Obisnuinta Naturii Umane Vs. Dumnezeu

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Pe mine ma deranjeaza zgomotul de clopot dimineata, daca esti popa si nu faci ture de noapte, normal ca-i consideri necredinciosi pe prostii care vor sa doarma cand se intorc dupa tura de noapte. Nu inteleg de ce trebuie sa mai faci zgomot mai ales atunci cand reprezinti credinta majoritara. Povestea despre bunicul tau este o minciuna care nu mai adoarme pe nimeni, si eu am trait la tara si se ruga popa degeaba sa ploua... de fapt nu degeaba, aduna banii de la vreo 3 sate.

    Comment


    • Vasile, eu nu stiu ce faceau popii la tine la tara si nici nu emit calificative asupra ta sau asupra lor.

      Eu am scris despre bunicul meu si despre o perioada de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. Nu iti permit sa faci afirmatii asa cum ai scris mai sus "Povestea despre bunicul tau este o minciuna care nu mai adoarme pe nimeni, si eu am trait la tara si se ruga popa degeaba sa ploua... de fapt nu degeaba, aduna banii de la vreo 3 sate."

      Bunicul meu despre care tu iti permiti sa faci afirmatii, a trebuit sa predea cele 4 hectare de pamant la colectiv, fiindca altfel copiii lui nu mai erau primti la scoala si nu se puteau inscrie la facultate. In 1952 a fost primul an cand au fost admisi copiii de preoti la Universitatea "Politehnica".

      Stii cati preoti au murit in puscariile comuniste si la canal?

      Inainte sa faci afirmatii, ar trebui sa gandesti mai atent ceea ce scrii.

      In privinta exemplului dat de tine cu "... se ruga popa degeaba sa ploua... de fapt nu degeaba, aduna banii de la vreo 3 sate." inseamna ca nu mai intelegem despre ce este vorba. Nu este vorba despre "un serviciu" ci despre o parohie cu enoriasi cu multa credinta si traire crestina, care merg impreuna cu preotii sa se roage pentru venirea ploii.

      Din ceea ce scrii tu, expui numai goana dupa bani si "facaturi" ale preotilor pentru a strange bani in folos personal. Pai atunci de ce acuzi preotii, fiindca goana dupa bani si obtinerea lor cat mai usoara, dupa 1990 a devenit "sport national" in Romania - drept criteriu al "istetimii" - ca sa nu spun jigodism si lipsa de caracter. Cum de vezi asta numai la preoti?
      Last edited by ion_R5; 30 April 2012, 23:59. Reason: Automerged Doublepost

      Comment


      • eu am crescut intr-un orasel (26000de locuitori, ca sa-ti faci o idee ca nu-i chiar catun), in care inclusiv in anii '80 lumea stia ce inseamna sunetul clopotelor, se mergea la biserica, au fost biserici pentru minim 5 rituri religioase si nimeni nu-ti avea treaba.
        nu m-am lamurit de poporul roman? cine l-a tradat pe mihai viteazu? pe brancoveanu? cine l-a ucis pe eminescu? stefan cel mare si moi nou si sfant, n-a platit tribut turcilor? lasa-ma cu frumusetea poporului, eu unul n-o vad. avem datini si obiceiuri pagane la fel ca alte popoare, doar ca la noi paganismul s-a impletit si mai mult cu credinta decat in alte zone, asta ne face mai "mistici", iar unii chiar cred ca asta ne face un popor crestin, apropiat de Dumnezeu. uita-te la ritualul de inmormantaree si zi-mi ce vezi tu crestin acolo, apoi eu o sa-ti spun obiceiurile pagane din acelasi ritual. ale mele sunt mai multe, iti zic de pe-acum. deci nu suntem credinciosi, suntem...na, ca am un lapsus acum, e un cuvant care defineste purtarea oarecum crestineasca, amestecata cu varjitoria la nivel de baba incepatoare in ale descantecului si alte de-astea...asa, superstitios. taranul ala, in opinia mea, trebuia sa fie nebun, cand n-avea unde sta, ce sa imbrace si ce sa manance sa toarne 11 copii. asta-i lipsa de educatie, de responsabilitate. e instinctul animalic ca mai multi vor fi mai puternici, nu e vreo mare realizare intelectuala. iar de marii nostri scriitori si critici m-am convins din liceu, de cand eram fortat sa tocesc parea unui "critic" care-a trait 100 de ani dupa moartea poetului si care stia exact ce-a vrut poetul sa exprime prin metafora a 14-a. asta-i indoctrinare, nu dezvoltarea gandirii. cine e ala sa-mi spna ce-a vrut ala sa transmita? i-a scris in testament? a, era sa uit ideea de baza: marea majoritate a astora de ar trebui sa-i luam in seama si ne vind filosofii, au studii la viena, berlin, paris. unul n-ar fi facut dracu' universitatea din iasi/timisoara/bucuresti...
        Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

