Eu nu vreau sa trec pe acolo....am trecut! Vreau sa raman de tot
Romanul Sa Nu-si Piarda Identitatea Si Traditiile - Indiferent De Momentele Istoriei
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Originally posted by MihaiiahiM View Post
O putem lungi asa la infinit si nu rezolvam nimic. Fiecare cu ale sale. Eu zic ca cel care munceste castiga bine si in Romania.
Un manager intr-o multinationala din Romania (Apropos, si corporatistii sunt o basina in vant ca medie, raportata la intreaga populatie) castiga cat un vanzator de supermarket din Occident, iar daca ma refer la Europa, cheltuielile sunt cam la acelasi nivel.
Vad ca le cunosti pe toate, nush cum dracu se face, ca daca va iau la puricat, pe astia de stiti tot, in doua posturi va retrageti din discutii, noroc cu mediul virtual, ca e loc de dat cu parerea. E plin forumul de doctori docenti, oameni de afaceri de succes si sociologi, doar ca, in momentul cand incep sa-si astearna axiomele, cu tastatura, isi dau arama pe fata.In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
Originally posted by Octavian View PostIn Romania se munceste foarte mult la multinationale (automotive, trasporturi etc.).
Neamtu nu munceste nici jumate cat performeaza un roman la o multinationala, vad ce fac eu si ce face neamtu, austriacu, unguru, olandezu, etc.
Se cere performanta si constanta, nu prea merge ca "astazi am o zi proasta" .
Daca esti bun/muncitor, iti iau si pielea de pe tine, tendinta fiind sa traga de tine 24h.
Daca nu esti bun, esti lenes, dupa un timp (nedefinit) se scapa de tine, normal.
PS: neamtu la ora 17:00 a inchis calculatoru si a plecat acasa cu toate ca a lasat totu balta, lucruri nerezolvate, romanu face program prelungit (nu inseamna ineficienta).
Aici desi nu se comenteaza pe fata, dar este evident, daca la ora 17:00 trebuie sa-ti iei copilu de la gradinita deja este o problema, "avem o problema", chiar se fac discriminari.
Afara in privinta jobului, lucrurile se rezuma fie la avansare personala fie la îndeplinirea unui target. In Romania vorbim de frica si uneori de constiinta. De asta la neamt nu o sa vezi acelasi *motor* care ne mobilizeaza pe noi. Iar acolo când vorbesti de ore suplimentare inseamna si bani suplimentari. La noi in cel mai bun caz primesti un multumesc.
Comment
-
Obtinerea vizei americane si dreptul de munca in SUA-CANADA implica mai multe amanunte subtile.... unii de pe aici vorbesc la general fara sa stie in ce tip de viza se incadreaza atunci cand fac o cerere catre ambasada....
Imi pare rau ca acest subiect nu are legatura cu discutia ,dar, tot pentru cultura generala vre-au sa-l sustin pe darksid3 si confirm afirmatia lui de altfel remarcabila ca ; 'daca va iau la puricat, pe astia de stiti tot, in doua posturi va retrageti din discutii, noroc cu mediul virtual, ca e loc de dat cu parerea''.
Revenind la viza de SUA sau Canada mai jos aveti clasificarea acestor vize.
Dupa cum se stie, vizele sunt acordate in functie de scopul declarat. Daca scopul vizitei este unul turistic (viza B-2) dosarul intocmit va trebui sa reflecte intentia de a vizita tara. Unui turist nu i se va acorda drept de munca. La fel, daca scopul declarat este de a studia intr-un colegiu sau universitate (viza F-1) iar viza s-a eliberat pentru acest motiv, munca nu este permisa (cu unele rare exceptii). Asadar, pentru a putea lucra in mod legal in Statele Unite, aplicantul trebuie solicite in aplicatie dreptul la munca. Vizele de munca nu sunt acordate pe o durata nelimitata. Ca atare, aplicatia impreuna cu documentele insotitoare trebuie sa reflecte fara echivoc intentia si motivatia aplicantului de a se reintoarce in tara. Dreptul de a lucra permanent in SUA il au doar rezidentii permanenti si cetatenii americani.
In continuare sunt expuse vizele care confera drept de munca si cateva din trasaturile lor majore.
H-1B (Angajati intr-un domeniu professional) este o viza pentru cei care intrunesc cumulativ umatoarele conditii: (1) detin cel putin o diploma universitara sau echivalentul acesteia (2) poseda cunostinte teoretice si practice foarte specializate in domeniul in care au obtinut diploma (3) au primit o oferta de lucru din partea unui angajator american (4) iar locul de munca oferit impune ca si conditii minime pentru intrarea in profesia respectiva fie (a) existenta diplomei mentionate mai sus fie (b) dobandirea unei licente. Viza se acorda pe o durata initiala de maxim 3 ani si poate fi prelungita pentru o perioada aditionala de inca 3 ani.
