumnezeu. Multi nu constientientizeaza asta apropape deloc. Mai asocieaza ceva din ateism cu comunismul, dar lucrurile merg in realitate mult mai in spate in timp. Ar trebui sa cititi macar pe Wikipedia domniile in Tara Romaneasca de la Constantin Brancoveanu si pana la Cuza si poate veti intelege mai mult despre noi ca popor, cine ne-a tinut sub papuc pe aici. Si sa avem in vedere ca Biserica si preotii au fost luminatorii acestui neam.
Sa nu ne mai minunam ca vedem catedrale si edificii marete prin Franta, Austria, Germania, Anglia, etc... Acolo oamenii l-au pierdut pe Dumnezeu si catedralele respective sunt asemenea unor muzee goale. Si sa mai intelegem ca in bisericile de lemn din provinciile istorice Romanesti - taranul simplu avea acea traire vie in Dumnezeu - si traiau de asemenea in traditia si societatea satului romanesc, care implica simplitate, smerenie, buna cuvinta, normalitate - cam tot ceea ce am pierdut noi astazi ca popor si am ajuns o populatie debusolata, fara valori morale si fara valorile autentice ale neamului Romanesc.
Foarte multi de-ai nostrii in necunostiinta de cauza arata cu degetul: "Ia uite ce catedrale, palate, etc au construit strainii iar noi n-am fost in stare sa facem nimic, pentru ca suntem puturosi si hoti" ... fara sa vada in profunzimea lucrurilor... Oare ei nu stiu ca provinciile istorice Romanesti: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova au fost mai tot timpul sub ascultarea unor vecini mai puternici si mai hulpavi... fie ei Imperiul Otoman, Austriac, Rus sau Polon?
Oare nu stim ca noi n-am avut dreptul - fiindca nu am fost lasati sa ne facem Patriarhie Autocefala, ca nu am avut dreptul sa ne batem propria Moneda? De ce? Foarte simplu - fiindca Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania nu erau independente si suverane. Si mitropoliile s-au ridicat destul de greu si destul de tarziu... ca sa nu prindem radacini ca popor si radacini in credinta.
Ne curg balele la Austria, la Germania... la Occident, fara sa intelegem ca bunastarea lor s-a cladit in sute de ani, pe niste amarati cum am fost si noi romanii si au mai fost si altii.
Imperialismul este un adevar istoric pe care din pacate nu il mai intelegem si au grija unii sa il uitam. Dupa 1990, cand au inceput sa vina basarabenii in Romania si mai aparea pe la televizor un Grigore Vieru sau altii si care ne tot bateau la cap cu imperialistii sovietici, etc... am zis initial ca au o idee fixa cu imperialismul... dar oamenii stiau ce traisera ani de zile pe pielea lor.
Dupa 1989 ne-am imbatat singuri cu apa rece "sa vina Occidentul peste noi, sa ne ia Occidentul, sa ne mearga bine"
Oare de unde atata amagire, cand Occidentul l-a pierdut demult pe Dumnezeu si se inchina la zeul Ban? De unde prostia asta, ca ar veni unul de la mii de km sa ne faca noua bine - asa gratuit?
Oare presedintele SUA sau al Germaniei, sau al Frantei, Angliei, etc... cand sunt alesi primesc un mandat de la poporul respectiv sa se ocupe si de alte tari si popoare - pe care sa ii "lumineze" cu libertatea si democratia? In numele cui si cu ce mandat se poate ocupa un presedinte, guvernul, armata, etc dintr-o tara - intr-o alta tara. In Romania e nevoie sa vina cineva de la mii de km distanta sa reglementeze relatiile dintre Costica si Vasile, atunci cand ei se cearta sau isi bat nevestele? Nu e cumva un amestec contra naturii, in batatura unora?
Dar ca sa vedem toate astea avem nevoie de sinceritate cu noi insine, avem nevoie de normalitate, de smerenie, de modestie. Altfel ne putem lasa usor amagiti de reclamele mincinoase si manipularile din presa si de la televizor.
Un om care traieste dupa voia lui Dumnezeu si dupa indrumarile Bisericii, n-ar trebui sa ajunga sa cada in astfel de amagiri si alunecari.
Comment
-
Originally posted by ion_R5 View Post@ Alessandro
Nu sunt preot, sunt inginer
Acuma credinta in Dumnezeu tine de mintea si sufletul fiecaruia. Preotia nu este o meserie ci este o misiune - pentru cine o intelege ca atare. Impostori gasim in toate domeniile - nu trebuie sa fim cu ochelari de cal, cand judecam noi tagma preoteasca.
PS: 99% din cei care vizualizeaza topicul nu vor citi postul tau, nici macar eu nu l-am citit. E prea mare , fa un rezumat, exprima doar esentialul...
Comment
-
@ion_R5, dumneata chiar esti inginer, dar inginer in psihologia umana si manipulare... adica preot (sau popa, de dumneata depinde). Eu unul am tot respectul pentru aceasta meserie atat timp cat cel ce o presteaza ramane in limitele "decentei materiale", am doi amici preoti care sunt niste oameni extraordinari fara haine preotesti dar si preoti apreciati de comunitatile in care slujesc, dar cele 2 entitati (de preot si om) daca s-ar intersecta ar iesi ceva urat.
@crull eu am citit toate posturile lui, bate apa in piua in ce priveste unele aspecte, dar in rest e ok si perfect ancorat in realitate.Last edited by vasile78; 12 January 2012, 14:11.
Comment
Comment