Despre articolul citat mai sus, cel din Germania. Ca medic, la studiu a lucrat și Măriuca Vasa Nicotera care este de origine română, s-a născut la București , unde a început studiile în medicină. Mai tîrziu, Măriuca Vasa Nicotera a terminat aceste studii, urmând cursurile în Germania, la Universitățile din Göttingen, Köln și Düsseldorf.
https://www.libertatea.ro/stiri/inte...rdiace-3087497
Vreau insă să fac o corectură la articolul din Libertatea. Nu este așa cum scriu ei: "Interviu cu medicul român Măriuca Vasa-Nicotera, din Frankfurt, despre descoperirea că 78% dintre pacienții cu forme grave de COVID dezvoltă leziuni cardiace"
Articolul original, la care trimit chiar cei de la Libertatea, spune că două treimi dintre cei investigați aveau forme asimptomatice sau foarte ușoare. Au stat acasă. Doar o treime a necesitat spitalizare, unii într-o stare medie, alții severă. Nu este cum titrează Tolontan. Ci este vorba de 78% dintre toți cei 100 de pacienți, nu doar dintre cei în stare severă.
O problemă serioasă o am însă chiar cu medicul Măriuca. Ea spune cu vorbele ei:
Este fals, Măriuca. Citește chiar tu studiul. Desi zici că ai scris manuscrisul. 18 au fost asimptomatici, 49 au fost usor sau moderat bolnavi (oricum, au stat acasa cu cel mult o tuse si poate o zi/ doua de febra mica). Doar 33 au fost internați în spital. Dar la cei la care ai facut biopsiile, probabil ca erau cei grav bolnavi, din grupul de 33. Insa cu toții au avut afecțiuni cardiace.
https://jamanetwork.com/journals/jam...rticle/2768916
https://www.libertatea.ro/stiri/inte...rdiace-3087497
Vreau insă să fac o corectură la articolul din Libertatea. Nu este așa cum scriu ei: "Interviu cu medicul român Măriuca Vasa-Nicotera, din Frankfurt, despre descoperirea că 78% dintre pacienții cu forme grave de COVID dezvoltă leziuni cardiace"
Of the 100 patients recently recovered from COVID-19, 67 (67%) recovered at home, while 33 (33%) required hospitalization.
In this study of a cohort of German patients recently recovered from COVID-19 infection, CMR revealed cardiac involvement in 78 patients (78%) and ongoing myocardial inflammation in 60 patients (60%), independent of preexisting conditions, severity and overall course of the acute illness, and time from the original diagnosis.
Most patients recovered at home (n = 67), with severity of the acute COVID-19 illness ranging from asymptomatic (n = 18) to minor to moderate symptoms (n = 49). A total of 33 severely unwell patients (33%) required hospitalization. In this group, 2 patients (2%) underwent mechanical ventilation, and 17 (17%) underwent noninvasive ventilation with positive airway pressure. Oxygen supplementation was required in 28 patients.
In this study of a cohort of German patients recently recovered from COVID-19 infection, CMR revealed cardiac involvement in 78 patients (78%) and ongoing myocardial inflammation in 60 patients (60%), independent of preexisting conditions, severity and overall course of the acute illness, and time from the original diagnosis.
Most patients recovered at home (n = 67), with severity of the acute COVID-19 illness ranging from asymptomatic (n = 18) to minor to moderate symptoms (n = 49). A total of 33 severely unwell patients (33%) required hospitalization. In this group, 2 patients (2%) underwent mechanical ventilation, and 17 (17%) underwent noninvasive ventilation with positive airway pressure. Oxygen supplementation was required in 28 patients.
O problemă serioasă o am însă chiar cu medicul Măriuca. Ea spune cu vorbele ei:
– Pacienții care au dezvoltat probleme cardiace erau doar cei care avuseseră forme serioase de Covid sau erau și pacienți asimptomatici?
– Da, au avut forme serioase. Cei 100 au fost internați la noi la spital.
– Da, au avut forme serioase. Cei 100 au fost internați la noi la spital.
– Dumneavoastră ce rol ați avut în studiu?
–Eu sunt cardiolog intervențional și eu am fost cea care a făcut biopsiile musculare la pacienți și sigur, am contribuit și la scrierea manuscrisului și corectarea acestuia.
–Eu sunt cardiolog intervențional și eu am fost cea care a făcut biopsiile musculare la pacienți și sigur, am contribuit și la scrierea manuscrisului și corectarea acestuia.
Comment