Romania va trimite o fregata in Mediterana ca sa mentina ordinea! )
Romania....incotro?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Originally posted by Seba View Postpradoxal, e de lucru in tara "cacalau". ia organizeaza un interviu, sa vezi cine iti vine, ce stie sa faca si ce pretentii salariale are. o sa fii socat, crede-ma. o sa intelegi subit de ce a innebunit eminescu si de ca platica are ochii bulbucati
Cât despre "inginerimea" și alți intelectuali ieșiti după '89, am rezerve mari chiar și la denumire. Nu s-a făcut carte, mai ales pe perioada învățământului SRL-izat.Somnul adânc ajută la prevenirea îmbătrânirii, mai ales dacă dormi la volan.
Nu goni mai tare decât poate îngerul tău să zboare!
Comment
-
Dreptul sau stiinte economice la aprozar.SRL a fost moda ultimului deceniu. Politehnica nu e cautata deoarece nu ofera variante de angajare (nici nu are cum, fabrici/uzine nu prea mai exista).
Sa ne-ndreptam atentia spre stiinte politice?
Cu 10 meleoane vechi, in Iasi nu-ti iese socoteala nici cu banii de chirie, vorba cantecului. Sigur, nici in Timisoara.
Eu revin la intrebarea mea: un sant sapat in Romania e de 10 ori mai putin valoros decat un sant sapat in Danemarca? Ca salariile asa sunt. Cel putin.Last edited by mr.K; 30 January 2012, 13:10.
Comment
-
N-am mai lucrat de ceva vreme cu cataloagele RpC, dar s-ar putea ca metrul liniar de șanț să nu fie mai ieftin în RO.
E vorba de productivitatea muncii. Acolo se sapă mai multe șanțuri în unitatea de timp, probabil și cu mult mai puțini oameni și, sigur, cu costuri mai mici. Și sunt și șanțuri de calitate. Deci, îți permiți să plătești mai mult forța de muncă, atunci când sunt îndeplinite acele condiții. La noi, la același șanț sapă "ț" Dorei, în timp nedeterminat de lung și atunci ce trebuie cheltuit cu forța de muncă devine infim.
Șant = valabil cam pentru orice se produce prin muncă.
Scuize, n-am mai putut edita, dar adaug un post scriptum:
PS: a nu se înțelege din asta că de vină sunt doar Doreii. Dimpotrivă, atitudinea asta față de muncă pare să fi fost "încurajată" taman prin menținerea salariilor la nivele foarte scăzute și prin interesul angajatorilor de a părea că se muncește (vezi pe cei din domeniul drumurilor).Somnul adânc ajută la prevenirea îmbătrânirii, mai ales dacă dormi la volan.
Nu goni mai tare decât poate îngerul tău să zboare!
Comment
-
Daca ar fi chiar asa... dar nu e.
Sunt domenii unde productivitatea muncii e mare si in Romania, ca strainii n-o avea doua perechi de oo, iar salariile sunt la ani lumina fata de tarile civilizate.
In tarile in curs de dezvoltarea e la moda salariul infim.
Si mai e ceva: pretul obtinut pe produsele romanesti. Pai noi pana si produsele agricole ecologice le vindem mai ieftin decat ce vand frantuzii sau italienii infestat cu chimicale. Sau metrul cub de cherestea. In schimb, mobila poloneza din PAL e scumpa.
Regula : e din Romania=trebuie sa fie ieftin
Muncesti in Romania= te multumesti cu un salar mic.
Cuvantul cheie e plusvaloare.
Degeaba o productivitate ridicata iti asigura un cost mic, dara pretul de vanzare e doar cu un banut in plus.Last edited by mr.K; 30 January 2012, 13:58.
Comment
-
mr. K,
Dacă ai da și exemple de domenii cu productivitate așa mare, mai că aș crede.
Dar ai dreptate și tu: sunt domenii pe care șmekerii au pus mâna și produsele noastre pleacă la prețuri (mult) sub concurență. Dau exemplu din unul din domeniile în care-mi desfășor tangențial activitatea (exportul de cereale, oleaginoase etc.), unde metodele de tip suveică sunt... la ordinea zilei.
E adevărat, amărâta asta de economie românească poate susține salarii poate la dublu, față de cele actuale. Dar statul are o mare vină la noi prin în politica salarială pe care o practică. Când salariile sunt ținute așa jos, nu trebuie să te mire că și-n privat urmează același trend. Fiindcă foarte, foarte mulți patroni se raportează la salariile acelea de la stat.Last edited by ursamajor; 30 January 2012, 14:03.Somnul adânc ajută la prevenirea îmbătrânirii, mai ales dacă dormi la volan.
Nu goni mai tare decât poate îngerul tău să zboare!
Comment
-
Nu suntem zero. Sunt multe zerouri la acele 20-22.000.000, dar sunt și oameni diferiți de zero. Doar ce s-au trezit și trebuie ajutați.Somnul adânc ajută la prevenirea îmbătrânirii, mai ales dacă dormi la volan.
Nu goni mai tare decât poate îngerul tău să zboare!
Comment
-
Dacă ai da și exemple de domenii cu productivitate așa mare, mai că aș crede.
Daca ar fi aceleasi salarii la o fabrica Fiat sa zicem, in Italia, ar produce cu albanezii, patronii Fiat.
Salariul minim fixat de guvern indeamna tot patronatul sa-si bata joc de salariat. Iar dreptul muncii in Romania e o gluma. Sindicatele, o gluma.
Afara sindicatele au ceva de zis, nu dau la pace cu guvernul.
