Am mai spus in urma: E studiul despre capacitatea apei de a se "organiza" in clusteri (structura moleculara), nu compozitia chimica.
Obisnuinta Naturii Umane Vs. Dumnezeu
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
@ Darksid3 Afirmatia ta cu "Ai fost sa-l vezi pe Isus rastignit?" se potriveste de minune cu Duminica care vine "Duminica Tomei", in care la liturghie se va vorbi despre neincredintarea apostolului Toma - zis popular si "Toma necredinciosul" care pentru incredintarea in Invierea din morti a Mantuitorului Iisus Hristos a cerut sa-I pipaie coasta si semnele cuielor.
Mai mult decat atat, chiar daca nu am asistat noi la rastignirea si invierea Mantuitorului Hristos, au fost de-a lungul timpului oameni carora li s-a aratat Maicuta Domnului, care in ortodoxie este numita "mijlocitoarea noastra". Sunt oameni care au trecut din aceasta viata - cum a fost si Parintele Arsenie Boca, carora li s-a aratat Maicuta Domnului. Si mai mult decat atat sunt oameni in viata carora li s-a aratat Maicuta Domnului. Si sunt cativa chiar in Romania, aici la noi. Oamenii astia pot fi gasiti - bineinteles daca ii cautati.
Draksid3 - imi vorbesti despre iluminare si indemnarea spre zone deschise si accesibile oricui... Insa nu vii cu nimic concret asupra comunicarii tale cu aceste zone. Nici macar nu precizezi daca aceasta comunicare este mistica sau pur rationala.
Indemnul tau spre iluminare se bate cumva cap in cap cu nickname-ul pe care ti l-ai pus singur aici "Partea Intunecata" - subnumit si Reichsfuehrer - adica "Conducator de imperiu". Chiar daca ai facut-o in gluma - denota o parte a personalitatii tale. Nu-ti fac un proces de intentie, insa constat si relev o parte a personalitatii tale - care chiar daca poate fi vazuta ca o chestiune minora - reprezinta o samanta a "ceva". Poate ne spui tu mai multe despre tine. Eu nu vreau sa fac presupuneri.
Si fiindca tot am vorbit despre Parintele Arsenie Boca - nu pentru ca l-am transformat in idol cum au spus unii - ci doar pentru ca este un bun exemplu din ortodoxia romana --- am sa spun doar atat vis-a-vis fata de ierarhiile lumesti din Biserica Ortodoxa Romana, care pe voi va preocupa atat de tare...
Un Arsenie Boca nu ar fi ajuns niciodata Patriarh - fiindca nu asta l-a interesat. N-a fost interesat "sa conduca el" BOR peste o "ceata" de "datatori din coate", grabiti sa ajunga tot mai sus in ierarhia lumeasca. Pe el l-a interesat Dumnezeu, dar l-au interesat si oamenii care veneau sa-l caute, care aveau nevoie de el sau altii care il cautau poate din curiozitate. A avut rabdare cu oamenii si cu slabiciunile omenesti si a adus sanatate acolo unde nu mai exista speranta.
Revenind la patriarhi - au existat si patriarhi foarte aproape de Dumnezeu. Cel mai indemana exemplu este chiar Sfantul Ioan Gura de Aur.
Darksid3 - imi place ca ai inceput sa scrii cuvantul programare cu litere mare. Se potriveste la fix cu ceea ce am scris eu despre secolele 18 si 19 si filosofiile si curentele sociale definite si implementate atunci. Atunci a fost impus si un program ateist ale caror rezultate le vedem chiar azi pe acest forum.
Sigur, a fost nevoie de vreo 200 de ani si vreo 4 generatii ca sa reuseasca unii sa-l scoata pe Dumnezeu din constiinta multor oameni. Dar oricat se vor stradui, nu-l vor scoate pe Dumnezeu din constiinta tuturor oamenilor. Asta fiindca programarea asta ateista poate invinge, dar nu poate convinge pe cei care au o traire vie in Dumnezeu.Last edited by ion_R5; 20 April 2012, 21:55.
Comment
-
Judeci prea mult. Nu ma cunosti, deci nu te hazarda in afirmatii gratuite. In primul rand, am mai explicat ce inseamna nickname-ul meu, este o pura alegorie. Si Universul e intunecat si totusi, contine lumina, viata.
Este peste capacitatea mea de intelegere constienta, ce este atat de greu in a contempla un concept, in toate unghiurile sale. Pana la urma, Crestinismul, pornind de acum peste 3000 de ani (De la Moise), a inceput ca un cult ce a devenit religia Occidentului.
