Tu Esti Mandru Ca Esti Roman?

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Originally posted by mr.K View Post
    In unele tari, sa faci o facultate implica niste cheltuieli foarte mari.
    Si la noi e la fel... in unele tari sa faci o facultate implica niste cheltuieli mari raportate la salariile noastre... ca pentru neamt o taxa de 10.000 de euro pe an e ca si cum ar fi la noi 500... Am facut o facultate aici si stiu cat am cheltuit... e drept ca mult mai putin decat as fi platit afara insa nici nu aveam un salariu european.


    Originally posted by mr.K View Post

    Nu te duci si cu medicul in buzunar, ci doar cu aspirina.
    Iti doresc sa nu ai de-a face cu spitalele, dar sa stii ca o operatie complexa, sa zicem un by pass costa foarte mult pentru buzunarul omului de rand.
    Daca platesti CASCO la masina si nu ai daune, ce ai vrea, ca sa nu fie banii cheltuiti inutil? O dai de un stalp in mod voluntar ca sa scoti cheltuiala cu asigurarea?
    Asta inseamna asigurari, inclusiv cele de sanatate.
    Si inca ceva, daca eu, tu, altii nu am contribui lunar, spitalele respective s-ar inchide. Cand ai avea nevoie de spital, poti avea mama banilor daca nu ai unde sa te tratezi, ca e pus lacatul pe poarta tuturor spitalelor.
    Crede-ma ca am avut nevoie de spitale si stiu cu ce se mananca treaba asta... Pai si la stat si la privat este cam acelasi lucru... iti platesti integral medicatia si platesti pentru consult... la privat platesti pe loc, la stat cotizezi lunar. Si atunci de ce as alege sa ma duc la stat cand la privat nu asteapta nimeni spaga, se poarta frumos cu tine, totul e curat si nou, etc.
    Daca ai bani nu te tratezi in Romania. Astia au inchis spitalele motivand ca nu sunt bani, insa aloca bani la biserici, arunca banii pe geam pentru lucruri total inadmisibile. Intelegem ca nu sunt bani dar nu dar 200.000 de euro pentru a inventa cineva o frunza drept logo, nu aloca parlamentarilor 1200 euro pentru chirie lunar in conditiile in care se poate gasi cu 400 ceva mai mult decat decent, nu plati 60.000 euro pe un Logan pentru politia romana, etc.


    Originally posted by mr.K View Post

    Una singura platesti, se cheama rovinieta. Si pentru un autoturism inseamna 28 de euro amarati pe an.
    Daca ai fost afara, stii ce inseamna 28 de euro in taxe de autostrada.
    Daca nu ai avea drumuri, nu ai avea pe unde circula. Fa-ti drum privat si nu te mai plange!
    Au mai bagat si taxa in pretul carburantului si au uitat sa o scoata cand au inventat rovinieta. Daca a fost pe afara inseamna ca stii ce inseamna o autostrada, nu ce avem noi. Acolo imi convine sa platesc ca stiu pentru ce dau banii. Si una peste alta spune-mi si mie cat ai platit taxe in tari precum Germania? La un salariu mediu de 2500 de euro as plati cu mare drag taxele de drum. Insa daca te gandesti ca la noi salariul mediu e de 350 de euro, parca suma aia inseamna ceva. Si una peste alta, tu nu cotizezi la drumuri doar prin rovinieta... este si procent din PIB care se duce acolo... deci din nou platim taxe in alte moduri...
    Originally posted by mr.K View Post

    Pentru mine este. Tu vii intr-o tara pe care o intretinem cei care ramane sa cotizam. Ce-ar fi ca la intoarcere sa nu mai gasesti nimic functional, deoarece toti am plecat sa contribum la bugetele altor tari?


    De catre medici scoliti gratis, la facultatile de medicina de stat. As vrea sa vad eu un spital privat care sta si asteapta clienti care sa plateasca, fara a se infrupta din asigurarile de sanatate de stat. In general, sunt suprapreturi la spitalele private. Si doar unele specializari sunt cu adevarat profitabile, gen alea pe partea de operatii estetice. Restul, mai deconteaza cate ceva pe la Casa de sanatate, ca analize neefectuate...
    Medicii aia care au fost scoliti gratis cred ca nu au avut de ales, sau mai bine zis au avut de ales si au ales in asa fel incat sa le fie bine, sa poata trai. Avem si noi pe forum un respectabil membru care s-a lasat de medicina si acum face cu totul alt ceva. Am amici care in perioada de rezidentiat asteapta sa vina banii de acasa lunar de la parinti ca sa poata trai, sa poata avea ceva pe masa, ca altfel cu salariul primit, nici chiria nu o poti plati.
    Referitor la superpreturi, incerca sa iti faci un set de analize pentru sange, sa zicem, si o sa vezi ca iesi mult mai bine la privat decat la stat...

