Sony tu te urci singur tata... ))
Intalnire Constanta - resuscitare!
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Lista pentru Duminica viitoare:
1.sonykel
2.sorin+dan
3.laurr
4.beci
5.andy
6.jkl
7.silviu_cos
8.vasy(loganul rosu de mangalia)
9.s.catalin (90% vin - sper sa nu se iveasca ceva de ultim moment... nu vreau sa ratez plimbarea asta )
10. mushu (vrea sa vina cu siguranta, asa ca il trec eu pe lista)Last edited by s.catalin; 25 October 2010, 09:18.
Comment
-
Cateva detalii despre monumentul de pe canal pe traseul Agigea-Murfatlar pe care il putem vedea duminica in plimbarea pe care o planificam.
Straja, ultima victimă a Canalului
La inaugurare, în 1984, „Magistrala Albastră“ trecea prin mijlocul satului Straja. ÃŽn 1988, Ceauşescu a demolat şi casele care supravieţuiseră pe malurile Canalului.Sătenii din Straja, mutaţi cu chirie în blocurile ceauşiste, n-au devenit niciodată orăşeni, după cum îşi dorise regimul comunist.
Până în anul 1975, când Ceauşescu a reluat lucrările la Canalul Dunăre-Marea Neagră, satul Straja (din apropierea comunei Lazu, judeţul Constanţa) avea aproximativ 200 de familii. ÃŽn 1984, când s-a încheiat oficial construcţia, „Magistrala Albastră” trecea chiar prin mijlocul aşezării. Dispăruseră aproximativ 80 de case, aflate pe fâşia centrală care traversa Straja pe axa longitudinală. ÃŽn locul lor a apărut Canalul.
Sate despicate de „uliţa albastră“
De o parte şi de alta a Canalului au supravieţuit câte 60 de gospodării. Biserica şi magazinul au rămas în stânga, aşa că un alt magazin s-a deschis în curtea fraţilor Ciucardel, familie considerată de toţi „fruntea satului”.
Ca să-şi ducă morţii la groapă, cei din dreapta porneau cu alaiul funerar spre Agigea, cam 4 kilometri, treceau podul şi apoi se întorceau până la jumătatea de sat rămasă în stânga Canalului. Curând, oamenii s-au obişnuit şi cu asta, iar satul mutilat şi-a regăsit ritmul.Se pare că a fost o strategie, întrucât, în comuna Poarta Albă, satul Galeşu a avut o soartă asemănătoare: mai întâi s-a făcut Canalul prin centrul aşezării, apoi s-a trecut la demolarea caselor din vecinătate.Zece ani au suportat sătenii din Straja disconfortul şantierului de la Canal, dar au avut şi „beneficii“, cum recunosc ei: un loc de muncă aproape de casă şi foarte bine plătit.
Chiriaşi în blocurile lui Ceauşescu.
După încă trei ani de la inau¬gurare, înainte de Crăciunul din 1987, au început să se perinde „comisiile”. La Canal se lucra încă, deşi el fusese finalizat, oficial, în mai 1984. Funcţionari din Constanţa şi Bucureşti au încercat să-i lămurească pe străjeni să se mute de bună-voie în blocurile din comuna Cumpăna, construite special pentru ei. Oamenii s-au făcut că nu pricep şi şi-au văzut mai departe de viaţa lor.