Am mai explicat care este viziunea mea si nu pot sa vin cu solutii pentru ca discutam despre lucruri ce survin dintr-un grad mai adanc al subconstientului uman, ori, acolo e vorba de niste mecanisme fine. Nu pot sa fiu un formator de opinie, cat timp indemn ca fiecare sa-si gaseasca calea, singur. Nu sunt ipocrit!In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
Crestinismul nu poate fi religia occidentului - fiindca ei se inchina la zeul ban. Sau daca vrei - au transformat religia crestina intr-o povestire cu nunante de moralitate, dar din care l-au scos complet pe Dumnezeu - ca si traire. A ramas un simplu personaj dintr-o carte. Din pacate asta e realitatea. Materialismul occidental l-a depasit pe cel comunist/socialist. Cred ca cel putin tu intelegi destul de bine la ce ma refer.
Comment
-
Daca e s-o luam asa, inseamna ca majoritatea romanilor se inchina la zeul ban si-si materializeaza frustrarile din comunism intr-un mod accentuat, fata de "occident". Cunosc persoane din State, cu o gandire mai sanatoasa decat orice habotnic roman. De asemenea, cunosc persoane cu o credinta crestina foarte puternica, iar ei traiesc in zgarie nori. Este foarte usor de etichetat.
Dumnezeu e mai fragil decat lasa sa se înteleaga literatura sfanta şi oficiala. E un amestec instabil de cruzime si mila, de pasiune şi capriciu, de iubire si revansa, de inteligenta si teama. Dumnezeul iudaic si apoi crestin are o evolutie dramatica. E unic fara sa fie singular, e atotputernic fara sa poata orice, e temut, iubit, vanitos şi mantuitor. Un cocktail mare si liric în care omenirea inoata de trei mii şi ceva de ani.Last edited by darksid3; 20 April 2012, 22:18.In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
Pentru ion_R5 ....citat din postu 227
"Mai mult decat atat, chiar daca nu am asistat noi la rastignirea si invierea Mantuitorului Hristos, au fost de-a lungul timpului oameni carora li s-a aratat Maicuta Domnului, care in ortodoxie este numita "mijlocitoarea noastra". Sunt oameni care au trecut din aceasta viata - cum a fost si Parintele Arsenie Boca, carora li s-a aratat Maicuta Domnului. Si mai mult decat atat sunt oameni in viata carora li s-a aratat Maicuta Domnului. Si sunt cativa chiar in Romania, aici la noi. Oamenii astia pot fi gasiti - bineinteles daca ii cautati."
daca imi dai un verset care sa sustina cea ce ai zis tu ....cu privire la aratarea Maicutei Domnului....am sa cred si eu ca li sa aratat daca imi dai ceva scriptural
Lui Saul din Tars cine i sa aratat, pe cine a auzit el?Last edited by Avoss; 20 April 2012, 22:34.
Comment
-
Originally posted by ion_R5De unde stii tu ca nu are nici o legatura? Uite cum faci o afirmatie care se bazeaza pe nimic.
Apa usoara (sau vie ...) nu te invie cum o face in basmele cu Harap-alb ...
E doar o analogie folosita ca sa exprime niste calitati, intr-adevar interesante, ale acesteia si nimic mai mult...
Originally posted by darksid3 View PostAm mai spus in urma: E studiul despre capacitatea apei de a se "organiza" in clusteri (structura moleculara), nu compozitia chimica.
S.
Originally posted by Ion_R5Sigur, a fost nevoie de vreo 200 de ani si vreo 4 generatii ca sa reuseasca unii sa-l scoata pe Dumnezeu din constiinta multor oameni. Dar oricat se vor stradui, nu-l vor scoate pe Dumnezeu din constiinta tuturor oamenilor. Asta fiindca programarea asta ateista poate invinge, dar nu poate convinge pe cei care au o traire vie in Dumnezeu.
Intr-un timp si stiinta era considerata o erezie pentru ca incerca sa desluseasca "crezuri sfinte" ...
S.I have no special talent. I am only passionately curious.
