Asta am inteles.Si nu vreau sa fiu inteles gresit.Nu crezi in Dumnezeu ,in Biserica,in preoti nu este nici o problema.Nu te obliga nimeni la nimic.Nici sa mergi la biserica, nici sa dai bani la preoti,nici sa te rogi in vreun fel.Esti liberi sa-ti spui parerea despre ce crezi si in cine crezi (de crezi,daca nu - nu este o problema) dar daca incepi sa acuzi ,sa ponegresti si sa spui ...nu stiu ce lucruri pe care nu poti sa le sustii,mai bine taci(vorbesc la modul general).Tacerea e ca mierea.Discutia in sine trebuie sa fie una constructiva,ori in felul acesta nu se poate.Nu e corect.
Conversatii despre Biserica
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
exact asta vreau si eu sa spun. discutii constructive... cu argumente. dar cu cine? dumneavoastra sunteti setat pe anumite convingeri (foarte bine) dar demonstati ca ceea ce spuneti este corect cu argumente solide (nu cu chestii de genul : asa scrie in biblie, asa ar trebui facut, asa ar fi corect). noi ceilalti (mare parte de pe acest topic) spunem si sustinem ceea ce aste al naibi de evident (toate abaterile tagmei preotesti de la cele sfinte). si argumentele sunt solide...
si aveti dreptate : tacerea este ca mierea. reflectati la aceasta expresie si mai ales tineti cont de ea.
si daca v-am jignit cu ceva strict pe dumneavoastra (nu religia, biserica sau oamenii bisericii) imi cer scuze.Zilele petrecute la pescuit nu se pun la anii vietii
Comment
-
Pai,ce trebuie sa demonstrez????Ca preotii nu sunt hoti?Nu am cum!Dar nu sunt toti!!!Ca religia Orodoxa e religia cea adevarata?Ne luptam in cuvinte,religia si credinta se traieste.Ca sunt pacatos? Nu am cum sa nu fiu!Ce sa demontrez?Am sustinut altceva??
RAZVAN-005 Ei,nu e o problema,chiar daca sunt preot.Sa fim sanatosi!!!
Comment
-
Eu sunt inginer.
Macar de ar fi aici mai multi preoti sa ne explice multe aspecte care tin de dogma, de slujba si de momentele la care se fac diversele slujbe.
Buna intocmire a lucrurilor se facea neuitand de Dumnezeu.
Cand taranul isi lua un loc de casa, aducea preotul sa sfinteasca locul de casa. Cand termina de facut casa, aducea iar preotul sa-i sfinteasca casa si toata gospodaria. Cand se trezea dimineata nu-i lipseau o rugaciune si 3 inghitituri de aghiasma mica. Nu se asezau la masa fara un Tatal nostru si nu incheiau ziua fara o multumire adusa lui Dumnezeu.
Poate sa ne explice cineva in ce mod greseau strabunicii nostri? Suntem noi aia destepti si toti cei mai dinainte erau prosti? Stefan cel Mare - se ducea asa intamplator la Daniil Sihastrul inainte de fiecare incercare a tarii? Manastirile astea unde sunt calugari rugatori pentru tot poporul, sunt cu totul inutili.
Bisericile toate sunt inutile, iar preotii, niste oarecare care tin lumea de vorba? Cam asta insinuati... insa nu stiu pe ce baza.Last edited by ion_R5; 24 January 2012, 21:33.
Comment
-
Eu propun sa ne intoarcem la traditii asa cum ne indeamna userul Ion si anume sa se faca scoala ca pe vremea lui Creanga, sau macar gradinita. Daca tot va vreti in popor crestin ortodox, deschideti langa fiecare biserica de la tara sau din cartierele nevoiase cate o gradinita, in care dascalul si preotul sa le indrume (gratis) micutilor, primii pasi spre cunoastere. Suna prea frumos ca sa fie adevarat, ce sa-i faci, alegem doar partea de istorie care ne convine...
