Ei,parca incepi sa vorbesti romaneste.Mie nu mi-e rusine ca sunt roman,decat in masura in care nu ma ridic la inaltimea celor care au facut ceva pentru Romania,si din cauza acelora vine mandria de a apartine natiei pe care ei au ridicat-o.Care ei?Nu vreau sa mai aud de ironii ieftine,dar ce ziceti de martirii Aiudului?Sau ai Pitestiului?A,vreti ceva recent...Oamenii simpli,pe care ii vad facandu-si treaba si bine si la timp,fara a fi vipuri,dar fara absurda pretentie ca ei sunt prea buni pentru Romania.Doctorul Nicolae si doctorul Cucu de la sanatoriul din Eforie Sud,preotul Valentin Berechet de la Sf.Elena de la mare,de la Costinesti,maica Inocentia de la Techirghiol,(icoanele pictate de ea parca respira !),maicuta Iuliana de la Costinesti,cu o voce care "bate "multe voci din lume;femeia care are grija de copiii mei,care voteaza disperata psd-ul,dar are o inima de aur;sefa mea ,care e manager si nu maimuta urlatoare,cu creier dar si cu inima;bietul manipul@nt cu care am lucrat la un moment dat,de vreo 50 de kile,care a avut ambele maini rupte,dar trage fara sa se planga ca nu-i place Romania pentru cei sapte copii,cel mai mic avand patru ani;Tudor Gheorghe,Andra,si vanzatoarele de la alimentara care,toate patru,sunt atente,amabile,si deseori ofera ele cate o bombonica picilor mei ,cu drag,pentru ca sunt romance,nu fiinte superioare.Nu intentionez sa fac o lista mai lunga,dar daca vezi doar negrul,s-ar putea sa fii o parte din el.Sa nu uit ospatara dintr-un sat din Neamt (cu pretentii de statiune) care fara sa ceara ceva a fost nu ospatara ci gazda,si care a rosit si a refuzat cei cinci lei oferiti la sfarsitul concediului!Oare e evadata de la ospiciu?am gandit,atunci imediat.Era romanca fata de care eu ma rusinez ca nu sunt la fel de bun ca ea.Ca sunt roman,dar nu de calitatea ei.Si ma mandresc teribil ca sunt compatriot cu acesti oameni.Tu supara-te tare ca sunt soselele rupte,ca parca eu zbor.Eu am avut un moment de care nu mi-e rusine:cand am spus "nu"invitatiei de a intra in pcr in 1987(s-a uitat ala la mine ca la nebun,-oare avea dreptate?!).Diferenta intre mine si tine nu e de natie,sau de pareri,ci de locul in care te vezi fata de ceilalti.Sa stii ca si la mine e maturat in fata curtii,dar nu numai la mine,si nu e sat de nemti sau de extraterestri.Nu asta conteaza.Conteaza ca eu nu sunt,si nici nu ma cred unul mult prea bun fata de ceilalti.sunt un pixel intr-un ecran.Ma straduiesc sa fiu alb,sper sa fiu gri,si tind sa observ zonele de alb intens.Tu vrei sa fii intr-alt ecran.Asta e diferenta.Fii tu alb,si lasa-i pe ceilalti.
Ca adaos,evident ca tu esti roman,de nationalitate germana(parca asa ai spus),dar tot roman o sa mori,si daca vei trai de azi in China sau in Berlin,toti te vor sti drept romanul ala ,bun sau rau,ca nu te apreciez eu.Esti roman si daca ai probleme cu asta,ai nevoie de ...stiu eu?un duhovnic,de un doctor...de ce nu,un pasaport...Tu stii mai bine.Poate ca eu sunt cealalta extrema a diagnosticului tau(!)sunt mai sus oameni care au spus ca ei nici nu se rusineaza,nici nu se mandresc ca sunt romani.E posibil ca ei sa aiba dreptate!
La buna vedere!
Ca adaos,evident ca tu esti roman,de nationalitate germana(parca asa ai spus),dar tot roman o sa mori,si daca vei trai de azi in China sau in Berlin,toti te vor sti drept romanul ala ,bun sau rau,ca nu te apreciez eu.Esti roman si daca ai probleme cu asta,ai nevoie de ...stiu eu?un duhovnic,de un doctor...de ce nu,un pasaport...Tu stii mai bine.Poate ca eu sunt cealalta extrema a diagnosticului tau(!)sunt mai sus oameni care au spus ca ei nici nu se rusineaza,nici nu se mandresc ca sunt romani.E posibil ca ei sa aiba dreptate!
La buna vedere!
Comment