Salut! Am si eu o rugaminte daca exista un coleg avocat care poate sa ma lamureasca intr-o problema de legislatia muncii! Pe scurt=am un post de conducere , mi-am dat demisia. Trebuie sa stau neaparat 30 de zile? daca da, ce pot sa fac sa evit?( concediu fara plata, concediu medical...Etc). Sunt de acord sa stau 15 zile dar daca astia o iau razna si vor 30 de zile, chestia cu,, cfs "ma ajuta cu restul de 15 zile, sau trebuie efectuate toate 30 de zile?
Ajutor-un Coleg Avocat Exista Pe Forum?
Collapse
X
-
M-am uitat in codul muncii si acolo intradevar scrie ca trebuie sa stai 30 de zile...Dar tot acolo daca citesti un pic mai jos scrie ca pentru cateva absenta nemotivate iti desfac astia contractul de munca. As vrea sa stiu daca mi-am depus demisia si nu cad la pace cu astia pot pana la urma sa apelez la solutia asta extrema
Comment
-
Daca iti desfac ei contractul de munca e posibil sa ai probleme mai tarziu la urmatorul loc de munca. Citeste CIM. Acolo trebuie sa spuna clar cat trebuie sa stai. Daca nu merge cu vorba buna i-ati un concediu medical si gata.sigpic
Play ManagerLeague
Comment
-
Daca iti iei concediul medical,dupa ce il termini tre sa revii sa iti termini restul de zile din preaviz,cel putin asa stiu ca a facut cineva ca sa ramana la locul de munca dupa ce l-au dat afar...A mai tras de timpPentru a evita imposibilitatea resetarii parolei pe forum, userii cu adresa de @yahoo.com sunt rugati sa activeze o alta adresa de mail, diferita de @yahoo.com.
Comment
-
In primul, rand referitor la preaviz:
- uita-te in contract si vezi termneul inscris acolo, este obligatoriu sa fie inscris, Codul Muncii stabileste perioada maxima a preavizului dar poate fi si mai mic , Art.79 alin4)Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi MAI MARE de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere;
- in cazul in care aduci un concediu medical termenul preavizului se suspenda pe perioada acestuia (deci nu faci decat sa il lungesti).
Apoi ref la lipsa nejustificata de la serviciu pentru a te concedia ei:
- se poate daca vor, dar nu e convenabil pentru tine. De ce? Pentru asta ei vor emite o decizie prin care esti concediat (in urma unei cercetari prealabile)care se va inscrie in Carnetul de munca. Codul Muncii art. 61 lit (a)"Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;" Art. 62. - (1) ÃŽn cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevăzute la art. 61 lit. B)-d), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării cauzei concedierii.
(2) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă. (am mai sarit aliniate pt ca era prea lung am scris doar ce te intereseaza).
- un alt motiv ar fi pentru ca acum, de obicei, noul angajator iti va cere recomandare de la locul anterior de munca si nu ar fi deloc bien daca ar afla ca ai fost concediat disciplinar.
Cea mai buna solutie ar fi incetarea contractuli prin acordul partilor in conformitate cu art.55 lit b) Codul Muncii. Ai putea sa faci o cerere scrisa in acest sens si vezi ce zic ei.
Scuze pentru postul lung , sper ca am fost de ajutor.
Comment
-
Originally posted by ra2marian View PostM-am uitat in codul muncii si acolo intradevar scrie ca trebuie sa stai 30 de zile...Dar tot acolo daca citesti un pic mai jos scrie ca pentru cateva absenta nemotivate iti desfac astia contractul de munca. As vrea sa stiu daca mi-am depus demisia si nu cad la pace cu astia pot pana la urma sa apelez la solutia asta extrema
[QUOTE=bal;195706]In primul, rand referitor la preaviz:
- uita-te in contract si vezi termneul inscris acolo, este obligatoriu sa fie inscris, Codul Muncii stabileste perioada maxima a preavizului dar poate fi si mai mic , Art.79 alin4)Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi MAI MARE de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere;
Corect , daca in contractul de munca se specifica la ' perioada de preaviz in caz de concediere ' 15 zile sunt obligati sa iti dea preaviz de 15 zile . Daca se specifica ' perioada de preaviz in cazul demisiei ' este de 15 zile se procedeaza la fel , esti obligat sa le acorzi un preaviz de 15 zile . Pt a sta in preaviz 30 zile trebuie sa existe un act aditional la CM sau un nou contract ' colectiv ' de munca in care sa se specifice aceasta perioada . Daca nu se specifica , se poate considera ca este abuz din partea lor faptul ca vor sa te tina mai mult .
Din cate stiu eu mai ai o solutie cu efect imediat si anume demisia ( nu preavizul ) . Dar si aici , angajatorul are varianta de a nu o aproba .Last edited by FLORIN77; 29 October 2008, 07:46.B -X X - DDF x 2
:sofer1: :kissroadkill: :sofer5:
Comment
-
Preavizul nu este obligatoriu decat daca faci cererea de demisie motivata pe nerespectarea obligatiilor de catre angajator, sau daca faci cererea pe art.55 (cu acordul partilor), altfel esti obligat sa respecti termenul de preaviz.
