Tu Esti Mandru Ca Esti Roman?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• @ Darksid3 - multumesc ca imi confirmi cele scrise mai sus de mine.

Totusi lucrurile trebuie vazute la nivel corespunzator:
    - daca vorbim de Statul Romania, respectiv Poporul Roman, este una - si aici vobim de interese si directii generale de dezvoltare si trai la nivelul intregii societati.

- daca vorbim la nivel de individ, nivel de trai si grad de libertate - fiecare are propriile asteptari si cerinte.

Nu am spus ca inainte de 1989 era bine, ca trebuia sa stau la coada la paine, la lapte, ca bunicul se scula la 5 dimineata ca sa se duca la coada la carne, ca benzina era rationalizata, etc, etc... - asta la nivel de individ - dar statul Roman ca institutie era bine inzestrat.

Fiecare sistem are elementele lui de reglaj. Sunt multi nemultumiti de cozile dinainte de 1989 - care acuma stau la cozi destul de lungi uneori - la casa la supermarket - insa partea de efect si similitudine nu o mai vad multi, cand au in fata cosul plin (nu vorbim acum ce mizerii sunt azi in cos)

Spune-mi tara perfecta si sistemul perfect, si eu maine plec acolo

Aiurea, nu exista asa ceva. Exista numai "omul sfiinteste locul" (cu ajutorul lui Dumnezeu)

Intr-o societate fara Dumnezeu - ce asteptari aveti?

Comment

• Sistem perfect nu exista nici unde. Dar exista tari cu un sistem ce tinde spre perfectiune. Sistemul de invatamant este lovit in plin la nivel mondial, sistemul medical este ciudat in tari precum Canada, taxele, impozitele sunt maricele si acolo, dar vezi si simti ca sunt folosite asa cum trebuie, unde trebuie. Nu mai vorbim de nivelul la care a ajuns civilizatia si nivelul de trai in tarile nord-europene sau in Canada, Australia, Noua Zeelanda si Statele Unite.

Sent from my GT-I9100 using Forum Runner

Comment

• Nu ajunge ca statul sa fie inzestrat, daca indivizii mor de foame, sunt bolnavi, needucati...
        Asa, si nord coreenii ar putea fi mandri ca statul lor e pe cale sa dobandeasca statutul de putere nucleara, chiar daca ei crapa de foame cu zecile de mii pe an.

In schimb sudcoreenii au de ce sa fie mandri. Au ajuns in varful unor industrii.

Comment

• Originally posted by PCH View Post
          Sistem perfect nu exista nici unde. Dar exista tari cu un sistem ce tinde spre perfectiune. Sistemul de invatamant este lovit in plin la nivel mondial, sistemul medical este ciudat in tari precum Canada, taxele, impozitele sunt maricele si acolo, dar vezi si simti ca sunt folosite asa cum trebuie, unde trebuie. Nu mai vorbim de nivelul la care a ajuns civilizatia si nivelul de trai in tarile nord-europene sau in Canada, Australia, Noua Zeelanda si Statele Unite.
          Sa vedem lucrurile in sensul lor concret in tarile din vest:
          - dezvoltarea societatii si a individului la nivel material - DA

- dezvoltarea bunastarii financiare a individului - Nu, toti au credite la banci - salariile aparent mari se duc pe taxe si impozite ridicate, respectiv dobanzi la creditele contractare, pentru nivelul material al vietii

- dezvoltarea societatii si individului la nivel spiritual - Nu - omul ajunge in niste interdependente materiale, in care nu mai are nevoie de Dumnezeu.

Viata fara Dumnezeu nu conduce nicaieri.

- dezvoltarea societatii la nivel financiar si material - Nu - conduce la expansiune si lupta pentru sufocarea altor tari si popoare, intr-un sistem concurential fara valori umane sau spirituale - inclusiv conduc la Razboaie si crime impotriva umanitatii. (ca tot vorbim despre lucruri si oameni care si-au pus amprenta la nivelul umanitatii in general)
          Last edited by ion_R5; 6 February 2013, 14:46.

Comment

• Eu cred ca ce spune Constantin Tanase in 1939, ne caracterizeaza mai bine ca popor.

Şi cu asta ce-am făcut?

Ne-am trezit din hibernare
            Şi-am strigat cât am putut:
            Sus Cutare! Jos Cutare!?
            Şi cu asta ce-am făcut?