        Comment


        • Eu am scris despre bunicul meu si despre o perioada de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. Nu iti permit sa faci afirmatii asa cum ai scris mai sus "Povestea despre bunicul tau este o minciuna care nu mai adoarme pe nimeni, si eu am trait la tara si se ruga popa degeaba sa ploua... de fapt nu degeaba, aduna banii de la vreo 3 sate."

          Bunicul meu despre care tu iti permiti sa faci afirmatii, a trebuit sa predea cele 4 hectare de pamant la colectiv, fiindca altfel copiii lui nu mai erau primti la scoala si nu se puteau inscrie la facultate. In 1952 a fost primul an cand au fost admisi copiii de preoti la Universitatea "Politehnica".
          Ce treaba are ploaia (invocata) cu hectarele confiscate bunicului tau si cu afirmatiile mele? Era inaintea celui de-al doilea razboi mondial birourile lui Dumnezeu de relatii cu publicul mai deschise la reclamatii si sugestii de ploua dupa fiecare procesiune? Poti sa-mi spui te rog la ce folosea politehnica copiilor de popi? Nu-i mai plange gratis, nu-i interesa politehnica...

          Comment


          • Seba, multumesc pentru postare. Ai pus niste intrebari foarte bune. Daca fiecare roman s-ar preocupa sa aiba astfel de intrebari si sa gaseasca raspunsul la ele, inseamna ca suntem pe calea cea buna.

            Sunt binevenite chiar intrebari suplimentare... In cazul lui Mihai Viteazu stim ca ordinul de a fi omorat a venit chiar de la Viena de la imparatul Rudolf al 2-lea. Si mai stim ca a fost tradat de cineva din garda personala, care a facilitat momentul cand a fost omorat. Brancoveanu a fost tradat de o ruda - spatarul Toma Cantacuzino, insa a facut si niste greseli in aliantele secrete pe care le-a facut intr-o conjunctura istorica complicata. Insa Brancoveanu nu si-a vandut sufletul. Aici de ce uitam? Nu si-a lepadat credinta
            Eminescu a fost omorat de straini si de cei vanduti lor. Nu cred ca sunt neclaritati.

            Stefan cel Mare? Pai e unul din cei mai mari conducatori romani de-a lungul istoriei. Daca la Baia reusea sa il captureze pe Matthias Corvinus - regele Ungariei, ar fi cucerit imediat Transilvania. Sa nu uitam ca Stefan cel Mare a sprijinit domniile din Tara Romaneasca pentru a diminua influenta otomana.

            "Văzând că este în pericol să fie răpus de turci, Ștefan se hotărî să ceară ajutor regelui Poloniei. Regele Cazimir îi cere lui Ștefan să se recunoască vasalul lui și să-i depună jurământ de credință în tabăra militară de la Colomeia (La Colomeia, Stefan cel Mare a acceptat. Domnitorul Moldovei a îngenuncheat în fața regelui polonez). Ștefan acceptă această umilință, în speranța că va primi ajutorul așa de necesar împotriva turcilor. Dar polonezii nu s-au ținut de cuvânt. Lipsit de orice sprijin din partea vecinilor, Ștefan încheie în anul 1503 un tratat cu sultanul Baiazid II, care asigură independența Moldovei în schimbul plății unui tribut sultanului.

            ÃŽntre timp reușise să respingă o invazie a noului rege polonez, Ioan Albert, nimicind oastea poloneză în bătălia de la Codrii Cozminului din anul 1497. ÃŽn vara anului următor Ștefan lansează o expediție de pedeapsă, ajungând până în apropierea Cracoviei, capitala de atunci a Poloniei. ÃŽn cele din urmă se încheie pace în 1499 la Hârlău pe baza de egalitate."