Comment
-
Bine zici Vasile.
Insa educatia crestina se face in familie. Trebuie sa fie un bunic/a, un parinte care sa duca copilul la Biserica. Preotul are rolul lui - dar fara baza crestina din familie, nu putem vorbi despre o continuitate statornica a credintei in familie - adica in popor - fiindca nici unul nu suntem teleportati aici. Toti avem parinti si bunici.
Daca suntem crestini ca popor, inseamna ca am avut cu totii din tata in fiu, bunici si parinti cu mare credinta in Dumnezeu. Fara de asta, preotii sunt niste "functionari" rupti de viata comunitatii. Vedeti cum merg treburile in Occident si poate o sa intelegeti cum se pierde credinta vie in Dumnezeu - la destule popoare.
Comment
-
Ce repede scapa lumea din vedere, ca actuala criza a venit din mult laudatul occident...
Ce usor nu vrem sa vedem ca asa-zisa bunastare a occidentului e cladita in 1000 de ani, de schingiuire si furt al altor popoare... si pe lacomia unor oameni fara Dumnezeu.
Comment
-
Deci nu e bine Ioane ca preotii sa ne educe copiii? Sau nu e bine sa o faca gratis? Daca educatia crestina se face in familie (ceea ce sunt de acord) de ce mai avem nevoie de preot si de biserica cat un bloc de locuinte? Isus Hristos NU a vorbit multimilor si nici NU a slujit in BISERICA (cladire)...
Comment
-
Iisus Hristos copil fiind era nelipsit din templu. A predicat in templu si a predicat si multimilor sub cerul liber.
Educatia de toate felurile, inclusiv cea crestina se face in familie si bune baza discernamantului - cunostiinta binelui si raului - fara de care suntem niste indivizi debusolati.
Biserica si preotul au un rol bine definit si statornicit in comunitate. Preotul si biserica nu ii inlocuiesc pe parinti - asa cum nici parintii si familia nu inlocuiesc preotul si biserica. Daca unii nu mai inteleg rolul bisericii si al preotului azi - poate si biserica si preotii poarta o parte din vina - dar in mare masura e vina oamenilor care si-au neglijat copii si nepotii - intr-o societate debusolata.
Ar trebui sa ne intrebam mai des, ce am primit de la bunici si de la parinti ca educatie si ca instruire si ghidare in viata - si ce am transmis noi mai departe copiilor si nepotilor. Cat din ceea ce am primit am si transmis mai departe? Daca televizorul si internetul se straduiesc cu asiduitate sa ne "educe" copiii si nepotii - noi ce facem? Ne multumim ca are copilul o ocupatie, ca sa avem mai putine batai de cap?
Va tot legati de bani, bani si iar bani. Cu bani nu va cumparati sufletele ci vi le pierdeti.
Asa cum banii nu va aduc nici fericirea si nu va redau nici sanatatea, atunci cand n-o mai aveti.
Comment
-
Ioane, ia vezi matale la ce varsta a intrat prima oara Isus in templu... mai degraba cat a lipsit de acolo.
Oricum noi doi nu putem avea un dialog, de fapt nimeni nu poate avea un dialog cu dumneata, raspunzi evaziv si ocolesti intrebarile "fierbinti" la care probabil nu ai raspunsuri care-ti convin...
Comment
-
@ Vasile --- Cred ca confunzi 2 lucruri distincte:
Studiul si citirea scrierilor religioase in templu, participarea activa la slujbe a lui Iisus, de cand era copil --- cu iesirea la Propovaduire, cand a vorbit multimilor sub cerul liber, dar si in templu, inclusiv fariseilor si saducheilor.
Vasile, noi putem avea un dialog oricand. Problema este alta: nici eu si nici tu nu am studiat suficient Biblia si viata lui Iisus Hristos, ca sa putem avea un nivel mai bun de intelegere a lucrurilor - prin cunoastereLast edited by ion_R5; 25 January 2012, 11:51.
Comment
Comment