Avem Viata In Sange!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Avem Viata In Sange!

Banuiesc ca majoritatea ati auzit de aceasta campanie. Este vorba de donarea celulelor stem, care poate salva vieti. Procedura este cam la fel de banala ca donarea de sange si nu dureaza 2 ore.

Ca sa se inscrie in Registrul de Donatori Neinruditi, donatorii trebuie sa faca o simpla analiza de sange. Proba va fi analizata din toate punctele de vedere, iar rezultatul (daca potentialul donator este apt pentru a dona) va fi aflat in doua-trei zile. Daca este sanatos si deci apt sa devina donator este inscris intr-o baza de date, adica in Registrul Donatorilor Onorifici.
    Numai in cazul in care donatorul este compatibil 100% cu bolnavul, acesta va fi solicitat sa doneze celule stem.

Daca este compatibil cu un bolnav, donatorul va fi supus unui tratament pentru ca celulele stem din maduva osoasa sa migreze catre sangele periferic.

Pe vena se monteaza un cateter care este conectat la un aparat care seamana cu cel dializa. Procedura nu dureaza mai mult de doua ore si este fara riscuri pentru donatori.
    Celulele stem hematopoetice extrase din organism se refac in cateva zile.

Celulele extrase din sange vor fi transplantate bolnavilor de leucemie, talasemie sau limfom Hodkin cu ajutorul unei simple perfuzii. In urma transplantului, pacientul are mari sanse de a deveni un om perfect sanatos.

Astazi am gasit lista centrelor care pot face analizele de compatibilitate si m-am gandit sa vi le impartasesc.

Institutul Clinic Fundeni - Laboratorul de diagnostic, biologie moleculara, imunologie HLA si virusologie
    Sos. Fundeni nr.258, Sector 2
    Centrul de Imunogenetica si Virusologie, etajul 3
    Dr. Ileana Constantinescu, medic imunologie – virusologie
    021/3180448

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta nr. 1 Timisoara - Centrul regional de imunologie de transplant
    Str. Iosif Bulbuca nr 10
    Dr. Dan Ilincariu
    0256/433601 interior 122
    0740/953576
    0356/433111

Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Spiridon" Iasi - Laboratorul de imunologie si genetica
    Policlinica nr 1 din Iasi, Str. Vasile Conta, Nr.2
    Etajul 4, Laboratorul de imunologie si igenetica
    Dr. Petru Ceanga
    0232/234277

Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca - Laboratorul clinic de analize medicale si imunologie
    Str Clinicilor nr 4-6 in Cladirea Medicala 2, etajul 3, Sectia Urologie si Transplant renal
    Dr. Dan Luscanov
    0724/520669

Laboratorul de imunologie de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta
    B-dul Tomis 145, Etajul 4, Clinica Chirugie 2
    Dr. Raluca Pasare
    0241/614004
    0766/362527

Institutul de Urgente pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu-Mures
    Strada Gheorghe Marinescu, Nr. 50
    0265/210900
    Off-topic: N-as vrea ca aceasta discutie sa se reduca la gandul ca instrumentele cu care se efectueaza recoltarea nu sunt sterile. Cu toate ca nu sunt o persoana religioasa, cred ca e cineva acolo sus care nu ne-ar pedepsi pentru o fapta buna. Si daca ar face-o, inseamna ca probabil am meritat.
    Ţăranul de la oraş e cel mai prost animal.

Ma ierti ca ma bag asa, dar lucrez intr-un domeniu apropiat. Nu stiu cat e de bine sa bagam lumea in ceata cu informatii incomplete sau insuficient documantate. Aici este un link cu si despre celule stem:
    http://celula-stem.weblog.ro/2006-12...ACE-EA%3F.html.
    Chiar daca documentul este din 2006, sa stii ca nu s-au schimbat foarte multe. Procedura de recoltare este foarte anevoioasa, iar rezultatele nu sunt deloc cele asteptate. Noi inca nu avem o banca proprie de celule stem, iar in tara noastra nu se recolteaza celule stem decat din ombilicul de la nou-nascut, dupa care se depoziteaza in banci din strainatate. Clujul si Bucurestiul sunt pionierii acestui proiect, dar nu au destula sustinere. Nu sunt impotriva donarii de sange, de organe, dar nu e bine sa ne imbatam cu apa rece. Mai ales in Romania.
    The future is already here - it's just not very evenly distributed. - W. Gibson

Comment

Daca ar fi asa, de ce se mai irosesc atatia bani pentru publicitate? Nu vad scopul de a mediatiza ceva ce de fapt nu poate fi realizat. Nu vreau sa te contrazic, dar mi se pare putin probabil sa se poata recolta doar din ombilic. Totusi, sunt o gramada de vedete care se lauda ca s-au inscris in program. Inclusiv barbati. Ar fi un risc putin prea mare pentru ei, iar cei de la ProTv, care au mediatizat "evenimentul", ar fi fost condamnati de mult de catre concurenta pana acum, nu crezi?

Celule stem adulte sunt mai greu de extras si produs decat cele embrionare. Celule steam adulte, pe langa faptul ca sunt foate greu de gasitdar sunt si foarte dificil de manipulat.
      Dificil, dar nu imposibil.
      Last edited by ReBe; 22 June 2009, 11:28. Reason: Automerged Doublepost

Comment

Nu stiu exact ce urmaresc aceste institutii, insa va pot spune ca rata de supravietuire in cazul unui transplant de celule stem, de la donator compatibil, este de 50%.
        Iar donator compatibil, este doar o ruda apropiata.
        Eu zic, ca pute tare campania asta. Sau poate sunt doar Toma necredinciosul.