Am dorit, cu mic, cu mare,
            Şi-am luptat, cum am ştiut,
            S-avem nouă guvernare?
            Şi cu asta ce-am făcut?

Ca mai bine să ne fie,
            Ne-a crescut salariul brut,
            Dar trăim în săracie?
            Şi cu asta ce-am făcut?

Ia corupţia amploare,
            Cum nicicând nu s-a văzut,
            Scoatem totul la vânzare?
            Şi cu asta ce-am făcut?

Pentru-a câştiga o pâine,
            Mulţi o iau de la-nceput,
            Rătăcesc prin ţări străine?
            Şi cu asta ce-am făcut?

Traversam ani grei cu crize,
            Leul iar a decăzut,
            Cresc întruna taxe-accize?
            Şi cu asta ce-am făcut?

Totul este ca-nainte,
            De belele n-am trecut,
            Se trag sforile, se minte,
            Şi cu asta ce-am făcut?

Se urzesc pe-ascuns vendete,
            Cum nicicând nu s-a văzut,
            Ţara-i plină de vedete,
            Şi cu asta ce-am făcut?

Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!
            E sloganul cunoscut;
            Iarăşi am votat ca proştii,
            Şi cu asta ce-am făcut?

Popor gargaragiu.

Comment

• @ Mr.K - Tanase a surprins o stare a societatii, iara nu o caracterizare a unui popor.

Atata vreme cat avem discernamant, putem intelege lucrurile corect.

Comment

• Poporul ala format din indivizi, nu? Indivizii aia care genetic sunt cum sunt, nu reprezinta societatea la un moment dat? Nu modeleaza o stare de fapt a societatii prin actiunile si inactiunile lor?

Comment

• Originally posted by ion_R5 View Post
                  Atata vreme cat avem discernamant, putem intelege lucrurile corect.
                  Aici nu pot decat sa fiu de acord cu tine.

Pe vremea cand eram in generala si eu tresaream un pic cand il citeam pe Eminescu, mai exact:
                  "Eu? ÃŽmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul...
                  Şi de-aceea tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul,
                  Mi-e prieten numai mie, iară ţie duşman este,
                  Duşmănit vei fi de toate, făr-a prinde chiar de veste;
                  N-avem oşti, dară iubirea de moşie e un zid
                  Care nu se-nfiorează de-a ta faimă, Baiazid!"

Asa cum si la varsta de trei ani, rezonam cu Praslea cel Voinic, cu Alba ca Zapada si ce povesti mai erau pe vremea aia.

Cu timpul, insa, am crescut si am realizat ca alea nu sunt decat niste povesti. Asa si cu Eminescu. El a fost, fara doar si poate, genial, dar, la fel, au trecut si vremurile alea cand rezonam cu el.
                  Dupa aia am crescut si am inceput sa ma lovesc de gropi in asfalt, de vanzatori sictiriti, de nesimtiti in trafic, de giboni care-si arunca punga de la "mendonals" in mijlocul bulevardului. Socul a fost si mai mare cand am iesit din tara si am vazut ca aia nu fac asa, si mi-am pus intrebarea "aia de ce nu fac ca noi, de ce pot fi civilizati?".

Poti sa tii prelegeri despre istorie, despre cauze si efecte, sau despre personalitatile romaniei. Toate alea nu pot schimba ce se petrece de fapt si de drept pe aceste taramuri.

Cum sa fiu eu mandru ca locuiesc in acelasi stat cu niste cetateni care deszapezesc doar drumul pana la carciuma, pentru ca apoi sa astepte si sa se planga ca nu vine ISU sa le dea zapada?
                  sigpicI don't want you to think like me, i just want you to think.

Comment

• Originally posted by vitriol View Post

Asa cum si la varsta de trei ani, rezonam cu Praslea cel Voinic, cu Alba ca Zapada si ce povesti mai erau pe vremea aia.

Cu timpul, insa, am crescut si am realizat ca alea nu sunt decat niste povesti...
                    Vitriol - mare Adevar ai grait. Asa este: rezonam la ceea ce suntem.

Rezonam la Alba ca Zapada - suntem curati precum copiii la suflet.

Rezonam la mocirla si gropile din jur - avem sufletul asemenea mocirlei si a gropilor din jur. Sa nu uitam ca la final ajungem cu totii intre 4 scanduri intr-o groapa. Daca ploua, se face si mocirla.

