Utilizati Automobilul In Mod Economic ?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Utilizati Automobilul In Mod Economic ?

    Cauzele majore ale consumului de combustibil rezida in starea tehnica necorespunzatoare a automobilului si in stilul defectuos de conducere .Un alt punct nevralgic il constituie instalatia de aprindere. Un element minor in aparenta , dar cu implicatii foarte importante asupra economicitatii functionale a motorului il constituie filtru de aer . In ceea ce priveste celelalte elemente ale automobilului , care pot influenta in mod sensibil consumul de benzina ,pe primul loc se plaseaza pneurile . Scaderea presiunii din pneuri are ca efect cresterea rezistentei de rulare si deci , un consum mai mare de energie pentru deplasarea automobilului . Supraancarcarea automobilului , in special cand aceasta este efectuata prin port-bagaj exterior , constituie o sursa importanta de consum suplimentar de combustibil . Stilul de conducere poate influenta , la randul sau , in mod sensibil economicitatea automobilului . Aceasta influenta se refera la modul in care este manevrata pedala de acceleratie si la regimul de turatie a motorului .

  • #2
    Asa si unde-i spilu?

    sigpic

    Comment


    • #3
      Vrem sa stim cum sa economisim teoria e buna insa sfaturile practice lipsesc

      Comment


      • #4
        Reguli pentru un condus economic
        26.06.2006
        Şoferul influenţează în mod esenţial consumul de combustibil. Daca va adaptati stilul de condus, puteti realiza economii de combustibil între 15% şi 20 %
        Ce poate face conducătorul auto împotriva creşterii preţurilor la carburanţi? Aproape nimic, sau totuşi există ceva? Va propunem sa invatati alaturi cum sa reduceti semnficativ consumul de combustibil, in deplina siguranta. Cel care va va indruma este campionul mondial al condusului economic, Gerhard Plattner, renumit in Romania prin recordul de consum de combustibil cu Skoda Fabia 1.4 TDI, inregistrat anul trecut.
        “Consumul este mic atunci când iţi doreşti cu adevărat să economiseşti”, descrie Plattner esenţialul teoriei sale.

        Parbrizul

        Un parbriz curat este de o importanţă majoră pentru şofatul în siguranţă. Iarna, când parbrizul se abureşte deseori sau îngheaţă, este important să il putem dezaburi sau dezgheţa cât mai rapid cu putinţă.
        Coborâţi parasolarul cand porniti instalatia de dezghetare, pentru a scurta circularea aerului, asfel incat parbrizul să se dezgheţe mult mai repede.
        Dacă lăsaţi parasolarele ridicate, tot aerul care vine de la ventilaţie va circula către întreg interiorul autovehiculului si nu va avea efectul dorit imediat. Prin această manevra sporiţi siguranţa la volan, prin dezaburirea rapidă a parbrizului, fapt ce vă înlesneşte pornirea la drum.

        Transportul de bagaje

        Puteţi economisi carburant evitând să transportaţi bagaje inutile. Majoritatea dintre noi au in masina bagaje inutile in fiecare zi, in greutate medie de 50 de kilograme.
        O regula de baza in sofatul economic spune că 100 de kilograme în plus înseamnă un consum suplimentar de 0,7 litri. Aşadar, renunţaţi la tot ce nu vă trebuie din portbagaj.
        Nu uitati insa ca siguranta in trafic este cea mai importanta. Economisiţi doar acolo unde este cazul.
        Alte aspecte de luat in considerare ar fi:
        - Nu lăsaţi motorul să se încalzească stând pe loc. Imediat ce porniţi motorul trebuie să plecaţi de pe loc. Nu uitaţi să vă puneţi centura înainte de a porni motorul;
        - Acceleraţi ferm, schimbaţi rapid treptele de viteză, nu ţineţi maşina inutil în câte o treaptă de viteză. Când aţi ajuns la viteza dorită, menţineţi-o constanta;
        - Mersul cu farurile aprinse pe timpul zilei (cu excepţia modelelor la care farurile pornesc automat odată cu motorul) costă până la 0,2 litri suplimentari la suta de kilometri;
        - Adaptaţi stilul dumneavoastră de condus profilului de drum. Daca mergeţi la munte, profitaţi de viteza pe care v-o oferă o coborâre în pantă pentru a avea putere suplimentară la urcarea pantei următoare.


