Oare este imposibil?
Romanul Sa Nu-si Piarda Identitatea Si Traditiile - Indiferent De Momentele Istoriei
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Originally posted by darksid3 View PostNu ai ce sa faci, decat sa te schimbi pe tine. Intr-un sistem prevazut cu lant de comanda, a spune ca turma poate face ceva, este sinonim cu a nu intelege lumea in care traiesti. Toate revolutiile, revoltele si orice alt fel de miscare sociala, au fost instrumentate, nu s-au manifestat din dorinta "poporului".
Revolutiile - aici vorbim deja despre lucruri instrumentate si atent pregatite din timp.
Poporul roman nu are valente "revolutionare" - ca traditie. Francezii sunt cei mai "avansati", iar "teoreticienti" in ale revolutiei s-au concentrat in special in spatiul englez si german (landurile germane + imperiul habsburgic - cu unele conexiuni prin elvetia) Rusia a fost cel mai mare experiment - ca intindere si efecte. China a fost un caz aparte - si vedem acum rezultatele.
Si exprimarile de pe acest forum, exprima la scara mica societatea romaneasca... Mai avem lucru pana sa ne asezam in matca.
Il asteptam pe Iancu cu traditii populare
Comment
-
Hai cu colinda, ca Ignatul a trecut.
Cat noi respectam traditiile de sarbatori, guvernul respecta si el traditia maririi taxelor incepand cu noul an.
Asta imi place mie la tara asta, avem traditii!
PS: stiti "traditia" de la Ruginoasa-Iasi?
Ne vedem la stirile ProTV in direct de la UPU Iasi.
Comment
-
Cateva obiceiuri stravechi de Anul Nou.
Pentru un an bun, linistit si norocos, in dimineata de 1 ianuarie, se spune ca e bine sa te speli pe fata cu “apa neinceputa“ (pe care au vazut-o doar stelele si Luna) in care se pune un fir de busuioc, un banut si o creanga mica de brad. Spalatul trebuie insotit de rostirea unui descantec: “Sa fiu frumos si tanar ca bradul, iubit ca banul, curat ca apa si sa am noroc cat semintele din busuioc.” Apa trebuie aruncata cat mai departe de casa, in timp ce se spune: “Io nu tap (n.r.- arunc) apa, io tap ura, io tap tipatura, de-i oarece pe mine, io le-arunc tate.”
Pui apa int-un blid, o crenguta de brad s-on ban de arjint. Te speli pa obraz pana-n rasarita soarelui, afara pa satra si gandesti: "Sa hiu curat ca apa, frumos, tanar ca bradu si iubit ca banu". Tapti apa inaintea casi, da' cat te speli nu graesti cu nime.
(Culegator Parasca Fat – de la Aurel Fat, Danesti)
In dimineata de Anul Nou ma spalam pa obraz cu apa si c-on banut de arjint - punem in ulceaua cu apa: "Cum nu sa leaga nimnic de arjint, ase sa nu sa lege nimnic de mine".
(Culegator Parasca Fat – de la Doca Ivanciuc, Barsana)
O alta credinta este aceea ca femeile nu-i bine sa umble cu colinda la Anul Nou. Mai mult, o superstitie care se pastreaza si azi in multe gospodarii este ca primul oaspete sa fie barbat. De asemenea, se mai spune ca anul nu va fi bun daca primul nascut este fata.
Daca-t intra-n casa o femeie in noaptea de Anu Nou ori in ziua de Anu Nou, iti mere rau la casa tat anu. Barbatu-i noroc, femeia-i saracie.
(Culegator Parasca Fat – de la Luchiana Fat, Desesti)
Daca sa naste o fata prima data in anu acela, a fi an rau; daca sa naste fecior, a fi an bun, cu noroc.
(Culegator Parasca Fat – de la Victoria Fat, Desesti)Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.
Comment
-
Daca-t intra-n casa o femeie in noaptea de Anu Nou ori in ziua de Anu Nou, iti mere rau la casa tat anu. Barbatu-i noroc, femeia-i saracie.
(Culegator Parasca Fat – de la Luchiana Fat, Desesti)
Asta o fi avut o nevasta cheltuitoare.
In privinta superstitiilor, am ramas cu acelasi nivel de intelegere cu popoarele barbare migratoare.
Astea nu-s traditii, sunt tampenii impamantenite.
Comment
-
Despre traditii...
Plugusorul este un obicei general, practicat de romani cu prilejul Anului Nou. Obicei agrar, cu adanci radacini in spiritualitatea romaneasca, acesta fiind o colinda; o colinda agrara declamata, cu elemente teatrale, avand ca subiect munca depusa pentru obtinerea painii. Plugul, ornat cu hartie colorata, panglici, servete, flori, pe care se punea, eventual, si un brad, era o prezenta nelipsita in cadrul acestei colinde. Acum este, mai mult, o prezenta simbolica, in cadrul uraturilor care li se adreseaza oficialitatilor.
Plugusorul ca si Sorcova se recita din casa-n casa in Ajunul Anului Nou, seara, sau pana in dimineata primei zile a noului an. Era practicat de copii sau adolescenti, ca si acum. Dar se spune ca, mai demult, il practicau numai barbatii in puterea varstei.
Izolat (in judetele Botosani si Galati) este consemnata si prezenta femeilor in ceata. In general, se practica in cete mici, de 2-3 persoane. Cu Sorcova se poate colinda si individual.
Mai demult, se ura si in cete mai mari, care isi alegeau un vataf. Recitarea textului este insotita de sunetul clopoteilor, al buhaiului si de pocnetul bicelor. In scenariile mai complexe ale obiceiului apar si instrumente muzicale (fluier, cimpoi, toba, cobza, vioara), dar si pocnitori sau puscoace, care amplifica atmosfera zgomotoasa in care se desfasoara obiceiul.