Comment
-
De acord, multi romani inca inoata in "savoarea" asta a vietii materiale si se bucura ca niste tzanci de "sclipiciul" care le este aratat in reclame si care a patruns drept "trend" in aproape toate cartierele. Instinctul de copiere si de a avea ceea ce are vecinul sau chiar mai mult decat el, alimenteaza din plin morisca asta a societatii de consum in care ne-am afundat. Mai rau decat atat este ca ne-am intins mai mult decat ne era plapuma si ne-am luat unele si altele si cand portofelul era gol... fiindca nu degeaba ghiseele bancilor de intampina la fiecare colt de strada. Tavalugul a trecut peste noi, ne-am facut parte din el si acum ne rostogolim odata cu el. In occident lucrurile astea s-au mai asezat in timp, s-au stratificat si unii au priceput ca e mai bine sa nu te intinzi mai mult decat trebuie.
Aici trebuie sa intelegem ca in Romania "s-au ars etape" - pe care occidentul le-a parcurs in 50 sau 70 de ani. La noi s-au parcurs in 15 ani.
E foarte posibil sa existe crestini practicanti peste ocean cu credinta foarte puternica si gandire sanatoasa. Nu neg asta. Nu stiu daca sunt si acolo oameni cu viata ascetica, asa cum mai gasesti pe la noi - e adevarat destul de rar.
In privinta descrierii lui Dumnezeu, la care tu ai facut referire - nu stiu cati oameni traitori pe pamant l-au cunoscut pe Dumnezeu intr-o maniera in care sa faca o asemenea descriere a lui Dumnezeu. Ceea ce pot sa afirm eu, este ca sunt destui oameni care i-au simtit puterea lui Dumnezeu. Insa nu stiu daca l-au cunoscut in maniera emiterii unei caracterizari asa cum ai enuntat-o tu.
Este drept ca daca citim Biblia, cel putin in Vechiul Testament, Dumnezeu e prezentat destul de mult ca un Dumnezeu crud in anumite situatii. Noul Testament ni-l releva pe Dumezeul iubirii, diferit de prezentarea din Vechiul Testament. Eu unul nu pot sa ma lansez intr-o caracterizare a lui Dumnezeu - fiindca nu am ajuns la un asemenea nivel de cunoastere. Dar pot spune cu siguranta ca sunt oameni care i-au simtit puterea.
Comment
-
Originally posted by ion_R5 View PostEste drept ca daca citim Biblia, cel putin in Vechiul Testament, Dumnezeu e prezentat destul de mult ca un Dumnezeu crud in anumite situatii. Noul Testament ni-l releva pe Dumezeul iubirii, diferit de prezentarea din Vechiul Testament. Eu unul nu pot sa ma lansez intr-o caracterizare a lui Dumnezeu - fiindca nu am ajuns la un asemenea nivel de cunoastere. Dar pot spune cu siguranta ca sunt oameni care i-au simtit puterea.
PS pt. ion : MAI CITESTE SI TU POSTURILE .....SLOVA OMOARA DAR DUHU DA VIATALast edited by Avoss; 20 April 2012, 23:37.
Comment
-
Originally posted by Silviu View PostE dureros (pentru unii) sa vada ca 2000 si ceva de ani oameni au fost indoctrinati (pentru ca nimeni nu crede de buna voie ci o "programat" de mic ...) cu usurinta cu cele "sfinte" iar apoi incet incet au inceput sa se trezeasca si sa accepte si alte cai, alte idei.
S.
Un alt subiect - cumva legat de discutia asta, dar la care tu nu ai facut referire directa, este legat de intrebarea: oare cati preoti si ierarhi ai bisericii cred cu adevarat in Dumnezeu. Intrebarea asta era la fel de valabila si pe vremea Mantuitorului Iisus Hristos. Si in vremea aceea au fost destul de putini preoti care au recunoscut pe Mesia in Iisus Hristos. In scripturi ni se spune despre Nicodim si Zaharia care au inteles cine este Iisus Hristos. In schimb Ana si Caiafa erau deranjati fiindca le erau deranjate autoritatea in templu si afacerile. Ana si Caiafa chiar i-au propus Mantuitorului sa se intoarca in Galilea si sa propovaduiasca acolo - pentru a fi mai departe si a nu "agita apele" in cetatea Ierusalimului. Cum insa Iisus Hristos le-a refuzat propunerea... lucrurile au mers pe calea pe care o cunoastem cu totii.
De asta va spun mereu sa nu va opriti la ierarhiile lumesti din biserica si sa cautati preotii cu mult har care va pot ghida in credinta cea adevarata. Insa de multe ori, raspunsul vostru se alinieaza celor care se lupta de sute de ani sa distruga credinta oamenilor in Dumnezeu, a celor care il dusmanesc pe Dumnezeu. Nu va puneti in slujba lor, fiindca ei nu sunt in slujba voastra.