        Timpul petrecut petrecut la semafor

        In oraş se poate economisi combustibil foarte uşor: În primul rând, aici este consumul de carburant cel mai ridicat, apoi joacă un rol deosebit in ambuteiaje şi la schimbarea benzii felul în care lucraţi cu picioarele.
        “Economisirea de carburant trebuie privită ca un sport”, spune expertul Gerhard Plattner: “Puţină ambiţie nu strică, iar ‘sănătos’ este oricum.”
        Asadar, dacă apropierea în ultimii metri înainte de semafor împreună cu statul la culoarea rosie urmează să dureze mai mult de 20 de secunde există un singur sfat: opriţi motorul! Dar atenţie: servofrâna nu va mai funcţiona la puterea obişnuita.
        Plattner: “Chiar şi dacă observaţi ca aţi stat la semafor doar 15 secunde, este oricum bine. Mai bine estimaţi de două ori greşit, dar nimeriţi 10 semafoare corect. În Romania există lângă semafor o numărătoare inversă care indică dacă merită să opriţi motorul.
        Două sfaturi pentru extreme: majoritatea automobilelor diesel pot ajunge până la 50 de km/h cu motorul doar la relanti, printr-o schimbare foarte atentă a treptelor de viteză.
        Şi: dacă vă apropiaţi de semafor, aţi oprit motorul, dar observaţi că trece deja pe verde, nu porniţi motorul punând contactul şi introducând o treaptă de viteză, ci porniţi-l cu contactul, ca şi cum aţi fi stat pe loc. Altfel introduceţi o frână de motor inutilă.

        Trucuri cu aerul cald în maşină

        Vara este sezon pentru instalaţiile de aer condiţionat, iar aici intervine Gerhard Plattner, expertul austriac în materie de economie de combustibil. “La o maşină mare, cum este Skoda Octavia, setarea aerului condiţionat pe maximum rece poate creşte consumul de carburant. Majoritatea oamenilor care se urcă în maşina supraîncălzită şi dotată cu aer condiţionat greşesc, pornind aerul pe treapta cea mai mare de ventilaţie şi setând temperatura cea mai scăzută. Asta nu costă doar combustibil, ci va provoca şi o răceală pe măsură.”
        Corect şi mai de efect este să deschideţi întâi toate geamurile, astfel încât la pornirea de pe loc să iasă tot aerul cald din interiorul maşinii. Apoi puteţi da ventilaţia la maximum, dar la o temperatură moderată, de exemplu 22 de grade Celsius.

        Incalzirea scaunelor pe timp de iarna

        Incălzirea scaunelor, o invenţie utilă şi plăcută. Dar consumă şi multă energie. Se întâmplă frecvent ca cineva care merge în timpul săptămânii singur în maşină, la serviciu de exemplu, să circule în weekend cu familia. Când este frig, soţia sa doreşte, evident, să se bucure de scaunul încâlzit. Dar cel târziu duminică seara ea coboară şi uită să oprească încălzirea scaunului pasagerului. Asta înseamnă că peste saptămână hrăniţi un consumator inutil de curent.
        Aerul condiţionat şi încălzirea scaunelor contribuie în mod esenţial la siguranţa condusului, prin confortul oferit soferului. Aveţi în vedere că ele consumă combustibil suplimentar, dar nu vă gândiţi să economisiţi când nu este cazul. Cum ar fi să renunţaţi la aerul condiţionat când afară este căldură de peste 35 de grade Celsius. Sau mai bine să îngheţaţi iarna decât să activaţi incălzirea scaunelor. Şi în acest caz este valabilă regula siguranţei personale, care are prioritate absolută.

        Anvelopele de iarnă

        Anvelopele de iarnă consumă, din cauza amestecului de cauciuc ceva mai moale, puţin mai mult decât cele de vară. Iar cele cu spike-uri şi mai mult. Cine vrea totuşi să economisească şi aici combustibil nu îşi cumpără anvelope late de iarnă, ci cea mai îngustă variantă aprobată pentru modelul său de maşină.
        La mersul prin zăpadă trebuie curăţată zăpada care se depune sub aripi în jurul roţilor: nu doar că aceasta poate frâna roţile, dar atârnă inutil şi la greutate.
        Ţinuta de drum a maşinii este sigură numai atunci când şi presiunea în anvelope este corectă.
        Foarte important: anvelopele de iarnă trebuie montate atunci când temperatura exterioară scade sub 7 grade Celsius, indiferent dacă pe stradă există zăpadă sau nu.
        O presiune corectă în anvelope economiseşte combustibil. Dar mai ales contribuiţi în mod important la siguranţa în circulaţie.

