@ion: Daca vrei sa-l dai exemplu pe Arsenie Boca drept rezultat al Bisericii si al Teologiei, dai chix mare. Din cati preoti ies de pe bancile facultatii si trec de "filtrele" sistemului bisericesc, un exemplu pe ici pe colo, inseamna fix impotenta sistemului in sine. Daca continuam sa raportam tara si poporul la un act de creatie nu facem altceva decat sa minimalizam un concpet grandios la o viziune mult prea ingusta. De asemnea, raportarea la ultimii 22 de ani si pierderea din vedere a intregii radacinii ce duc in Mesopotamia si Eufrat, iar inseamna o ingustare grosolana. Nu putem sa adoptam reductionismul la ceea ce ne place noua sa credem, apoi sa defilam cu asta si sa incercam sa schimbam paradigma. Asa cum am mai spus, au mai incercat si altii si s-a soldat cu niste consecinte catastrofale.
Obisnuinta Naturii Umane Vs. Dumnezeu
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Am citit primele pagini ale acestui topic...si sincer nu am inteles nimic. Parerea 02mea despre acest subiect...este urmatoarea:
Cum putem sa credem intr-o idee de Dumnezeu, Creator...daca insasi ideea este contrazisa de catre cartea de capatai...Biblia.
Citat din Biblie:
............
Şi s-a dus Cain de la faţa lui Dumnezeu şi a locuit în ţinutul Nod, la răsărit de Eden.
După aceea a cunoscut Cain pe femeia sa şi ea, zămislind, a născut pe Enoh. Apoi a zidit Cain o cetate şi a numit-o, după numele fiului său, Enoh.
Iar lui Enoh i s-a născut Irad; lui Irad i s-a născut Maleleil; lui Maleleil i s-a născut Matusal, iar lui Matusal i s-a născut Lameh.
............
Asa ca... daca D-zeu este creatorul... A creat taramuri paralele? A creat mai multi oameni decat pe Adam si Eva? D-zeu a avut un "concurent" ?
Ideea de D-zeu este buna...prost interpretata. Biserica lui D-zeu este in fiecare...
O singura ideologie (toate religiile si cultele sunt ideologii) o gasesc adevarata. Singurul Dumnezeu adevarat este Dumnezeul lui Spinoza
"Dumnezeu există în mod necesar. Negând această frază negăm existența lui Dumnezeu, deoarece natura substanței nu poate fi gândită,fără ca să existe întrucât substanța este cauza ei însăși."Last edited by alexyno; 17 April 2012, 19:35.e-mail: office@stickere.info
Comment
-
Originally posted by darksid3 View Post@ion: Daca vrei sa-l dai exemplu pe Arsenie Boca drept rezultat al Bisericii si al Teologiei, dai chix mare. Din cati preoti ies de pe bancile facultatii si trec de "filtrele" sistemului bisericesc, un exemplu pe ici pe colo, inseamna fix impotenta sistemului in sine. Daca continuam sa raportam tara si poporul la un act de creatie nu facem altceva decat sa minimalizam un concpet grandios la o viziune mult prea ingusta. De asemnea, raportarea la ultimii 22 de ani si pierderea din vedere a intregii radacinii ce duc in Mesopotamia si Eufrat, iar inseamna o ingustare grosolana. Nu putem sa adoptam reductionismul la ceea ce ne place noua sa credem, apoi sa defilam cu asta si sa incercam sa schimbam paradigma. Asa cum am mai spus, au mai incercat si altii si s-a soldat cu niste consecinte catastrofale.
Abordarea ta "flosofico-stiintifica" pierde din vedere faptul ca te raportezi la o cunoastere relativa. Sari de la Arsenie Boca si ultimii 22 de ani la Mesopotamia si Eufrat - "leaganul umanitatii" dupa unele surse. Sunt surse mai recente care vin cu argumente cum ca civilizatia umana ar fi aparut la gurile Dunarii... Sigur, vorbim despre presupuneri si diverse premise. Certitudini nu avem.
Ceea ce nu inteleg la tine este aceasta "fuga" in necunoscut. Adica de la Arsenie Boca si ultimii 22 de ani - pe care ii cunoastem partial, si dintr-o perspectiva a perceptiei personale - tu fugi in Mesopotamia. Fugi dintr-o existenta apropiata in "cartile cu povesti".
