Totul Despre Gradina Si Livada

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Dupa cum se poate observa, ingrijirea pomilor fructiferi e o activitate ce trebuie facuta periodic, indiferent daca sunt sau nu prezente semnele unor boli; satisfactia muncii bine facute e recompensata de rodul pe care il veti obtine.
    ...
    In urmatoare zile se vor avea in vedere tratamente pentru combaterea rapanului si monilozei la mar, par si a paduchilor, viermilor la prun, a ciuruirii si patarii frunzelor la celelalte samburoase.
    Fungicide recomandate, Shavit sau Bravo si Decis sau Actara la prun. La mar Topsin si musai un acaricid; Vertimec spun eu.
    In general pliculetele de 10, 20g se dizolva in 10l de apa; daca aveti un numar mare de pomi, puteti opta pentru cantitati de 250g.
    Pe ambalaje gasiti doza recomandata la 10 sau 100l apa.
    Eu prefer ultima varianta, pentru ca, sa zicem Topsin-ul se poate aplica in 2-3 tratamente; la fel si Shavit-ul, pe care il utilizez si la vita de vie dupa scuturarea florilor.
    Nu uitati de pomi dupa culegerea roadelor; sambata urmeaza un tratament la cires cu un insecticid; va las pe voi sa ghiciti rostul acestui tratament.
    La magazinele de profil e bine sa ai lectia invatata; daca te "miros" ti-a umplut sacosa si te-au sleit de lovele. Nu generalizez, dar comerciantii asta fac; vand. Iar ce e mai trist, e ca uneori vand ce au nu ce trebuie.
    Last edited by IancuMIC; 25 June 2015, 22:06.
    Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

    Comment


    • Imi poti spune ce solutii se folosesc acum pentru stropire, eventual concentratia? Stiu ca si cei de la pravalia cu fitosanitare recomanda, vreau o parere suplimentara. Sunt total nestiutor, vreau sa invat. La sfarsit de saptamana ma duc la tara si muncesc in gradina socrilor.

      Multumesc pentru informatie, am patit-o cu recomandarile vanzatorilor de produse fito. Am aplicat doua stropiri pana acum la pomi, in perioada dezghetului si una cand cadea floarea ( meri, pruni, peri), la sfatul celor de la magazin si din auzite, etc Nici nu mai tin minte denumirea subst. ambalajele sunt la tara. Pacat ca de legume se ocupa numai mama soacra, face si ea ce poate. Distanta de 50km este un handicap mare. Stiu ca o stropire impotriva manei trebuie facuta imediat dupa ploaie ca sa ai eficienta. Vad ca vremea se strica la sf. de sapt.
      Last edited by Oti; 26 June 2015, 14:42. Reason: Automerged Doublepost
      „Decât să înjuri întunericul, mai bine aprinde o lumânare.”

      Comment


      • Asadar sezonul caiselor, cireselor si visinilor s-a incheiat odata ce roadele au fost culese; munca de intretinere insa continua.
        Dupa recoltare, cum spuneam mai sus, tratament pentru combaterea daunatorilor ce pot profita de unele fructe mumificate pe care le folosesc drept gazda.
        Spunea cineva aici, ca evita sa stropeasca pomii, pentru a consuma cat mai natural acele fructe.
        O sa va arat cateva poze, cu ceea ce inseamna sa nu ingrijesti un pom; dupa ce vedeti aceste poze, sper ca veti intelege ca a intretine si ingriji un pom nu are nimic de a face cu tratamentele intensive si supradozate, cu administrarea de hormoni de crestere in mod haotic, fara a respecta timpul de pauza dinaintea recoltarii. Sintagma ECO e tot mai des folosita, doar pentru a face vandabil acel produs, pentru ca in realitate este extrem de greu sa tii in viata o livada doar cu zeama de urzica, coada calului, pelin sau cu uleiuri din ceapa si usturoi.
        Attached Files
        Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

        Comment


        • @IancuMIC: Felicitări pentru munca depusă şi nu în ultimul rând pentru plăcerea de a împărtăşi din experienţa ta şi altora.

