interesant ce se scrie pe aici. zilele trecute a venit parintele si am facut festanie (sfestanie) in casa ca si in anii trecuti. intrebarea mea este legate de apa pe care o sfinteste cu crucea si busoiucul si ramane pura pana la apoximativ 33 ani, de ce ?? cum se explica ?? de asemenea si cand se sarbatoreste boboteaza. nu sunt prea credincios dar de multe ori imi pun intrebarea asta
Conversatii despre Biserica
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Agiasma se mai numeste si sfestanie si inseamna luminare fiind de doua feluri :mare si mica.
Sfintirea mica se savarseste in case oricand cer credinciosii.
Sfintirea mare se savarseste la Boboteza (si in ajunul Bobotezei).
Crucea si busuiocul sunt doar materii pt. savarsirea slujbei sfintirea apei se face printr-o intreita chemare a Sf. Duh.Nu este un numar fix de ani cat ramane curata si placuta la gust.Depinde de multe ori si de vasul in care este pastrata.Peste an se pastreaza doar Aghiasma Mare.
Boboteaza se sarbatoreste la 6 ianuarie in fiecare an
Comment
-
da mady, am omis sa spun si despre chemerea Sfantului Duh. stiu ca anii in care aghiasma ramane pura are legatura cu anii pe care ia trait Iisus respectiv 33.
eu totusi nu inteleg cum apa din fantana (asta am folosit la sfestanie) are aceste proprietati sa ramana pura este ani. la fel si Aghiasma Mare de la Biserica din cartier care e apa din fantana fie ca e tinuta in recipient din plastic sau sticla sau orice alt recipient; aici intervine "minunea".
Comment
-
Originally posted by yrman View PostE o mare diferenta intre a nu fii de acord cu biserica si a Il constesta pe Dumnezeu. Biserica e un instrument de manipulare pe cand Dumnezeu asa cum ai zis si tu este ceva abstract.
Eu nu am spus niciodata ca Dumnezeu este ceva abstract. Am spus doar ca pentru multi oameni, care nu cred cu adevarat in Dumnezeu, Dumnezeu este ceva abstract. Si pentru o parte din acesti oameni, chiar demonstrarea stiintifica a existentei lui Dumnezeu (cum s-ar spune "dezabstractizarea") nu ar conduce la intarirea credintei in Dumnezeu - ca traire spirituala a omului respectiv - ci dimpotriva, ar duce la un fel de "banalizare".
Este asemeni unui subiect serios care ar fi discutat in tablodie si presa de scandal - ajunge in derizoriu.
Cu lucrurile serioase si de profunzime, ar trebui sa avem o abordare mai asezata. Prea ne dam cu parerea ca la coltul strazii despre subiecte care tin de profunzime sufleteasca.
L.E. N-am stiut ca dialoghez cu un musulman. Ma amuza ca toti fac atata caz pe tema "marea manipulare" --- de care acuza Biserica. In schimb, de marea manipulare numita politica, nu e lumea nici prea surprinsa si nici prea deranjata.
Pai exact ce a atins tangential Yrman cu politica occidentala care ne sperie cu "terorismul musulman" - vad ca nu a mai spus nimeni nimic. Sigur, e cumva alt subiect --- insa de ce se doreste in societatea "civila" actuala punerea la zid a Bisericii si a religiei. Nu stiu cum e perceput subiectul in tarile musulmane, insa in occident manipularea asta cu "terorismul musulman" a prins la destul de multi cetateni.
Una peste alta, ma amuza sintagma "Europa crestina" - Europa occidentala nemaifiind crestina de vreo 200 de ani, de cand s-a implementat foarte tare zeul Bani si "nivelul de trai" - cu accent foarte puternic incepand cu anii '60.
Comment
-
L.E. .............. Ma amuza ca toti fac atata caz pe tema "marea manipulare" --- de care acuza Biserica. In schimb, de marea manipulare numita politica, nu e lumea nici prea surprinsa si nici prea deranjata.
Unii nu accepta si manipularea religioasa, deoarece in cazul asta te simti mintit pe fata, chiar de capii bisericii. "Fii umil" suna a naibii de rau ca indemn, cand il auzi de la o persoana in Mercedes S Klasse.Last edited by mr.K; 7 March 2012, 11:04.