            Originally posted by vasile78 View Post
            Ce treaba are ploaia (invocata) cu hectarele confiscate bunicului tau si cu afirmatiile mele? Era inaintea celui de-al doilea razboi mondial birourile lui Dumnezeu de relatii cu publicul mai deschise la reclamatii si sugestii de ploua dupa fiecare procesiune? Poti sa-mi spui te rog la ce folosea politehnica copiilor de popi? Nu-i mai plange gratis, nu-i interesa politehnica...
            Tu esti de un tupeu fantastic. Tot ii dai inainte cu popii. Au fost foarte multi preoti care au suferit prigoana sub regimul comunist. Tu vii doar sa dai cu tifla. Pe unul ca tine ar trebui nici sa nu te primeasca in biserica, iar cand vei muri, nu ar trebui sa beneficiezi de serviciu religios - sa vedem ce ai mai spune - fiindca vad ca permanent blamezi biserica si pe preoti. Tu nu ar trebui sa fi primit in biserica si sa nu primesti nici un serviciu religios la casatorie sau la inmormantare. Insa cred ca va veni un moment in viata ta, cand vei intelege ca omul nu e numai trup, ci e si spirit, care si el are nevoie de o ingrijire, asa cum si trupul are nevoie de ingrijire.
            Last edited by ion_R5; 2 May 2012, 00:52. Reason: Automerged Doublepost

            Comment


            • Tu esti de un tupeu fantastic. Tot ii dai inainte cu popii. Au fost foarte multi preoti care au suferit prigoana sub regimul comunist. Tu vii doar sa dai cu tifla. Pe unul ca tine ar trebui nici sa nu te primeasca in biserica, iar cand vei muri, nu ar trebui sa beneficiezi de serviciu religios - sa vedem ce ai mai spune - fiindca vad ca permanent blamezi biserica si pe preoti. Tu nu ar trebui sa fi primit in biserica si sa nu primesti nici un serviciu religios la casatorie sau la inmormantare. Insa cred ca va veni un moment in viata ta, cand vei intelege ca omul nu e numai trup, ci e si spirit, care si el are nevoie de o ingrijire, asa cum si trupul are nevoie de ingrijire.
              Nota 10 domnule, asa te vreau, asta este de fapt "obisnuinta naturii umane"... te rog nu-mi vorbi de sus, cat oi fi tu de popa nu esti in masura.
              Sa aiba tagma preoteasca (majoritara) parte de bani pentru rate la mertzan cand o sa dau eu taxa pentru casatorie sau inmormantare. Te uiti la "Master Chef"? Facand o paralela, stii cat de tare te-as putea jigni?

              Comment


              • Nu sunt preot, sunt inginer Biserica sa stii ca este a tuturor si primeste pe oricine. Chiar si pe cei care dau cu tifla. Mila este a celor blanzi cu inima si vine de la Dumnezeu. Daca nu ar fi existat mila, eram de mult pierduti.

                Comment


                • sah mat! 1-0 pt ion.
                  Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

                  Comment


                  • Poate sa ia linistit toata partida, de mila unui om cu idei dinastea nu vreau sa ma bucur niciodata. Da-i puterea in mana si te arde pe rug daca nu pupi toate icoanele din biserica.

                    Comment


                    • Vasile, ma amuzi ... Un om cu credinta traita viu in Dumnezeu (adica nu doar un teoretician) nu va cauta puterea acestei lumi, ci il va cauta in permanenta pe Dumnezeu.

                      Asta cu arsul pe rug, nu inteleg de ce o tot aduci in discutie. Au fost si multi crestini la inceput cand erau prigoniti crestinii - care au fost arsi pe rug. Faptul ca rugul a fost folosit si in vremea inchizitiei din biserica catolica - nu trebuie vazut ca un mod de pedepsire/eliminare exclusiv utilizat de catre biserica/inchizitie.

                      Biserica nu ia pe nimeni cu arcanul sa tina la slujba. Esti foarte departe de biserica, de traditie si de credinta. Esti foarte legat de lumesc - din ceea ce scrii, si esti imprimat de "cultura&civilizatia" de dupa 1990 - in care am fost "educati cu televizorul".

                      Indoctrinarea de orice fel - nu numai religioasa - este la fel de nociva. Libertinismul, ignoranta fata de orice din jur si "cultul simturilor" si a facilului - iti marcheaza viata si te conduce - chiar daca nu simti asta - pe un fagas pe care abia daca il intuiesti. Dar daca ai avea DISCERNAMANT - ai intelege ca foarte multe lucruri din "lumea civilizata" sunt foarte anapoda.