    Originally posted by mr.K View Post

    E dreptul tau.
    Doar ca unii se intorc in tara. Si vor beneficia de pensia minima, care acum e de 350 de lei. Fara niciun drept.
    Singurul motiv pentru care ma ai intorc in tara acum il reprezinta familia. Insa la un moment dat o sa trec si peste asta si nu o sa ma mai uit inapoi, ca nu am la ce. Am avut ocazia sa calatoresc in tari civilizate din afara Europei si am ramas mut de uimire cum se traieste acolo. Asa saracie ca la noi nici in Vietnam nu vezi... E adevarat ca la orase se traieste binisor, adica de pe o luna pe alta... mai sunt si exceptii insa nu foarte multe. In schimb in mediul rural situatia se schimba dramatic... intamplator in vacantele mele de 2-3 luni stau in mediul rural si vad cum se traieste aici. Acum cateva zile am luat o doamna in masina, in drum spre casa. Mi-a spus ca are 3 copii si ca mai are 5 lei toti banii. Nu are nici un venit, nu poate lucra pentru ca are copiii mici, iar statul nu ii poate oferi nici un ajutor. Barbatul s-a spanzurat din cauza situatiei financiare si a lasat-o singura... pune-te in locul ei si spune-mi cat de mandra crezi ca este de nationalitatea ei.

    Originally posted by mr.K View Post

    Foarte adevarat. S-ar putea trai foarte bine in Romania. Dar jumatate din PIB e in economia subterana, aia neimpozabila. iar din ailalat jumatate se fac tot felul de achizitii de bunuri si servicii inutile si de 3-4 ori mai scumpe fata de pretul pietei. Asta e sistemul, care culmea, implica mediul privat, deoarece acolo se pierde urma banilor risipiti ce ies din sistemul public.
    Cand ai 2 boi la jug, de obicei e biciuit ala care trage mai tare. Asa si fiscalitatea, e pusa pe spatele celor ce de bine, de rau, platesc impozitele. Sau sunt constransi, ca salariatii si pensionarii.
    De exemplu ai idee ce taxe sunt in Hawaii? Adunate sunt 4%. Aici la noi, nu ai alta cale de supravietuire. Am prieteni care au magazine ( poti sa le zici buticuri) si au un profit de 2000-3000 de lei lunar... din care daca scazi carburantul si ce mai e, ramai cu aproape nimic. Daca il declari si mai platesti si impozit si iei totul cu factura, deci la un pret mai mare, ramai fi cu nimic. Chiar tu ai zis ca se fac achizitii de bunuri si servicii inutile. De ce as plati taxe ca sa se cheltuie banii fara cap? Nu astept sa mi se puna totul pe tava inainte de a deveni un cetatean model, platitor de taxa, insa vreau sa vad ca apare INTERESUL de a mai salva ce se poate. Din pacate nu o sa se intample pentru ca UE nu are nevoie de noi ca tara producatoare... ei au nevoie de consumatori pentru bunurile lor... si asa o sa ramana in veci. AMIN

    Originally posted by danielriz View Post
    Eu nu ii inteleg pe cei care nu sunt mandri...daca nu sunt mandri,de ce nu au plecat in alta tara,sa isi schimbe cetatzenia...si sa fie mandri,de noua lor nationalitate...


    Pai cam cum ai putea sa iti schimbi cetatenia? Ca roman ai probleme pana si in celalalt capat de lume, respectiv Australia si Noua Zeelanda... cand ajungi acolo si vad pasaportul, ai camera speciala unde iti petreci o mare parte din zi inainte de a trece mai departe... In schimb trec toti filipinezii, indienii, indoneienii, etc. Pana si acolo lumea stramba din nas cand aud de romani.

    Intamplator pentru multe tari nici macar nu ai optiunea de a cere viza de imigrant.