        E un articol dintr-o revista, Eu as mai adauga si frana de motor folosita asa cum trebuie.

        Comment


        • #5
          Acum am prins si eu ideea...
          Dar totusi sfaturile lu nea caisa de la skoda sunt cam copilaroase , pai la aia cu opritu la semafor , ce fac economisesc la benzina si strang bani de electromotor nou?
          ar fi trebuit vorbit de schimbatul la anumite ture dar cel mai important e cum ajungi pana la acele ture ca alta e sa schimbi la 2000de ture si jbang in 5secunde esti in a5a si alta e sa schimbi la 2500 si sa accelerezi progresiv incet ... parerea mea...

          sigpic

          Comment


          • #6
            Eu nu o sa fac nimic din ce spune "nea caisa" din doua motive:
            1 scaune incalzite si AC nu am.
            2 restul sfaturilor (mai ales ala cu oprirea motorului la semafor) este o prostie. Auzi cica sa opresti motorul in mers.
            Cel mai lent 1,6 8v

            Comment


            • #7
              Da apropo de opritu motorului in mers da volanu nu se blocheaza ca parca la dacia mea veche mise bloca volanu imediat cum opream motoru , la asta nam incercat i mers...

              sigpic

              Comment


              • #8
                Mi se pare de-a dreptul idiot articolul asta. Faza cu punerea centurii inainte de pornirea motorului ... a uitat sa mentioneze ca trebuiesc demontate si tetierele ca si alea au o greutate si creste consumul, sa nu luam pasageri decat daca este necesar: "iubita nu vrei sa mergi tu cu tramvaiu' si ne vedem acolo ca nu are rost sa consum 0.5 l in plus". Mda... ce sa zic, foarte interesant articolul asta...

                Daca vreau sa fac economie de benzina merg pe jos si fac economie de 100 %
                sigpicI don't want you to think like me, i just want you to think.

                Comment


                • #9
                  Da se blocheaza pompa de servodirectie ) si in timp o mai si pocnesti ... daca opresti motorul in mers risti multe ... si faza cu opritu motorului la semafor ... te ajunge mai mult ) consuma mai mult cand o pornesti decat atunci cand sta la relanti demonstrez daca vreti ...

                  si referitor la titlul threadului (aiurea zic eu) nu nu merg economic ... deloc ) pompa are fara numar
                  sigpicMy ride

                  Comment


                  • #10
                    Faza cu opritul motorului mi se pare o tampenie cat casa! Am fost odata cu un prieten in masina si a oprit motorul in timpul mersului asa... din gluma... da lau trecut umpic transpiratiile cand sa blocat volanul )))) (eu iarasi nu am apucat sa realizez, sa miscat repede tipu)

                    Comment


                    • #11
                      Ca sa raspund la intrebarea din titlul threadului: nu merg economic, doar nu mi-am luat motor de 100 de cai ca sa ma uit la benzina. Daca as merge foarte mult cu masina probabil mi-as luat ceva cu o cilindree mai mica si cu un consum mic.
                      If everything seems under control, you`re just not going fast enough...

                      Comment


                      • #12
                        Propun inchiderea topicului
                        sigpic

                        Comment


                        • #13
                          Nu topicu ca idee e buna... ady26 e un membru relativ nou deci topicu eu zic sa ramana...
                          dar postul ala pus de sambo(cred ca-i singura informatie nasoala pe care o da el)ala e asa nush cum sa zic ptr omu care se urca pentru prima oara la volan

                          sigpic

                          Comment


                          • #14
                            Adevarat sunt nou pe forum, in schimb sunt batran in conducere- 27 ani, Loganul este a 4 masina noua pana acum, am ceva cunostinte auto .

                            Comment


                            • #15
                              Eu iar am probleme de comunicare vroiam sa zic ca fiind un membru nou nu ar trebui sati inchidem din prima topicul , asa cum au patit multi altii pentru ca dupaia veti fi descurajati sa va exprimati opinia pe forum...
                              deci topicul ramane... eu as vrea sa ne povesteasca cineva , care ii cam da in forja depasiri dalea pana ajunge la limitare , si in 100de mii de km nu a schimbat nimic vital la masina aia da economie
                              Last edited by SoNyKeL; 5 April 2008, 16:16.

                              sigpic

                              Comment

                              Working...
                              X
                              Anulare DPF
                              Politica de Securitate Google