Pentru mine niste teme filosofice de secol 17 sau 18 nu fac nici 2 cepe degerate fata de un calugar imbunatatit caruia i s-a aratat Maicuta Domnului.
Foarte multi au citit tratate de filosofie... Nihilism, teze filosofice asupra inexistentei sufletului uman, sau altele care pun pe piedestal dependenta primordiala a omului fata de propria sexualitate sau a relatiilor cu maturii si lumea din jur, de la primii ani si pana la maturitate.
Ceea ce poate intelegem destul de greu este ca traim acum in secolul 21 niste proiectii de secol 19. Culmea, niste idei tocite de secol 19 le traim noi astazi. Secolul 19 a fost caracterizat de niste tulburari sociale teribile si cumva fara precedent... prin ridicarea "prostimii"... Secolul 20 a fost marcat de 2 conflagratii mondiale. Anii '70 au marcat o dezvoltare tehnica si culturala, dupa care a venit un anumit declin. De atunci ne sufocam in propriile gunoaie. Acest "experiment" a fost mai intai testat in SUA prin anii '20.
Intr-un cuvant: o societate din care a fost scos complet Dumnezeu prin "perseverenta baietilor destepti".
Darksid3, prefer sa ma refer la Parintele Arsenie Boca si ultimii 22 de ani, pe care el i-a prin in proorocirile sale, decat sa merg intr-o Mesopotamie pe care nu o cunosti nici tu si pe care nu o cunosc nici eu. Cand vorbim despre Dumnezeu - oricare ar dori sa-L pipaie... Dar despre Mesopotamia "de la inceputul umanitatii" unii vad ca sunt foarte confortabili.
@ Alexyno Despre Biblie nu pot sa-ti spun foarte multe fiindca nu am studiat-o indeaproape. Dar pot sa-ti spun ca e totusi o contradictie intre Vechiul Testament si Noul Testament. Dumnezeu prezentat in Vechiul Testament este prezentat uneori destul de crud. Ori Iisus Hristos a venit pentru a propovadui legea iubirii. (Apropos - mi se pare mai corecta traducerea Vechiul Legamant respectiv Noul Legamant - decat Vechiul Testament respectiv Noul Testament)
Religia crestina este o religie derivata din religia mozaica. Dar este o alta religie. Apostolii si cei care credeau in Cuvantul lui Hristos au fost alungati din Templu si din Sinagogi.
Originally posted by maestrupiersic View Post@ion_R5: Iti spun sigur ca nu o sa reusesti sa schimbi pe nimeni daca vorbesti despre Parintele Arsenie Boca.Pun pariu ca multi citesc ce ai scris tu aici si spun "parca ma intereseaza pe mine ca se roaga popa ala pentru mine". Asta e mentalitatea noastra si nu o mai poate schimba nimeni din pacate...
Maestre, pot sa-ti spun atat: nu sper sa schimb pe cineva vorbind despre Parintele Arsenie Boca. Dar stiu ca Parintele Arsenie Boca (el, nu eu) a schimbat foarte multi oameni - in bine, si a schimbat in bine soarta foarte multor oameni.
Comment
-
Eu iti sugerez sa incepi de acolo, altfel intri pe un taram absolut necunoscut pe care crezi ca-l stapanesti. Viata e o chestiune de finete subiectiva, iar daca dumneata iti permiti sa ridiculizezi leaganul umanitatii, pentru mine totul este clar. Ideea e simpla: Cu cat te duci mai aproape de inceputuri, cu atat crestinismul devine o gluma si doar atat. Am exemplificat asta in thread-ul despre Biserica si nu am primit nici un fel de argument valabil.
Ca sa-ti intelegi prezentul, trebuie sa-ti cunosti trecutul.
Arsenie Boca este exemplul de OM ajuns la Iluminare (nu singurul) si pentru care, notiunea de D-zeu este alta decat ar vrea o descriere liniara, sa arate.
Crestinismul se trage din paganism, punct!
PS: Cum a "prezentat" D-zeu Bibliile?In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
Darksid3 - inceputul vine de la Dumnezeu: "Eu sunt alfa si omega, inceputul si sfarsitul" asa cum a spus chiar Hristos.
Nici nu am spus ca Parintele Arsenie Boca este singurul om caruia i-a vorbit Maicuta Domnului. Sunt oameni chiar langa noi astazi, carora li s-a aratat Maicuta Domnului.