Sa fii multumit ca sunt numai 30 de zile, pentru ca la functii de conducere poate ajunge pana la 90 de zile termenul de preaviz prin CIM.
In ceea ce priveste CFS sau CM astea nu fac decat sa suspende termenul, adica te lungesti singur cu durata acestora.
Bafta!sigpic
Ambition 1.5 dc
Comment
-
.
E foarte simplu. Respectati legea si va duceti la serviciu cat trebuie. Dar, daca tot aveti functie de conducere, puteti face zilnic 2-3 propuneri actionarilor sau sefilor. Cum ar fi: sa se instaleze jacuzzi in toalete si cabine de masaj, pentru relaxarea oamenilor. Firma sa se diversifice, prin infiintarea unei noi directii "Divizia de babysitter", care sa se ocupe de copiii angajatilor. Oamenii sunt mai eficienti daca isi stiu copiii in siguranta, nu?
Apoi, intrarea pe piata taxiurilor. Cu masini deosebite, sa zicem Audi RS, Lamborghini, dar si o scoala de soferi cu cateva Porsche Cayenne S 550 Turbo.
Dupa 3 zile o sa va roage sa plecati. )
Gluma gluma, dar mai bine respectati legea, mai ales daca ati ajuns la tensiuni cu ei sa nu va faca greutati si sa va cheme in judecata pt 30 de zile, acolo.
cu stima, toba
Comment
-
Originally posted by dani030669 View PostPreavizul nu este obligatoriu decat daca faci cererea de demisie motivata pe nerespectarea obligatiilor de catre angajator, sau daca faci cererea pe art.55 (cu acordul partilor), altfel esti obligat sa respecti termenul de preaviz.
Sa fii multumit ca sunt numai 30 de zile, pentru ca la functii de conducere poate ajunge pana la 90 de zile termenul de preaviz prin CIM.
In ceea ce priveste CFS sau CM astea nu fac decat sa suspende termenul, adica te lungesti singur cu durata acestora.
Bafta!B -X X - DDF x 2
:sofer1: :kissroadkill: :sofer5:
Comment
-
Nu exista notiunea de incetare a contractului de munca din initiativa angajatului prin preaviz, ci doar prin demisie, caz in care contractul inceteaza dupa implinirea unui termen de preaviz (art. 79 alin 1)CM).
Codul Muncii stabileste clar ca preavizul nu poate fi mai mare de 15 zile pt functii de executie si 30 pentru cele de conducere, prin acordul partilor poate fi mai mic, dar mai mare in nici un caz, exclus 90 zile sau altfel (art.79 alin4 CM).
Am mai spus se poate inceta fara preaviz, nu prin demisie, ci prin acordul partilor, la data convenita de acestea ( art. 55 lit b CM), sau chiar prin demisie (fara perioada de preaviz) doar in cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate in contractul individual de munca (art. 79 alin8 CM) adica nu poate demonstra ca te-a platit, nu ai avut dreptul la concediu e.T.C.
Comment
-
@bal In cazul functiilor de conducere exista si Contracte de Management care sunt asimilate CIM in sensul ca se inregistreaza la ITM pentru ca se platesc toate darile ca si la salariati si constituie vechime perioada lucrata pe Contract de Management/mandat( de la caz la caz).
Asa ca cele 90 de zile de preaviz nu sunt o aberatie pentru ca pe perioada contractului de Management CIM existent se suspenda. Nu este cazul sa dam cu presupusul ce fel de contract are ra2marian, ca nu ne-a precizat. De asemenea nu este exclus ca la acceptarea postului de conducere sa fi semnat ca "primarul" si sa-si fi luat teapa in sensul ca in loc de aditional la CIM a semnat Contract de Management, situatie in care il poate forta sa ramana pentru cele 90 de zile de care vorbeam.
(BTW pentru SA auditate este obligatoriu contract de Mandat/Management pentru Directori - a se vedea L31/1990)sigpic
Ambition 1.5 dc
Comment
-
Termenul de 30 de zile nu este un termen imperativ. Asta inseamna ca daca angajatorul este de acord, contractul de munca poate inceta si a doua zi dupa ce ai cerut demisia.
Tu in cerere soliciti incetarea contractului de munca cu data ... Conducerea institutiei iti va da un raspuns de aprobare sau un alt raspuns motivat (de genul "conform art ... Din contr de munca sau art ... Din Codul muncii va putem aproba cererea de incetare a contr de munca in termen de ... )
Ti-o spun in cunostinta de cauza, pt ca am avut pe mana multe spete de dreptul muncii.
Bafta!Computer, did we bring batteries?... Computer?...
Comment
Comment