Conversatii despre Biserica

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• marele roan eminescu nu era de fapt rusul eminovici? iar toata teoria lui, filozofia lui nu era de fapt filozofia lui kant, a lui koethe, heine, etc? sau si-o fi facut studiile la bucuresti, nu la viena si berlin. ma lasi cu "romanescul" lui eminescu, ca si asta e bagata in capul oamenilor cu palnia, ca si aia cu sifilis-ul. noi am avut un poet mare, roman, iar ala era labis.
    vasile cam sare calul d efelul lui, degeaba te iei de el, ca asa va face si-n continuare. e si el un fel de cauza pierduta
    Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

Comment

• Seba, esti un baiat destupat... Ce "mecanisme" interioare ne fac oare sa scoatem asemenea idei din "tastatura"??

Rusul Eminovici? Asta chiar nu a mai auzit nicaieri...

Aia cu... Eminescu a fost un simplu "oarecare" care a preluat din operele lui Kant, Goethe, Heine... am mai auzit-o. Chair mi-a spus cineva acum vreo 5 ani: "E... daca citesti Goethe, o sa constati ca Eminescu nu spune nimic mai mult... ba chiar poate chiar ceva la nivel mediu... "

I-am raspuns persoanei respective: Scuze, n-am citit Goethe sau pe altii din aceeasi scoala/curent... Insa daca ne referim la Eminescu - el e o valoare nationala si totodata o valoare universala. Nu stiu daca e un oarecare sau daca se ridica la nivelul lui Goethe. Stiu insa ca este roman si ca atata a putut da natia asta - daca e sa il consideri mediocru pe Eminescu - atunci asta e nivelul nostru ca popor pe planeta - desi eu il vad o lumina a sufletului acestui popor.

Ar trebui insa sa vedem lucrurile la adevarata valoare. Trebuie sa observam nu numai opera, poeziile lui Eminescu - ci mai ales faptele --- ceea ce a facut pentru acest popor. Eminescu a trecut prin Transivania si s-a interesat direct de tinerii romani si a activat pentru concretizarea miscarii tinerilor transilvaneni, pentru unirea cu tara.

Daca Eminescu nu e un mare roman - atunci cine a fost mare roman? Politrucii secolelor 19 si 20, vanduti rasaritului sau apusului, care ne-au imbrobodit cu cuvinte sofisticate si care au negociat pe sub masa bogatiile acestei tari si interesele natiei - iar pe tarani au pus biciul, pusca sau tunurile?

Voi pe cine propuneti ca luminatori ai natiei? Pe cei care isi primeau simbria din diverse capitale Europene, care primeau drept sa dijmuiasca bogatiile acestei tari si munca acestui popor, cu pretul tradarii si vanzarii. Cu isteti din astia am ajuns in fundul gol si fara demnitate in fata strainilor.

Eminescu a sintetizat in poezie sufletul romanesc, intelepciunea populara. Astea nu le-a luat nici de la Goethe si nici de la Heine. Astea le-a gasit in profunzimea sufletului sau de roman.

In fine... eu m-am saturat de starea astea in care ne curg balele dupa strainatate... si cand e vorba de valorile romanesti ne apuca sila... De ce?

Vedem asta si pe sosele... Niste cazaturi SH "nemtesti"... insa cine isi ia un Logan nou e privit drept prost.

Cand ne vom trezi din posteala? Oare nu am inteles chiar nimic din ultimii 22 de ani, in care nimic din ce ne inconjoara - de la banca din parc, pana la furnizorul de apa, gaze, electricitate --- nimic nu ne mai apartine, nu mai este romanesc? Traim din importuri - ca sa traiasca altii bine, iar tot ce se produce aici, merge afara - insa incasarile nu ne apartin.

De unde atata ura si atata scarba pentru tara asta si pentru poporul asta?

"Sa vina strainii sa ne conduca, ca sa ne fie si noua bine" - e o idee pe care o aud de 22 de ani - si ma gandesc sincer ca numai un imbecil poate sa emane pe gura asa ceva... Sau un strain, care ne vrea binele --- sa ni-l ia, evident.