H-2A (Muncitori in domeniul agricol) este viza care permite angajatorilor americani sa aduca muncitori straini pentru munca temporara in domeniul agricol, atunci cand nu exista muncitori americani disponibili, capabili, interesati si calificati pentru asemenea munca. Viza se acorda pentru cel mult 1 an si poate fi prelungita pentru inca maxim 2 ani.
H-2B (Muncitori in domeniu neagricol) este similara cu categoria de mai sus insa domeniul in care se ofere locul de munca nu este agricol.
J-1 destinat celor care doresc sa participle intr-un program de schimb cu scopul de a preda, studia, face cercetare stiintifica ori universitara, sau de a obtine practica intr-un domeniu specializat (de exemplu rezidentiat la un spital american). In general, cei care se inscriu intr-un asemenea program sunt studenti care lucreaza in timpul vacantei de vara, au-pairs, profesori, doctori, cercetatori etc.
L-1 (Transfer in interes de serviciu) este o viza care permite angajatorului american sa transfere un angajat al filialei sale dintr-o tara straina cu conditia ca angajatul sa posede cunostinte foarte specializate in domeniul de activitate al angajatorului. Viza se acorda pentru o perioada de maxim 3 ani si poate fi extinsa pana la 5 ani. Companiile straine care doresc sa stabileasca o filiala in SUA, pot trimite un angajat in State care sa se ocupe de demararea operatiunilor, situatie in care durata maxima initiala de sedere este de cel mult 1 an.
TN (cetateni canadieni sau mexicani intr-un domeniu profesional) – este o viza creata in baza tratatului NAFTA si este deschisa celor dintr-un domeniu professional cum ar fi ingineri, doctori, avocati, profesori, cercetatori, farmacisti, oameni de stiinta etc, care sunt cetateni canadieni sau mexicani si care au o oferta de lucru de la un angajator american. Durata vizei este de cel mult 3 ani insa poate fi extinsa.
E-2 (Investitor in baza unui tratat comercial) – Incepand cu 1994, Romania este parte a unui tratat commercial incheiat cu SUA. In baza acestuia cetatenii romani care investesc capital intr-o companie americana in care detin cel putin 50% si exercita control operational in mod direct, printr-o pozitie manageriala, au posibilitatea sa sa solicite aceasta viza. Viza se acorda pentru o perioada intiala de 2 ani si poate fi extinsa nelimitat pe perioade de cate 2 ani.
P-1, P-2 (Sportivi internationali si artisti) – viza ce permite munca in baza unui contract cu un angajator american pe o durata de 1 an pana la cel mult10 ani, in functie de specificul situatiei.
O-1, O-2 (Persoane cu calitati extraordinare in stiinta, arta, educatie si sport) viza ce se acorda pentru cel mult 3 ani, si dupa caz, poate fi extinsa.
I (Reprezentanti ai presei straine: TV, radio, presa, film sau alte mijloace media) este o viza temporara deschisa celor care vor sa lucreze in SUA ca angajati ai companiei de presa sau film din tara straina (reporteri, editori, echipa de filmare pentru documentar sau film etc).
R-1 (Angajati ai unei organizatii religioase non-profit din SUA) se adreseaza preotilor si altor persoane a caror ocupatie este recunoscuta de catre religia respectiva (se exclude personalul administrativ). Viza se acorda pentru cel mult 30 luni cu posibilitatea de extindere pentru inca maxim 30 luni.
Q-1 (Schimb in domeniul cultural) destinat acelor angajatori americani care administreaza programe internationale de schimb in domeniul cultural, si care doresc sa aduca in SUA persoane care sa prezinte cultura, istoria si traditia tarii din care fac parte.
Unele din vizele mentionate mai sus (J-1 sau E-2 de exemplu) permit si altor membrii de familie (sot/sotie si copii necasatoriti sub 21 ani) sa lucreze in mod legal pe durata de valabilitate a vizei titularului (o aplicatie separata este insa necesara).
Obtinerea unei vize de lucru implica de cele mai multe ori un process complex si necesita intocmirea unui dosar bine intemeiat. Deoarece numarul de vize acordate anual este limitat pentru fiecare categorie in parte, este indicat ca inainte de a se depune dosarul sa se verifice daca plafonul maxim pentru anul respectiv a fost atins.