Parintele Arsenie Boca, un om traitor in Dumnezeu - unii il pot numi si vizionar, fiindca a fost mangaiat de catre Dumnezeu cu Harul si cu Darul cunostiintei viitorului.
Crestinismul ti-l definesti cum consideri tu si fiecare si-l considera asa cum crede. Daca ne referim la crestinism - asa cum scrie la carte - credinta vie in Dumnezeu prin coborarea si intruparea Sfantului Duh si din Maica Domnului - adica chiar Fiul Lui Dumnezeu intrupat. Hristos nu a venit sa nege ce a fost pana la El, ci sa readuca omul si credinta in Dumnezeu pe fagasul pe care oamenii il pierdusera din putinatatea credintei, sau mai bine spus din necredinta.
Tu poti sa te exprimi cum doresti... "crestinismul este o gluma"
Parintele Arsenie Boca nu cred ca ti-ar fi spus ca, "crestinismul este o gluma"
Parerile noastre sunt una. Eu sper sa ajung anul asta la Prislop sa ma rog la mormantul Parintelui Arsenie Boca spre slava lui Dumnezeu. Darksid3, din ce scrii, esti un tip citit. Dar trebuie sa te gandesti ca tot ce ai citit sunt gandurile unor oameni mai "fericiti" sau mai "nefericiti" asternute pe hartie, si care s-au bucurat de o anumita "notorietate umana". In privinta Parintelui Arsenie Boca, trebuie sa realizezi ca a fost un om de o smerenie deosebita si care a trait sub ascultare. Nu a fost nici un razvratit si nici un "revolutionar". A fost insa un traitor in Dumnezeu. Nu trebuie sa confundam lucrurile dupa masura lumeasca a vietii pe pamant.
Comment
-
Asa si dumneata trebuie sa te gandesti ca religia este opera oamenilor care au dus credinta la nivel de manipulare.
Diferenta dintre ce spun eu si ce spune "popa" (oricare e el), este ca, una e sa asimilezi informatia pentru a-ti defini constiinta si alta e sa iei informatia cu polonicul, adica, diferenta intre cunoastere si invatatura, care este COLOSALA. Nu sunt pure idei preluate de la altii, sunt ideile mele care coincid pe anumite portiuni, cu anumiti indivizi. Adevarul suprem nu-l are nimeni, e pe la mijloc.
Despre ideea cum ca, civilizatia ar fi aparut mult mai aproape de Daci, nu este o idee noua, are in jur de 100 de ani ("Dacia preistorica" -N. Densusianu) si a inceput sa vehiculeze foarte des pe site-urile ce se vor a fi ezoterice. Eu nu-s de acord cu mutilarea unor idei cheie, la rezonanta unor persoane ce cred ca stiu totul. Ideea este foarte interesanta, precum si formarea limbilor in Europa. Sunt prea multe de spus si nu e locul pentru asta. Prin viu grai mi-ar fi mult mai usor.
PS: In general, stiinta e tot o religie care se bazeaza pe doctrine, deci nu agreez o astfel de abordare deoarece, in cel mai bun caz, sunt descrise doar procese, nu si cauzele finale.In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
Originally posted by Seba View PostIo-s curios ce parere are Dumnezeu, pe care nu-l contest, cu "ideea" mareata a conducatorilor BOR sa scoata la vanzare candela galbena (ca rosie gasesti in toate supermarketurile), la suprapret, din a acrei vanzare sa se adune bani pt celebrea catedrala nationala. ma intreb cate chitante s-au taiat celor ce au cumparat lumanarea binecuvantata. nu judec, doar ma intreb si ma minunez, cat ii mai suporta Dumnezeu pe astia in fruntea a ceea ce se vrea institutia care "gestioneaza" credicionsii?
Preotul pe care eu il respect in mod deosebit, in timpul slujbei spune asa: "Pomeneste Doamne nevrednicia mea intru imparatia Ta" - si bine spune, fiindca toti suntem nevrednici in fata lui Dumnezeu.
Originally posted by darksid3 View Post(1)Asa si dumneata trebuie sa te gandesti ca religia este opera oamenilor care au dus credinta la nivel de manipulare.
Diferenta dintre ce spun eu si ce spune "popa" (oricare e el), este ca, una e sa asimilezi informatia pentru a-ti defini constiinta si alta e sa iei informatia cu polonicul, adica, diferenta intre cunoastere si invatatura, care este COLOSALA. Nu sunt pure idei preluate de la altii, sunt ideile mele care coincid pe anumite portiuni, cu anumiti indivizi. Adevarul suprem nu-l are nimeni, e pe la mijloc.