"Rusul" asta Eminovici... a scris Doina:

De la Nistru pân' la Tissa
      Tot Românul plânsu-mi-s'a,
      Ca nu mai poate strabate
      De-atâta strainatate.
      Din Hotin si pân la Mare
      Vin Muscalii de-a calare,
      De la Mare la Hotin
      Mereu calea ne-o atin;
      Din Boian la Vatra-Dornii
      Au umplut omida cornii,
      Si strainul te tot paste
      De nu te mai poti cunoaste.
      Sus la munte, jos pe vale
      Si-au facut dusmanii cale,
      Din Satmar pân' în Sacele
      Numai vaduri ca acele.
      Vai de biet Român saracul!
      Îndarat tot da ca racul,
      Nici îi merge, nici se 'ndeamna,
      Nici îi este toamna, toamna,
      Nici e vara vara lui,
      Si-i strain în tara lui.
      De la Turnu 'n Dorohoi
      Curg dusmanii în puhoi
      Si s'aseaza pe la noi;
      Toate cântecele pier,
      Sboara paserile toate
      De neagra strainatate;
      Numai umbra spinului
      La usa crestinului.
      Îsi desbraca tara sinul,
      Codrul - frate cu Românul -
      De secure se tot pleaca
      Si isvoarele îi seaca -
      Sarac în tara saraca!

Cine-au îndragit strainii,
      Mânca-i-ar inima câinii,
      Mânca-i-ar casa pustia,
      Si neamul nemernicia!

Stefane Maria Ta,
      Tu la Putna nu mai sta,
      Las' Archimandritului
      Toata grija schitului,
      Lasa grija Sfintilor
      În seama parintilor,
      Clopotele sa le traga
      Ziua 'ntreaga, noaptea 'ntreaga,
      Doar s'a 'ndura Dumnezeu,
      Ca sa 'ti mântui neamul tau!
      Tu te 'nalta din mormânt,
      Sa te aud din corn sunând
      Si Moldova adunând.
      De-i suna din corn odata,
      Ai s'aduni Moldova toata,
      De-i suna de doua ori,
      Îti vin codri 'n ajutor,
      De-i suna a treia oara
      Toti dusmanii or sa piara
      Din hotara în hotara -
      Îndragi-i-ar ciorile
      Si spânzuratorile!
      Last edited by ion_R5; 13 March 2012, 00:49.

Comment

• Un simplu search pe Gooooooogle veti vedea ca Eminovici nu era rus.Era el din Botosani,dar asta e in Moldova.

"Mihai Eminescu este al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de țărani români din nordul Moldovei, și al Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu, fiică de stolnic din Joldești. Familia cobora pe linie paternă din Transilvania de unde emigrează în Bucovina din cauza exploatării iobăgești, obligațiilor militare și a persecuțiilor religioase. Unii autori au găsit rădăcini ale familiei Eminovici în satul Vad, din Țara Făgărașului, unde mai există și astăzi două familii Iminovici. Bunicii săi, Vasile și Ioana, trăiesc în Călineștii lui Cuparencu, nu departe de Suceava, comuna întemeiată de emigranții transilvăneni"

sursa
        Forum neinteresant. Delogat definitiv.

Comment

• faptul ca avea oarece sentimente romanesti nu inseamna ca era roman. sau ma rog, poate era. recunosc c-a fost mai roman decat 99% din contemporanii lui si poate mai mult decat 99% din cei de acum.
          bun, ii dam cezarului ce-i al cezarului, am gresit eu, am scris prostii. acum, subit, astia 99% sunt mai buni pt ca acum 150 de ani a trait unul care a fost cu 5 minute mai destept decat marea masa? niet...
          stefan cel mare si sfant. asta a fost roman, a trait pt tara lui. a facut biserici, dar a avut vreo 40 de copii nelegitimi. nu tin minte sa fi murit pt credinta, ci de batranete. de ce e asta sfant? pt ca biserica a devenit un fel de partid politic in cautare de votanti. parerea mea. prea putini sunt aia care fac treaba cum ar trebui si usor-usor sunt indepartati. cred ca asta nu pricepe lumea pe topicul asta, ca nu se combate institutia Bisericii, ci institutia bisericii. zi-mi si mei ce harul pacii are popa cre umbla cu mertzanu la curve? ala imi poate intermedia mie iertarea pacatelor? hai da-mi voie sa nu te cred. io daca ma imbrac popa dar ma comport tot ca un peste plasator de femei, nu voi fi un preot adevarat. si-atunci, in cine/ce sa am incredere? iti zic in ce am incredere, in Dumnezeul care nu are nevoie de asa "slujitori", in cel care vede ce fac bine si ce fac rau fara sa afle si turnatorul ala in sutana, in Dumnezeul care e in fiecare dintre noi si care te aude si cand te rogi sincer, chiar daca esti in fundul gradinii, nu tre' sa fii intr-o catedrala de 5 hectare (n-are legatura cu catedrala mantuirii neamului, ca oricum n-o sa ne mantuiasca nimeni) in care sa cante 12 popi.
          Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

