Sa Cumpar Apartament Sau Sa Mai Astept?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Deci concluzia? Închide ochii și cumpără acum!

Sent from my GT-I9300 using Forum Runner
    sigpic

Comment

Originally posted by Andyno View Post
      Lucrez in imobiliare ...lasa mi te rog o adresa de mail sa ti trimit niste oferte direct de la propietar la ce cauti tu...nu stiu ce preturi sunt prin Iasi..eu ma ocup doar de Bucuresti. Preturile oricum sunt in scadare...mai ales in Bucuresti..
      Iertati-ma ca ma bag ca musca in lapte (mai ales ca pasiunea pentru marca Dacia m-a adus aici), dar eu stau in Bucuresti si caut ceva cat de cat ok de aprox o jumatate de an. De un an am inceput sa analizez piata si zau ca nu am vazut sa scada preturile. Eu ma uit mai mult la zona de nord-vest, gen Damaroaia, Bucurestii Noi si preturile in peste 80% din cazuri sunt aceleasi ca acum un an. In schimb se simte o scadere usoara a cartierelor mai scumpe, precum Aviatiei, Baneasa sau Floreasca.
      Concluzia mea e ca preturile nu au cum sa mai scada pentru ca nici criza nu mai e ca acum 2-3 ani. Si nu cred ca Iasiul e departe de ce se intampla in Bucuresti. Daca initiatorul isi permite sa dea cash parerea meste sa incerce sa negocieze putin. Sanse sunt mai mari fata de credit bancar, pentru ca cel care vinde poate avea banii in portofel in cel mult o ora si altfel se pune problema. Foame de bani avem toti, fie ca vrem sa recunoastem sau nu.

Comment

nu cauti unde trebuie. In plus, niciun vanzator nu spune din prima ca mai lasa 1000-2000 de euro. In Buzau, mi s-a cerut 32000 euro si am dat 26000 pe un ap. de doua camere cf. 1 sporit. trebuie sa stii sa negociezi, sa nu pari deloc disperat....

Comment

Ma, iar te dai tu rotund... Negociatorule! Filantropule! Amantule! Dotatule! Frumosule!
          Mai da-te dracului jos din copacul ala, ca de fapt un boschet!
          Hai cu arta negociatului, ca-mi dau palme acum sa ma trezesc din somnul meu de prost!

@alan: gaseste un apartament si ia-l. Mai mult de 5% cu greu de negociezi (asta daca nu esti semi-zeul Amza Hercule).
          De scazut preturile, depinde de zona.
          Eu totusi, daca as avea posibilitatea, as lua. Daca nu stai asa bine cu jobul si simti ca nu e stabil, nu lua.

@ceilalti ce zic ca un apartament e mai bun ca o chirie indiferent de moment: dragii mosului, sa va vad eu cum faceti voi rost de cateva mii de euro bune, spre zeci de mii, pentru un avans. Si nu din vandutul casei bunicii, capodul socrei sau terenul bunicului.
          Sa va vad eu cand o sa aveti banii aia pentru care ati muncit pana v-a dat sangele pe nas! Apoi sa va legati la cap 30 de ani!
          La chirie poti renunta oricand. Ai pierdut jobul, nu conteaza, pierzi apartamentul si te muti in altul mai mic.
          Daca l-ai cumparat si n-ai cum sa-l platesti, la revedere. Mai vezi o laie.

Comment

Cand platesti chirie, tot cu o laie ramai.
            Daca ajungi la batranete si nu ai o afacere cat de cat sa aduca niste banuti, nu te vad cum stai cu chirie dintr-o pensie Made in Romania. Sa nu ma iei cu pensia privata, aia e un soi de afacere gen ca platesti tot tu unora care sa-ti foloseasca banii tai. Randamentul pensiei private e negativ.

Cat despre avansuri si alte cheltuieli, cred ca fiecare se baga functie de posibilitati.
            Last edited by mr.K; 13 June 2014, 08:59.

Comment

Doar ca ramai cu avansul pe care nu-l dai
              Pe ala l-ai uitat.