Concluziile le trageti singuri la felul cum unii de pe aici braveaza si vorbesc prostii fara ca macar sa stie ceva legat subiectul discutat."Dacă planul A nu merge, stai calm! Alfabetul mai are încă 25 de litere."
Comment
-
Exact! In Occident, orele suplimentare sunt platite dublu, d-aia se si feresc sa te tina peste program, dar legislatia e beton, nu comparam cu glumele de la noi. Inca ceva, acolo ca sa dai un om afara, este dificil. Aici te arunca fara nici un fel de resentiment, doar ca sa-l puna pe nepotu' prietenului, in locul tau. Argumente sunt foarte multe, evident ca sistemul nu e perfect nici acolo, dar nu se compara cu jegul de aici.In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
Originally posted by adonis33 View PostObtinerea vizei americane si dreptul de munca in SUA-CANADA implica mai multe amanunte subtile.... unii de pe aici vorbesc la general fara sa stie in ce tip de viza se incadreaza atunci cand fac o cerere catre ambasada....
Comment
-
Corecta mentiunea ta !
Nu vreau sa postez si conditile pentru Canada ...asta ar insemna sa inlocuim subiectul actual cu conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru vizele de CANADA-AUSTRALIA sau mai nou ca tot a devenit o super-putere economica CHINA....
Cred ca totusi romani se vor adapta ceva mai greu la munca in CHINA ...Acolo galbejiti chiar muncesc pe rupte ,ceea ce noua ne c-am lipseste, si sera cand vin de la munca arunca un pumn de furnici cu miere in farfurie si-un desert de rame cu scotisoara la desert...."Dacă planul A nu merge, stai calm! Alfabetul mai are încă 25 de litere."
Comment
-
Originally posted by darksid3 View Post...In Romania NU SE MUNCESTE, punct! Daca nu vezi aspectul asta, degeaba ai strabatut planeta. Cate zile libere de sarbatori, legale, sunt in Romania si cate in State, spre exemplu? Vrei sa le numar? Sau sa-ti zic ca doar pe 25 decembrie e liber sau doar 1 ianuarie? In ROmania, sunt destui care au inceput zilele libere de dinainte de 23 decembrie si se mai intorc dupa 5 ianuarie. De asemenea, noi cei care "lovim in poporul roman si tarana asta" suntem obiectivi si tocmai asta am vrea - sa se munceasca cu adevarat...
- exista si munca facuta fara simtul raspunderii - in sensul ca unii nu-si dau interesul la ceea ce fac si se fac ca nu pricep ca nimeni nu ar plati pentru serviciul respectiv facut *80%* - ceea ce in occident nu prea vezi, fiindca progresul occidentului se bazeaza in primul rand pe o buna organizare/monitorizare
- exista si munca ineficienta, fie din lipsa tehnologiei/dotarilor sau a organizarii - ceea ce in occident nu ai sa vezi
In privinta comparatiei zilelor libere sau protectiei sociale intre Romania si SUA - trebuie totusi avut in vedere ca noi suntem in Europa. SUA inseamna alte reguli - si nu poate fi comparata nici cu Germania sau Franta la astfel de lucruri.
Comment
-
... si apropos, in timp ce nemtii, francezii, etc - isi iau liber la sfarsit de an - in Romania la sfarsit de an sunt unii saracii care stau pana la 9 - 10 seara - ca sa se poata raporta *target indeplinit* prin tarile respective - in timp ce ei isi fac relaxati concediile.
Comment
-
Din pacate, sistemul corporatist transforma indivizii in simple cifre pe o scala a eficientei, proportional cu legislatia muncii a statului in care isi desfasoara obiectul de activitate. Noroc ca romanii sunt inventivi, iar asta e un fapt dovedit si fara dubii.In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
Originally posted by MihaiiahiM View PostStiu cum e in America pentru ca am fost. Stiu cum e si in Germania si in Franta, Anglia... . Si vreau sa iti spun ca in tarile astea vezi mall-ul doar sambata seara, in rest munca-casa si casa-munca.
In alta ordine de idei, de 10 ani de când am firma, am invatat sa lupt, sa fiu tare pentru ca altfel eram mancat de pestele(firma) mai mare. Si iacata ca merge treaba. Merge si serviciul, merge si firma, merg toate si nu ma vait. Cat despre contracte cu statul, am avut, luate de pe SEAP, contracte care nu m-au imbogatit ci m-au ajutat sa intru pe piata, sa ma fac cunoscut, uneori sa trec peste vremuri de criza, desi am stricat cartile multor pesti(firme) mari. Sa nu te gandesti ca statul te ajuta sa faci ceva, ci el vrea sa ia cat mai mult.