(2)Despre ideea cum ca, civilizatia ar fi aparut mult mai aproape de Daci, nu este o idee noua, are in jur de 100 de ani ("Dacia preistorica" -N. Densusianu) si a inceput sa vehiculeze foarte des pe site-urile ce se vor a fi ezoterice. Eu nu-s de acord cu mutilarea unor idei cheie, la rezonanta unor persoane ce cred ca stiu totul. Ideea este foarte interesanta, precum si formarea limbilor in Europa. Sunt prea multe de spus si nu e locul pentru asta. Prin viu grai mi-ar fi mult mai usor.
PS: In general, stiinta e tot o religie care se bazeaza pe doctrine, deci nu agreez o astfel de abordare deoarece, in cel mai bun caz, sunt descrise doar procese, nu si cauzele finale.
Cine si-a permis sa aduca credinta la nivel de manipulare - este omul, fie ca vorbim despre acum 5000 de ani, 2000 de ani sau 400 de ani in urma.
Daca-mi spui ca Parintele Arsenie Boca a manipulat oamenii - el fiind nedezlipit de biserica, desi i s-a interzis slujirea la altar, la intelegere intre serviciile secrete romanesti si ierarhiile bisericesti din vremea respectiva - atunci am ceva dubii, fiindca spui ca ai citit despre Parintele Arsenie Boca.
(2) In privinta teoriei privind leaganul umanitatii la gurile Dunarii - aici nu vorbim despre o "teza romaneasca", ci despre comunicari stiintifice ale oamenilor de stiinta rusi si americani, in urma vestigiilor gasite la Tartaria si a altor vestigii gasite teritoriul Romaniei. In fine, aici lucrurile sunt poate discutabile si nu as vrea sa trag concluzii. Din cate am mai citit pe internet, am inteles ca specialistii nostri au trimis spre expertizare niste vestigii la Moskwa, respectiv in SUA si ca de acolo au venit niste ipoteze chiar suprinzatoare pentru ai nostri specialisti care nu dispuneau de aparatura de laborator foarte avansata. In fine, threadul asta are alt "obiect de activitate"
Comment
-
Nu ai inteles ce am vrut sa spun....Nu are legatura cu studiul bibliei sau alt studiu legat de D-zeu. Am precizat doar faptul ca teoria creatiei prin prisma divinitatii are o mare hiba, de la inceputuri...(fapte prezentate in Vechiul Testament, Geneza sau Facerea, in functie de editie) si faptul ca D-zeu exista pentru ca este necesar.
Inca din cele mai indepartate vremuri, omul are nevoie sa creada in ceva...tocmai din aceasta cauza, s-a nascocit ideea de divin. Chit ca este un zeu antic derivat din elementele naturii (paganism), D-zeu, zeu egiptean, grec, roman etc.... a avut acelasi scop.
Nu stiu nimic despre Arsenie Boca, dar nu inteleg un singur lucru... de ce ai cladit un model doar in jurul sau?
Eu sunt de profesie inginer fizician si mai ales...pragmatic (apreciez orice in functie de utilitatea sa reala). Ideea de a "Crede fara a cerceta" nu ma caracterizeaza.
Asa cum Leon M. Lederman spune in cartea sa "The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?"...totul a inceput de la... particula lui... Dumnezeu (o denumire data bosonului Higgs, ce este o particula teoretica)...ce a declansat Big Bang-ul.
Ii dau dreptate lui darside pentru afirmatia sa: "Pentru a intelege prezentul trebuie sa-ti cunosti trecutul" si as adauga...
Suntem niste animale cu cuget...ca sa credem, trebuie sa cercetam :-)e-mail: office@stickere.info
Comment
-
Originally posted by alexyno View Post
(1) Nu stiu nimic despre Arsenie Boca, dar nu inteleg un singur lucru... de ce ai cladit un model doar in jurul sau?
(2) Eu sunt de profesie inginer fizician si mai ales...pragmatic (apreciez orice in functie de utilitatea sa reala). Ideea de a "Crede fara a cerceta" nu ma caracterizeaza.
(3) Asa cum Leon M. Lederman spune in cartea sa "The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?"...totul a inceput de la... particula lui... Dumnezeu (o denumire data bosonului Higgs, ce este o particula teoretica)...ce a declansat Big Bang-ul.
