Eu am constatat ca au efect si cresterile de pensii si cresterile de salarii.
Discutii Amicale Despre Politica
Collapse
X
-
-
Seba, mai spui si de "mariri care trebuiau facute cu cap, progresiv". Ele sunt facute progresiv. Poate vroiai un ritm mai lent.
Citeste atunci, daca te crezi ca nu "mesteci pe nerasuflate ... manipulare".... citeste aici.
Economiştii susţin la unison că diferenţele de standard de viaţă dintre ţări sunt explicate de decalajele de productivitate, adică de capacitatea de a produce o anumită cantitate de bunuri şi servicii de către un lucrător sau într-o oră lucrată.
România a înregistrat cea mai semnificativă reducere a decalajului de productivitate a muncii faţă de media UE, în contextul în care eficienţa orară s-a triplat în ultimii 15 ani - de la 8,14 euro/oră în 2003 (28,1%, cel mai redus nivel din UE) la 23,7 euro/oră în 2017 (59,2% din media UE).
Autor: Marinaş Marius, profesor ASE Bucureşti
Comment
-
Tot din ZF:
Este o estimare educata anume ca in fiecare moment 1 milion de romani stau la coada undeva, atat de mare este entuziasmul natiei de a cheltui banii din salariile si pensiile crescute in ultimii ani. Nu exista un oras mai maricel in care sa nu se stea la coada la paine, la statia de benzina, la farmacii, la aprozar, la bilete la autobuz, la locuri de parcare la mall (in special aici) la pet-shop - incredibil chiar, desi nu ne prea plac bancile, se sta la coada la bancomate. Nu exista un oras mai maricel care sa nu fie plin de furgonete mici de transport care se misca febril dintr-un loc in altul ducand marfa.
Romanii manifesta un apetit pentru consum de parca nu ar exista maine, dar maine exista, si ca dovada Turcia isi propune sa atraga 1,5 milioane de romani pentru a merge in concediu la vara in statiunile de acolo – va puteti imagina, aproape 10% din populatia tarii pleaca pentru 3-4 luni de sezon in Antalya si Bodrum si Lara!. Astfel ca un om precaut s-ar duce imediat sa stea la coada la agentiile de turism.
Si cand te gandesti, paradoxal, ca l-am omorat pe Ceausescu tocmai ca ne punea sa stam la cozi...
Modul in care evolueaza economia noastra de piata si de stat, sfidand toate analizele si prognozele, demonstreaza ca orice planificare bugetara indiferent de cat de optimista ar fi aceasta este batuta de realitate, si ca doar sociologii, filozofii sau psihiatrii are putea explica mai bine cresterea economica impresionanta bazata pe consum care pune Romania la varful tarilor emergente. In fiecare dintre ultimii doi ani oamenii de stiinta din agentiile de rating dadeau prognoze academice prudente aratand riscurile enorme la care este expusa tara noastra, la directiile negative de evolutie, la deficite, la cresteri mult sub estimarile autoritatilor, etc. Si luau tepe academice, pentru ca in fiecare dintre acesti doi ani cresterea economica bazata pe un consum alimentat de reduceri de taxe si cresteri salariale si de pensii a depasit toate asteptarile. Si consumul se mentine la cote ridicate pentru ca sa ne intelegem, suntem in continuare la o baza joasa fata de valorile de consum din UE, suntem departe de o convergenta pe acest indicator.
Asa ca teoria de planificare economica #WageLedGrowth a Profesorului Socol, pe care o contesta multi alti experti, executata sub ochii nostri, da rezultate - si daca mai tine inca doi ani dupa 2019, cat un ciclu economic, chiar merita un Premiu Nobel.
"Ramand insa in 2019 – cand, intr-adevar, nu e nici o indoiala ca Romania traverseaza cea mai buna perioada economica din istorie - indraznesc sa estimez privind doar la numarul de cozi de peste tot din jurul nostru ca Romania se poate indrepta catre o noua crestere record de peste 6%."
Comment
-
Hai sa citim si ce scrie Profesorul Socol, tot in ZF. Si sa ne aducem aminte de Iohannis si "topaiala fiscala".
Socol, ZF:
Ne aducem aminte perioada 2013-2015 când dezbaterile erau concentrate pe sustenabilitatea sau nu a relaxării propuse prin Codul Fiscal. Când toată pleiada de analişti în frunte cu instituţiile independente anunţau dezastrul, prăpastia economică, criza bugetară şi falimentul. Am recomandat atunci ca fiind un moment optim pentru reducerea TVA general de la 24 la 20%, TVA redusă la 9% şi 5% pentru pâine şi alte produse alimentare, aplicarea scutirii de impozit pentru profitul reinvestit, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, deducerea suplimentară a cheltuielilor petru cercetare dezvoltare, cota redusă de impozitare pentru microîntreprinderi s.a.m.d. Am arătat în aceste analize de ce relaxarea fiscală poate provoca efecte pozitive atât asupra cererii agregate cât şi asupra ofertei agregate. Ceea ce s-a şi întâmplat.