Pe de lata parte merg cu Logan pentru ca fac multi km (cam 50000km pe an, treaba cu intretinerea) si am alte prioritati in viata.
Cat despre aranjat haine pe raft, pot spune, FARA RUSINE, ca am facut si asta când aveam 19 ani, eram anul intai de facultate si mi-am facut firma (era gratuit pentru studenti), cu asta am inceput, cu haine si alte nimicuri.
O putem lungi asa la infinit si nu rezolvam nimic. Fiecare cu ale sale. Eu zic ca cel care munceste castiga bine si in Romania.
Apropo de cel care munceste : mergi in en-gros-urile de prin Afumati si Voluntari (Dorally ,Smart ,etc) si intreaba angajatii de pe acolo cat castiga lunar si cate tone de marfa le trec zilnic pe mana . Mai mult de 1000-1100 de ron nu ia nimeni in mana .
Stiu , o sa vii si o sa-mi zici ca basca ,aia nu au facultate sau chiar unii nici liceul terminat dar , au si ei acasa copii de crescut ,facturi si impozite de platit ,mancare de pus pe masa, etc ,etc....Consideri ca e cinstit ??
Comment
-
Originally posted by darksid3 View PostDin pacate, sistemul corporatist transforma indivizii in simple cifre pe o scala a eficientei, proportional cu legislatia muncii a statului in care isi desfasoara obiectul de activitate. Noroc ca romanii sunt inventivi, iar asta e un fapt dovedit si fara dubii.
Dupa ceva ani, am trait realizarea de proiecte IT cu managementul din Germania - ordine nemteasca:
- definit din prima *schedula* proiectului - 1 an (wtf ?)
- faza preliminara: definit project scop si prestudiul pentru stabilirea bugetului final pt. proiect
Dupa asta cand mai veneau tot felul de cerinte pe parcurs: fie erau clasificate *out of scope* - cele mai multe --- iar la cele la care nu puteau sa o dea cotita cu *out of scope*, o bagau la depasire de buget si de timp proiect - si faceau anexe cu *faza 2 - proiect ulterior* --- si asa am inteles ca noi facusem mult mai multe, mai repede si pe bani mult mai putini.
Asta apropos de ROMANI. Nu spun ca nemtii nu stiu meserie - dar nu misca un pai, daca nu sunt platiti si nici nu dau in branci...
Comment
-
Originally posted by ion_R5 View PostAi punctat foarte bine. Totusi ceea ce se intampla la noi cu orele suplimentare nu e OK - iar pe termen lung ajungi ineficient - fiindca efortul suplimentar pe termen lung (permanentizat) lasa urme (uzura).
..........................
Dupa vreo doi ani de nebuneala am riscat sa ajung leguma, lucrurile simple care le faceam in 15-20 minute am ajuns sa le fac in 1-1,5 ore...
Si daca nu mai dai randament, angajatoru e pregatit sa-ti dea un spitz in cur, prea putin tine cont de programu tau prelungit (de multe ori spune ca esti ineficient, d-aia stai peste program)
Sigur ca ai libertatea sa pleci de unu singur daca ai unde, dar cam oriunde pleci scapi de una dai de alta.
La noua firma lucrez cel putin la fel de mult, DAR nu am presiunea de dincolo, e cu totul altceva din considerentul asta.
Plus de asta am avut asa un zambet in coltu gurii cand mi-am bagat cardu in bancomat si am vazut bani in plus (destul de multi) fata de salar.
Sa zic ca mi-a mai alinat din "suferinta" , dar cum spui, pe termen lung nu e ok deloc...
Originally posted by darksid3 View Post............................
Un manager intr-o multinationala din Romania (Apropos, si corporatistii sunt o basina in vant ca medie, raportata la intreaga populatie) castiga cat un vanzator de supermarket din Occident, iar daca ma refer la Europa, cheltuielile sunt cam la acelasi nivel.
....................................
Nu le plange de mila ca nu stau chiar asa de rau.
Originally posted by PCH View PostEu nu vreau sa trec pe acolo....am trecut! Vreau sa raman de tot
Aici statea in apartament 2 camere mobilat tot ok, acolo statea in garsoniera cu mobila din carton.
Comment
-
Originally posted by ROY View Post
Apropo de cel care munceste : mergi in en-gros-urile de prin Afumati si Voluntari (Dorally ,Smart ,etc) si intreaba angajatii de pe acolo cat castiga lunar si cate tone de marfa le trec zilnic pe mana . Mai mult de 1000-1100 de ron nu ia nimeni in mana .
Evaziunea in domeniul legumelor si frunctelor si-a produselor de import in special din china, turcia , olanda,germania a distrus agricultura in romania si industria grea si usoara....
