Obisnuinta Naturii Umane Vs. Dumnezeu

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #46
    Originally posted by ion_R5 View Post
    ...Iti dai seamna ce indoctrinati sunt nemtii si japonezii?
    Eu consider ca: Genetic preluam de la familie si inaintasi niste caracteristici si mai preluam si educatia. Astea sunt caracteristice la nivel de popor. Nu avem gene nemtesti si nici japoneze si nu avem nici educatia lor...
    sunt indoctrinati, poate, dar in multe privinte indoctrinati "pozitiv". in sensul ca au fost civilizati cu bataia si cu amenda. dar au inteles ca altfel nu merge. acum, in germania, arabii, romanii si rusnacii incearca din rasputeri sa le darame sistemul, nechemati de nimeni acolo, ca apoi sa se vaite ca e nasol in germania...hilar, nu? si totusi realitatea asta e.

    hai sa te intreb ce preiei genetic: studiu de caz: 3 oameni, crestini, calugari, oameni care si-au trait viata in cel mai bun mod imaginat d etine cu putinta, intr-o barca in mijlocul oceanului, de 3 saptamani, fara apa si fara mancare. la un moment dat, 2 il vor omora pe-al trei-lea ca sa-l manance? parca da, ce zici? ei, unde-i civilizatia, constiinta, etc? tocmai nu le ai, dcat cand ti-e bine. la nevoie, instinctul bate ratiunea, suntem animale. asa ca, de 20000 de ani, nu am facut nimic in privinta constiintei, doar am emis teoreme cand conjunctura ne-a permis. cand vine unul si ne da cu capul de pragul de sus, ne aratam valoarea. sau non-valoarea
    Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

    Comment


    • #47
      Preocuparea mea trebuie sa fie - sa fiu un bun crestin.
      Tot asa cum preocuparea ta ar fi fost sa fii un bun musulman, daca te nasteai in alta religie.
      N-ai ales tu religia, cand ai deschis ochii mai larg asupra lumii, erai deja crestin.

      Sa dau si eu un caz ipotetic, dar cu o probabilitate oarecare sa se intample in viitorul apropiat.

      Daca maine, din orice motiv, se porneste un conflict armat/se intampla o catastrofa, sa-i vezi pe toti bunii crestini cum se calca in picioare pentru ultimele conserve de la vreun supermarket.
      Uita si de Dumnezeu si de semenii lor, pana obtin ce se mai poate obtine. Abia dupa aia trec la rugaciuni.
      Last edited by mr.K; 21 March 2012, 12:36.

      Comment


      • #48
        Nu trebuiesc exemple ipotetice. Se vede mereu cand sunt sarbatori mari si se calca lumea in picioare (crestinii) pt. aghiasma/moaste/etc
        In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul

        Comment


        • #49
          "Se vede mereu cand sunt sarbatori mari si se calca lumea in picioare (crestinii) pt. aghiasma/moaste/etc"

          Raspunsul este simplu:
          1. Cei mai multi merg acolo din credinta sau din curiozitate?
          2. Crestin nu esti cand vin moastele la tine in parohie. Crestin daca esti, esti in fiecare zi. Si daca nu te duci cand e vanzoleala cu moastele - dar te rogi in profunzime - atunci ai realizat ceva. Baia sufletului - o spovedanie temeinica si o impartasanie macar de 4 ori pe an - impreuna cu o traire crestineasca - ZILNIC, este ceea ce ar trebui sa ne defineasca.

          De multe ori o sa constatati ca reusiti sa va adanciti in rugaciune intr-o biserica goala, dupa slujba, decat in timpul slujbei. Ne lipseste de multe ori momentul de liniste interioara pentru a ne ruga intr-o biserica plina, mai ales atunci cand cei din jur se foiesc si ei la randul lor (in loc sa fie toata lumea prinsa in rugaciune). In fine, daca am avea suficienta liniste interioara, am reusi sa ne adancim in rugaciune si cand e biserica plina de oameni.

          Comment


          • #50
            Vezi? De asta spuneam eu ca e mai bine sa te rogi acasa, te adancesti linstit in rugaciune...

            Comment


            • #51
              Nu inteleg de ce trebuie sa ne raportam la religie tot timpul?
              De ce nu pot exista ca om integru si cu constiinta impacata fara sa cred sau sa apartin unui cult anume? Este religie esenta vietii?

              Mi se pare natural sa ne traim viata ca oameni cu constiinta si sa ne asumam trairile, deciziile si efectele lor. De fiecare data cand ceva bun se intampla "trebuie sa multumim divinitatii!" iar cand se intampla ceva rau "am fost pedepsiti!" sau "asa a fost voia ....".
              Dar cred ca e mai simplu sa ne ascundem dupa un scut imaginar, ca sa trecem mai usor peste probleme prin neasumare decat sa traim natural si sa ne asumam viata cu tot ce ne aduce ea, bun sau rau.

