Cum Sa Scriem Si Sa Vorbim Corect Romaneste

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Pe data de 12 septembrie, atunci cand am scris despre "care" si "pe care", m-am uitat la cate vizualizari are thread-ul asta; avea 8221, iar acum are 8361. Am urmarit si cati useri intra pe forum in fiecare zi si am vazut ca media este de ~1000 in fiecare zi.
    Azi suntem in data de 19 septembrie, deci au trecut 7 zile de atunci, 7 zile si 4 posturi in care am explicat una-alta.

8321-8221=140 de vizualizari in 7 zile, deci 20 de vizualizari pe zi, asta inseamna ca doar 2% dintre cei care urmaresc forumul asta sunt interesati de cum sa scrie si cum sa vorbeasca corect.

E de bine.
    sigpicI don't want you to think like me, i just want you to think.

Comment

• Duză, nu diuză!
      If it ain't broke, don't fix it!

Comment

• ,, sa incercam sa pastram limba noastra cea dulce asa cum e ea si sa incercam sa evitam denaturarea ei,,.daca tot ai initiat acest thread aduc si eu prima greseala din acest thread.nu te supara este ca o glumitaparca prea multi de sa

Comment

• Mariuse, tu mai scrie o data postul de mai sus, de data asta corect, si dupa aia spune-ne cum e cu denaturarea limbii romane.

In alta ordine de idei, tot vad si aud peste tot o greseala de scriere/vorbire: folosirea in ordinea corecta a cuvintelor "mă" si "mai".

"Mai mă duc" sau "mă mai duc"?

Comment

• mă mai duc se scrie corect asta e clar !
            sigpic

Comment

• Am si eu o dilema. Aud tot mai des expresia: "imi place despre tine"
              Cum vine treaba asta? De cand " imi place de tine" a devenit "imi place despre tine"?

Si sunt dezamagit de faptul ca exista in toate generatile acei oameni pentru care scoala este sau a fost o optiune, sau pur si simplu nu vor sa faca un efort in a fi corecti din punct de vedere gramatical.

Chestiile de genul: ămi, ă-mi, s-ă, ia in loc de ea, sunt deja banale.

@Vitriol, conteaza foarte mult si regiunea de unde este fiecare. Pana acum cativa ani nu stiam ca "să îţi ţâp una" , e acelasi lucru cu "să îţi pălesc una" sau "să îţi trag una".
              Last edited by Punk; 29 October 2012, 01:46.
              Limba noastra'i o comoara, in adancuri infundata..
              My ride

Comment

• Treaba cu "imi place despre tine" a fost folosita "la oha" de niste baieti (si eu o mai folosesc, recunosc), iar alti baieti care preiau cliseele si le asimileaza fara sa faca niciun efort de gandire, au zis ca asa e corect si uite asa s-a ajuns la ce s-a ajuns.

Regulile cu privire la scriere nu se schimba in functie de zona sau judet. Ca se folosesc alte expresii, asta da, dar toti invatam aceleasi lucruri in clasele 1-8.

Comment

• Originally posted by vitriol View Post
                  Mariuse, tu mai scrie o data postul de mai sus, de data asta corect, si dupa aia spune-ne cum e cu denaturarea limbii romane.

In alta ordine de idei, tot vad si aud peste tot o greseala de scriere/vorbire: folosirea in ordinea corecta a cuvintelor "mă" si "mai".

"Mai mă duc" sau "mă mai duc"?
                  pai cred ca ultima varianta este buna.dar nu ai inteles ideea.ideea era ca toti gresim pentru ca hai sa fim sinceri nu dam lucrare la gramatica cand postam aici

Comment

• Nu dai lucrare la gramatica bianca, dar nici nu trebuie sa fim analfabeti, indiferent ca suntem pe forum la piata, la o samanta cu baietii.
                    sigpic

Comment

• ce era gresit in postul de mi-ai spus sa mai scriu odata(aia era o enumaratie).parca e mai frumos sa spui ,,sa :mananc,spal,citesc,, decat,,
                      ,,sa mananc,sa spal,sa citesc,,

nu am spus asta dar oricine poate gresi
                      Last edited by biancamarius5; 29 October 2012, 19:52. Reason: Automerged Doublepost

Comment

• Mare grija, s-a facut foarte mult misto de Eba cu privire la vocabularul ei si asta dauneaza grav, pe propria piele.
                        Nu va zic ca intr-o zi ma intrebam ca prostul cum e corect : "succesuri" sau "succese" ? Problema grava e ca limbajul in jargon este folosit uzual si ajungem sa folosim cuvinte incorecte din punct de vedere gramatical, desi spuse in gluma e clar ca intra in reflex.
                        Pe forum aici nu se da niciun examen gramatical (cu putin timp in urma se forma corecta era "nici-un") insa toti cred ca suntem de acord ca e de bun simt sa ai un minim vocabular de cuvinte si o minima corectitudine gramaticalea ca sa nu incepem sa vorbim serios daca ne plac carnea sau nu .... sau ca sa moara fetili.

+1 bgy !
                        Daca prostii ar zbura, ar fi intuneric.

Comment

• De cand am masina folosesc decat ulei Castrol,
                          Multi folosesc doar și decat fără să aveți idee care e sensul real și locul lor sintactic. Adverbul decat se foloseste doar în cazurile când construim propoziții comparative de inegalitate si intr-o constructie negativa.
                          Ex. Maria are parul mai lung decat mine, sau Nu am decat 100 de lei.
                          Last edited by IancuMIC; 31 October 2012, 16:21.
                          Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

Comment

• Am vazut postul cu pricina inainte sa il citesc aici. Si l-am corijat...

Ma zgarie pe retina!

Chiar nu se intelege diferenta dintre ele?!?
                            Logan Ambition-dCi, 70 CP (+25); C.V.-JR5, A.H.; barza sosita in 2007, iulie

Comment

• In ultima vreme am inceput sa fiu de-a dreptul agasat de verbul "a avea" pronuntat la conjunctiv prezent. Adica, "sa aibă" se scrie si se vorbeste in varianta "să aibe", sau, mai rau, "să aivă"/"să aive". Nu stiu exact cum de s-a ajuns aici, dar cu siguranta nu este corect.

Exemple:
                              gresit: sa aibe unde sa se ducă.
                              corect: sa aibă unde sa se ducă.

Conjunctiv prezent:
                              eu să am
                              tu să ai
                              el/ea să aibă
                              noi să avem
                              voi să aveţi
                              ei/ele să aibă

Comment

• As mai adauga conjugarea corecta a verbului "a voi" in forma "eu voiam", nu "eu vroiam"
                                In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul

Comment

Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google