@ Avoss - Aici nu e vorba sa chibzuiesc mai bine, ci sa studiez mai mult mai intai si sa sa cercetez mai mult. Sunt multe lucruri pe care nu pot spune ca le stiu sau ca le-am inteles. Asta tine de nivelul personal de cunostiinte si intelegere pe care il am acum. Nu am raspunsuri la multe intrebari pe care mi le pun si eu. Biblia e o carte foarte grea si este nevoie sa ai cunostiinte teologice solide ca sa o poti intelege pe deplin. Cred ca cine are privilegiul sa o citeasca in limba originala in care a fost scrisa si nu in variantele traduse poate avea o intelegere mult mai exacta a acestor texte.
Trebuie de asemenea sa ai in vedere ca religia mozaica, care se bazeaza si pe vechiul testament este o religie diferita fata de religia crestina care are la baza noul testament, dar si vechiul testament
Comment
-
Originally posted by ion_R5 View PostDaca ai avea exercitiul rugaciunii si credinta traita viu in Dumnezeu - nu ai avea cum sa te indoiesti de Dumnezeu - care ar fi o certitudine pentru tine, o dovada vie de traire.
Da-mi voie sa ma retrag din discutie. Nu pot sa decad la un asemenea grad, purtand in continuare, dialogul cu dumneata.
Iti urez o viata cat mai demna si imi cer scuze daca am lasat vreun semn ca as vrea sa te insult!In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
"Partea Intunecata" - nu fugi de lumina
Chiar imi place dialogul cu tine. Esti cam singurul de aici care aduci niste argumente, care aduci idei sau raspunsuri - chiar daca tin de o abordare diferita.
Raspunsul respectiv era adresat lui Silviu care din cate a scris are o abordare ateista, sau cel putin asta am inteles eu.
Comment
-
Silviu, lucrurile stau cumva pe dos. Adica am inceput sa fim programati spre ateism si lucrurile astea (adica programarea spre ateism) s-a intensificat in ultimii 200 de ani. Efectele le constatam din plin chiar si aici pe forum.
Suna ca si cum ai pregati analfabeti construind scoli.
De ce nu mai ajunge simpla credinta in Dumnezeu, de ce credinta asta trebuie complicata, mijlocita, raportata la un anumit popor/om si perioada istorica? Niciodata nu vei putea avea credinta lui Arsenie Boca, modelul tau, pentru ca tu trebuie sa-ti mai folosesti mintea si la altceva, la serviciu de exemplu.
Comment
-
Originally posted by vasile78 View PostEu nu inteleg cum suntem programati pentru ateism cand bisericile apar ca ciupercile dupa ploaie, credeau mai mult in Dumnezeu bunicii nostri care aveau o singura biserica in sat si cred mai putin cei de acum care au 2-3 biserici? Asa se programeaza populatia pentru ateism?
Daca citesti cartea de istorie, ceva mai atent, vei intelege ca aceste tendinte au prins un contur ceva mai concret chiar de pe vremea pasoptistilor si mai apoi si mai si concret pe vremea lui Cuza, dupa care lucrurile au mers constant pe aceasta panta - pana la venirea regimului comunist, de provenienta sovietica - care au marginalizat si chiar scos aproape complet pe Dumnezeu din viata oamenilor - ca practica religioasa a credintei traite viu.
Astea sunt procese care au durat mai mult de 150 de ani si s-au produs "pe nesimtite" - cu anumite "praguri" la anumite momente si conjuncturi istorice.
Probabil ca stii, sau in general sa stie ca in secolul 19 toata Europa a fost cuprinsa de mari tulburari sociale, care au avut la baza ideile socialist-comuniste - adica ATEISTE, cu nuantari anarhiste, antiimperialiste si nationaliste.
In Romania dupa 1990 a aparut un "hei-rup" din asta "revolutionar" - hai sa construim biserici. Mult mai important este sa "construim" constiinte, oameni curati, oameni cu stabilitate morala, cu verticalitate, oameni normali le-as spune eu, cu o doza de modestie/smerenie care sa ne pastreze calitatea de OAMENI.