              Eu de exemplu ma simt impacat cu mine insumi prin ceea ce fac si simt (in definitiv eu imi traiesc viata; i-au decizii in constiinta de cauza si nu "influentat" de divinitate...), mi se pare cel mai sanatos si natural mod de a trai viata si de a te simti implinit.

              S.
              I have no special talent. I am only passionately curious.

              Comment


              • #52
                Originally posted by ion_R5 View Post
                Eu plec de la premisa ca toti oamenii facem parte din creatie si ca Dumnezeu este in noi.
                Doar daca ai credinta-la asta se rezuma totul-nu esti obligat sa vezi creatia fara a crede in ea.

                Comment


                • #53
                  Originally posted by vasile78 View Post
                  Vezi? De asta spuneam eu ca e mai bine sa te rogi acasa, te adancesti linstit in rugaciune...
                  Vasile, eu am vorbit de rugaciunea in biserica goala - cand nu mai e nimeni inauntru - nici oameni, nu e nici slujba. E liniste si te poti adanci mai bine in rugaciune. Sigur, poti face asta si acasa.

                  Aici nu e ceva de "povestit" - daca acasa, sau in biserica cand te rogi la Dumnezeu in fata unei icoane (similar si in fata moastelor) - simti o liniste si chiar o intarire (unii ii spun energie) si asta se intampla la rugaciune - atunci poti spune ca simti aceasta putere. Daca altul nu simte, atunci sigur ca este greu sa creada. Nu inseamna ca cel care simte asa ceva e mai grozav decat cel care nu simte. Probabil ca tine de o anumita sensibilitate sufleteasca, dar si de exercitiul rugaciunii. Daca nu ai exercitiul rugaciunii - sa te rogi macar de 2-3 ori pe saptamana si chiar mai des in anumite perioade, nu ajungi sa simti aceasta putere pe care o primesti in rugaciune.

                  Comment


                  • #54
                    Deci sa inteleg ca rugaciunea este defapt autosugestie. Crezi cu adevarat in cineva, crezi ca daca te rogi te va ajuta (iti va da putere) si ca atare subconstientul reactioneaza in acest sens....(la fel cum eu folosesc autosugestia pentru a-mi intari sau controla anumite trairi/ganduri/etc.)

                    S.
                    I have no special talent. I am only passionately curious.

                    Comment


                    • #55
                      Silviu, fiecare are propria parere si abordeaza lucrurile in functie ea.

                      Unii o vad drept autosugestie, altii o vad ca un fel de vrajitorie - capeti niste puteri ca sa faci ce doresti cu ele (misticism, ocultism)

                      Sunt calugari asa cum sunt si oameni obisnuiti care au diverse daruri - care recunosc ca nu este puterea lor, ci lucrarea lui Dumnezeu. Altii, se lauda cu "puterile lor" - ati vazut destui de acest gen pe la televizor - marea lor majoritate sarlatani sau disperati sa faca bani cat mai rapid.

                      Comment


                      • #56
                        Eu nu judec pe nimeni; si respect dorinta fiecaruia de a crede si de a-si trai viata cum crede mai bine;

                        eu doar incerc sa inteleg iar atata timp cat un fenomen are o explicatie logica nu mai poate fi numit dar/putere/vrajitorie etc. (autosugestia este metoda demonstrata deci nu o putem contesta; ea chiar exista si functioneaza); de obicei numim putere/dar/vrajitorie ceva ce nu intelegem sau, de multe ori, nici nu vrem sa o intelegem de frica celui care presupunem ca ne-a dat-o iar acest lucru, eu, nu pot sa-l inteleg pentru ca este contrar firii naturale. Doar animalele nu au capacitate cognitiva (sau nu la nivelul nostru), oamenii au aceasta capacitate si sunt "obligati" sa faca uz de ea.

                        Dar cum spui, fiecare crede/intelege cum doreste; este liber sa faca lucrul acesta.

                        S.
                        I have no special talent. I am only passionately curious.

                        Comment


                        • #57
                          Natura umana a fost influentata negativ de biserica lui Dumnezeu, foarte mult timp.

                          Daca initial chinezii au fost o civilizatie care a inventat cam tot, de la hartie la astronomie, musulmanii au extins aceasta cunoastere, prin intermediul moscheilor si in randul oamenilor de rand, biserica crestina a pastrat aceasta cunoastere in sensul limitarii accesului, in randul clerului si al nobilimii.