De ce credeti ca nu suntem primiti in spatiul schengen ? Pentru coruptia din vamii si anaf care tolereaza si ocoleste cu desavarsire controlul acestor marfuri extra-intra comunitare....
Romania ca natiune este o tara plina de lasi,mincinosi,tradatori si borfasi, cu exceptiile de rigoare evident a omenilor care muncesc si traiesc cinstit in aceasta tara si in lume.....
Straini si lumea in general stiu sa deosebeasca traditiile seculare si arhaice ale unei natiuni si indivizi acelui popor,dar, spre deosebire de alte popoare ale lumi parca noi ne-am straduit cel mai mult sa distrugem imaginea de popor cinstit,onest si educat .Ca atare, vor trece generatii peste generatii pana cand vom reusi ,daca vom reusi vreodata, sa dovedim ca suntem un popor la media si educatia celorlalte natiunii ce dovedesc acum atata toleranta,educatie,patriotism,cinste si care sunt la nivelul superior al unui statut social pe care noi,din pacate,doar visam deocamdata sa-l atingem....
Romanul munceste pana cade ,lat, in companiile si multinationalele acestei lumii fie el zidar,sofer,doctor,inginer IT sau manager de companie regionala, iar atunci cand primeste un salariu mai mic decat colegul polonez nu are indrazneala si demnitatea de-a iesi cu curaj in fata sefului si-ai reprosa cu argumentele pe care le are ca este discriminat in raport cu colegul polonez.
Romanul va alege intotdeauna calea de mijloc care in zilele noatre din pacate nu prea mai exista.Astazi nu mai poti impaca si capra si varza asa cum am fost invatati si ne-am obisnuit noi ca natiune si ratiune de gandire.Trebuie sa alegi clar si fara echivoc ce anume te multumeste si de partea carei baricade te afli.
Cei slabi si fara curaj vor ramane intotdeauna la mijloc unde nici nu progresezi dar nici nu mori de frig sau de cald si ca atare lumea a ajuns sa nu ne mai inteleaga ca individ,natiune si ratiune de gandire si atfel vom suporta la nesfarsit discriminarea si lipsa de respect in raport cu alte natiuni ale lumii.
Niciodata un polonez sau un ungur nu vor accepta sa fie mai putin platit pentru aceiasi munca decat un roman sau chiar un neamt si spre deosebire de noi ei chiar sunt solidari atunci cand considera ca sunt discriminati.
Stiu cazuri concrete de astfel de discriminari la care atitudinea si solidaritatea polonezilor ,bulgarilor ,ungurilor,cehilor a fost remarcabila.
O companie foarte mare de transport si logistica germana a platit mai putin cu sume cuprinse intre 500-1500 de euro ,sute de soferi est-europeni care lucrau pentru aceasta companie, ca atare toti polonezi ,cehi,bulgari si ungurii au protestat stionand in parcari saptamani la rand prin toata europa.
Cine credeti voi ca in tot acest timp circula cu camioanele in viteza prin toata europa...angajati romani ai aceleiasi companii.
Disperati de atitudinea romanilor care nu opreau lucrul si continuau sa circule ,polonezi,cehi,bulgari si unguri si-au dat demisia in bloc , inclusiv dispeceri de la centrele regionale de trafic din Hamburg ,Munchen,Berlin si Praga....astfel au lasat prin toata europa camioanele in parcari nesupravegheate ,plecand individual , catre tarile lor.
La aceasta atitudine de patriotism si solidaritate remarcabila firma germana nu a mai gasit rezolvare singura solutie fiind acceptarea revedicarile acestor soferi si-n plus au fost nevoiti de situatie sa plateasca sute de bilete de avion la urgenta pentru reintoarcera dispecerilor in centrele de trafic si soferilor in tarile unde erau abandonate camioanele.
In urma acestei actiuni incepand cu anul 2010 nu mai exista nci o diferenta de salarizare intre soferul neamt si cel polonez ,ceh,bulgar si ungur....
A ! Era sa uit ! Singuri care muncesc in continuare pe salarii foarte mici in raport cu celalti soferi sunt...bineinteles romani .Este rasplata atitudini si solidaritati noastre de mijloc.
Altfel spus ,noi, am impacat si capra si varza, am ramas la mijloc intotdeauna ca popor si solidaritate si ca atare atitudinea noastra face ca si recunostinta celorlalte popoare sa fie la fel...undeva ...pe la mijloc...asa cum ne place noua !Last edited by adonis33; 29 December 2013, 12:52."Dacă planul A nu merge, stai calm! Alfabetul mai are încă 25 de litere."
Comment
Comment