    Desigur mai ramane varianta UE insa in scurt timp o sa o dea romanasii in bara si pe aici. Din pacate sunt multi dintre noi care merita un trai mai bun, care sunt capabili si unii dintre ei chiar au reusit. Problema este ca atunci cand se iveste o portita, o oportunitate de a pleca din tara, primii care se gandesc cum sa reuseasca sunt tot cei cu ganduri necurate...


    Si sa spunem ca as vrea sa imi iau cetatenie pentru Germania... Cam ce ar trebui sa fac? Ce criterii ar trebui sa indeplinesc?

    De asemenea, in compania in care lucrez, in unele departamente exista 2 grile de salarizari. Una pentru o categorie speciala care include: romani, indieni, filipinezi si indonezieni si cealalta categorie care ii include pe toti ceilalti si care au salariile dublu si putin. De ce as mai fi mandru ca sunt roman?


    Si un ultim lucru si cu asta termin. Daca ati avea posibilitatea sa va mutati MAINE in alta tara, impreuna cu familia, prietenii, afacerile, casele si tot ce aveti mai drag, ati face-o?
    Si cand spun alta tara, nu ma refer la Albania, ma refer la tari unde nivelul de trai este mai mult decat decent.
    Last edited by sinx; 5 March 2013, 20:35. Reason: Automerged Doublepost
    sigpic

    Comment


    • Am mai discutat despre acest subiect si pe alte site-uri,pana la urma fiecare creder si face ce vrea,se mandreste,nu se mandreste,s-ar muta,nu s-ar muta in alta tara...asta nu stiu,cum am mai zis,sunt mandru ca sunt roman,nu as da Romania pe nici o alta tara,am avut si am in continuare posibilitatea de a alege un sa traiesc si unde sa imi cresc copiii,am ales si as alege oricand Romania.Fiecare cum ii place.

      E ultimul post in care-l citezi pe anteriorul! La urmatorul in aceeasi gama, daruiesc un Martisor!
      P.S. Iti dai seama cat folos aduce reinserarea unui post ca cel anterior, kilometric, nu?
      Last edited by 77sky; 6 March 2013, 00:15.
      http://www.loganclub.ro/forum/album.php?albumid=910

      Comment


      • Si un ultim lucru si cu asta termin. Daca ati avea posibilitatea sa va mutati MAINE in alta tara, impreuna cu familia, prietenii, afacerile, casele si tot ce aveti mai drag, ati face-o?
        Si cand spun alta tara, nu ma refer la Albania, ma refer la tari unde nivelul de trai este mai mult decat decent.
        Da, as face-o.
        S-a intamplat sa fiu in postura de a munci cu gandul la ziua de poimaine si poate am sperat ca tara va evolua.
        Daca eram nevoit sa fiu tot timpul cu gandul la ziua de maine, lasam orice speranta de evolutie deoparte.
        Sper ca urmasii mei sa voteze in alta tara, cu steag rosu, taiat cu alb.

        Comment


        • Si pentru cei care regreta vechiul regim:

          La o coada enorma la carne, pe timpul comunistilor, unu' mai din spate, ii zice celui din fata lui:
          -Mai omule, eu nu mai rezist, tine-mi si mie randul, ca ma duc sa-l impusc pe Ceausescu!
          Dupa vreo 2 ore, se intoarce.. colegul il intreaba:
          -Ei, ai rezolvat, gata?
          -Nu, dar mi-am lasat rand si acolo!!

          Comment


          • Cu foarte mici modificari situatie actuale a Romaniei i se potrivesc de minune versurile acestei melodii - Nikita

            Petrecand o oarecare perioada prin tara, mi-am dat seama cat de mare este iluzia oferita de orasele cosmopolite ale Romaniei.
            Romania pe care o vedem in Afi Cotroceni, Baneasa sau Dorobanti este falsa, ca sa ma exprim direct.
            Romania adevarata este a taranilor muritori de foame de prin sate uitate de lume la doar cativa km de capitala, a bolnavilor care se interneaza in spitale doar ca sa aibe unde muri si pensionarilor ce ii vedem dimineata in piata Obor sa isi cumpere de mancare doar ca sa aibe cu ce se kk a doua zi.

            Nu stiu cati dintre voi v-ati dus intr-o piata mare, dimineata, sa va luati o cafea si sa va asezati la o mai cat mai aproape de centrul actiunii.
            Eu fac asta si ma ingrozesc...mii de oameni se perinda prin fata mea, fiecare cu fata mai schimonosita ca altul, imbracati ieftin, cu pantofi de pe vremea lu' Ceasca si parca lepoti citi pe fata o durere groaznica si foamea in gat.