Comment

• Idolatrie si vanare de vant sunt aceste vremuri.In privinta preotilor imbuibati sunt de acord,dar asta nu ma opreste pe mine sa nu merg la biserica.Suntem destul de maturi ca sa putem discerne,avem ochi sa vedem si urechi sa auzim.
            Forum neinteresant. Delogat definitiv.

Comment

• corect, dar nici nu te poate face sa ai incredere si sa porti, sa zicem, oarece stima pt aceasta biserica. De acord cu tine ca poti crede si purta respect Bisericii...si tocmai cred ca ne-am pus de acord ca biserica nu e Biserica. si inca ceva foarte important: faptul ca respingem ideea de biserica, la fel cum ne dezicem de viloatori, hoti, etc, dar acceptam ideea de Biserica, n-ar trebui sa genereze discutii cum au fost cele de vreo 2 pagini mai in fata.

Comment

• Ioane, pentru mine Eminescu este un MARE poet roman, activitatea lui de critic si analist politic nu ma intereseaza, din punctul asta de vedere ca el au fost sute de mii de-a lungul timpului. Nu i-a placut ocupatia straina ? Cui i-a placut ? El insa a avut capacitatea sa-si exprime nemultumirea in versuri care ne-au ramas, strigatul celor multi care si-au exprimat aceeasi nemultumire de-a lungul timpului in cuvinte mai mult sau mai putin complexe, s-a stins, n-au cunoscut notorietatea... Nu toti meritam sau putem s-o cunoastem.
                Poate intr-o zi Badea, Ciutacu sau Tatoiu (exemple) o sa primeasca o piatra in cap si o sa moara (Doamne fereste), n-as vrea ca nepotii mei sa invete la istorie ca unul dintre astia a fost "luminator" al natiei, cel ce a murit luptand cu tiranii de la conducerea tarii etc, ar fi penibil, dar... posibil.
                In fine si despre "sufletul de roman", "mandria de a fi roman", "vitejia romanilor" etc... las-o mai moale ca n-am fost atat de breji si nici nu suntem.

Comment

• @Seba- Fane Babanu nu a facut altceva decat sa reuseasca sa obtina un mic "discount" la birurile platite catre Inalta Poarta. Sincer in afara de manastirile contruite nu stiu nici eu vre-un motiv pentru care a fost declarat "Sfant".
                  sigpic

Comment

• Originally posted by vasile78 View Post
                    Ioane, pentru mine Eminescu este un MARE poet roman, activitatea lui de critic si analist politic nu ma intereseaza, din punctul asta de vedere ca el au fost sute de mii de-a lungul timpului. Nu i-a placut ocupatia straina ? Cui i-a placut ? El insa a avut capacitatea sa-si exprime nemultumirea in versuri care ne-au ramas, strigatul celor multi care si-au exprimat aceeasi nemultumire de-a lungul timpului in cuvinte mai mult sau mai putin complexe, s-a stins, n-au cunoscut notorietatea... Nu toti meritam sau putem s-o cunoastem. ..............
                    In fine si despre "sufletul de roman", "mandria de a fi roman", "vitejia romanilor" etc... las-o mai moale ca n-am fost atat de breji si nici nu suntem.
                    Vasile, exact asta au dorit cei care l-au omorat pe Eminescu. Sa ramana in constiinta poporului Roman ca un MARE poet, nebun, sifilitic. Si uite ca la tine si la altii au reusit.

Crezi ca l-au omorat fiindca era un MARE poet? Ma indoiesc.

Putini inteleg, ca inclusiv pentru marea Unire din 1918, Eminescu a avut un mare rol, prin trezirea constiintei nationale atat in Regat cat si in Transilvania. Din pacate nimeni vorbeste despre asta. Sunt altii care sunt incununati cu merite, la care au muncit insa alti oamenii - foarte multi chiar nestiuti.

