in republica moldova nu m-as duce nici daca ar fi gratis. de ce nu m-am nascut sau stabilit mai la granita cu ungaria?ar fi fost alte orizonturi.la noi in zona moldovei chiar daca vrei nu ai unde sa te duci.la nord is raketi(ucraineni),la est is mai prosti ca noi..
La Cumparaturi Peste Granita
Collapse
X
-
Sitotusi, Margelatule, multa lume din zona de NE merge la cumparaturi in Ukraina si chiar in Moldova. Sau vin Moldovenii la noi, dar nu prea au marfuri de incredere. Totusi micul trafic transfrontalier merge . si nu ma refer numai la alcool si produse din tutun.Politics wasn't about the right or left side, was about have or have not.
sigpic
Comment
-
eu de asta zic.bazarul din suceava e plin de ei.ieftin dar tare naspa produsele.bine acum pe mine nu ma intereseaza alcoolul si tigarile.nu ma ocup cu asa ceva.probabil ca daca aveam crasma ....alta era treaba.Welcome to the Club, We Have Jackets !
Comment
-
Totusi lumea merge la cumparaturi in Ukraina, si chiar in Moldova. Si nu ma refer doar la tigari.
Daca il luam pe "NU" in fata, murim prosti, dar mandri ca suntem Romani:
- nu mergem in Germania ca sunt Neonazisti
- nu mergem in UK ca sunt SkinHeads
- nu mergem in Italia ca e Mafie
- etc.
Totusi vreau sa isi povesteasca vizaita in tarile vecine cei care au experimentat asa ceva, nu cei care isi dau cu presupusul.
Va rog, veniti cu experiente reale!Politics wasn't about the right or left side, was about have or have not.
sigpic
Comment
-
Deci, care ati mai fost la cumparaturi peste granita?
uite cateva informatii despre UKRAINA:
Intrarea in Uniunea Europeana i-a determinat pe multi locuitori ai judetului Botosani sa isi achizitioneze cele necesare din Ucraina sau Republica Moldova, unde preturile la unele produse sunt si cu 50% mai mici. In general, botosanenii merg o data sau cel mult de doua ori pe luna la cumparaturi, dar sunt si persoane pentru care un drum la Cernauti inseamna o sursa de venit. Acestia din urma merg si de doua, trei ori pe saptamana in Ucraina, de unde cumpara produse pe care ulterior le vand in Romania, desigur la suprapret. Aceasta bisnita sau mic trafic, cum mai este numit, se pare ca renteaza din ce in ce mai mult, deoarece produsele aduse din Ucraina sunt la preturi mult inferioare celor din Botosani.
Majoritatea botosanenilor care isi fac cumparaturile in Ucraina merg in bazarul din Cernauti, locul de unde pot achizitiona produse la preturi si cu 50% mai mici decat in Botosani. In schimb, in magazinele din Ucraina, preturile sunt similare cu cele din Romania. „Cei mai multi merg in bazarul din Cernauti la cumparaturi. Daca te duci in magazine, preturile sunt ca la noi. Aproape nu e nicio diferenta. In schimb, in bazar gasesti produse ieftine si de aceea toti care merg la cumparaturi in Ucraina aleg bazarul”, a spus Relu P., care a adaugat ca cel mai important lucru este sa cunosti locurile, deoarece risti sa cumperi produse la aceleasi preturi ca in Romania.
Nu doar produsele alimentare sau cele de uz casnic sunt avantajoase la pret, ci si benzina. Sunt destui botosaneni, in special cei care locuiesc in apropierea granitei cu Ucraina, care prefera sa alimenteze din tara vecina, unde pretul este mult mai mic. Spre exemplu, un litru de benzina este aproximativ 25.000 de lei vechi, comparativ cu pretul din Botosani, de 35.000-36.000 de lei.
Produsele alimentare, la preturi mult mai mici
In ceea ce priveste produsele alimentare, se pare ca mult mai avantajos este sa va faceti cumparaturile in Republica Moldova. La cativa kilometri de granita, poti cumpara de la moldoveni ulei, zahar, faina sau alte produse alimentare cu cel putin 20-30% mai ieftin. De asemenea, sucurile naturale sau apa minerala sunt foarte rentabile ca pret.