                      Originally posted by Seba View Post
                      sah mat! 1-0 pt ion.
                      Seba, acest thread este o invitatie la dialog si la sinceritate, din care sa nu lipseasca bunul simt si educatia. Nu avem scor si nici nu ne punem pe unul mai sus decat pe celalalt.
                      Last edited by ion_R5; 3 May 2012, 00:20. Reason: Automerged Doublepost

                      Comment


                      • Eu il sustin pe Vasile... nu inteleg de ce la tine , Ion, se invarte totul in jurul lui Dumnezeu... ? Ca sa fim asa credinciosi cum spui tu ar trebui sa ne pocaim si sa renuntam la tot, sa traim in saracie ceea ce nu prea vrea nimeni... Asa gandesc eu la varsta mea, daca nu e bine sa ma corectati...

                        Comment


                        • Maestrupiersic, nu e vorba ca gandesti rau sau ca gandesti bine - sau ca trebuie sa te "corectez" eu.

                          Problemele trebuie sa si le gandeasca fiecare, si modul in care isi traieste viata. Ai parinti, ai bunici, ai prieteni care te pot sfatui dupa priceperea lor.

                          Nu trebuie sa traiesti intr-o saracie in care abia sa ai dupa ce bea apa. Asta e o gandire gresita daca o iei ca atare. Daca vorbim despre cei ce se leapada de lumesc si se izoleaza in manastiri sau sihastrie pentru o viata de pusnic, asta e cu totul altceva.

                          Ideea e sa fi impacat cu ceea ce ai si cu ceea ce vrei sa faci in viata. Sa nu fi permanent ingandurat ca nu esti multumit cu ceea ce ai si ca vrei sa agonisesti cu orice pret mai mult. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa te ingrijesti sa ai o viata bine intocmita: sa muncesti ca sa iti aranjezi viata - sa iti faci o casa, sa iti iei cele necesare pentru trai, sa iti faci o familie. Ideea e sa nu te legi insa prea mult de cele materiale, sa nu ajungi sa te uiti in curtea vecinului si sa jinduiesti sau sa copiezi... Trebuie sa stii ce-ti trebuie tie cu adevarat si pentru ce merita sa muncesti si sa te straduiesti. Nu fitze, nu "moda momentului". E bine sa cauti lucruri trainice si care fac trebuinta in viata.

                          Eu ma uit la mine... uneori ma "ingrijorez"... daca s-a zgariat masina, daca se intampla ceva... etc. Sigur, e bine sa avem grija de lucruri, mai ales ca sunt muncite - dar nici nu trebuie sa ne legam atata de niste fiare. Cand ai o familie, copii, nepoti, atunci e altceva, de ei trebuie sa avem grija cu adevarat - nu de lucrurile marunte, materiale. Spun marunte - nu fiindca n-ar avea o valoare sau nu se castiga cu greu - dar pentru ca ar trebui sa punem pe primul plan viata, sufletul, familia si lucrurile care conteaza cel mai mult in existenta noastra trecatoare pe pamant.

                          Am intalnit batrani de 80 de ani, care spuneau: "Am avut 6 masini... am avut Fiat 600, dupa aia Fiat 850... Am avut si Trabant, etc" iar in fata ta este un batran neputincios pe care esti gata sa il disconsideri numai pentru ca este la sfarsitul unei existente lumesti. Ar trebui sa ne apreciem mai mult familia, parintii, bunicii. Ar trebui sa intelegem ca nu azi s-a descoperit totul, "odata cu noi" si ca suntem niste scantei de existenta care ar trebui sa ducem mai departe, macar 80% din ceea ce am primit de la parinti: sa nu uitam ca suntem oameni.

                          Viata oricum e o jungla, insa jungla asta tine de fiecare dintre noi. Individualismul, egosimul si orgoliul exacerbat ne transforma in neoameni. Sigur ca din starea egosita ne intrebam: "Unde e Dumenzeu? De ce nu il vedem? De ce nu face minuni cu noi, ca sa credem?"

                          Esti din judetul Giurgiu? Mergi si vezi macar din curiozitate biserica Sf. Nicolae din localitatea Draganescu - pictata de parintele Arsenie Boca. Am fost acolo acuma luni, pe 30 aprilie.

                          Suntem doar trecatori pe pamant. Sigur, foarte bine ca la 23 de ani sa ai preocupari specifice varste - si e bine sa fie asa. Dar e bine sa nu uiti de Dumnezeu, sa nu uiti ca esti roman si sa iti apreciezi familia si sa nu-i uiti nici pe cei din jur.
                          Last edited by ion_R5; 3 May 2012, 10:47.