In pamant mergem cu totii... Care este problema? Voi uitati sufletul, va limitati la trup si la viata materiala.

Cine este Eminescu? Este un roman care s-a adresat sufletului Poporului Roman, fiindca a trait romaneste cu toata profunzimea sufleteasca (si trupeasca - trupul fiind casa sufletului)

Sufletul vostru unde este? La masini straine - care ajung un morman de fiare vechi la Schrott?

Vine maine, poimane o foamete, de va fi mai utila o coaja de paine, decat un garaj plin cu Lamborghini... Hai sa revenim cu picioarele pe pamant (nu pe asfalt)
                    Last edited by ion_R5; 6 February 2013, 16:07. Reason: Automerged Doublepost

Comment

• Originally posted by ion_R5 View Post
                      Rezonam la mocirla si gropile din jur - avem sufletul asemenea mocirlei si a gropilor din jur. Sa nu uitam ca la final ajungem cu totii intre 4 scanduri intr-o groapa. Daca ploua, se face si mocirla.
                      Pai tocmai asta e treaba, ca nu rezonez cu mocirla si cu gropile. Tocmai d-aia nu sunt mandru de ce este aici.

Comment

• Dar cu carcotasii, rezonezi?

Comment

• Ce legatura are asta cu discutia noastra? Noi despre ce vorbim aici?

Comment

• @ion_R5: ti se pare cumva, comparativ cu Occidentul, ca romanii sunt o natie plina de moralitate, respect si credinta (oricare ar fi ea)? Bun, inteleg ca aratam cu degetul, materialismul din Vest, decaderea individului, perpetuarea Ego-ului, etc, dar de unde ? DIn Romania? Din pacate, suntem sub nivelul moral al celor din Vest. Fie ca ne place, fie ca nu, iar perceperea unor aspecte, in mod obiectiv, nu inseamna sa fii carcotas, ci realist. In general vorbind, nationalismul nu are nici o legatura cu obiectivismul ci doar cu a vedea jumatatea plina a paharului...in speta, ce-a mai ramas pe fundul paharului, ca in rest e praf si pulbere.
                            In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul

Comment

• Vine maine, poimane o foamete, de va fi mai utila o coaja de paine, decat un garaj plin cu Lamborghini... Hai sa revenim cu picioarele pe pamant (nu pe asfalt)
                              Recomand atunci sa faceti rezerve de fasole uscate boabe, am vazut pe National Geografic ca rezista 7-10 ani de zile.
                              Mai puteti strange si alte seminte, conserve, rucsacuri cu truse de supravetuire..., e o emisiune- "Apocalipsa now", instructiva in felul ei.

De fapt teama de foamete ne-a caracterizat dintotdeauna ca popor, inclusiv pe vremea cand traiam dupa sloganuri, indiferent de cat de inzestrat era statul.

Comment

• Originally posted by vitriol View Post
                                Ce legatura are asta cu discutia noastra? Noi despre ce vorbim aici?
                                Urma sa te intreb daca rezonezi cu parintii tai, cu bunicii tai, cu stramosii tai si in general cu romanii care s-au sacrificat pentru aceasta tara si pentru acest popor.

Eu zic ca este relevant in discutia de aici. Ma bucur sa dialogam, eu fiind un musafir, iar tu - initiatorul acestui thread.

Originally posted by darksid3 View Post
                                @ion_R5: ti se pare cumva, comparativ cu Occidentul, ca romanii sunt o natie plina de moralitate, respect si credinta (oricare ar fi ea)? Bun, inteleg ca aratam cu degetul, materialismul din Vest, decaderea individului, perpetuarea Ego-ului, etc, dar de unde ? DIn Romania? Din pacate, suntem sub nivelul moral al celor din Vest. Fie ca ne place, fie ca nu, iar perceperea unor aspecte, in mod obiectiv...
                                Daca ne referim la poporul Roman din anul 1989 - sa zicem luna August - Raspunsul este DA. (un popor umil, fara datorii la nimeni)

Daca ne referim la poporul Roman din anul 2013 - pot spune ca din pacate ne-am curvit, ne-am lasat amagiti si si-au facut altii jocul aici, din nechibzuinta, tradarea si ignoranta NOASTRA.
                                Last edited by ion_R5; 6 February 2013, 16:41. Reason: Automerged Doublepost

Comment

Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google