(4) Ii dau dreptate lui darside pentru afirmatia sa: "Pentru a intelege prezentul trebuie sa-ti cunosti trecutul" si as adauga...
(5) Suntem niste animale cu cuget...ca sa credem, trebuie sa cercetam :-)
(2) "Crede si nu cerceta" este o idee care nu are legatura cu Dumnezeu. Iisus Hristos chiar a indemnat "cercetati scripturile", "bate-ti si vi se va deschide" Asta cu "crede si nu cerceta" a fost lansata de niste impostori care doreau sa manipuleze oamenii. Uscaturi sunt in toate domeniile societatii umane, inclusiv in biserica.
(3) Problema cu particula "lui Dumnezeu" este ca vor unii sa o descopere, dar uitand si negand pe Dumnezeu - aici e marea hiba. Parintele Arsenie Boca spre exemplu a fost un traitor in Dumnezeu, fara a avea preocuparea sa descopere "particula lui Dumnezeu". Problema e la cei care vor sa o descopere si nu au nici un Dumnezeu.
(4) Asa cum spunea cineva "Trecutul prefigureaza viitorul. Iar in prezent se 'fabrica' trecutul". Cu alte cuvinte, cine ne falsifica trecutul (care se intampla in prezent), de fapt ne fura viitorul.
Am tot indemnat sa ne cunoastem trecutul - si ca roman este important sa-mi cunosc natia, tara si valorile noastre autentice. (fie ca vorbim de Mihai Viteazu, Stefan cel Mare, Eminescu, Arsenie Boca sau multi altii)
(5) Absolut corect. Trebuie sa ne dam seama ca avem si cuget si ca avem si suflet. Si sa nu ne preocupe doar aspectele materiale si cele legate de partea de animal care suntem noi oamenii (lumescul - ce mananc, ce beau, sa ma simt bine, etc - si doar atat)
Comment
-
Eu as pune fiecare crestin sa citeasca Vechiul Testament si sa explice cu cuvintele lui, ce a inteles.
Nu inteleg ceva: Sa zicem ca ce s-a spus despre omenire, acum cateva mii de ani, este dicutabil, ca n-a fost nimeni acolo, sa vada (desi exista scrieri vechi, multe tinute sub cheie la Vatican, sa nu spun ca in simbolistica Vaticanului se regasesc trasaturi egiptene, cel putin) DAR de ce se ia de bun ceea ce se spune pe parte religioasa? Nu cumva suntem martorii unei ipocrizii cotidiene? Nu cumva, acceptarea unui fapt, chiar daca exista dovezi, se rezuma la subiectivism ? Oricum, nu trebuie sa ai doctorat in istorie ca sa-ti dai seama cum a aparut Biblia.In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
Vasile, chiar ma intrebam ce-i cu tine de nu ai mai aparut pe aici. Te salut crestineste: Hristos a Inviat si bine ai revenit pe acest thread. Am citit cate ceva din Biblie mai demult, nu am citit-o pe toata. Multe aspecte din Biblie sunt dificil de inteles. In multe situatii nici nu putem sa intelegem, fiindca e scrisa intr-un mod mai special si pe de alta parte, noi care avem apa la robinet si telecomanda la televizor nu prea mai pricepem ce inseamna sa lucrezi pamantul, sa iti construiesti singur o casa, etc. (suntem destul de "de plastic" astazi)
@ Darksid3 - in privinta Vechiului Testament sunt foarte multe lucruri pe care nu stim cum sa le intelegem/interpretari. Culmea este ca mai toti calugarii imbunatatiti au citit din Biblii si carti vechi de rugaciune, din alea scrise in greaca, slavona, latina, ebraica. Oare de ce? Nu stiu ce sa iti raspund - chiar am citit pe un site cautand despre Parintele Arsenie Boca, ca avea o biblie foarte veche cu care venise de la Muntele Athos - unde il trimisese Mitropolitul Nicolae Balan.
Una peste alta, vad ca noi ne precupam de tot felul de aspecte si argumente. Dincolo de cartile pe care le citim sau nu le citim - mai este o practica a crestinului - postul si rugaciunea - fara de care nu am auzit sa fi devenit imbunatatit nici un preot sau calugar - sau chiar simplu crestin.
