Totul Despre Gradina Si Livada

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Totul Despre Gradina Si Livada

    Am decis sa deschid acest thread pentru cei interesati de gradinarit, intretinerea pomilor fructiferi, a uneltelor, utilajelor folosite, precum si sfaturi despre achizitionarea acestora.
    Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

  • #2
    Asadar sa incerc sa trezesc interesul cu cateva sfaturi.
    Pentru ca in zilele urmatoare se anunta vreme oarecum insorita, cei care aveti unul sau mai multi pomi fructiferi, e timpul sa faceti o lucrare absolut necesara, care e doar una din cele de trebuinta; e vorba de stropitul "la negru", cu un produs fitosanitar pe baza de ulei horticol, din categoria Oleoecalux. Asadar se face imbaierea in totalitate a pomului, prin stripire cu pompa, in conditii de temparatura pozitiva, fara sa bata vantul sau sub iminenta unei ploi in urmatoarele 2-3 ore.
    In general acest tratament este denumit in popor "pentru coaja". Aici e un mic adevar in sensul ca acarienii si larvele impotriva carora se efectueaza aceasta stropire, se adapostesc in crapaturile din scoarta copacilor; acolo trebuie insistat.
    Aceasta stropire este cea de a doua care se face in perioada de repaus vegetativ; prima se face cu o solutie pe baza de cupru; daca nu a fost efectuata aceasta prima stropire, este indicat a se face inaintea celei cu ulei horticol, cam cu doua saptamani inainte.
    Din lipsa de timp si faptul ca mica mea livada e la oarecare distanta de Galati, prefer sa fac stropirea "albastra", cea pe baza de cupru, toamna, dupa scuturarea in totalitate a frunzelor.
    In functie de numarul de pomi, solutia cu ulei horticol se poate cumpara si la sticluta de 100ml, iar fungicidele cuprice se gasesc in pliculete ce se dizolva in 10l apa. Ca un amanunt, eu fac maxim doua stropiri cu acelasi fungicid, pe sezon, dar si acestea alternate; daca v-am convins, pompa, sapca, ochelarii, manusile si spor la munca, daca vreti fructe la vara.
    Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

    Comment


    • #3
      Gradinaritul e una din pasiunile mele.
      Insa prefer o gradina cu aspect mai salbatic.
      Pomii ii aleg pe cei NE-altoiti, si nu ii stropesc niciodata cu nimic.
      Am si vita de vie, soiuri rezistente la daunatori, atat de masa cat si de vin. Nici pe ele nu le stropesc.
      Tot ce fac este sa le tai primavara.

      Peste o luna, trebuie sa fac rost de 2 bolte pentru vie, unde am plantat 2 bucati. Vreau o bolta cam 3 metri inaltime, 1 metru si ceva deschiderea boltei, la maxim 1 metru latime. Aceste bolte vin deasupra aleei care este de la poarta pana la intrarea in casa.
      Stii de undeva de cumparat sau trebuie sa gasesc un fierar sa imi faca la comanda?

      Comment


      • #4
        In gradina mea de cca10 000mp, am si 12 butuci de vita de vie; Victoria, Italia, Cardinal, Muscat.
        In primavara vreau sa pun Muscat de Polonia; cei mai gustosi struguri pe care i-am mancat; n-am reusit sa gasesc asta primavara; se dau ca painea calda.
        Si socrii mei au la tara bolta cu vita de vie, de la poarta pe vreo 15m lungime; e superb vara sub acea bolta.
        Da asa e, pomii nealtoiti sunt foarte rezistenti la boli, dar trebuie curatati din cand in cand de uscaturi.
        Nu stiu sa-ti spun de ce intrebi, noi am facut-o "home made", din teava de 1 1/2", cornier de 30 si otel PC.
        Attached Files
        Last edited by IancuMIC; 31 January 2013, 23:16.
        Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

        Comment


        • #5
          Originally posted by IancuMIC View Post
          In gradina mea de cca10 000mp,
          O corectie; 1 000mp.

          Desi vremea a fost frumoasa, nu am putut efectua tratamentul de care vorbeam din cauza zapezii destul de mari; in urma cu vreo 10 zile in zona a nins abundent.
          Un lucru pe care il fac in fiecare iarna, este administrarea de gunoi de la pasari, in jurul radacinii fiecarui copac, fara ca acesta sa intre in contact direct; acesta se descompune lent si constituie un ingrasamant de neegalat.
          Attached Files
          Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

          Comment


          • #6
            zeama bordeleza e buna acum?

            Comment


            • #7
              DA; e tratamentul care sa da inainte de cel cu ulei horticol, cu cca 10 zile; exista gata preparata la pungi.
              Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

              Comment


              • #8
                pentru 10 l de apa ce cantitate de praf de zeama se pune?ms

                Comment


                • #9
                  In aceasta perioada, cand pomii sunt in repaus vegetativ , merge o solutie mai tare, adica max, 2%, adica 2kg piatra la 100l apa. In cazul dumitale, 200g piatra la 10l apa.
                  Inca un sfat; adauga si o lingura de lapte de var pentru ca solutia sa adere mai bine pe copac.
                  In vegetatie nu dai niciodata o concentratie mai mare de 1 %.; eu nu folosesc zeama bordeleza ci un fungicid pe baza de cupru.
                  Last edited by IancuMIC; 3 February 2013, 23:32.
                  Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                  Comment


                  • #10
                    gata m-am abonat si eu la thread... cand faceti stropirea poate puneti si denumirea substantelor si modul de amestecare, nu de alta dar eu nu am nici cea mai mica cunostinta in domeniu...felicitari pt un thread util...
                    Inteleptul nu spune ce stie, iar prostul nu stie ce spune.