Despre sufletul romanesc si mandria de a fi roman, pot sa iti spun doar atat: din pacate am ajuns sa traim cu rusinea de a fi romani, nu numai in Europa, dar si in propria tara. Ar trebui sa gandim la treaba asta. E chiar asa o chestie jalnica sa fim romani? Eu nu cred. Cei care l-a vremea respectiva l-au omorat pe Eminescu, sunt asemenea acelora care astazi ne spun ca nu muncim destul, ca pensionarii si profesorii mananca banii de la buget, ca spitalele sunt nesustenabile - intr-un cuvant, trebuie sa vina altii din afara sa ne puna toate pe picioare, iar noi sa ne inchinam ca slugile la ei.
                    Ceea ce uita sa ne spuna, este ca nu poporul Roman a inchis fabricile si uzinele, nu poporul Roman a dat aproape gratis la straini fabricile si bancile din Romania, bogatiile solului si subsolului. Au fost unii care se tot schimba si care ne tin de vorba la televizor, fiindca adevaratii stapani ai Romaniei nu se schimba 1 data la 4 ani... ci raman cuminti in spate sa mai fure si ce a mai ramas de furat, pana nu mai ramane piatra pe piatra.

De asta nu mai e loc pentru Dumnezeu - fiindca trebuie sa ne inchinam la purtatorii zeului ban.

Vasile, iti doresc multa sanatate si sa iti dea bunul Dumnezeu gandul cel bun, tie si alor tai!
                    Last edited by ion_R5; 13 March 2012, 14:27.

Comment

• Ce legatura e intre biserica si Eminescu, cu exceptia faptului ca batea crasmele Iasului impreuna cu Creanga?

Lasati-l in pace pe Eminescu, efortul lui a fost in zadar, oricum, ca acum ne vinde guvernul, UDMR-ului, pentru cateva voturi in parlament.

Comment

• Ce a ajuns omul de azi... Dupa 22 de ani libertinism indus - si sexual si in privinta alcoolului, ba chiar si a drogurilor - ca sa nu mai spun de alte inclinatii... --- venim noi sa-l judecam pe Eminescu.

E amuzant. Ati uitat inseamna in liceu si facultate propriile escapade si betii.

E chiar o rugaciune in care se cere lui Dumnezeu sa nu ne judece dupa greselile facute in tinerete... Dar ce usor uitam, cand e vorba de noi si ce repede vedem toate, cand e vorba de altul. Asta e.

Comment

• Sa-i judece pe popii care injura si fac bani (Zeul Ban) pe spinarea cascatilor, sa mai primeneasca lumea, incepand cu biserica care e mai "aproape" de D-zeu
                          In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul

Comment

• Vad ca nu intelegeti deloc...

Pai pe Iisus Hristos l-au judecat ierarhiile lumesti din biserica de atunci. Au existat totusi preoti ca Nicodim sau Zaharia care stiau cine este Iisus Hristos si aveau credinta in Dumnezeu - insa painea si cutitul erau in alte maini.

Comment

• Oameni deosebiti exista pretutindeni, religia sau credinta nu-i deosebeste cu nimic fata de preoti/popi/samani/alti lideri spirituali
                              In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul

Comment

• Originally posted by ion_R5 View Post
                                Ce a ajuns omul de azi... Dupa 22 de ani libertinism indus - si sexual si in privinta alcoolului, ba chiar si a drogurilor - ca sa nu mai spun de alte inclinatii... --- venim noi sa-l judecam pe Eminescu.

E amuzant. Ati uitat inseamna in liceu si facultate propriile escapade si betii.

E chiar o rugaciune in care se cere lui Dumnezeu sa nu ne judece dupa greselile facute in tinerete... Dar ce usor uitam, cand e vorba de noi si ce repede vedem toate, cand e vorba de altul. Asta e.
                                Crezi ca alta treaba nu am decat sa-l judec pe Eminescu?

Ma refeream ca atunci cand colinda crasmele Iasului, o facea impreuna cu Creanga, omul bisericii. Si asta era singura legatura a lui Eminescu cu biserica, de aia nu vad ce tot il amesteci in discutie, aici.
                                Nu mai bate campii, ca nu biserica imi conduce mie viata, iar libertatile pe care le am incerc sa le folosesc in mod pragmatic, sa-mi fac viata mai usoara.

Iti doresc multe donatii pentru Catedrala Neamului, da si pentru mine o suma cat mai mare, sa fiu sigur ca ajung in Rai.

Comment

Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google