Zilnic sunt zeci de cutremure mici in toata lumea. Cei interesati pot vedea aici http://www.emsc-csem.org/index.php?page=home
Stii Sa Te Aperi In Caz De Cutremur?
Collapse
X
-
Originally posted by viorelu View PostTexte!...Paste & copy din propaganda Protectiei civile.
Nu sunt fatalist voi m-ati ridicat la "rangul" asta.
Totul a pornit de la fraza"stranepotii mei nu vor sti ce e cutremur"...Si dupaia comentariile.@tzony_18 chiar asa le doresti la stranepotii tai?...Sa fie analfabeti?" Nevastamea conduce atat de rau, incat GPS-ul i-a spus: in 50 metri trage pe dreapta ca vreau sa cobor "
Comment
-
Originally posted by dani p View PostZilnic sunt zeci de cutremure mici in toata lumea. Cei interesati pot vedea aici http://www.emsc-csem.org/index.php?page=home
Comment
-
...Cel mai sugur loc e in masina...
Voi toti puneti problema pat,dulap,tocu' usii,masa...
Mai iesiti si voi pe afara sa va prinda in aer liber
Tare as fi curios sa vad forumul la vreo ora dupa un eveniment de asta ..."0 new post" or "cum ati petrecut acum o ora"...
Comment
-
...Sta da-o incolo macar nu iti cade nimic in cap,poate in fata...Airbagu'....In cel mai rau caz te rastorni sau intri in altu(daca esti in mers).Ideal ar fi sa stai in masina cu ea oprita
Deci...Sa renuntam la locuinte sa ne mutam in masini
Hai ca am plecat!...Pe aratura
Comment
-
Emotiile puternice sunt periculoase
S-a demonstrat ca, in 1994, cand a avut loc un puternic cutremur de pamant la Los Angeles, numarul persoanelor care si-au pierdut viata din cauza panicii l-a intrecut pe cel al victimilor datorate in mod direct cutremurului.
Comment
-
Populatia este total nepregatita
Comentarii la articolul “Triunghiul vietii” al lui Doug Copp
1) Oricine care pur si simplu “se apleaca si se acopera” cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.
Acest lucru nu este in totalitate real. Masinile, prin suspensiile lor, sunt facute sa reziste la cateva tone. Nu intotdeauna oamenii sunt zdrobiti in caz de colaps daca intra sub obiecte rezistente. A intra sub o masa sau birou rezistent este o actiune foarte potrivita in cazul unui colaps partial al cladirii. Probabilitatea de prabusire completa a unei cladiri este aproape de zero, dar o bucata mai mare de tencuiala sau un tavan fals daca iti pica in cap te poate omora. Exagerarea de mai sus(toti care intra sub obiecte mor) mi se pare puerila si foarte putin probabil ca un om de stiinta sa faca o astfel de declaratie.
2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.
Ce te faci insa daca plafonul se prabuseste rupandu-se in bucati? Cum ai siguranta ca o bucata nu va cadea pe tine fara sa se propteasca in obiectul langa care te-ai asezat? Daca obiectul respectiv se va rasturna peste tine? Este foarte periculos sa te asezi langa un obiect mare si voluminos. In caz de cutremur un sifonier, un frigider se pot deplasa sau rasturna. E mai posibil sa mori lovit de frigider sau sifonoer decat din cauza prabusirii cladirii. Prabusirea poate avea loc in cazul unui cutremur extraordinar de puternic, peste 8 grade Richter pe cand un sifonier sau un frigider se pot rasturna si la 6 grade Richter la etajele superioare.
4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului.
Posibilitatea ca plafonul sa se prabuseasca este extrem de mica. Totusi puteti sa va rostogoliti langa pat (nu comporta riscuri la cutremure mai mici de 8 grade) si mi-as permite sa adaug: trageti paturile si pernele peste dvs.
5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si gheia o pauzaste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.
Daca apare un cutremur si sari pe fereastra este foarte posibil sa iti rupi mainile, picioarele sau coloana chiar daca sari de la parter. Riscul sa se prabuseasca cladirea este extrem de mic in comparatie cu cel de a-ti rupe ceva atunci cand sari pe fereastra. Acum 2 zile in Turcia a avut loc un cutremur de 5,8 grade Richter. Au fost 27 de raniti, toti din cauza ca au sarit pe fereastra. A iesi prin fereastra este recomandat daca te afli la parterul unei cladiri intr-un restaurant sau magazin care are vitrine mari cu geam cat tot peretele si daca vezi ca ncep sa se sparga geamurile. Atunci poti sa iesi printr-o vitrina unde nu mai este geam.
6) Toti care se pun sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra.
Din nou presupuneri nefondate. Termenul “toti” mi se pare hilar. Nu cred ca mi-ar fi greu sa gasesc o persoana care in 1977 s-a salvat stand in tocul usii intr-o cladire veche.
Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil - este mult mai bine sa fii langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.
As reformula: daca vreti sa va cada in cap bucati de tencuiala, ornamente de ciment de la cladirile vechi, bucati de caramida, ghivece de flori, oale de mancare puse la racit pe ferestre, materiale de constructii uitate pe terasele blocurilor, obiecte din balcoane, va invit sa stati langa zidul exterior al unei cladiri. Cine a scris in special paragraful asta e un om cu mintzile complet defecte.
9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele, ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se langa vehiculele lor. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.
Chiar toti care au stat in masini au murit? Zau? Nu cred. Este recomandat sa stati in masina fiindca: daca iesiti din masina in timpul cutremurului si alt sofer care conduce pierde controlul si intra cu masina in dvs, muriti mai rapid decat daca ati fi in masina; daca sunt cabluri de curent care pica pe masina si sunteti inauntru, nu va curenteaza fiindca masina este izolata, daca ati fi afara v-ati electrocuta; o masina este facuta sa reziste la impact si la rasturnari: va rezista foarte bine daca pe ea pica pomi, caramizi, semafoare sau semne de circulatie, dar daca acestea ar pica direct pe dvs v-ar putea rani. La noi nu sunt sosele suspendate atat de multe, si chiar daca ar fi asa si v-ati aseza langa masina, cum garantati ca in timpul cutremurului masina nu este impinsa spre dvs daca pe ea pica ceva, si nu va va strivi?
Comment
-
Cutremurul de ieri
SUB BULINA ROSIE
Peste 260 de cladiri cu risc seismic ridicat
O lista intocmita la inceputul anului trecut de Primaria Capitalei releva o situatie ingrijoratoare: in Bucuresti sunt 261 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic. Cele mai multe au fost ridicate in perioada interbelica si au trecut prin cateva seisme majore, fara a fi consolidate dupa aceea. Nu mai putin de 71 dintre imobilele mentionate pe lista au fost ridicate in secolul al XIX-lea, iar cea mai veche - o cladire cu un etaj situat pe strada Franceza - a fost construita in 1770.
Majoritatea imobilelor sunt situate in centrul orasului: 13 pe strada Franceza, tot 13 pe Calea Victoriei, noua pe strada Grigore Cobalcescu, opt pe Strada Baratiei, patru pe Gabroveni, patru pe Blanari, iar alte patru pe bulevardul Gheorghe Magheru.
Reprezentantii Primariei Capitalei au mentionat varianta consolidarii acestor imobile si mutarea familiilor care locuiesc in acestea, pe durata lucrarilor, insa pana acum nu s-a luat nicio masura in acest sens.Attached Files
Comment
Comment