                          Comment


                          • Da sunt din Giurgiu si bine ca mi-ai spus de acea biserica. Cu prima ocazie sigur ma voi duce... Mai am pana ajung la 23 de ani. Momentan ma multumesc cu 17 si unpic... Ai si tu dreptatea ta, nu pot sa te contrazic, dar daca o luam si pe cealalta parte, daca nu incercam sa cunoastem deloc lumea, atunci de ce am mai trait?

                            Comment


                            • Bravo tinere

                              Eu m-am luat dupa varsta care e trecuta la tine in profil. La 17 ani... frumoasa varsta! Eu am implinit 17 ani in ianuarie 1990...

                              Am privit "revolutia" din decembrie 1989 la Televizor, calare pe un fotoliu (sus pe spatar) Din 22 si pana de Craciun cand l-au impuscat pe Ceausescu televizorul a mers non-stop. Era un televizor Dacia 59, alb-negru pe lampi. Ma mir ca nu s-a stricat de atata mers non-stop. In ianuarie cand ne-am dus la scoala - eram clasa a XI-a... fara uniforme, in blugi... era un entuziasm general in toata tara si la toti oamenii, indiferent de varsta sau categorie sociala.

                              Ca sa iti faci o idee - la Dacia 1310 / 1410 se astepta cam 3 - 4 ani, asta dupa ce depuneai un avans la CEC. O masina noua se vindea la suprapret. Daca pretul masinii era 75.000 lei, ca "second hand" in primul an, se vindea intre 100.000 si chiar 140.000... Dar in ianuarie-martie 1990 nu se mai agita prea multa lume sa cumpere Dacia... Toata lumea astepta... "sa vina Renault sa asambleze Renault 19"... Pana a venit Renault... a mai durat vreo 12 ani.

                              Atunci in perioada aia ianuarie - martie 1990 poporul asta era de un entuziasm extraordinar. Din martie cand s-a vazut ca nu se schimba mare lucru si ca multi incep sa plece din tara sau s-au apucat de furat si de comert (in special negustoria cu marfa turceasca) - populatia s-a impartit in 2... cei care s-au resemant si si-au vazut mai departe de serviciu, si cei care s-au apucat de "afaceri" --- adica comert la momentul respectiv.

                              In fine, in loc sa ne asezam intr-un fagas bun, cei care au pus mana pe Romania, ca sa o devalizeze, ne-au aburit cu povestea aia de marketing cu "greaua mostenire" si usor usor au inceput sa fure avutia Romaniei leu cu leu si bucata cu bucata.

                              Si fiindca tot vorbim despre oameni si despre Dumnezeu, trebuie spus ca in 1990 unii oameni s-au intors cu fata catre Dumnezeu, dar cei mai multi s-au intors cu fata pentru umplerea burtii, pentru papilele gustative, pentru iluzoriul "sac cu bani" - facut si prin munca dar de catre unii si prin mijloace nu tocmai cinstite.

                              A venit peste noi din afara o avalansa de "distractie", de lipsa de "pudoare" si de marfa de proasta calitate - si am luat totul de-a valma, "hamesiti".

                              Este o perioada din istoria Romaniei, pe care nu o putem schimba. A nu se intelege ca mai inainte de 1990 era vreo fericire, cand trebuia sa stam la cozi pentru mancare, sau ca nu puteam vorbi liber despre aspectele vietii - de teama "tovarasilor cu ochi albastrii"

                              La 17 ani, traiesti cei mai frumosi ani din viata. Incearca sa-i traiesti cat mai frumos, cu decenta si cu liniste interioara. Sa nu-ti para rau ca n-ai nu stiu ce briz-briz-uri care sunt acum la moda. Fa sport/miscare si stai cat mai mult in natura. E cel mai bun lucru pe care il poti face. Cel mai important e sa iti traiesti viata cat mai frumos si sa nu pierzi timpul.

                              La varsta ta, este momentul deschiderii spre lume, spre societate, spre cunoastere. Totul este sa stii in ce/cine sa te increzi si caror "provocari" sa nu le dai curs, ca mai tarziu sa nu te doara ficatul, inima, plamanii, capul... si asa mai departe.
                              Last edited by ion_R5; 3 May 2012, 17:27.

                              Comment


                              • Originally posted by ion_R5 View Post
                                ....Seba, acest thread este o invitatie la dialog si la sinceritate, din care sa nu lipseasca bunul simt si educatia. Nu avem scor si nici nu ne punem pe unul mai sus decat pe celalalt.
                                era o gluma, un fel de-a spune ca apreciez ce-ai spus, in detrimentul comentariului lui vasile
                                Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google