          Comment


          • Asadar, a venit primavara, chiar daca mai repede decat ne asteptam.
            Taierile in livezi, la momentul acesta ar trebui sa fie terminate; de asemeni si cele doua tratamente ce se efectueaza pana la inmugurire. Vorbesc aici de aia cu hidroxid de cupru, urmata la minim o saptamana de stropirea cu insecticid pe baza de ulei horticol. Eu am folosit, Funguran la stropirea "albastra" si Confidor.
            Faptul ca inmugurirea s-a facut pe repede inainte anul acesta, e posibil ca unii sa fi ratat aplicarea tratamentului pe baza de ulei horticol; in cazul marului si parului, se mai poate face o corectare, in sensul combaterii afidelor, aplicandu-se un tratament cu Actara 25 WG, la dezmugurit. Urmatorul tratament la mar, par, gutui, la scuturarea petalelor. Acolo unde au fost inregistrate atacuri ale focului bacterian in anul trecut, se poate aplica un fungicid specific, in timpul infloritului; Aliette 80WG recomand eu.

            La piersic si cais, care sunt pe cale sa infloreasca sau chiar sunt deja infloriti in zonele mai joase, urmatorul tratament, ar trebui efectuat la inceputul scuturarii florilor; tratament de baza care nu trebuie ratat.
            Acest tratament are in vedere combaterea unor boli cum ar fi basicarea frunzelor la piersic, ciuruirea frunzelor la cais, moniloza. Recomandarea mea, Dithane M45 si Calypso 480 SC, pentru combaterea viespilor samburilor.
            Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

            Comment


            • In mod inevitabil, a venit si bruma; anu' trecut a venit cand nimeni nu se mai astepta, adica pe 23 aprilie.
              In general, urmele acesteia se vad la 2-3 zile, cand petalele florilor se innegresc si cad; din ce am putut observa la caisi, singurii pomi infloriti, cele mai afectate sunt florile situate pe partea superioara a ramurilor.
              La celelalte specii, mugurii desi sunt foarte evidentiati, nu au fost afectati de bruma. Bruma ramane in continuare, principalul inamic al pomilor intrati in vegetatie foarte de vreme, datorita vremii care i-a ...pacalit.
              Din pacate in lupta impotriva brumei, mijloacele sunt destul de restranse; perdelele de fum sunt recomandate in cazul plantatiilor intensive si mai putin utilizate in gospodariile agricole, unde dispunerea pomilor este una intamplatoare, functie de fiecare asezare.
              Last edited by IancuMIC; 20 March 2016, 17:39.
              Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

              Comment


              • Profitand de vremea frumosa si avand in vedere prognoza pe urmatoarele zile, am decis ca e timpul sa incep taierile la pomii fructiferi. Am anticipat faptul ca in viitoarele zile zapada se va topi masiv si va fi tot mai greu sa te descurci pe un astfel teren, asa ca am dat o foarfeca de ajutor unei rude apropiate, la formarea unei mici livezi. Am participat la plantare, la prima taiere asa ca nu puteam sa abandonez lucrarea de formare. Acolo, in zile urmatoare, va urma o stropire cu Funguran, ca prima stropire albastra.
                Ca vine primavara, nu o spun numai ghioceii, dar si mugurii unor specii de mar par si piersic, care sunt destul de bine evidentiati; am tot explicat despre avantajul unei taieri timpurii, precum si despre dejavantajele taierilor tarzii.
                ...
                Succes pasionatilor!
                Attached Files
                Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                Comment


                • Spor la treaba. La noi ploua. Inmh zice ca se raceste si mai ninge.

                  Am plantat niste pomisori. Unii nu s-au prins, altora le-a dat vlastar de sub altoi. (Zic de anul trecut). Stiam ca dupa ce se prind, inainte sa inmugureasca se taie la 40 cm de sol. Eu i-am taiat cam la 60. Problema ar fi ca era foarte frig cand i-am luat si i-am plantat sau ca i-am taiat prost? Doar 4 sau 5 din 18 se pare ca s-au prins cum trebuie.
                  Last edited by Fanez; 20 February 2017, 16:36. Reason: Automerged Doublepost