                    Comment


                    • #11
                      Produsul pe care eu il voi folosi anul acesta se numeste Confidor Oil; 150ml la 10-12l apa. Putei folosi orice produs pe baza de ulei horticol; in ultimii ani am adugat si un insecticid, de genul Mospilan.
                      As dori sa va spun sa nu amestecati nicodata solutiile pe care le folositi la stropitul negru, cel cu produse fitosanitare pe baza de ulei horticol, cu zeama bordeleza sau alte solutii cuprice; spalati bine pompa. De asemeni nu e cazul sa utilizati "adezivi" aceste solutii adera foarte bine pe ramurile copacilor.
                      In unele cazuri si in special in anii cu umezeala mare si prelungita, pe partea nordica a copacului, se pot intalni muschi si licheni; acolo insistati cu imbaierea, nu va apucati sa curatati, pentru in mod sigur riscati sa rupeti coaja copacilor; e la fel ca la oameni, o adevarata bariera.
                      Era sa uit; acest tratament se executa pana la intrarea in vegetatie; acest lucru inseamna inceputul umflarii mugurilor; daca nu a-ti stropit pana atunci, e cazul sa nu o mai faceti.
                      Cam astea ar fi recomandarile pentru stropirea la "negru" si nu uitati; un start bun inseamna recolte sigure, oricat de vitrege ar fi conditiile meteo; va spun din experienta nu povesti.
                      Unii din vecinii de la tara ma priveau mirati acum vreo 7-8 ani, cand ma vedeau in februarie cu pompa in spate; sunt oameni mai in varsta carora le am impartasit din invataturile mele; n-am spus experienta, desi as putea spune ca am oarece.
                      Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                      Comment


                      • #12
                        Va prezint achizitia pentru perioadele cand ploile nu vor fi prea darnice; o motopompa Honda.
                        Modelul este SEH-50X, cu motor honda GX 120 si pompa Koshin, poate cea mai buna motopompa pentru irigatii din gama sa.
                        Faptul ca e fabricata intregral in Japonia, am garantia ca e un lucru bine facut.
                        Am de cca 1 an experienta unui alt motoutilaj echipat cu motor Honda, o motosapatoare de care sunt foarte multumit.
                        Attached Files
                        Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                        Comment


                        • #13
                          Pentru cei care doresc sa planteze unul sau mai multi pomi fructiferi (refuz sa cred faptul ca toti cei de pe forum sunt preocupati doar de masini), este momentul sa incepeti documentarile. Acest lucru presupune o informare in ceea ce priveste soiurile de pomi pe care doriti sa le cultivati.
                          In acest sens ar trebui sa cunoasteti conditiile de clima, caracteristicile solului din zona in care locuiti si sa alegeti in consecinta; de exemplu soiurile de cais sau piersic sunt foarte pretentioase in acest sens.
                          Va sfatuiesc sa nu alegeti un pom fructifer dupa "poza", cu ipoteticul fruct, agatata de acesta in piata; de asemeni incercati sa cumparati doar pomi etichetati si apartinand unor pepiniere; altfel riscati sa asteptati 3 ani si sa va dati seama ca nu e ceea ce ati fi dorit.
                          Pomii fructiferi sunt rezultatul unirii a doua soiuri; alegeti pomii care au acest punct de unire dintre radacina-portaltoiul si restul pomului- altoiul, cat mai prefect realizat; incercati sa priviti cu atentie acest loc si veti intelege la ce ma refer.
                          Evitati sa cumparati pomi foarte inalti; dupa plantare oricum vor trebui taiati, scurtati; in acest sens riscati sa nu aveti suficienti muguri, la partea ramasa dupa aceasta operatiune si astfel dezvoltarea viitorului pom va fi una dificila; ca un amanunt eu ii prefer pe cei mai micuti, dar care se vede ca au "viata" in ei(muguri bine evidentiati si ramuri sanatoase)
                          Avand cateva minime cunostinte in acest sens puteti considera ca sunteti un cumparator cat de cat avizat; altfel sunteti victima sigura in piata, iar vanzatorii vor simti din prima clipa cu cine au de a a face.
                          Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by IancuMIC View Post
                            Va sfatuiesc sa nu alegeti un pom fructifer dupa "poza", cu ipoteticul fruct, agatata de acesta in piata; de asemeni incercati sa cumparati doar pomi etichetati si apartinand unor pepiniere; altfel riscati sa asteptati 3 ani si sa va dati seama ca nu e ceea ce ati fi dorit.
                            Si eu am cumparat acum 3 ani 4 visini (anul trecut mi-a facut rod ) si 2 ciresi (care nu au facut ) si mi-a spus un vecin ca daca nu ii altoiesc nu o sa imi faca niciodata asa ete ?

                            Comment


                            • #15
                              Pomii care se vand in piete, de la pepiniere, sunt altoiti; nu e nevoie sa-i altoiesti.
                              Mare atentie la formatul coroanei; nu-i lasa de capul lor, ca-i pierzi repede.
                              Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                              Comment

                              Working...
                              X
                              Anulare DPF
                              Politica de Securitate Google