            Alaturi, cateva zeci de metri mai incolo se afla tiganii care vand tigari din portbageje de Audi, Bmw si Mercedes, grasi ca porcii in ignat cu lanturi de aur la gat grele cam cat cumparaturile de sambata dimineata ale unui pensionar, timp de 1 luna.

            In provincie treaba e mult mai nasoala. Am avut ocazia sa ma plimb prin targuri ardelenesti si moldovenesti. Aici oamenii vin cu porcu in portbagaj, cu gainile pe bancheta din spate...sa ma exprim intr-un cuvant...ca in evul mediu.

            Plimbati-va cand aveti ocazia prin cartierele de blocuri din orase precum Motru, Petrosani, prin sate uitate de lume din Ardeal, Moldova...si nu departe de civilizatie...ci doar la cativa km...dupa ce faceti asta veti realiza ca oamenii aceia, batranii, ca doar ei au mai ramas, mai asteapta doar moartea, fiindca doar aia vine gratis.
            Acum faceti o analogie cu viata, indeletnicirile si avutia "batranilor" din tari precum Austria sau Canada...suntem la ani lumina de asa ceva.
            In timp ce Austriecii si Canadienii de varsta 3 isi petrec batranetea in insule exotice sau la ski in statiuni de lux, pensionarii nostrii asteapta coasa in blocuri muncitoresti. Diferenta este mare si imposibil de recuperat vreodata.

            Majoritatea covarsitoare a oamenilor din Romania nu mai sunt de mult stapani pe propriile lor vieti. Sunt buni doar de mers la munca umila cea de toate zilele iar castigurile nu cumva sa le ajunga pentru ceva mai mult decat sa isi plateasca facturile la curent si impozitele...de o painica sau o carnitza de cal nu se mai pune problema.
            Toti componentii acestei majoritati au un numitor comun foarte interesant...Biserica. Atat de important este acest numitor comun, incat, daca se schimba preotul in sat ies cu furcile pe ulita...cum altfel decat ca in Evul Mediu. Ramane sa vedem cum le afecteaza viata de zi cu zi acest factor.

            In conditiile date mai sus mie nu poate decat sa imi fie mila ca sunt roman, nu mila pentru mine ci mila pentru sarmanii nenorociti care ma inconjoara in fiecare zi cand ies din casa.
            Last edited by alessandro; 7 March 2013, 17:45.

            Comment


            • "Draga Românie! Aș vrea să-ți spun că eu nu te cert pentru că nu-mi oferi ce îmi doresc, pentru că sunt conștient că nici eu nu ți-am oferit poate tot ce așteptai de la mine. Aș vrea să-ți mai spun că mă mândresc cu tine oriunde aș merge, chiar dacă semenii mei, cei mai mulți sau doar unii dintre ei, aruncă pe tine vina eșecului lor de a nu fi în stare să facă din numele “român” unul iubit, respectat și apreciat în lume.
              Aș vrea să-ți mai spun că oriunde viața îmi poartă pașii, îmi lipsesc bunicii mei, părinții, sora, munții tăi, apele și pădurile tale, satele, orașele și tot ceea ce tu mi-ai dăruit la naștere, atât mie, cât și semenilor mei, atâtea și atâtea lucruri de care uităm în visul nostru către o viață în “Vest”.
              Știu și mi-e rușine că nu am puterea necesară să fac din bogățiile tale belșug pentru toți românii, știu și mi-e rușine că nu le pot deschide ochii celorlalți pentru a vedea cu câte lucruri frumoase ne-ai binecuvântat. Românie, stau plecat în fața ta și recunosc că nu m-am ridicat la inaltimea așteptărilor tale și știu că mulți frați de-ai mei gândesc la fel acum. Tu ne-ai dat cer și pământ, iar noi ne căutăm norocul pe meleaguri străine, slujind amarnic bunăstarea altora, tu ne-ai dat sare și grâu să facem pâine din el, iar noi batem la ușile Europei pentru o bucată de pâine, tu ne-ai dat aur, iar noi suntem datornici și slugi la străini.
              Nu e vină ta, Românie, tu ai făcut ce-ai putut pentru noi, iar noi mai nimic pentru tine. Trebuie să-ți destăinui că mă simt rușinat de faptul că fac parte din același popor cu Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Decebal, Burebista sau Cuza, mă simt rușinat pentru că eu, vrând-nevrând, sunt dintr-o generație care pur și simplu nu te vrea, te-am alungat din viețile noastre și eu unul nu înțeleg de ce. Ești frumoasă, Românie, dar pare c-ai îmbătrânit, sub povară tristeții că fii tăi te uită pe zi ce trece tot mai mult. Tu rămâi în urmă fiilor și fiicelor plecați pe meleaguri străine și îi plângi, pentru că-i iubești, pentru că i-ai plămădit din pământul tău stropit cu sângele strămoșilor și ars de focurile cotropitorilor. I-ai fi vrut lângă tine pe toți cei plecați, că brațele tale îi pot cuprinde pe toți, însă ei nu vor să mai vină.
              Tu continui să-ți cânți legendele, Românie, poveștile și eroii, deși tot mai puțini le mai aud, tu continui să șoptești prin susur de izvoare că suntem neam vechi și nobil, însă cei de azi nu-ți mai înțeleg vorba. Tu continui să-ți înveți poporul limba moșilor lor, însă cei tineri nu mai au urechi s-o asculte.
              Și vor veni ani mulți și va trece vreme multă peste tine, România și poate, într-o zi, vei renaște și îți vei deschide aripile obosite pentru a te ridica tot mai sus. Eu îți doresc să ne iubești la fel de mult în continuare, deși noi te uităm mai mereu, îți doresc să ne înveți că bunătatea ta nu are seamăn în lume, iar noi să înțelegem."