                          Cu alte cuvinte, credinciosii crestini trebuiau sa fie needucati. Pentru a accepta mai usor promovarea naturii nepamanteana a lui Dumnezeu in paralel cu asuprirea clerului, mana in mana cu nobilimea.

                          Nu avem de ce sa fim prea mandri, ca si crestini, este? Am fost tinuti in ignoranta totala pana spre Renastere.

                          Comment


                          • #58
                            Mr.K, tu realizezi ce enormitati debitezi?

                            Faci niste conexiuni care n-au nici o noima. Pornesti de la chinezi, mergi la musulmani - despre care spui ca au extins cunoasterea si la oamenii de rand (adica ceva pozitiv) - dupa care dai cu bata in balta: hopa - crestinismul a limitat accesul la cunoastere, doar pentru membrii ei.

                            Pai din ce spui tu, acuma trebuia sa fi deja in tabara "avansatilor". Cum in chinez nu te poti transforma, ramane de presupus ca esti ai trecut la religia musulmana.

                            Dincolo de gluma, poate realizezi ce ai scris.

                            Nu doresc ca discutiile de pe acest thread sa aiba o abordare la misto sau in bascalie.

                            Daca vorbim despre crestinism, in primul rand nu trebuie sa ne raportam la biserica de zid si la ierarhiile lumesti din biserica - ci la Iisus Hristos. El, Dumnezeu intrupat a reintors pe oameni la El, la Dumnezeu - iar cei care i-au urmat invatatura au pus piatra de temeie a credintei si au constituit biserica cea vie a lui Hristos.

                            Noi azi cand vorbim de biserica - uitam tocmai de Dumnezeu. Ce e biserica fara Dumnezeu? Nu trebuie sa facem discutie asupra bisericii, uitand de Dumnezeu.

                            Din cate se vede, noi romanii trebuie sa traim intr-o rusine continua. Trebuie sa ne fie rusine ca suntem romani, trebuie sa ne fie rusine ca suntem crestini... De ce? Cui foloseste asta?

                            Cand ne vom trezi din prosteala asta?
                            Last edited by ion_R5; 23 March 2012, 00:18. Reason: Automerged Doublepost

                            Comment


                            • #59
                              ion_R5 a spus cineva ca ii este rusine ca este catalogat in vreun fel? religios vorbind? Eu ma simt indiferent daca cei ce se cred crestini imi spun ca sunt ateu ...

                              In schimb ca sunt roman, sunt mandru. Dar acest lucru este iarasi irelevant, sau ar trebui sa fie pentru ca intr-o comunitate multinationala conteaza omul si calitatile sale. (cel putin in mediul unde lucrez eu, cercetare academica, asa stau lucrurile)

                              Iar a cataloga convingerile unui om ca fiind "prosteala" e absurd.
                              Poate ceea ce crezi tu se va dovedi a fi o mare prostie si inselaciune sau invers. Atat timp cat avem de a face cu teorii orice este posibil.

                              S.
                              I have no special talent. I am only passionately curious.

                              Comment


                              • #60
                                Mr.K, tu realizezi ce enormitati debitezi?
                                Nu, dar le citesc pe cele scrise de tine.

                                Faci niste conexiuni care n-au nici o noima. Pornesti de la chinezi, mergi la musulmani - despre care spui ca au extins cunoasterea si la oamenii de rand (adica ceva pozitiv) - dupa care dai cu bata in balta: hopa - crestinismul a limitat accesul la cunoastere, doar pentru membrii ei.
                                Studiaza si ai sa vezi cum religia a mers mana in mana cu cunoasterea la musulmani. Iti recomand perioada de 700 de ani cat Spania a fost ocupata de musulmani.

                                Pai din ce spui tu, acuma trebuia sa fi deja in tabara "avansatilor". Cum in chinez nu te poti transforma, ramane de presupus ca esti ai trecut la religia musulmana.
                                Daca te ducea capul, ai vedea ca nu ma pot transforma in chinez, dar pot trece la religia budhista. Musulman nu sunt.
                                Sunt crestin. De ce? Pentru ca asa m-am nascut. DIN ACELASI MOTIV ESTI SI DUMNEATA CRESTIN.

                                Nu ca ai fi descoperit nu stiu ce mama naibii si noi ceilalti suntem prea tampiti sa vedem.

                                Dincolo de gluma, poate realizezi ce ai scris.
                                Lasand gluma la o parte, cred ca faci parte dintre extremistii religiosi. Repeti ca o placa stricata aceleasi si aceleasi percepte invatate pe de rost.

                                Cand mai categorisesti un om, adu si argumente, intreaba ce te intereseaza, nu trage tu concluzii, ca n-am ciocnit valizele in gara impreuna.

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google