Daca ajung la batranete si nu am facut nimic pana la varsta aia, ma duc sa cresc gaini si porci.

Comment

Intr-un oras mare un apartament e vandabil cat de cat, mai recuperezi din pagube daca te misti repede, nu lasi sa treaca 10 luni de rate restante.

N-as recomanda cuiva sa faca rate pe un apartament nici de 10 mii de euro intr-un orasel uitat de lume, fara industrie si fara viitor.

Comment

Si eu caut sa-mi cumpar apartament. De cateva luni studiez piata.
                  Interesant si trist e ca au ajuns sa fie mai scumpe ca in bucuresti.
                  un 2 camere din perioada 85-90 (care sant cele mai smechere blocuri ceausiste) costa intre 48 de mii si 55 de mii. 3 camere se invart intre 50 si 67 de mii. ce e mai vechi, coboara pana in 37-40 la 2 camere iar la 3 camere pana in 50. Degeaba stai in Floreasca daca cartierul e din anii 60, vor pica pe capete. Plus instalatii vechi rau plus faptul ca dacal iei, si vrei sal vinzi, se devalorizeaza.

Ar mai fi cartierele noi, dar astea sant cam pe la marginea orasului.
                  Cele mai scumpe aici sunt pe drumul poienii cu vedere spre tampa si centrul vechi. si costa intre 500.000 si 700.000 de euro.

E greu sa gasesti ceva ok la pret bun. Dar problema se pune daca la pensie iti mai permiti sa platesti chirie.
                  sigpic

Comment

Cezar, te cam tragi de sireturi cu mine. Ti-am raspuns pe topicul meu. Vezi ca avansul la "ultima casa" e 5%. Cat despre chirie/rata, trebuie retinut ca din chirie te alegi cu praful de pe toba, din rata te alegi cu o casa. Iar daca ai cumparat un bloc relativ recent (dupa 80) intr-o zona cat de cat buna, ai mari sanse sa-si pastreze valoarea, sau sa mai scada foarte putin. In schimb, chiriile fluctueaza, iar dupa o viata in chirie contati ca n-ai ce sa lasi urmasilor. Nu se pun aici aia care au 2 miliarde cash, ca aia nu stau pe ganduri.

Am fost (si mai sunt) impotriva bancilor. Dar, chiar si cu un venit bun, este imposibil sa aduni "din nimic" pretul unui apartament. Calculul rentabilitatii il faci calculand "pierderile" cu cap:

chirie: ai unde sta, dar nu-ti ramane tie. sa zicem 200 euro azvarliti pe geam
                    rata: ai unde sta, iti ramane tie. macar 100 de euro se reintorc la tine (principalul). azvarli doar dobanda (mai mare la inceput, dar care scade vertioginos spre finalul ratelor). Cu o rambursare anticipata bine plasata, scutesti multa dobanda.

Daca rata este deja mai mica decat chiria, nu prea mai vad rostul chiriei, cu atat mai mult cu cat jobul este unul stabil, iar rata este suportabila.

"Latifundiarul" de mine plateste o rata de vreo 550 lei. Posibilitatea sa ajungi in imposibilitate de plata la o suma asa mica este infima, si culmea, chiriile intr-un apartament similar costa in BZ 800 de lei. Adica, pe langa faptul ca raman cu apartamentul, am si intretinerea "gratis", fata de situatia cand stateam in chirie.

In plus, in chirie ai un propietar (uneori nebun, alteori nu), deci nu dispui 100% de apartament. Nu poti schimba mobila sau tencuiala, fiindca este pe placul proprietarului. Am auzit cazuri de certuri cu proprietarii din cauza unui tablou agatat in sufragerie! N-am avut nororc de astfel de proprietari, dar tot nu e "ca al tau".

Chiria merita doar intr-un singur caz: lucrezi la o companie cu multiple sedii, si esti nevoit sa te muti destul de des. In acel caz, castigul mai mare compenseaza chiria "aruncata pe geam", si poti economisi pentru viitor. Sunt si companii care pentru personalul important vor plati chiria. De retinut ca un astfel de personaj are de obicei case de vacanta prin tot felul de locuri exotice, si sta in chirie "de nevoie", ca-l obliga firma.
                    Last edited by razvanamza; 13 June 2014, 23:18.