Comment
-
Ai si tu dreptate, intr-un fel... Stam scufundati in rahat pana peste cap si daca vedem undeva un liman unde sa iesim, ne zicem... si ala o fi tot din ... da-i in colo cu limanul lor... ca ne-am acomodat deja cu manipularea politica si nu ne mai deranjeaza asa de tare...
Comment
-
Mady, eu ma refeream la modul in care foarte multi oameni percep lucrurile (din pacate)
Adica sunt prostiti pana peste cap de structura politica ("democratica") --- care le da atatea libertati la tot ce-i lumesc, trupesc, barfa, cleveteala, dat la gioale celui de langa noi, etc... cat mai multa toleranta...
Dar cand vine vorba de Biserica, religie, credinta in Dumnezeu - unde si cel mai pacatos popa iti spune la slujba: - sa nu minti, sa nu furi, (in general cele 10 porunci) si sa fim mai buni unii cu altii --- atunci toata lumea se scandalizeaza... "pai ia uite ce face popa... etc.... Unde-i Dumnezeu... etc"
Asa e omul... cand e robit de zeul Ban, cand merge la o distractie nu-si face nici un gand de genul: oare e bine ce fac? oare e sanatos? ... dar cand e sa mearga la Biserica, sau sa spuna o rugaciune - gaseste tot felul de scrupule, tot felul de "inchistari" si "manipulari" in manifestarea religoasa.
In privinta aghiasmei lucrurile sunt foarte clare - si chiar dovedite stiintific. Sa nu-i mai zicem "cei de busuioc" fiindca are denumiri consacrate: APA SFINTITA, AGHIASMA.
Busuiocul are si el rolul lui, insa sa nu uitam RUGACIUNEA, invocarea SFANTULUI DUH.
Un pahar de apa daca bem, si inainte binecuvantam apa respectiva cu un TATAL NOSTRU sau cu o rugaciune simpla, pornita din adancul sufletului - are mai si paharul respectiv de apa o actiune mai benefica asupra organismului decat sa bem un pahar de apa baut in fuga si cu mintea la cine stie ce grija cotidiana - de care suntem coplesiti mai tot timpul.
Sa nu uitam ca Dumnezeu este in permanenta cu noi si ca Sfantul Duh ne insoteste peste tot. Trebuie doar sa il primim in noi, in sufletul si mintea noastra. Daca avem ganduri rele, ne intinam noi pe noi - si ne departam de Dumnezeu. Nu fuge Dumnezeu de noi, ci noi ne departam de Dumnezeu.
O rugaciune simpla spusa din suflet e foarte importanta. In unele situatii nu ne regasim linistea interioara ca sa ne concetram si sa ne dedicam total intr-o rugaciune simpla si atat de binefacatoare. Suntem foarte cufundati in grijile cotidiene lumesti si ne extragem destul de greu ca sa ne acordam macar 5 minute pe zi pentru cufundarea in rugaciune - unde trebuie sa putem fi noi cu noi, ca sa il putem primi pe Dumnezeu in noi.
Daca ne zboara gandul la X, Y, Z - atunci nici macar nu putem sa ne regasim pe noi cu noi - dar sa il mai simtim pe Dumnezeu.
Dumnezeu este iubire - ceea ce inseamna liniste si bucurie. Fericirea este o stare de traire profunda a iubirii.
Comment
-
Manipularea exista in mai multe domenii, asta nu inseamna ca trebuie minimalizata cea din Biserica. Implicatiile religiei sunt cu mult mai mari pentru ca se afla la granita "normalului" cu ceea ce inseamna spiritualitate/valori/esenta, ori, daca in teorie nu ar trebui sa existe nici un gram de indoiala, se pare ca, practic, lucrurile sunt departe de a fi ceea ce vrea Biserica, sa invete, iar indoiala incepe chiar din propria curte.
Exista studii care arata ca, structura moleculara a apei, in speta clusterii, pot fi modificati cu ajutorul gandului sau a starii psihice din acel moment, dat fiindca, se pare, apa are o capacitate energetica de a memora. Biserica nu are nici un rol in treaba asta ci pur si simplu omul care "invoca"/roaga/doreste/vorbesteIn fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
Originally posted by mady View PostUite ca " ceaiul asta de busuioc" are un "potential" spiritual si medical incontestabil.
