Străinii se înghesuie să producă biodiesel în România

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Străinii se înghesuie să producă biodiesel în România

Biocarburanţii - numiţi biodiesel şi bioethanol - sunt produse extrase din plante şi apoi prelucrate, mai ieftine decât motorina - dacă nu sunt accizate - şi nepoluante. Rapiţa, soia sau floarea-soarelui sunt materiile prime din care biodieselul poate fi obţinut, iar prelucrarea acestor culturi pentru a obţine energie bio nu este doar încurajată, ci chiar impusă de Uniunea Europeană.

Potrivit normelor adoptate la Bruxelles, 2a din cantitatea totală de combustibil consumată de România în 2007 ar trebui să fie bio, iar nivelul ar trebui să crească până în 2010 la 5,75%. Motivul? Preţul crescut al carburanţilor fosili şi nivelul alarmant al poluării la nivel global.

Portughezii se aşează la Lehliu
    Două mari companii europene, Martifer şi MAN Ferrostaal, au anunţat, încă de anul trecut, că vor investi atât în rafinării care să producă biodiesel, cât şi în producţia de materie primă. Portughezii de la Martifer a trecut deja la treabă, începând construcţia unei rafinării în localitatea Lehliu (Calarasi). Ei au achiziţionat şi loturi pentru cultivarea rapiţei în Baragan. În total, opt astfel de rafinării sunt proiectate să fie deschise în următorii ani.

e super ideea,plus de alta poate e mai ieftin ca motorina clasica

Comment

La Logan 1.5 dci se poate folosi bio-diesel , pentru ca la alte masini este stipulat acest lucru...interzicerea bio-dieselului...
      sigpic

Comment

Fac o precizare(pe care cred ca o stiu majoritatea) biodiesel nu este egal cu ulei de rapita obisnuit. Biodieselul este un ulei de rapita rafinat si tratat.
        Cel mai lent 1,6 8v

Comment

nu e chiar ulei de rapita,cred ca mai are anumiti aditivi industriali prin el,poate si o cantatita mai mica de sulf,dar oricum e mult mai putin poluant ca motorina clasica chiar si aia euro4.

Comment

La logan 1.5 dci 65 cp se poate folosi motorina cu adaos de biodiesel.
            Eu am scris mail la VC si i-am intrebat daca pot folosi Efix Diesel (are 2% biodiesel in compozitie). Mi-au raspuns ca se poate folosi fara probleme.

Pe de alta parte, Rompetrol sustine ca se poate folosi motorina cu un procent de biodiesel de pana la 7.75% fara nici o modificare sau adaptare la masina.
            Dacia Logan Ambition 2006 1.5 dci 65cp
            10.000 km - 22.01.2007

Comment

pai daca Efix Diesel de la Rompetrol are 2% biodiesel ce sa mai zic de motorina Euro 5 care e tot in statiile Rompetrol...aia cat % biodiesel are?(eu stiam ca doar asta euro 5 are 2% biodiesel...aia efix e motorina normala fara biodiesel euro4).

Comment

Am facut precizarea ca nu este ulei de rapita brut pentru ca un destept din Braila a stricat pompele de injectie la 2 tractoare cu ulei brut (va dati seama ce efect ar avea la Logan) Si ce se lauda ca-l ajunge mai ieftin si nu e nici o diferenta doar ca miroase a gogosi.
                Cel mai lent 1,6 8v

Comment

Working...
                X
                Anulare DPF
                Politica de Securitate Google