Sunt contradictii foarte mari in lumea pe care o traim astazi. Noi romanii traim de 22 de ani o stare de inselare bezmetica... Am fost amagiti ca trebuie sa ne integram in UE si ca dreptatea pe care nu reusim sa o gasim la Bucuresti o vom gasi la Bruxelles. Ce raspunsuri primim de acolo? "Dati aurul, dati petrolul, dati gazele, dat pamantul, dati tot incoace"
Traim niste vremuri in care nu mai suntem lasati sa cumpanim lucrurile de adevarata valoare, nici pentru individ, nici pentru comunitate, nici pentru popor. Totul "trebuie" facut in mare viteza, ca "prostimea" sa nu aiba timp sa priceapa la ce manipulari infecte si uneori chiar criminale este supusa. Vedem toata ziua la televizor politicieni care nu ne spun nimic - vorbind cu o viteza si cu un debit verbal care le depaseste si lor si noua viteza de gandire.
Nu vreau sa discut politica - insa chiar ea este cea care ne trage presul de sub picioare. Bazele ei s-au pus in secolele 18 si 19 in apus, in occidentul dupa care multora le curg balele. Tot din secolele 18 si 19 vine si comunismul de secol 20 din Rusia/URSS - la care toata lumea s-a uitat urat aproape un secol - si i-a aratat cu degetul pe rusi.
Asa cum l-a noi dupa 1990 s-a aratat cu degentul catre "comunisti" - de parca noi l-am inventat. Nu am vazut nici un presedinte al Romaniei dupa 1990 care sa aiba demnitatea umana, sa spuna comisarilor europeni sau de peste ocean: "Domnilor, tarile voastre poarta marea responsabilitate si vina, atat pentru comunismul din Romania si urmarile sale nefaste, cat si asupra celui din URSS, cat si a acordului pe care conducatorii vostrii l-au dat pentru comunizarea Romaniei"
Daca ne uitam la efecte si le luam drept cauze, nu vom intelege niciodata nimic corect.
Avantul asta de dupa 1990, pentru constructia de biserici, se vrea un fel de reparatie - insa el ar trebui aplicat la nivelul constiintelor - nu la ridicarea zidurilor de beton si caramida.
Din ecuatia asta nu trebuie insa uitat omul. Oricat de mult s-ar stradui BOR-ul sa readuca credinta vie in Dumezeu in constiinta oamenilor - si nu ca ceva de fatada cum se intampla azi - trebuie vazut daca oamenii isi mai pot dori asta cand sunt bombardati, "educati", manipulati 24 de ore din 24 de catre televizor, politicieni, "societatea civila" si structurile legislative si comercial-economice care au ajuns sa puna stapanire pe viata omului.
Sa nu credem ca cei 200 de ani mai de pe urma, in care s-a actionat intr-o singura directie: ateismul, scoaterea lui Dumnezeu din viata si constiinta oamenilor - sa nu credem ca toate astea nu si-au produs efectele si nu au lasat o amprenta nefasta asupra oamenilor - atat din Romania cat si din alte zone de pe glob. Occidentul l-a pierdut pe Dumnezeu cu mult inaintea noastra. Si nici nu l-a avut vreodata la nivelul la care credinta in Dumnezeu s-a manifestat in Rasarit. Biserica rasariteana a avut mereu o aplecare mai mare catre Dumnezeu, fata de apus. Poate si balanta asta, noi rasaritul am fost mai saraci; apusul s-a preocupat dintotdeauna de preocupari materiale si acumularea de bogatii.
Fiecare insa vede sau nu aceste aspecte. Si poate mai sunt si altele, mai putin transparente. Pacat ca foarte multi din Romania, nu inteleg ca actuala criza mondiala este generata din occident si nu din rasarit. Foarte multi au ramas blocati mental la nivelul de gandire din Romania a anilor 50 - 60 - 70 - 80: "Rusii sunt baietii rai, americanii sunt baietii buni". Pentru Romania nici unii nici altii nu stiu de ce ne-ar vrea noua binele? Ar trebui sa ne trezim si sa nu ne cautam dreptatea si bunastarea nici la Bruxelles si nici la alta poarta. Acum 250 de ani unii romani isi cautau sprijinul la Inalta Poarta, altii la Kiev sau Moskwa, altii la Viena, altii la Paris sau Berlin. Niciodata noi nu ne vom gasi nici stabilitatea si nici linistea batand la porti straine. Si au fost multi romani care au inteles asta. Unul a fost Stefan cel Mare. Altul a fost Eminescu. Si au mai fost si altii.
Ar trebui sa ne cunoastem poporul si istoria. Asta ca sa nu ne mai curga balele dupa amagirile venite de aiurea.Last edited by ion_R5; 21 April 2012, 11:21.
Comment
Comment