Acum cativa ani o bolnava psihic obisnuia sa "cada" pe jos in timpul slujbei (nu vreau sa spun la ce biserica, e biserica cu shtaif din Galati) si sa faca pe "posedata". Credinciosii sunau la 112 cu zecile (mai ales in zilele de sarbatoare), dar pana sa ajunga ambulanta se ducea popa langa ea si o facea leoarca de aghiazma, isi revenea "posedata" chiar cand intra echipajul medical pe usa bisericii si se ridica in picioare. Spuneai Ioane de pofta bolnava a maselor fata de senzational, biserica cu un efort minim poate depasi OTV-ul si Antena3 la capitolul asta.
Comment
-
am in zona o manastire care a fost "zidita" de un inalt preafericit popa. are ca domenii can 5 ha teren cultivat, ingrijit si recoltat de prosti. ( manastirea Sf. Antonie)
Manastirea Sfantul Antonie cel Mare este o manastire ortodoxa ce se inalta in satul Malaiesti din rasaritul comunei Dumbravesti, judetul Prahova. In padurea de la Malaiesti a existat, cu 250 de ani inainte, un schit de calugari
manastirea este renumita prin faptul ca intemeietorul este "expert" in exorcizari:
ei bine ce nu se stie este faptul ca acest sfant antonie este un alcoolic notoriu care a avut n accidente cu masina sub influienta spirtoaselor.
dar este artist in a manipula publicul dornic de senzatii. a avut alaturi mass media (ziare si televiziuni obscure) si a rezolvat foarte multe cazuri de "posedari ale diavolului" mediatizate.
dupa ce a plecat de la aceasta manastire a obtinut in silistea gumesti o baza militara dezafectata (cu toate cladirile aferente : popota, dormitoare si terenuri de vreo 20 ha) unde a intemeiat o alta manastire minunata unde o icoana a plans cam 300L de lacrimi.
si prostii dau navala...
deci domnilor ... ??????Zilele petrecute la pescuit nu se pun la anii vietii
Comment
-
Originally posted by vasile78 View Post.... Spuneai Ioane de pofta bolnava a maselor fata de senzational, biserica cu un efort minim poate depasi OTV-ul si Antena3 la capitolul asta.
Eu stiu altceva - preoti la care au venit ziaristi sa le ia interviuri, sa faca emisiuni "senzationale" cu ei --- iar preotii respectivi au raspuns atat:
"Va respect meseria si activitatea dvs. de jurnalisti. Misiunea mea este insa in Biserica. Ma exprim prin slujbele pe care le fac in Biserica. Daca doriti, va invit sa participati la slujba, dar nu ca sa filmati. Interviuri nu dau. Activitatea mea e in Biserica la slujba. Orice om de pe strada poate intra daca doreste si simte nevoia sa participe la slujba - nu exista nici un fel de restrictie. Va respect meseria si activitatea si va rog sa o respectati si dvs. pe a mea."
@ RAZVAN-005
Cum de gasesti numai bubele si nu vezi deloc si partile de lumina?
Daca tu gasesti un mar cu ceva pete, il arunci cu totul la gunoi? Sau iei cutitul, scobesti partea gaunoasa si mananci ce-i bun din acel mar? Cand ai un copil si face o prostie, il dam afara din casa? Sau ii aratam partile bune si unde greseste, ca sa se corijeze? Unde sunt exemplele de parinti duhovici din Biserica Ortodoxa Romana care sunt un exemplu si care au ajutat multi oameni.
Gasiti DVD-uri cu parintele Teofil Paraian, de la manastirea Sambata. Omul nu mai e printre noi, dar au ramas cuvintele sale. Vedeti despre ce este vorba. Chiar nu gasim nimic bun, nimic pozitiv? Trebuie sa demolam totul din temelii? Oare nu am inteles nimic din vremurile pe care le traim? Ne-au "ajutat" altii sa demolam toata industria - buna / rea - cum era, de dinainte de 1989 --- supranumita "greaua mostenire".
Ce ne impinge sa demolam tot ce-i langa noi? E cazul sa cugetam mai profund. Tendintele si amagirile care ni se propun si care ni se impun, ar trebui sa le cercetam mai atent. Dupa ce raul s-a produs, e mult mai greu sa indreptam lucrurile.
Comment
Comment