Oare de ce nu citesc aici nici o postare in care sa vina cineva sa spuna ceva despre post si rugaciune. Aud argumentari, aud filosofii mai vechi sau mai noi (gen Freud, Nitzsche, Schopenhauer, respectiv idei nihiliste, ateiste, etc) - dar se uita crestinismul practicat: post si rugaciune.
Si daca aveati curiozitatea sa cititi despre Parintele Arsenie Boca, ati fi gasit randurile alea, unde scrie ca el a citit scrierile respective filosofice care explica determinarea omnului, data de: familie, mediul social, datul genetic, educatie, etc... Si chiar a testat pe el, puterea vointei fata de aceste determinari - si a ajuns singur la concluzia verificata ca propria vointa poate elimina sau limita pana la un punct anumite porniri care sunt in noi si pe care le avem toti.
Si a mai inteles Parintele Arsenie Boca inca din scoala/studentie - ca pentru a se adanci in propria vointa, autocunoastere si in rugaciune este nevoie sa izoleze, sa se indeparteze de LUMESC. Asa a ajuns sa-l cunoasca pe Dumnezeu, avand o vointa, o stapanire de sine si o staruinta in rugaciune - adica o cunoastere profunda a propriei persoane si o orientare pozitiva care l-au ajutat sa ajunga un traitor in Dumnezeu.
Sunt lucruri aparent marunte... dar in lucrurile astea marunte se ascunde diavolul. Faptul ca suntem inconjurati de reclame, pe cat de atragatoare, pe atat de mincinoase, pe cat de atragatoare si sexy, pe atat de debusolante pentru propria gandire si constiinta - imprimandu-ne "modele" de gandire, comportament si imbracaminte --- care ne ispitesc permanent intr-un mod subtil, conducandu-ne spre partea materiala a vietii si chiar a placerilor lumesti, "carnale" - reprezinta o presiune subtila, pe care uneori abia o mai percepem.
Cum de nu ne intrebam: de ce este "destept" unul care isi lasa nevasta sau umbla cu amante, si respectiv "e fraier/prost" unul care isi iubeste nevasta toata viata? Sunt intrebari pe care noi ni le punem sau nu ni le punem - dar daca dorim sa vedem adevarata dimensiune a societatii in care traim, ar trebui sa ne raportam la modul de gandire a celor care au acum 14 - 18 ani. Noi suntem trecuti de o varsta, si vrem-nu vrem suntem pe panta descendenta a vietii - atat biologic, cat si social. O societate normala si sanatoasa se constata dupa copii si adolescenti, nu dupa pensionari. Acolo unde copiii nu-si respecta parintii si bunicii, care neaga tot ce este in jur, care nu mai accepta sensul vietii pe care il vad la parinti - putem vorbi despre o societate in stare de degradare, de dezagregare - si exact copiii respectivi vor fi loviti cel mai tare de catre copiii si nepotii lor --- copii si nepoti care nu vor mai putea duce in spate bulgarele de minciuna si de ura care se tot rostogoleste peste generatii de ani si ani de zile.
Am scris intr-un post anterior, ca "pictura" care pentru noi reprezinta "realitatea inconjuratoare" s-a coscovit de atata minciuna si manipulare si va fi data jos in curand chiar de catre "pictori", ca sa ne arate hidra in toata uratenia ei. Va fi un moment dur, pe care deja am inceput sa il traim.
Comment
-
Sincer, cred ca gravitam prea mult, intr-un subiect atat de vast, la o singura persoana - Arsenie Boca, in timp ce restul il "bagam" sub pres, pentru ca nu convine cu propriile crezuri.
Manipularea a exista dintotdeauna in ultimii 2000 de ani, cel putin. La cateva generatii se uita si algoritmul lucreaza permanent. A inceput cu Religia, a continuat cu patriotismul, in ziua de azi exista mass media, politica. Oricum o dam, nu e nimic nou, ca esenta.In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
Darksid3, spune domnule care sunt oamenii respectivi despre care vorbesti, pe numele lor - fiindca ai mai venit cu ideea asta, insa nimic exprimat concret.
Arsenie Boca este un subiect, in special fiindca a trait foarte aproape de noi. La fel de bine am putea vorbi despre Daniil Sihastrul, de pe vremea lui Stefan cel Mare - si sunt multi asemenea lor - dar fiindca au trait mai demult, despre unii stim mai putin, iar despre altii nu mai stim nimic.
Comment
Comment