Originally posted by bogdan_1984
View Post
Cum Sa Scriem Si Sa Vorbim Corect Romaneste
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
am dat un exemplu ca la negativ se scrie cu doi de "i" (nicio aluzie la nimeni)
acum cum e corect? nici o sau nicio?
de asta stiati?Last edited by bogdan_1984; 10 September 2009, 11:50.sigpic
Comment
-
Pe mine m-au bagat in ceata, nu mai inteleg nimic. Academicienii astia mai mult incurca lucrurile decat le limpezesc - era mai usor de vorbit pe vremea lui "ceasca" pana sa-si dea academicienii / parlamentarii cu parerea. Singurul de care mi-a placut a fost raposatul Puteanu, ala facea bine ce facea la tv cei care il urmareau au ramas cu ceva.
Comment
-
Originally posted by Cezar View PostPruteanu, bre.
Cat despre parlamentari, ce rol au ei in dezvoltarea limbii romane?
OFF topic : cer scuze daca am sarit un pic pe langa tema.
Comment
-
post gresit
Comment
-
eu stiu ,tu stii, el ,ea stie...etc
Atata timp cat zicem ca : mi-am luat niste adidasi bengosi din super ,hipemarket....
in loc sa folosim 'pantof sport'
la auto : mamaaa ce gipaaaan am vazut...
in loc sa folosim ' masina de teren'
pai ce mai vreti..sa vorbim corect?Un om inteligent nu va fi niciodata rau. Rautatea se naste din prostie, inferioritate si frustrare.
Comment
-
Originally posted by bogdan_1984 View Post.................................................. ....acum cum e corect? nici o sau nicio?
.......................
Eu recunosc ca nici acum nu m-am obisnuit cu noile forme si nu ma deranjeaza de nici o culoare daca se foloseste una sau alta. E aiurea sa ne trezim o data la 10 ani ca vezi dom'le, "pana acum n-am vorbit corect, hai sa ne apucam de acum". Ce vor spune copiii nostri despre asta? Gen: "ba tata, da' voi ati fost prosti rau de tot daca abia in 2005 ati reusit sa va dati seama ca nu scrieti corect".Last edited by vitriol; 10 September 2009, 23:49.sigpicI don't want you to think like me, i just want you to think.
Comment
-
Originally posted by vitriol View PostCromatic a pus problema cu exceptia virgulei inainte de "si". Eu intreb, in ce cazuri se pune virgula in mod obisnuit?
- inainte de o conjunctie adversativa ( dar, iar, ci)
- inaintea unei conjunctii conclusive: (asadar, asa ca)
- inaintea unei circumstantiale de cauza: Nu a ajuns la timp, pentru ca ...
- inaintea unei propozitii consecutive: A mancat atata de mult, incat nu mai putea sa se miste
- pentru a desparti o propozitie concesiva de restul frazei: Chiar daca / Desi / Cu toate ca stia raspunsul, el refuza sa vorbeasca.
- pentru a desparti o conditionala de restul frazei: Daca nu risti, nu castigi.
- pentru a desparti o propozitie incidenta de restul frazei: Copiii, spunea cineva, se nasc toti cu ochii albastri.
- pentru a desparti o apozitie de restul propozitiei: Mihai, fiul lui Cristi Maftei, are 9 ani.
- dupa un substantiv in cazul vocativ: Dana, vino aici!
- dupa o interjectie: Vai, iar am uitat banii acasa.
- inaintea pronumelui relativ "care", atunci cand acesta este folosit pentru a adauga o informatie suplimentara: Copilul, care pana atunci statuse linistit, incepu sa dea semne de nerabdare.
Cazuri in care nu se foloseste virgula:
- inaintea pronumelui relativ "care", atunci cand acesta este folosit pentru a oferi o informatie relevanta: Elevii care nu poarta uniforma nu vor fi primiti in scoala.
- inaintea unei conjunctii copulative: Nu am mancat si nici nu am baut nimic toata ziua
- nu se despart prin virgula subiectul si predicatul
- nu se despart predicatul si complementul direct sau indirectComputer, did we bring batteries?... Computer?...
Comment
Comment