              Data viitoare cand mai vii cu un text care nu iti apartine, pune ghilimelele de rigoare si precizeaza sursa.

              De data asta ti-am pus eu ghilimelele, iar sursa este asta.
              Last edited by vitriol; 7 March 2013, 17:56.
              http://www.loganclub.ro/forum/album.php?albumid=910

              Comment


              • Ce a spus Alex mai sus e pe sistemul "NO COMMENT"!

                Altii vad ca traiesc in alte lumi, paralele probabil. Tara arde si babele se piaptana....din pacate!
                Last edited by PCH; 7 March 2013, 18:08.

                Comment


                • Sunt mandru ca sunt roman doar pentru faptul ca avem o tara tare frumoasa si cu obiceiuri interesante .... ca in privinta oamenilor ma abtin. Doar cei din Zona Maramuresului intreadevar nici nu zici ca sunt romani asa de civilizati sunt si cu bun simt.
                  Nu mi-e rusine nici cu cretinii de politicieni dar nici cu romanul de rand. Civilizatia nu trebuie sa ne-o bage in cap nu stiu cine politician mai trebuie sa gandim si noi asa putin sa fim civilizati si mai buni
                  Last edited by Christnacht; 7 March 2013, 18:54.
                  Facebook: https://www.facebook.com/CrisGarage

                  Comment


                  • ...Nu stiu cati dintre voi v-ati dus intr-o piata mare, dimineata, sa va luati o cafea si sa va asezati la o mai cat mai aproape de centrul actiunii.
                    Eu fac asta si ma ingrozesc...mii de oameni se perinda prin fata mea, fiecare cu fata mai schimonosita ca altul, imbracati ieftin, cu pantofi de pe vremea lu' Ceasca si parca lepoti citi pe fata o durere groaznica si foamea in gat...

                    ...Acum faceti o analogie cu viata, indeletnicirile si avutia "batranilor" din tari precum Austria sau Canada...suntem la ani lumina de asa ceva.
                    In timp ce Austriecii si Canadienii de varsta 3 isi petrec batranetea in insule exotice sau la ski in statiuni de lux, pensionarii nostrii asteapta coasa in blocuri muncitoresti. Diferenta este mare si imposibil de recuperat vreodata...
                    Domnule, bunica mea a trait 30 de ani cu o pensie de urmas, nu mai tin minte cat avea la vremea aia (dupa revolutie) dar era foarte mica, strangea bani toata vara ca sa-si cumpere o caruta de lemne pentru iarna. Dar stii ce? Nu am auzit-o niciodata sa se planga de lipsa banilor sau sa-l injure pe Iliescu (el era atunci la putere), prin jurul anului 2000, cam odata cu facilitarea accesului la cablu TV, oamenii saraci au invatat sa se planga, pana atunci situatia lor li se parea fireasca. Am mai spus si in alt post, fiecare pensionar castiga in functie de anii de munca prestati si meseria pe care a avut-o, iar batranetea dpdv al aspectului fizic nu prea este frumoasa si inca nu am vazut pensionari (chiar cu pensii mari) imbracati in D&G, adidas, nike, etc, poarta si ei ce au ca doar nu-i mai alege nimeni.
                    E gresit sa faci analogia intre pensionarii din Romania si Austria cum de altfel este gresit sa faci analogia intre salariatii acelorasi tari, eu intru in multe case si vad multe cupoane de pensie, ati fi surprinsi (sau nu) de numarul de pensionari cu pensii mai mult decat decente care traiesc aparent in mizerie, pur si simplu nu au cultura Austriecilor.