În realitate, la nivel macroeconomic, rezultatele se văd în creşterea puternică a PIB pe baza dinamicii pozitive a producţiei industriale şi a exporturilor (atingerea bornei de 1000 miliarde lei în prima jumătate a lui 2019), depăşirea pragului de 300 miliarde euro cifra de afaceri a companiilor în 2017, spargerea barierei de 5,5 milioane angajaţi cu normă întreagă, datorie guvernamentală în scădere ca pondere în PIB, un necesar de finanţare brut în scădere puternică şi la jumătate faţă de anul 2009 precum si dezechilibre externe finanţabile în mod sustenabil.
Şi tensiunea la nivel microeconomic s-a redus, cifrele oficiale nu mint. Un Raport recent al Consiliului Fiscal http://www.consiliulfiscal.ro/Analiza%20SOE%202017.pdf arată o creştere de 9 ori a profitului net al companiilor private nefinanciare în perioada 2013-2017 (de la 6,87 miliarde lei la final de 2012 la 63,15 miliarde lei la finele lui 2017) şi o îmbunătăţire consistentă a situaţiei financiare a sectorului companiilor de stat (de la o pierdere de 1,4 miliarde lei în 2012 la un profit net de 4,8 miliarde lei în 2017).
Saracii de romani, nu sunt productivi, spune Seba. Si salariile trebuie micsorate, sau marite mai putin.
Rata de rentabilitate la capitalul investit în sectorul companiilor nefinanciare din România este dublă faţă de media UE (date Eurostat) iar acelaşi indicator are o valoare triplă în România faţă de media UE în sectorul companiilor financiare (date Autoritatea Bancară Europeană). Anul 2018 a fost probabil şi mai bun, deja marile companii anunţă creşteri de profituri nete record.
Last edited by gecmc94; 22 March 2019, 00:11.
Comment
-
In definitiv, ce crede Socol? Ne spune ca Romania ajunsese pe marginea prapastiei prin migratia fortei de munca din cauza salariilor mizerabile si ca in perioada 2016-2018, salariile au fost crescute mai brusc ("Implementarea graduală a #wageledgrowth în perioada 2012-2015 şi şoc în perioada 2016-2018").
"Un just echilibru între remunerarea muncii şi remunerarea capitalului reprezintă cea mai bună opţiune de politici publice dincolo de orice ideologie. A considera că modelul bazat pe avantajul "competitiv" al forţei de muncă ieftine în timp ce îţi migrează mai mult de o treime din forţa de muncă activă disponibilă mai putea funcţiona din decembrie 2016 încoace este doar de domeniul SF. "
Practic esenta acestei afirmatii este ce m-a facut pe mine si pe foarte multi romani sa alegem programul economic al PSD. Stiam ca Romania nu o mai ducea mult in felul auster anterior. Nu gaseai instalatori, nu gaseai medici, nu gaseai nimic. Nici acum nu este mult mai bine pentru ca o astfel de tornada de migratie nu o intorci pe moment. De asta eu cred ca trebuie adusi sute de mii de vietnamezi in Romania. Pentru a sustine cresterea economica.Last edited by gecmc94; 22 March 2019, 00:18.
Comment
-
Tu ai timp sa-l crezi pe gogomanul ala de Iohannis? Pt mine, tara asta are in frunte un prost si e condusa de un dement, cativa hoti si o mana de incompetenti notorii.
Ca sa-ti raspund, dupa marea revolutie fiscala, firmele trebuiau sa plateasca undeva intre 1.5-2.5% in plus de angajat(nu mai stiu exact, am calculat acu' un an si sincer acum nu ma intereseaza). Asta nu reprezinta o problema pt firmele mari, gen Petrom, CocaCola, Vodafone, Conti, Hidroelectrica, etc. Dar firmele mai mici, nu alea cu cu 2-3 angajati, care nu erau vreo stralucire nici in cifrele declarate si nici in cifrele reale, pt aia sumele sunt substantiale. Pentru alea mari, problema nu era ca nu-si permit, dar ia fa un 2.5% dintr-un salariu mediu brut de 3500-4000lei/angajat la o firma de 6000 de oameni, vezi cati bani ies. Lunar, statul incaseaza de la acea firma 525000 lei, adica 111000 de euro. Pt mine 111000 euro sunt "o caruta de bani". Bani din profitul firmei, pana la urma. La vremea cand au facut schimbarile in codul fiscal, calculasem exact cat si cum, acu' poate vorbesc din amintiri. Ce stiu sigur e ca in cazul unei firme mici, cu 4 oameni (un prieten de-al meu, psd-ist, intamplator), patronul isi injura colegii de partid ca trebuia sa plateasca vreo 800 de lei lunar ca sa-si ia oamenii acelasi salariu, pt ca nu i-a angajat pe minim in acte, era treaba calumea facuta. Nu am cum sa-l verific, tre' sa-l cred pe cuvant...cum nu stiu sa faca mari afaceri cu statul, iar firma nu merge excelent, dar merge, inclin sa-l cred.