                  Comment


                  • Problema sta in felul urmator.
                    Daca plantezi toamna nu recomand scurtarea acestora; scurtarea se face primavara, dupa 20 martie, la cca 60 cm.
                    Nu are legatura scurtarea pomisorilor cu faptul ca nu s-au prins; e posibil sa nu fi procedat corect la plantare, sau au fost bolnavi.
                    Pentru plantare, se sapa o groapa cu un diametru de cca 40cm si adancime functie de marimea radacinei, dar nu mai mult de 50cm; eu n-am intalnit pomi cu radacina mai lunga de 25cm. Se fasoneaza radacinile dupa care se mocirlesc intr-un amestec de pamant cu apa si balegar.
                    Se torna o jumatate de galeata de apa in groapa, peste pamantul afanat, dupa care se fixeaza pomisorul, astfel incat punctul de altoire sa fie la nivelul solului.
                    Se astupa treptat groapa cu pamantul maruntit (frecat intre palme)si se bate pe masura ce se astupa. Cand groapa este umpluta pana la nivelul solului se toarna si restul de apa. Dupa o perioada in care apa s-a infiltrat se formeaza un musuroi in jurul pomisorului, dupa care se scurteaza. Daca pomisorul este situat intr-o zona de circulatie, se scutreaza la cca 70cm, in cazul in care dorim sa ridicam coroana; in alte conditii, se scurteaza la max. 60cm. Daca este plantat toamna, se lasa musuroiul pana primavara cand, odata cu trecerea pericolului de inghet la sol, se inlatura pamantul care a format musuroiul, astfel incat sa raman o copca, pentru ca apa din ploi sau udari ulterioare sa se pastreze mai mult timp in jurul radacinii.
                    In timpul verii, se suprima eventualii lastari crescuti din altoi, de asemeni cei crescuti pe tulpina, mai putin lastarii care vor forma viitoarele sarpante; adica 3-4 de la partea superioara.
                    Am plantat destui pomi, nu le retin exact numarul, dar n-am avut surpriza sa nu se prinda vreunul. De uscat s-a mai intamplat, dar acest lucru nu tine decat de sanatatea acestuia, inca de la cumparare.
                    Last edited by IancuMIC; 20 February 2017, 19:15.
                    Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                    Comment


                    • Am facut intocmai ca mai sus. Banuiesc eu ca i-a afectat temperatura scazuta la care au stat de la "crescatorie" pana acasa si in noaptea premergatoare plantarii. Nedumerirea a fost mai mare cand am vazut ca au dat lastari de sub altoi.

                      Originally posted by IancuMIC View Post
                      ... punctul de altoire sa fie la nivelul solului...
                      si orientat spre nord.

                      Originally posted by Fanez View Post
                      ... (Zic de anul trecut)...
                      Adica in 2015 toamna i-am plantat si anul trecut am vazut "efectele".

                      Planific o excursie sa vad cum se prezinta acum situatia.
                      Last edited by Fanez; 20 February 2017, 20:10. Reason: Automerged Doublepost

                      Comment


                      • Nu stiu in ce zona ai plantat, dar in zona de sud est, se putea planta si in decembrie, in 2015.
                        Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                        Comment


                        • Pe undeva prin TR, aproape de Alexandria. (Fara legatura ).
                          Am ramas in urma, in 2014 pe la jumatea lunii octombrie. Stiu ca a fost frig.

                          Comment


                          • Si...care ar fi problema? Stai linistit si nu te mai justifica, ca nu e cazul.
                            ...
                            Ei, asta-i altceva; in 2015 stiu ca de Sf. Mihail si Gavril am facut gratar si am asezat masa afara, iar 22 dec. plecam la Bucuresti, pe la ora 14 si imi parea rau ca n-am ochelarii de soare. Erau peste 16 grade afara.
                            Pai, ar trebui sa faci taierile de formare, nu?
                            Ce specii ai ?
                            Last edited by IancuMIC; 20 February 2017, 22:24.
                            Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                            Comment


                            • Despre doi ciresi pe care am avut eu ambitia sa-i pun stiu sigur. Ceilalti sunt cate 2, (nu mai stiu cum se numesc ca soi): mar, par, cais, piersic, gutui, visin, prun si mai e un migdal si un nectarin. Doar un cires am vazut ca s-a prins corespunzator, despre ceilalti nu sunt sigur. anul trecut n-am prea avut timp sa trec pe acolo (mama se duce mai des, dar una e sa-i vezi si alta e sa-ti povesteasca cineva cum sunt).
                              Asa arata gradina in 2014 cu pomisorii pregatiti pentru iernat.
                              Attached Files
                              Last edited by Fanez; 21 February 2017, 00:41.

                              Comment


                              • Poate este cineva interesat si vrea informatii: http://www.horticultorul.ro/insecte-...ama-bordeleza/

                                Am de gand anul asta sa dau cu ierbicide seriose. Acum cativa ani am avut un ierbicid laudat dar nu-mi amintesc care era. De cultivat nu cultiv nimic in zona vizata, vreau doar starpirea buruienilor cu munca putina
                                Ce "antiburuieni" imi recomandati? Multumesc anticipat.
                                Last edited by Fanez; 22 February 2017, 10:20. Reason: Automerged Doublepost

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google