                    Comment


                    • @ Vasile78 - constatarea lui Alessandro exprima de fapt o drama nationala romaneasca. Este in general situatia celor care aveau varsta de la 40 de ani in sus la momentul loviturii de stat din decembrie 1989 --- astazi oameni de la 62 de ani in sus.

                      Sunt oameni foarte deprimati, demoralizati --- valorile vietii "materiale" pe care le aveau la nivelul anului 1989, adica: sa ai un apartament la bloc, covor persan, frigider, televizor color, un automobil Dacia 1310 --- s-au transformat cu totul... Iar intreaga industrie si intreprinderile, construite cu multa munca de parintii si bunicii lor in anii 50 - 70 au fost inchise si demolate, asemeni unor castele de nisip de pe plaja, atunci cand sunt calcate in picioare de o sleahta de copii rautaciosi.

                      Cum ar putea fi cei de varsta a 3-a altfel decat deprimati, cand au vazut ca toata tara a devenit nu un santier in constructie, ci unul in demolare generala - si unde toate economiile personale tinute la CEC sau la saltea, s-au devalorizat dupa 1990 cu o viteza ametitoare... lasandu-i fara nici o perspectiva de viitor, chiar si pe cei mai cinstiti si economi. In schimb cei care s-au ocupat de smecherii sau furaciuni, au prosperat pe termen scurt si pe termen mediu.

                      Eu imi amintesc de bunicii mei, care nu au mai apucat lovitura de stat din '89, dar care pana in anul 1982, cand inca mai erau in putere, mergeau in fiecare vara in statiune la bai. Nu aveau cine stie ce pensii, sau venituri - insa asa cum era sistemul atunci, reuseau sa mearga in fiecare an la bai - asa cum erau conditiile de atunci (nu existau 3 stele, 4 stele, 5 stele, etc - erau conditii mai rudimentare, dar avea acces mai toata lumea la ele)

                      Repet - nu regret sistemul de dinainte de 1989. Dar ce s-a intamplat dupa 1990, a fost un jaf national, o degringolada si o destructurare a statului Roman. Cel putin din 1990 pana prin 1996 a fost haos total - tara a fost la discretia dezordinii si a destructurarii. Oamenii desi saraciti material, datorita devalorizarii galopante, aveau inca multa speranta si se bucurau sufleteste de o libertate de exprimare care le lipsise 45 de ani. Insa acum neajunsurile erau altele. (a se vedea hotiile inimaginabile care s-au produs la scara nationala - inclusiv pacaleli gen Caritas si FNI) Curand oamenii au inteles ca "libertatea" nu tine de foame si foarte multi au ales sa isi paraseasca tara pentru ca aici sigura sansa era sa faca foamea - insa asta a fost o solutie, in special pentru tineri.

                      Dupa anii '98 - 2000 s-au mai reglementat cateva programe sociale si de sanatate - si unii pensionari au mai reusit sa mearga la programe de tratament - in genul "mersului la bai" dinainte de '89. Dar situatia generala a pensionarilor a ramas destul de precara (cel putin acolo unde este un singur pensionar, care dintr-o singura pensie trebuie sa achite cheltuielile casei, masa zilnica si medicamentele - situatia e destul de precara, daca nu chiar dramatica in multe cazuri) --- vorbesc aici de pensionari iesiti la pensie la limita de varsta si cu vechime completa, daca nu chiar cu vechime peste prevederea legala. (profitori ai sistemului, veti gasi in orice tara. De exemplu in Germania de vest a anilor 1982 - 1990 - asigurarile de somaj asigurau un nivel de trai atat de bun - incat erau unii profitori, care munceau 6 luni pe ani, dupa care stateau 1 an in somaj - si traiau binisor, dupa care iar munceau 6 luni si iar stateau 1 an in somaj. --- asta in conditiile in care poporul german e unul foarte muncitor si cei care profitau astfel de sistem erau fie "uscaturi" fie emigranti smecherasi --- dar s-a terminat si asta treptat dupa 1990 - si s-a ajuns la situatia in care, daca ai o casa si vrei ajutor de la stat, mai intai iti vinzi casa si te muti cu chirie pana epuizezi banii si abia dupa aia te ajuta statul German)