Eu n-am zis ca romanii nu sunt neproductivi, sau ca salariile trebuiau micsorate. Citeste mai atent, am zis nu o data ca marirea salariului minim a fost o chestie buna. Dar hai sa fim cinstiti pana la capat: strainii care au venit aici, au venit pt profit, nu sa te palteasca la nivel de germania, sa zicem, in conditiile in care in germania firma plateste penalizari daca inchide, cotizeaza la somaj, etc. Atunci, ca ce chestie sa ne palteasca pe noi ca pe nemti, dar sa-si tina nemtii in somaj? Nu zic sa fim platiti ca in Congo, dar nu suntem in situatia de a emite pretentii prea mari. Trebuie emise pretentii, evident, dar mai cu masura. Astia au calculele facute mai bine decat credem noi sau vreun guvern de-al nostru, cand nu le mai renteaza, or sa plece, cum chiar ziceam ieri ca unii au inceput s-o faca deja. Da, e drept, nu vorbim de firme cu 3000 de angajati, dar sunt totusi firme care aveau peste 1500 de angajati si acum mai au cateva sute, ca productia au mutat-o in papua-noua guinee, ca acolo e ieftin.
Si inca ceva, ca sa fie clar a nu stiu cata oara, nu cresterile de salariu minim, al pensiei minime, sau salriile din sanatate, invatamant, sunt problema. Nesimtirea de a da alora din primarii dreptul sa-si puna cat salariu vor ei, de-a ajusn o comuna cu 800 de oameni sa aibe primarul platit cu >1500 de euro net, pensii speciale pentru acusi oricine a lucrat sau va lucra vreodata la stat, pensii in militie/aparare mai amri decat cel mai amre salariu incasat pe eprioada de activitate, astea sunt o parte din problema. De unde mama dracu au aia din satul cu 300 de oameni atatia bani incat sa-si plateasca angajatii primariei cu cateva zeci de mii de lei lunar? Poate vand marijuana pe piata neagra, altfel, din venituri legale, nu-mi inchipui. Productivitatea la stat a crescut de 9 ori, fain zice Socol. Sta el de 9 ori mai putin la ghisee, se umileste acolo de 9 ori mai putin pt orice rahat de hartie? Nu. Deci gargara. Ce mare firma are statul, de vinde la export altceva decat curent si petrol? Statul incaseaza accize, impozite, dar asta nu inseamna ca e productiv. Asta e ascunsul dupa scobitoare sau cum vrei sa ii spui, ca dam bine la cifre. Cand vin banii, vin si responsabilitatile, aktfel snt bani aruncati de pomana. Aruncati, pt noi, ca pt aia care voteaza dupa simplu criteriu "ala mi-o dat", e excelent. S-a ajuns in situatia in care aia care freaca mangalu' sa zica despre aia care muncesc, ca nu muncesc destul pt cat isi doresc frecangii sa castige.
Exodul nu stiu sa fi scazut macar in ultimii ani, nu cunosc acum cifrele reale, dar din ce aud in jurul meu, pare ca tot mai multi pleaca, in loc sa se intoarca sau macar sa ramana aici. Cazul cel mai clar il reprezinta plecarea medicilor, care nu s-a oprit, desi au salarii comparabile cu cei din vest. Bun, pastrand cat de cat proportiile. Deci, ce s-a rezolvat? Au ajuns oamenii aia sa nu plece pt bani, ci pt dezastrul din sistem, s-au saturat de incompetenti numiti politic, de lipsurile si de mizeria din spitale. Iar o paete din aia care au ramas, iau in continuare spagi, te invita la clinica lor, desi acum iau bani frumosi sub forma de salariu. Si uite asa ajungem tot la om, care e al dracului si pe care nici o politica n-o sa-l schimbe. Lipsa de bun simt si neamprostia inca sunt la loc de cinste la noi. Si cresc pe zi ce trece, indiferent cine ce-ar zice. Rade hamsterul de autostrada de 1m, dar e vreunul din voi care se gandeste ca e un sambure de adevar in faptul ca o parte de tara sufera de lipsa infrastructurii? Nu, ca n-a zis marele intelept. Aveti grija cu inteleptii astia social-democrati, ca am mai avut doi academicieni de talie mondiala si i-am impuscat de Craciun. Chiar, tot socialisti erau si aia...Umbla doua vorbe prin targ, ca cine nu invata din greseli, e prost si inca una, cum ca istoria se repeta.