Pana la urma, ca individ, in fata politicii salariale de rahat, cine naiba te apara intr-o tara?
Nu mai spun de programul de lucru. Depasirea programului de lucru cu neplata orelor suplimentare, in afara inseamna belele mari pentru firma. Aici? O masa pentru aia de la ITM si un telefon dat in prealabil unui ocrotitor si s-a rezolvat.
Iar cine a facut plangerea va fi dat afara fara a i se plati macar ultimele zile de munca. N-are decat fraierul sa dea in judecata pe cale civila, firma. Da-l dreaqu de coate goale, ce sa-i faci daca nu e CINEVA in tara asta?Last edited by mr.K; 30 January 2012, 14:17.
Comment
-
Asa este, bine le zici azi!!...acum intelegi frustrarea mea Mrk? Niciodata nu am fost pro basescu...dar probleme nu pleaca DOAR de la el sau actualul guvern! Tot ce inseamna Romania, incepand cu presedintele este un cancer. Toti sunt vinovati si ma enervez la culme cand cei ca mine nu vad asta. Trebuie linsati mult prea multi, sunt multe "chestii" implementate in Romania care nu pot fi schimbate peste noapte. Vorba lui Vadim, MAFIA!! )
Comment
-
Nu cred că exemplul cu Dacia e cel mai fericit. Dacia folosește preponderent forță de muncă vie în locul roboților, folosiți de alții. Astfel, la ei (ăia cu roboții) productivitatea e mult mai bună. Cum valoarea adăugată e mică, salariile nu pot fi decât la fel, deși, hai să recunoaștem, nu-s așa mici, ci destul de decente. Dacă mai pui la socoteală că năravurile vechi s-au păstrat pe la Dacia, zic eu că o duc destul de OK cei de-acolo.
Despre programul de muncă nu pot decât să te susțin. Dar atunci când sindicatele au fost desființate (și-așa erau ele slabe) prin șmecherirea Codului Muncii, nu poți să nu vezi că regimul Băsescu e capul răutăților. ce să mai spunem de coruperea autorităților, slăbite și batjocorite și ele la extrem. Nu le iau apărarea celorlalți și ar fi bine să priceapă și ei ceva din ce se petrece acum în România, dar e și mai bine să-l deosebim pe Satan de Michiduță.Last edited by ursamajor; 30 January 2012, 15:04.Somnul adânc ajută la prevenirea îmbătrânirii, mai ales dacă dormi la volan.
Nu goni mai tare decât poate îngerul tău să zboare!
Comment
-
Dacia folosește preponderent forță de muncă vie în locul roboților, folosiți de alții.
Salariu decent in Romania inseamna castig mai mic decat are un somer afara.
Am auzit de multe oric zicala: sa zicem merci ca avem unde munci. Un spaniol, sa iau un exemplu dintr-o tara mai putin dezvoltata ca cele nordice, a muncit pe 1200 de euro atat cat a fost in SOMAJ, pentru ca venitul lui era de fapt 2300 euro cumulat.
Nu-mi spune ca in afara de Japonia toti ailalti au toate liniile robotizate. Si chiar de e asa la Dacia, asa a vrut guvernul care a ales Renault, dupa ce Toyota a vrut sa cumpere fabrica. Alegerea ne-a apartinut.
Inca odata spun ca ne vindem ieftin, avem teama sa nu ramanem pe dinafara campului muncii. Muncim pe nimic. Daca un patron n-are salariati, ce face? Sa-si aduca dracului neamurile sa munceasca si sa le plateasca la salarul minim pe economie.
Tot aud ca patronul risca, face , drege. Face pe dreaqu, fura statul, aduna dividendele si mai cumpara vreo limuzina, iar cuvantul PRIMA/BONUS l-a sters demult din vocabular. Indiferent cat de bine ii merge afacerea.
In Romania se munceste pe salar, putine firma ofera pachete de beneficii.
Tichetele de masa le trec la beneficii?
PS: belgienii sunt in greva azi. Sa-ti spun cum a cascat un belgian ochii mari-mari cand a auzit cum plateste firma mama salariatii din Romania, chit ca romanii sunt "creierul" in afacere? Am crezut ca lesina.
Daca si astia o duc bine si fac greva, noi suntem slabuti la capitolul asta. Aud: nu e de unde, de unde sa dea si Base? Nu are de unde, sa plece sa lase pe altul sa gaseasca.
Daca suntem o turma de boi, macar sa avem un vacar care sa ne duca la iarba mare si grasa.Last edited by mr.K; 30 January 2012, 15:23.
Comment
-
Pai asa e si cu hypermarcheturile astea de la noi. Nu stiu daca stiti dar Carrefour Orhideea avea in perioada 2007-2009 cele mai mari incasari din reteaua mondiala Carrefour. Cora Lujerului era pe locul 4.....la nivel MONDIAL!!!! Stiti ce salariu avea o casiera sau un lucrator comercial in acea perioada in Cora Lujerului? Stiti ce salariu avea un lucrator comercial in Franta? Adica pe mine, roman fiind ma platesti cu 150-200 de euro (atat are un casier - cam 7-8 milioane) si magazinul in care lucrez de-mi sar capacele iti produce cat poate juma din cele pe care le ai in Franta iar pe un casier din Franta il platesti cu 1500-2000! Ca idee, managerul pilot din lujerului, un francez -normal castiga 15.000 EURO pe luna. Avea masina, apartament asigurat! Faceti si voi un calcul si nu va dati cu parerea daca nu cunoasteti. Mrk le zice bine!
Comment
Comment