                      La noi oamenii au fost invatati sa se planga - odata ce ni s-a varat prin Televizor (tembelizor) ideea ca "la noi in Romania nimic nu se poate, noi romanii nu suntem in stare de nimic". Oare de ce? Asta e o extrema - asa cum Ceausescu era la cealalta extrema cu sloganurile "trebuie sa producem absolut totul in Romania" (indiferent de costuri si indiferent daca suntem in stare sau nu sa facem ceva de calitate cat de cat acceptabila).

                      Totusi, dintre cele 2 extreme - cea cu "in Romania nu se poate nimic, noi nu suntem in stare de nimic" - cred ca este varianta pe care nu o putem accepta. Din pacate, aceasta este varianta pe care suntem obligati sa o traim noi astazi.
                      Last edited by ion_R5; 8 March 2013, 01:40.

                      Comment


                      • si atunci ce e de facut domnule ION ? sa ne rugam la Dumnezeu si apoi sa mergem in birt si sa bem alocatia copiilor ? cam asta fac romanii in putere de la sate, cati au mai ramas...

                        de la coruptia in care ne scaldam ni se trage , nu (numai) de la straini. ala de la tara nu mai cultiva pamantul , sa munceasca o vara intreaga cu boii/caii si sa piarda tot la o furtuna/inundatie/arsita/etc.
                        mai bine se duce in padure si fura cateva carute de lemne si daca e prins mituieste si politistul cu cateva carute si-si vede de treaba ...
                        sau se duce si fura cateva carute cu "ce au semanat fraierii aia"...

                        asta-i poporul , astia-s oamenii.
                        ps:romanii nu au invatat sa se planga prin teveliziunea prin cablu. poate stand la rand la "ceva" pe vremea comunistilor ...
                        pps: domnule vasile poate la dumneavoastra nu-i asa , dar pe aici cam din anul 2000 a inceput sa se "imputa" treaba. n-au mai mers "combinatiile" , nu mai ajungeau banii , guvernantii nu mai aveau ce sa fure si sa privatizeze si au inceput sa puna restrictii , sa se impoziteze , sa se "legalizeze"...
                        chiar si pensionarii pana in anii 2000 mai aveau de unde sa isi suplimenteze veniturile. acum trebuie sa fii persoana fizica autorizata , sa platesti impozit si asigurari de sanatate daca vinzi in piata , sau pe marginea drumului , un buchet de ghiocei.
                        Last edited by Costi-bc; 8 March 2013, 03:33.
                        o/____\o
                        (i)
                        .........

                        Comment


                        • Este in general situatia celor care aveau varsta de la 40 de ani in sus la momentul loviturii de stat din decembrie 1989 ---
                          Domnule, atat timp cat lupta pentru democratie si libera exprimare este asociata de dumneata cu o "lovitura de stat", te face ca si persoana, imposibil de tolerat. Dumneata nu intelegi ca ma doare coada burtii de situatia alora care freaca menta? Care beneficiaza de ajutoare sociale si/sau servicii gratuite de la municipalitate/stat doar pentru ca au meritul de a nu munci?
                          Stii ca pensionarul care a muncit 40 de ani plateste mai mult pentru un bilet de tratament decat ala care a muncit 20 de ani? Ala care a muncit 20 de ani are pensia mai mica => plateste mai putin, asta e dreptate?
                          Se pare ca da...
                          De exemplu in Germania de vest a anilor 1982 - 1990 - asigurarile de somaj asigurau un nivel de trai atat de bun incat erau unii profitori, care munceau 6 luni pe ani, dupa care stateau 1 an in somaj - si traiau binisor, dupa care iar munceau 6 luni si iar stateau 1 an in somaj.
                          In zilele noastre se pare ca poti sta numai in ajutor social, fara sa mai muncesti... e mai bine ca in Germania
                          Last edited by vasile78; 8 March 2013, 04:38.

