In Concediu Sau Vacanta

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • In Concediu Sau Vacanta

    Concediul sau vacanta ne rezerva, uneori, si experiente neplacute. Raul de calatorie si raul de munte sunt stari de disconfort de care sufera multa lume. Taieturile, intepaturile de insecte sau alte mici accidente sunt extrem de neplacute si ne pot da toata dispozitia peste cap.
    In lipsa de medicamente si de medic, e bine sa stii trata micile accidente cu ce ai la indemana.
    -INTEPATURILE DE TANTARI-
    Presara pe zona intepata o felie de lamaie sau freaca locul cu apa cu otet. O comprese cu apa rece reduce tumefierea si mancarimea.
    -INTEPATURILE DE ALBINE SI VIESPI-
    In primul rand, trebuie extras foarte rapid acul cu ajutorul unei pensete. Pe locul intepat aplici o compresa cu apa rece, pentru a impiedica raspandirea veninului in sange. Apoi dezinfectezi locul cu suc de lamaie, otet sau apa cu sare. Daca intepatura doare, o foaie de ceapa cruda tinuta cateva minute pe zona dureroasa are un efect analgezic uimitor. Mare atentie la copiii care mananca fructe dulci ce atrag albinele si viespile: o intepatura in gura sau in gat este foarte periculoasa!
    -MUSCATURA DE PAIANJEN-
    Citricele si foile de ceapa cruda ajuta si aici. Un catel de usturoi taiat si frecat imediat pe locul muscat impiedica raspandirea toxinelor. De asemenea, varful unei tigari aprinse sau un jar din foc, tinut foarte aproape, impiedica difuzarea veninului si aparitia durerii.
    -BATATURILE-
    Pot aparea cand ti-e lumea mai draga, iar drumetia devine un calvar. Dezinfecteaza locul cu alcool, parfum sau lamaie si sparge batatura, trecand prin ea un ac cu ata sterilizat. Ata va drena si evacua lichidul pe masura ce se aduna.

  • #2
    Ce te faci daca ti-e rau?


    -RAUL DE CALATORIE-
    Mananca cu minimum 3 ore inainte de a pleca la drum si doar alimente solide, usor de digerat. In masina stai pe locul din fata si priveste doar inainte, nu lateral. Daca ti se infunda urechile casca, indepartand cat mai mult maxilarele unul de altul. Ideal e ca in timpul calatoriei sa dormi, sau macar sa stai cu ochi inchisi. Ciupesteti energic varful degetelor de la maini.

    -RAUL DE MUNTE-
    Inaintea plecarii evita mesele copioase si alcoolul. In timpul ascensiunii odihneste-te des; evita eforturile fizice exagerate. Nu urca la diferente de inaltime mai mari de 300-400 metri zilnic.

    Comment


    • #3
      Lucruri pe care le uiti de obicei


      Pe primele locuri, se afla cele pe care le folosesti dimineata, inainte de a pleca- aparatul de ras, spuma de ras, pieptenele sau peria pentru par.
      Si incarcatorul pentru telefon este adesea uitat acasa, mai ales ca multi oameni lasa telefonul peste noapte la incarcat, pentru a fi siguri ca nu vor avea parte de surprize pe perioada calatoriei.

      Comment


      • #4
        Pregateste-ti bagajul pentru calatorie!

        Nu recomand sa impachetezi lucrurile cu doua zile inainte de a pleca, dar nici in noaptea de dinainte, pentru ca, pe langa faptul ca vei alerga prin casa in toate directiile, s-ar putea sa uiti lucruri absolut necesare, in detrimentul unora complet inutile intr-o vacanta. De asemenea, gandeste-te cam ce haine ai vrea sa iei cu tine si asigura-te ca sunt toate curate. Nu le spala cu o zi inainte, mizand pe faptul ca se vor usca pana cand iti faci bagajul.

        Comment


        • #5
          Inainte de a pleca la mare



          Inainte de a pleca la mare este bine sa va pregatiti, sa va antrenati mergand la strand, paduri, rauri, de cel putin 5-6 ori, pentru a va deprinde organismul cu bai de aer si apa. Chiar si asa, nu uitati ca putin "bronz" de acasa nu este o pavaza infailibila pentru expuneri lungi- din primele zile- la soarele de la mare. Mai ales daca nu santeti bronzat deloc, incepeti cu expuneri scurte la soare de cate 5-6 minute pe fata, spate si partile laterale. Dupa aceasta stati cel putin 40 minute la umbra si beti lichide racoritoare. Mariti zilnic durata expunerii cu cate 5-7 minute, alternand solarizarea cu umbra si racoarea. Dupa ce iesiti din apa marii, stergeti-va cu prosopul, fiindca picaturile de apa ramase pe piele focalizeaza razele solare si- ca urmare- apar arsuri lenticulare. Intrati in apa numai dupa ce ati stat la soare.
          Nu inotati la scurt timp dupa ce ati mancat abundent si nu intrati brusc in apa prea rece; pot surveni carcei.

          Comment


          • #6
            Pentru cine stie sa inoate

            Va recomand
            *Cand inotati deprindeti-va sa plutiti pe spate ca o pluta, chiar fara a face miscari laterale. Corpul va fi sustinut de maini printr-o miscare a palmelor in cerc, ca niste zbaturi. Este o pozitie de mare folos in caz de carcel, dezorientare sau pur si simplu pentru a va recrea;
            *Invatati sa inotati expirand in apa si inspirand in aer. Astfel veti putea inota si pe sub valuri, fara a va irosi fortele pentru a lua valurile in piept;
            *Inotati intre valuri; astfel acestea va vor ajuta impingand corpul in directia in care va indreptati;
            *Nu plecati niciodata singur in largul marii la o distanta mai mare de 200 metri de tarm! Se pot ivi pe neasteptate momente de dezorientare sau de oboseala brusca ori un carcel. Cand sunt cel putin doi inotatori panica este evitata si ajutorul asigurat;
            *In tot timpul inotului trebuie sa aveti ca punct de reper tarmul. Intoarcerea din larg la tarm nu se face perpendicular la linia acestuia, ci oblic. Valurile marii spargandu-se, formeaza contracurenti exteriori si interiori; ca urmare, cand te apropii de tarm perpendicular pe linia lui ai de luptat (desi esti deja obosit) cu doua forte: contracurentii de la suprafata si cei din interiorul apei. Daca te apropii insa oblic pe linia tarmului, curentii se preling pe langa corp si-ti lasa posibilitatea de a inota in conditiuni normale, fara eforturi suplimentare.
            *Unii inotatori, in dorinta de a-si retine respiratia sub apa cat mai mult timp, trag adanc aer in piept timp de mai multe minute (hiperventilatie). Acest procedeu nu trebuie sa depaseasca 30 de secunde, deoarece duce la pierderea constientei sub apa, cu pericol de inec.
            *Nu se va intra in apa dupa consumarea de bauturi alcoolice (pericol de raceala si de inec);
            *Ascultati sfatul salvamarilor, si nu va puneti in gura cu ei.

            Comment

            Working...
            X
            Anulare DPF
            Politica de Securitate Google