If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Azi mi-au aprobat demisia si mie, insa m-au ars rau de tot la bani...Mi-au oprit 1450 roni pe motiv ca am facut niste cursuri si am obtinut o calificare.
Faza este ca eu nu profesam in calificarea respectiva in momentul inaintarii demisiei.
Este corect cum au procedat?
Va multumesc.
Exact cum spuneau VITRIOL si LAU_SWAT, ce ai semnat la angajare? Ce spunea exact in contract? Sau daca ai semnat vreun alt act cand ai facut cursul...Noroc omule, mergi inainte!
Fac cursuri de specializare si de calificare de 7 ani incoace. Firmele care apeleaza la formarea profesionala a personalului din respectivul domeniu sunt obligate prin lege sa aiba operatori instruiti. Asa ca ii trimite la specializare/calificare pe banii firmei. Unele firme semeaza contracte cu operatorii (sunt mai multe modele) care prevad restituirea integrala a sumei cheltuite cu scolarizarea daca operatorul paraseste mai devreme de ... Ani firma, sau plateste cota parte in functie de perioada trecuta de la instruire. Sunt insa firme (de obicei foarte mari si multinationale) care nu semneaza nimic, si se trezesc cu dezertari in masa (oamenii scolarizati, dupa ce ridica atestatele, pleaca la salarii mai mari sau la conditii mai bune).
Daca inainte de specializare ai semnat o clauza cu firma atunci au tot dreptul sa iti ceara banii inapoi. Daca ai fost obligat sa faci specializarea pentru ca altfel nu puteai profesa nu te puteau obliga sa semnezi nimic, deci nici banii nu mai au cum sa tii retina. Daca ai facut specializarea doar de fitza logic si moral ar trebui sa restitui banii, dar daca ai norocul sa nu fi semnat nimic nu cred ca te poate nimeni obliga.
Si la noi in firma se fac scolarizari pe banii firmei, dar semnezi ceva ca nu ai voie sa parasesti firma timp de 5 ani de la terminarea cursurilor. Probabil ca si la tine e ceva asemanator.
Daca ai semnat vreun Act Aditional la CIM cand ai facut cursurile prin care se specifica ca, in cazul in care pleci mai devreme de X ani dupa terminarea cursului vei achita contravaloarea / o parte din contravaloare, atunci da, au procedat corect (din pacate).
Deci am facut acea calificare pentru ca aia lucram atunci (reglor maisni injectie mase plstice); daca nu o faceam nu aveam cum sa profesez acolo; eu insa de doi ani nu mai lucram pe functia asta...Si m-au pus sa restitui o parte din costurile scolarizarii mele...
Inca ceva: nu am primit eu nici un atestat in urma absolvirii acelui curs, poate sa fie la ei, nu stiu...
Azi mi-au aprobat demisia si mie, insa m-au ars rau de tot la bani...Mi-au oprit 1450 roni pe motiv ca am facut niste cursuri si am obtinut o calificare.
Faza este ca eu nu profesam in calificarea respectiva in momentul inaintarii demisiei.
Este corect cum au procedat?
Va multumesc.
Nu conteaza ca nu profesai in calificarea lor daca ti-au platit cursurile(probabil e specificat pe undeva prin contract...Daca nu au ei grija sa bage o anexa).
Totusi...Daca sigur consideri ca esti nedreptatit ia un avocat.E unu' Stanescu de se ocupa de conflicte de munca(face din c***t bici)...Vezi prin presa procese cu salariatii Arpechim-Petrom...
Sincer chiar as vrea sa le puna capac cineva ca nu sunt singurul pe care l-au ars...Oricine doreste sa demisioneze au ei grija sa-l arda...E un fel de Bastilia acolo...
Inainte sa dai firma in judecata gandeste-te bine daca ai semnat ceva in legatura cu calificarea, ca daca ai semnat ii dai in judecata degeaba si cheltui mai multi bani decat ai putea sa castigi.
Contractele de tipul asta nu se depun la ITM. Sunt un fel de conventii la limita legalitatii intre angajator si angajat (ca angajatorul sa se protejeze intr-un fel de migratia fortei de munca,, calificata in ograda proprie).
We process personal data about users of our site, through the use of cookies and other technologies, to deliver our services, personalize advertising, and to analyze site activity. We may share certain information about our users with our advertising and analytics partners. For additional details, refer to our Privacy Policy.
By clicking "I AGREE" below, you agree to our Privacy Policy and our personal data processing and cookie practices as described therein. You also acknowledge that this forum may be hosted outside your country and you consent to the collection, storage, and processing of your data in the country where this forum is hosted.
Comment