                          Comment


                          • Pensionarii din agricultura sunt cei care au platit datoria externa a Romaniei, muncind pamantul aproape gratis inainte de '89, primind toamna 2 saci de grau cu 3 de porumb de la CAP, fiind toata vara regulati la cap de perceptor sa dea oua cooperativei pentru a avea orasenii ce hali, sa contracteze un porc (adica sa-l creasca si apoi sa-l dea pe degeaba cooperativei), in conditiile in care pamantul de langa casa era extrem de limitat si folosit la maximum pentru a cultiva ceva de ale gurii (cartofi, rosii, fasole, porumb etc.).

                            La cooperarativa sateasca, din putinii bani primiti de acei oameni in urma muncii din agricultua, putea cumpara biscuiti simpli, compot de prune, gaz lampant si rar, bomboane cu lapte pentru nepoti.

                            Ca au acum bani putini ca pensie, e ca urmare a lipsei totale de gandire pro populatie a guvernelor FSN-iste si PDSR-iste.

                            Sa le fie rusine celor care ii judeca pe batranii de acum, au muncit in agricultura mai mult decat o facem noi acum pe sume de zeci de ori mai mari, si s-au plans extrem de putin.
                            Nu s-au plans nici dupa revolutie, cand la restituirea bunurilor confiscate de catre comunisti la colectivizare, am fost la CAP si am ridicat 3 oi schioape, care au inlocuit boii, vaca si oile FURATE de comunisti la colectivizare. Plus redeventa pe zeci de ani pentru pamantul luat cu forta bunicilor mei. Pamant CUMPARAT, nu mostenit, nu primit de la guverne.
                            Erau zile cand taranii umblau fara izmene pe koor iarna, ca sa stranga un ban pentru a cumpara o bucata de pamant, deoarece aia reprezenta averea si mijlocul de subzistenta pentru el. Dupa ia, niic nu l-au restituit tot, deoarece existau loturi de case in vatra satului, date familiilor, in concesiune. Ce vina aveau proprietarii terenurilor? Trebuia macar o despagubire platita, daca nu exista alt teren pe coclauri, sa fie restituit.
                            Si apoi, un ha de teren la 10 km de sat e mult mai putin valoros ca 1 ha de teren intravilan.


                            Nu industria a platiti datoria externa a tarii, ci agricultura. Asa zisa industrie a facut doar gauri, a prestat pe datorie in Libia, Iraq si Ucraina, bani pe care nu i-am vazut si nu-i vom vedea, pentru simplu fapt ca guvernele au RENUNTAT la ei, semnand si acte in acest sens.

                            Deci va rog, nu ponegriti batranii care au muncit in agricultura. Nu stiti despre ce vorbiti.
                            Saracirea mediului rural se alatura saraciei din orasele mici, monoindustriale. In 100 de ani, nu vom fi la nivelul de acum al Austriei.
                            Last edited by mr.K; 8 March 2013, 11:13.

                            Comment


                            • @mr.K, daca-i intrebi pe pensionarii care au muncit la CAP cand a fost mai bine, 99% o sa-ti raspunda ca pe vremea lui ceashca... astia sunt masochisti !?
                              Mergi prin sate sa vezi ce durere in cur au taranii de azi, ii chemi la prasit pe 50 ron+ mancare, bautura si tigari iar ei stramba din nas, pai daca e sa adun ar castiga mai mult ca mine, doar ca munca lor e sezoniera. Saracia mai tine si de natura omului, cum sa-l crezi ca moare de foame pe taranul care are ditamai curtea dar e plina de ciulini?

                              Comment


                              • Mergi prin sate sa vezi ce durere in cur au taranii de azi
                                Astia de acum nu sunt tarani, doar locuiesc in mediul rural si cea mai buna unealta a lor din toata curtea este telecomanda TV.
                                50 de lei e putin, se cere si mai mult. Cunosc problema foarte bine, iarna iti nimeresc singuri poarta cand au nevoie de bani, vara si toamna nu-i mai gasesti tu ca sa iti presteze de banii imprumutati.

                                Taranii de acum n-ar mai munci nici 2 zile la un CAP. Pentru ca au vazut ca se poate si mai bine, si fara munca. A se citi ajutoare sociale.

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google