Montaj Plafoniera - Probleme

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Montaj Plafoniera - Probleme

Salut, spuneti-mi si mie culorile dintr-o instalatie electrica monofazat, fiindca am vrut sa schimb o plafoniera, am 3 cabluri, 2 albe, unul rosu. Pe cele 2 albe le-am luat drept faza, si in intrerupator si in plafoniera, iar cel rosu ca fiind nul, in ambele parti, si nu vrea fir-ar mama ei de plafoniera.
    E posibil ca cel rosu sa fie faza si vreunul alb sa fie nul ? Desi nu cred.
    Maine o sa iau o surubelnita cu led pentru 230V si sa vad pe care am tensiune, m-as mira sa fi pus cablurile aiurea, becurile ar fi exclus sa fie arse toate (4 bucati), si plafoniera m-as mira sa fie stricata ca e noua.
    Cablurile sunt prinse in rigleta plafonierei foarte bine, la fel si in intrerupator.

Idei ?
    Logan Ambition 1.6 8V

ia un aparat de masura ,multimetru digital de 20-30 lei. cum ai vrea sa-ti arate cu creion de tensiune ? ala e pentru 230 v. pui aparatul de masura pe dc-12 v si o sa vezi

Comment

Pai pe fire nu am tot 230 V tensiune ?
      Logan Ambition 1.6 8V

Comment

Omule, tu iti pui plafoniera in casa sau in masina?

Comment

De regulă culorile sunt aşa:
          Roşu- faza
          Albastru- nul
          Galben/verde- masa
          Cel mai bine faci tu o lampă de control, adică un bec şi două fire. Apoi le iei prin eliminare firele alea albe şi cu ala roşu şi vezi pe care se va aprinde becul apoi.

Comment

evident ca in casa.
            Celor care nu stiu sa mearga cu diesel cautati pe google: "Exploatare diesel ! MAK"

Comment

Originally posted by dr_p View Post
              Omule, tu iti pui plafoniera in casa sau in masina?
              In casa.

Rosu ar putea fi faza ? Eu rosu l-am considerat nul. Am facut rost pana la urma de o surubelnita de control, si voi vedea cu aia. Unde am curent si se aprinde surubelnita, e faza, unde nu se aprinde, e nulul.

Daca nu se aprinde la niciun fir, treaba e fucked up, ca inseamna ca am impuscat firele cand am dat gaurile de prindere !!
              Logan Ambition 1.6 8V

Comment

Ok, hai s-o luam pe rand:
                De obicei, culorile se leaga dupa o regula, dar depinde ce meserias(sau nu) le instaleaza. Am gasit prize cu 3 fire galben/verde, ca "aia a avut".
                Rosu si Maro sunt faza
                Albastru e nul
                Negru e nul trecut prin intrerupator (care vine de la intrerupator)

Acum, daca tu ai 3 fire la lustra, din care 1 Rosu si 2 Albe, probabil Rosu e faza permanenta si cele 2 Albe sunt 2 nuluri trecute prin intrerupatorul dublu. E deasemenea posibil sa ai intrerupator simplu, dar totusi casa sa fie cablata pentru 2.

In alta idee, cablurile catre lustra vin de la intrerupator, 99% din cazuri in linie dreapta, direct in sus apoi direct in lustra. Asa ca ar trebui sa stii dinainte pe unde trec cablurile si sa eviti lovirea lor.

Comment

Aha. Pai, daca e cum zici tu, teoretic, nu ar fi trebuit sa ating cablurile cu bormasina.
                  In alta ordine de idei, la mine instalatia este prevazuta pentru intrerupator dublu, pentru ca asa am avut si la aplica veche, cu un buton stingeam un bec, si cu celalalt stingeam celelalte doua becuri (aveam 3 la aplica veche). Acum, bineinteles ca tot intrerupator dublu am pus, si culmea l-am si testat cu aplica veche, si a functionat, deci de la intrerupator clar nu e.
                  In intrerupator, cablurle albe sunt puse in partea de sus la 1 si 2, iar cablul rosu e luat drept nul si este pus dedesubtul celor albe, la pozitia 3, sau ma rog, ceva de genul.
                  In aplica am scris deja, cele albe vin in rigleta L si N, iar cel rosu, in rigleta de impamantare.
                  Oricum, mai testez cand ajung acasa.
                  Logan Ambition 1.6 8V

Comment

Originally posted by blanarucristi View Post
                    cele albe vin in rigleta L si N, iar cel rosu, in rigleta de impamantare.
                    Asa le-ai legat tu, inteleg. Vezi ca e posibil sa te ciupeasca niţel...
                    Opreste siguranta, pune un fir alb pe N, cel rosu pe L (sau invers, nu conteaza) si atat (nimic pe impamantare). Izoleaza firul alb ramas in plus.

Comment

Are you sure ? Pai si atunci voi mai avea acces la ambele butoane ale intrerupatorului ? Cam ciudat ce spui tu, nu te contrazic, Doamne fereste, o sa incerc si asa, dar macar sa am dovada prima data ca am tensiune pe fire, si daca tot nu merge, o sa fac cum zici tu !
                      Oricum, intotdeauna scot siguranta, asa ca nu ma parlesc
                      Logan Ambition 1.6 8V

Comment

Originally posted by dr_p View Post
                        Asa le-ai legat tu, inteleg. Vezi ca e posibil sa te ciupeasca niţel...
                        Opreste siguranta, pune un fir alb pe N, cel rosu pe L (sau invers, nu conteaza) si atat (nimic pe impamantare). Izoleaza firul alb ramas in plus.
                        Am facut cum ai zis tu, se aprinde, dar nu pot folosi cele 2 butoane ale intrerupatorului, toate cele 4 becuri se aprind daca apas doar pe unul din butoanele intrerupatorului.
                        La acel intrerupator am legat alb si rosu sus, iar un cablu alb l-am pus jos. Am incercat toate variantele la intrerupator, dar degeaba. Tot de la plafoniera sau legaturile ei e problema, dar nu am mai incercat alte variante, cu toate ca nu stiu ce as mai fi putut incerca. Mai am si alte optiuni ?
                        Logan Ambition 1.6 8V

Comment

pai nu inteleg ce vrei....sa apesi oricare din cele 2 butoane si sa se aprinda aplica? sa apesi un buton sa se aprinda doar 2 becuri si celalat pentru restul de 2 becuri?

Comment

Da. 2 becuri pe un buton, celelalte 2 becuri, pe celalalt buton
                            Logan Ambition 1.6 8V

Comment

Vezi ca in plafoniera ai o singura intrare de tensiune pe toate 4 becurile.
                              Trebuie sa le legi tu cate 2 in paralel in plafoniera si apoi legate la intrerupatorul dublu ca sa poti aprinde 2 sau 4 beguri dupa preferinta.

Comment

Working...
                              X
                              Anulare DPF
                              Politica de Securitate Google