Pentru fumatori, Ucraina este tara de unde isi pot procura tigari la jumatate de pret, comparativ cu Romania. Spre exemplu, un pachet de tigari care aici costa 50.000 de lei, in Cernauti poate fi cumparat cu 25.000-30.000 de lei. Singura problema este ca, legal, o persoana nu poate introduce in Romania mai mult de doua pachete.
De asemenea, multi botosaneni au renuntat sa isi mai cumpere imbracaminte de prin mall-urile sau hypermarketurile din Suceava sau Iasi, preferand bazarul din Cernauti, de unde isi innoiesc garderoba. Spre exemplu, o haina din piele care intr-un magazin din Botosani costa sase-sapte milioane de lei, in bazarul din Cernauti poate fi cumparata cu trei milioane de lei. De asemenea, articolele sportive sunt foarte ieftine, un tricou cu sigla unei firme de echipament sportiv fiind circa 300.000 de lei, la jumatate de pret decat intr-o reprezentanta din Romania. (Razvan Sauciuc, evenimentul de botosani.ro)Politics wasn't about the right or left side, was about have or have not.
sigpic
Comment
-
De ce nu mergeti in lituania pt ca la ei un pachet de marlboro costa 1,5 lei
Comment
-
A fost un coleg in Ukraina si a cumparat motorina, spune ca a luat-o tare ieftina, undeva pe la 3 lei litrul. Dar la intoarcere aproape ca i-au rupt pernele banchetelor la vama (are un VW transporter), a spus ca nu se mai duce niciodata pentru ca-i este teama. Apoi s-a dus numai in Basarabia, la Giurgiulesti tot dupa motorina, costa undeva pe la 3.5 lei litrul. A spus ca nu trebuie sa ai decat pasaport, dar ca aia de la PECO i-ti pun motorina pana decupleaza prima oara pompa, "ca sa nu faca de motorina pe jos"... Benzina tot pe langa pretul asta se invarte, una peste alta se merita dar nu am auzit pe multi care sa mearga regulat.
Comment
-
Inainte aveai voie un plin si o canistra. Acum numai plinul. Daca nu iti scoti drumul, plus ceva in plus, ca profit, sau ca economie fata de pretul de la noi, nu se merita. Daca mai adaugi si spaga (traditia), ...Politics wasn't about the right or left side, was about have or have not.
sigpic
Comment
-
dragi frați,nu pricep isteria asta cu să ne facem cumpărăturile peste graniță...am încercat bulgaria(și nu la ruse,ci mai spre Plovdiv),apoi Ungaria,apoi Serbia..dacă pui la socoteală schimbul valutar(dacă nu ai cumva card),combustibilul,taxele de drum,nu prea faci vreo afacere.în plus,cam ce se găsește la noi,se găsește și la ei(în metro,kaufland).doar la sârbi sunt multe produse sârbești,dar nu neapărat mai bune(mie mi-au plăcut sucurile lor,dar nu pot spune că la noi nu găsesc sucuri bune,doar că sunt peste 5 ron,iar la ei erau cam 4 ron aproximativ).am încercat pateurile de ficat,legumele,mezelurile din țările vecine și mi-au plăcut,dar în general mi se par superioare calitativ produsele de pe la noi..țin minte că niște roșii luate dintr-un supermarket mic din..fosta yugoslavie a trebuit să le arunc,pur și simplu nu le puteai mânca(și erau de 10 ori mai scumpe decât la noi,probabil pentru că era stațiune acolo).niciodată nu am mers special pentru cumpărături la vecini,numai dacă am avut drum,dar prea curând nu cred că mai merg.
cam de fiecare dată luam de 100-150 euro de la vecini,dar nu consider că am făcut cine știe ce economie.
oricum,la vamă la porțile de fier erau sute de mașini de mehedinți care așteptau la vamă...erau la un rând separat...probabil erau toți traficanți mici
Comment
Comment