Comment

Si daca intr-un caz dintr-o mie, reusesti sa salvezi un strain prin sacrificarea a 2 ore din viata ta? Eu zic ca merita efortul. Chiar daca e vrajeala. Sau poate chiar viata ta e salvata de un strain care, stiind ca nu-l costa nimic, a refuzat sa se lase prada scepticismului. Stiu c-o dau un telenovele, dar...

Comment

Costurile pe care le implica - din putinele informatii date publicitatii la noi, dar destul de mediatizate prin emisiuni pe Discovery Science - ar justifica momentan doar punerea la punct a unui sistem ce s-ar putea dovedi pentru viitor ceva revolutionar. Doar tehnologia necesara prelucrarii sangelui este atat de scumpa. Ne facem publicitate ca avem si ca putem, dar sistemul nostru sanitar este pe butuci din punct de vedere financiar. Nu avem chirurgie cardiaca infantila la Marie Curie dar visam la celule stem...
            Mai ceva: celulele stem inghetate in azot lichid trebuie folosite in maxim 10 ani de la prelevare. Peste aceasta varsta, celulele nu mai sunt stabile. Si mai un lucru: pe studiile de la animale (DA, inca se mai fac...), rata de respingere este cam ca si la transplant, deci te alegi cu viata dar o tii cu imunosupresoare si cu riscuri (inca) necunoscute. Iarasi am descoperit noi roata si am dat gaura in macaroana. ProTV-ul nu va fi condamnat de nimeni, pentru ca astfel de subiecte sunt necunoscute poporului de rand si atata timp cat suna bine... Ia sa vedeti ce va fi dupa un chix, cati vor condamna un ProTV care s-a bagat pe un domeniu periculos de putin cunoscut. De ce nu au iesit la rampa profesori valorosi din domeniu si s-au evidentiat doar dornicii de publicitate?
            The future is already here - it's just not very evenly distributed. - W. Gibson

Comment

Cezar si mie mi se pare foarte mirositoare campania asta...ai explicat tu foarte bine cum sta treaba. Fireste ca e ceva onorabil sa salvezi o viata, oriunde si chiar n-ar conta un numar...dar cand sunt atatia oameni care mor din cauze ce ar putea fi prevenite foarte usor dar nu se vrea, nu dau doi lei pe campaniile lor care cine stie ce scopuri ascunse au...spalare de bani, statistica in eugenie, s.a.m.d
              In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul

Comment

Mare fiasco si cu centrul de chirurgie Marie Curie...
                Cum domnule, in Kosovo, se gasesc bani pt a infiinta noi spitale, iar la noi nu?
                Noi cersim bani prin sms de la popor, cand oricum le luam din salarii?
                Cand exista bani, dati de UE, pt infiintarea de noi spitale, insa stam cu mainile in piept, pt ca nu putem face studii de fezabilitate si sa furam pe ici colo...?
                O mare rusine...nu vad cu ce ar fi mai diferita aceasta campanie.
                Cine vrea sa doneze, macar faciliteaza putin cercetarea in acest domeniu, destul de ambiguu.

Comment

Si totusi, pe langa toate astea, exista o posibilitate infima ca prin a dona sa facem un bine? Eu zic ca da. Si nu cred ca facem nimanui rau daca incercam.

Comment

Da, exista posibilitatea de a face un bine...Asa ca, faceti-l.
                    Eu unul ma abtin de la comentarii.
                    Spor la donat.
                    PS: Manipularea populatiei, ramane una dintre cele mai frumoase arte.

Comment

Hai ca nu despre asta e vorba. Ce castiga ei daca merg eu sa donez celule stem? Fac trafic la site? Atata zarva pentru o mizerie de genul asta? Sa fim seriosi, nu vad scopul. Intelegeam daca e vorba de donat bani, dar asa...?

Comment

@ReBe tu ai donat celule stem? Mergi si doneaza si apoi spune-ne si noua cum e ! Din cate am inteles celulele nu se recolteaza si se conserva, ci doar se fac teste de compatibilate urmand ca apoi donatorul sa fie chemat cand se gaseste bolnavul compatibil. Numai sa fie totul asa roz cum arata la televizor, eu unul lucrez in domeniu dar nu ma duc sa donez, asa sunt eu mai sceptic...

Comment

daca trebuie sa ajut pe cineva....... ajut cu draga inima ,dar............. nu-mai daca trebuie.
                          http://www.loganclub.ro/forum/mcv_ro...ion-t5724.html toate bune

Comment

vasile78, nu, nu am donat din simplul motiv ca nu am avut unde. Am fost la Bucuresti o saptamana (unde si este unul dintre cele 6 centre de colectare), dar, ca si pentru a dona sange, trebuie sa indeplinesti anumite coditii, iar eu nu eram im parioada potrivita a lunii La fel am patit si cand am vrut sa donez sange. De atunci am fost la munte in capatul lumii, asa ca n-am avut unde si cand sa donez. Dar cu prima ocazie, ma inscriu.

Si da, ai dreptate, se creeaza doar o baza de date si donatorul va fi solicitat doar in momentul in care va fi nevoie. Cred ca e si asta, pana la urma, un pas spre evolutie si o palma peste botul unora care fac trimiteri la ce se intampla in bancile de sange...

Comment

Eu zic cel putin sa donam sange doar si facem un mare bine cu sunt destule accidente de circulatie.
                              sigpic #

Comment

Working...
                              X
                              Anulare DPF
                              Politica de Securitate Google