Comment

La o rata de 550 lei, toti avem de unde sa facem rost. Sau mai faci reducere la uleiul sintetic, si pui dintr-ala mineral iar apoi spui ca "ba prostilor, uleiul mineral e misto, redusilor. Pe vremea stramosului motorului meu numai ulei mineral vedeau masiniile alea". Sau mai faci reducere la cauciucuri, iar apoi ne zici " bai redusilor, cauciucurile resapate sunt excelente. Prostilor!!!!". Sau poate la placute? "Fermit sunt excelente. N-am nevoie de altele. Boi sunt aia care iau altceva in afara de Fermit".

Ba mai mult, ne iei si in balon ca tu ba esti broker, ba esti fericit cu ceea ce ai, ba pe papucii mei.
                      2 vesti am pt tine:
                      - oamenii de aici nu-s prosti! (daca erau toti, eu nu mai aveam ce cauta pe aici)
                      - iar tu amice, nu pacalesti pe nimeni cand te dai mare si rotund!!! Exact acelasi tip de om pe care tu-l acuzi ca sta cu ma-sa in garsoniera dar are BMW. Insa in aceeasi situatie esti si tu: iti iei masina, dar nu o poti intretine! Halal!

"Chiria merita doar intr-un singur caz: lucrezi la o companie cu multiple sedii, si esti nevoit sa te muti destul de des. In acel caz, castigul mai mare compenseaza chiria "aruncata pe geam", si poti economisi pentru viitor. Sunt si companii care pentru personalul important vor plati chiria. De retinut ca un astfel de personaj are de obicei case de vacanta prin tot felul de locuri exotice, si sta in chirie "de nevoie", ca-l obliga firma."

De retinut este faptul ca tu n-ai intalnit in viata ta un astfel de personaj!
                      I-auzi ma ce stie asta... Auzi, de unde le citesti?
                      Are case de vacante prin tot felul de locuri exotice si sta in chirie ca-l obliga firma, nu?
                      Last edited by crististreulea; 14 June 2014, 14:37. Reason: Automerged Doublepost

Comment

Faptul ca tu nu cunsi asfel de oameni nu implica inexistenta acestora. Expatii sunt un astfel de caz. Au gramezi de bani, dar sunt nevoiti sa se mute intre sediile firmei, la distante mari, pentru perioae mari de timp. Poate fi cazul unui IT Manager ce gstioneaza implementarea unor sisteme complexe de securitate (de granite teitoriale), comunicatii criptate...
                        Last edited by IancuMIC; 15 June 2014, 08:40.

Comment

Pentru cei care vor sa-si ia apartament: este o idee buna acum daca au resursele necesare (un job decent si prin programul prima casa) sa achizitioneze un imobil.
                          De scazut nu vad cat ar scadea in timp, si cred ca vor scadea foarte putin.
                          Last edited by IancuMIC; 15 June 2014, 08:40.

Comment

Vor mai scadea semnificativ cand va disparea Prima Casa, dar nu atat de semnificativ incat sa mai merite. Totusi este casa ta, cu acte.....o lasi la copii, nepoti.

Comment

Parerea mea este cu banii pe care ii poti da pe un apartament, iti construiesti o casuta.O sa iesi mult mai bine din punctul meu de vedere.
                              Prea multii prostii pentru o tara asa mica

Comment

O sa punem noi mainile pe piept si preturile la case tot nu o sa scada, astfel incat toata pulimea de rand a Romaniei sa isi permita un apartament. Mi-am facut si eu o simulare la o banca: luam 33.000 euro si dadeam inapoi in 30 de ani 58.000 euro, cu o rata pe la 1.000 lei. Enorm de mult. Tin minte, ca acum cativa ani se face o comparatie intre tarile Uniunii Europene. Cea mai scazuta dobanda la creditul pentru casa, cica, ar fi in Belgia: luai 100.000 euro si dadeai inapoi 105.000 euro. Eeee.... asa DA!!

Comment

Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google