In dimineata Anului Nou, ca o continuare a Plugusorului, copiii umbla cu Semanatul. Ei arunca seminte de grau, porumb sau orez prin case si peste oameni. Rostesc o urare scurta, spre exemplu, prin Bucovina (“Sanatate! Anul Nou!”), primind in schimb bani, fructe, nuci, colaci. Mai recent insa s-a generalizat formula de la Sorcova, prezenta, initial, in centrul Moldovei: “Sa traiti/ Sa-nfloriti/ ca merii, / ca perii, / In mijlocul verii, / ca toamna cea bogata / Cu de toate-ndestulata!”.Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.
Comment
-
Zic si eu cateva vorbe:
Multumesc colegului Ion_R5 pentru ca, in felul lui cam exagerat, imi aduce totusi aminte ca sunt roman si crestin.
Multumesc lu' Nenea Iancu pentru ca imi aminteste de traditiile poporului meu.
Multumesc si lui MihaiiahiM pentru ca imi mai da speranta sa mai gasesc romani care vor sa schimbe ceva in tara asta.
Nu ii uit nici pe cei care, cu obiectivitate si realism, arata ca treaba nu e roz deloc si sunt multe porcarii in jurul nostru, arata si partile urate rau ale romanilor. (Cezar, darkside)
Cei care doar arunca cu noroi...sanatate si lor. Trecem peste.
Asa ca, o sa imi aduc aminte tot de o vorba romaneasca "cele rele-sa se spele, cele bune-sa se adune", o sa ignor veninul denigratorilor de profesie si o sa caut sa cultiv in jurul meu calitatile bune ale acestui popor.
Asa sa ne ajute Dumnezeu, Craciun Fericit si Sarbatori cu bine!
Comment
-
Originally posted by CeDeBe-L View PostZic si eu cateva vorbe:
Multumesc colegului Ion_R5 pentru ca, in felul lui cam exagerat, imi aduce totusi aminte ca sunt roman si crestin.
Multumesc lu' Nenea Iancu pentru ca imi aminteste de traditiile poporului meu.
Multumesc si lui MihaiiahiM pentru ca imi mai da speranta sa mai gasesc romani care vor sa schimbe ceva in tara asta.
Credeti ca eu nu vad realitatea? Nu traiesc tot aici? Credeti ca la mine totul e in ...roz? Pur si simplu incerc sa respect pe cei din jur care nu sunt dispusi sa asculte pe un forum vaicarerile, mai ales acolo unde nu asta se discuta si in final sa ma respect pe mine.
Oare de ce se intorc ACASA miile de pribegi din Europa; acolo au casa, familie, prieteni; n-au oare...Acasa?
Muti spun ca sarbatorile sunt altfel ACASA, ca oamenii sunt foarte reci si indiferenti dincolo si ca nu sunt la fel colindele. Asa o fi...
Buna seara la Mos Ajun!
Si cu bine la Mos Craciun.
Am venit si noi odata
La un an cu sanatate,
Si la anu cand venim
Sanatosi sa va gasim.
Cu paharul
Plin de vin,
Si-n fundul paharului
Floricica Raiului.
La Anul si La Multi Anï!Last edited by IancuMIC; 21 December 2013, 19:28.Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.
Comment
-
Nu e de ajuns sa spui poezii intr-o tara distrusa.
Coincidenta sau nu, cei care jura pe Biblie ca Loganul e cea mai buna masina, aia sunt si cei mai mari patrioti pe topicul asta.
Traditii reale la romani inseamna nu cateva colinde si uraturi, ci mancatul pana ajung in camera de garda la UPU cu ficatul si bila praf. Inseamna si bautul de alcool pana ajung sa se injunghie fratii cu tatii si unchii.
Cei care vor sa vada vada doar partea frumoasa a datinilor, sa o faca. Dansatul intr-o piele de urs sau cerb indica un grad inalt de cultura si civilizatie, specifica vizigotilor, probabil.
Rezulta ca ne-am nascut un popor de ipocriti, suntem in stare sa juram ca ziua e intuneric doar asa, ca sa fie bine, sa nu fie rau.
Cat despre frustrari, ele exista in fiecare roman care regreta ca nu s-a nascut intr-o tara civilizata. Doar ca unii o recunosc, unii inca spun ca suntem the best of...
Si Ceauseasca spunea ca benzina romaneasca e cea mai buna din lume.
Luati si va bucurati 7 zile, dati tot ce aveti ma bun, in 2014 va asteapta ica 52 de saptamani in aceasta minunata tara.
Cu cat creste pretul gazului de la 1 ianuarie? Nu ca nu ar mai fi crescut in 2013! Dar benzina, cu cat se scumpeste?
Si voua va arde de datini, cateva zile de betie si crapelnita pentru 90 % dintre romani, asta inseamna DATINILE.Last edited by mr.K; 21 December 2013, 22:59.
Comment
-
@ Mr.K Omule, Craciunul bate la usa - incearca sa te relaxezi si sa iti simti caldura, linistea si bucuria din suflet - dincolo de toate neajunsurile materiale sau comportamentale din jur. Citind postarile lui Cedebe-l pot spune ca in preajma Craciunului sunt si oameni care doresc sa se debaraseze de tot tumultul zilnic de peste an si sa isi regaseasca linistea si forta interioara pozitiva.
Sa nu ne mai punem atata cenusa in cap. Romania - o gasim descrisa in Biblie: tara Havila
Comment
Comment