PS: Fanii lui Iohannis, sa nu comenteze, ca inca nu s-a hotarat al lor daca sa faca vreun referendum si despre ce anume sa fie, mai exact si poate mai scriu si de retardelul ala o juma' de pagina!Last edited by Seba; 22 March 2019, 15:57.Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.
Comment
-
-
Papua-Guinee sau nu, au mutat-o in Vietnam unde PIB-ul pe cap de locuitor este 1800 $ (sau ajustat la puterea de cumparare, 6100$). La noi in Romania nu mai este cam de peste 10 ani cazul. Era inevitabil ca aceste firme de chiloti sau pantofi vor pleca. Nu este efectul PSD ci al WTO (liberul schimb World Trade Organization). Este cauza pentru care vestele galbene ies in strada la Paris, de exemplu.
Vezi ca Socol nu a spus ca productivitatea la stat a crescut de 9 ori. Ci in privat.
creştere de 9 ori a profitului net al companiilor private nefinanciare în perioada 2013-2017 (de la 6,87 miliarde lei la final de 2012 la 63,15 miliarde lei la finele lui 2017)
Comment
-
Insa, atunci cand te plangi ca pleaca firme de chiloti si lasa angajati in urma, ai pe de o parte dreptate, pe de alta nu.
Unde ai dreptate este faptul ca firmele respective, asa cu greutate, cu angajati adusi de prin coclauri (sate uitate) cu autobuzele proprii, reuseau cumva sa faca productie.
Unde nu ai dreptate este ca firmele chiar au recunoscut ca pierd multi angajati (40% erau noi in fiecare an) si ca ii gasesc cu greu. Nu neaparat din cauza cresterii salariului minim au plecat firmele ci din cauza ca angajatii veneau la ei si munceau 3-6 luni, capatau ceva experienta in munca si apoi plecau la salariu mai mare. Oamenii foloseau angajatorii respectivi pe post de rampa in cariera, de intrare in piata muncii. Exact ca un student care la primul loc de munca accepta orice, doar sa scrie in CV ceva, dupa care pleaca rupand usa.
Firmele au plecat pentru ca alte firme erau dispuse sa plateasca pe acei oameni cu mai mult. Dispuse inseamna ca aveau profit mai mare, produceau marfuri cu valoarea adaugata mai mare. Astfel, productia de chiloti s-au dus in Vietnam.
Exista insa un aspect ce poate rezulta din criticile tale. Intrebarea cheie este: are nevoie Romania de un salariu minim national? Ce poate este un salariu minim rezonabil in Bucuresti, nu este unul in Lugoj.
https://www.cotidianul.ro/reforma-lu...area-minciuna/
Aceeasi problema se ridica la nivel european. Macron propune un salariu minim european. Si multa lume protesteaza la aceasta idee. Sa zicem ca salariul minim european ar fi mai mare decat cel romanesc. Ne-am putea bucura, intr-o prima instanta. Dupa care vom vedea cum niste fabrici de la noi se vor muta in afara Europei si noi, esticii, vom fi cei care vom suferi. Sau sa zicem ca salariul minim european va fi cam egal cu cel din Romania. Pentru noi nu se va schimba nimic insa occidentalii vor suferi pentru ca angajatorii lor vor trage toata grila salariala in jos.
Comment
-
Originally posted by Silviu View Post
Lasa ca daca e in Euro mi-a marit PSD-ul cursul. Deci tot pe acolo sunt ...
La tine in buzunar, daca nu simti marirea de salariu inseamna ca ai credit in lei, normal sa nu simti din moment ce ti-a crescut absolut nejustificat rata. Ti-a crescut salariul cu 5 lei, ROBORUL a crescut cu cat a vrut bnr (care nu e a psd-ului) si.... prin calcul aritmetic iei mai mult la leafa, platesti mai mult la banca.... egal ca nu simti vreo marire a salariului. La fel si in euro (eu am credite si in euro si in lei), A crescut si euro fata de leu dar tot prin isarescu, nu prin psd.... Daca tu crezi ca Dragnea stabileste paritatea euro/leu si cotatia Robor, esti intr-o grava manipulare.
Comment
-
Rezultate economice concrete:
Un număr de 35.181 de persone fizice aveau sfârşitul anului 2018 depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 36,8 mld. lei (circa 8 mld. euro), potrivit celor mai recente statistici ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) aferente anului trecut.
Comparativ cu anul 2017, numărul persoanelor fizice cu depozite peste plafonul de 100.000 de euro a crescut cu 6.104, în timp ce valoarea sumelor economisite s-a majorat cu 6,4 mld. lei.
Comment
Comment