A venit primăvara anului 1988, şi-au plantat legumele în grădini. ÃŽn replică, statul le-a tăiat lumina. S-au obişnuit să trăiască la lumina opaiţului şi, atunci, autorităţile au tăiat apa. Oamenii s-au întors la puţurile bătrâneşti, dar au constatat că acestea secaseră. Săpăturile la Canal alungaseră pânza freatică, de la circa 40 de metri adâncime, la aproximativ 60 metri adâncime. Floarea Eremia avea aproape 60 de ani şi povesteşte că le plătea unor copii câte cinci lei pentru găleata cu apă scoasă din Canal. „Oamenii săpaseră trepte în mal şi coborau să ia apă de băut“, spune Floarea. Aşa, cu apă din Dunăre, s-au mai întins o vreme.ÃŽn iunie au venit ultimatumul şi ameninţările. Georgică Ciucardel îşi aminteşte cum le spuneau „vizitatorii”: „Plecaţi de bună-voie că, altfel, vă luăm cu buldozerele!”.Floarea Eremia a fost sfătuită de fosta primăriţă: „Căutaţi şi plecaţi că vă dăm foc!”. Constantin Ciucardel, 52 de ani, lucra pe buldozer, la Canal. A fost ultimul care a părăsit satul. Ironia sorţii, chiar pe el l-au pus să-şi distrugă casa: „Trebuia să o stric eu, dar n-am putut. I-am rugat pe colegii mei să o demoleze. Nici n-am putut să privesc. Dacă ar fi înviat părinţii şi ar fi văzut asta, mureau iar. Aveam casă mare, cu şase camere şi lucruri multe. N-am apucat să iau decât aragazul şi frigiderul, că apartamentul nu era gata şi n-aveam unde să depozitez lucrurile. Soţia era cu burta la gură... nu ştiam ce să mai fac! O parte din ce aveam prin casă au furat oamenii din satele vecine. Peste restul au intrat buldozerele!“, povesteşte Constantin Ciucardel. Străjenii au primit, ca despăgubiri, sume cuprinse între 15 şi 40 de mii de lei. Floarea Eremia, de exemplu, avea două case relativ noi, plus o curte de 600 de metri pătraţi. Pentru ele, a încasat 35.000 lei
Sfatul lui Jivkov sau agricultură extensivă?
Zvonurile referitoare la motivul strămutării satului Straja au fost multe. Georgică Ciucardel ştie că Jivkov este cel care l-ar fi inspirat pe Ceauşescu.Todor Jivkov, liderul comunist din Bulgaria, l-ar fi întrebat pe Ceauşescu, în timpul vizitei din 1987:„Nicolae, de ce îi mai ţii pe ăştia aici? Mută-i pe undeva!”. ÃŽn altă variantă, Straja a fost pur şi simplu victima urbanizării satelor. Cumpăna era centru agroindustrial şi Straja ar fi fost doar primul dintr-un şir de sate constănţene condamnate la dispariţie. Ceauşescu dorea cât mai mult pământ agricol şi de aceea plănuise înghesuirea ţăranilor în blocuri.Pe malul stâng al Canalului, trei mărturii ale vremurilor trecute se înşiră pe o rază de doi kilometri. Din stânca digului ai impresia că se ridică spre cer un braţ de brigadier cu pumnul strâns ameninţător în direcţia comunei Cumpăna, acolo unde au fost alungaţi cei din Straja.Este monumentul înălţat pentru a celebra victoria socialismului asupra fluviului. Lor, oamenilor plecaţi din Straja, le aminteşte cum comuniştii le-au scos urmele, „cu sapa“, de pe harta pământului.
Plăcile explicative care acopereau soclul au fost smulse după Revoluţie. De aceea, cu excepţia foştilor săteni, oamenii nu mai ştiu exact cui i-a fost dedicat monumentul. Un lucrător de la ecluza Agigea, de exemplu, ne ghidează spre fosta vatră a satului Straja luând ca reper „monumentul eroilor care au murit la Canal”. La cel mult un kilometru distanţă de monstrul de oţel răsărit în acel colţ al Dobrogei, arbuştii şi buruienile ascund privirii cimitirele din fostul sat. Unul ortodox şi celălalt musulman. Doar lor, morţilor, li s-a permis rămânerea în Straja. Printre ierburile care au invadat crucile mişună „şerpi, nevăstuici şi alte lighioane”, cum ne previn foştii localnici. Civilii care lucrau la Canal au refuzat să pună la pământ biserica, de teamă să nu-i trăznească Dumnezeu pentru aşa barbarie. „Apoi, a venit Armata, au pus dinamită şi au dărâmat-o într-o clipită”.Last edited by jkl; 25 October 2010, 09:37.
Comment
-
Ideea e ca ar putea iesi niste super poze in satul ala parasit. Cam cat estimati ca vom sta? Mai mult de 3 4 ore? In ideea asta eu as propune sa ne vedem la 13.00-13.30 si la 14.00 cel tarziu sa plecam.
Merci!sigpic
Comment
-
plecarea ramane la 2si un pic , maxim 2jumate.
adica cand ne-am strans toti plecam , daca pana la 2jumate nu ne stragem toti , tot plecam...am rugamintea la cei care intarzie , sau nu mai vin , sa ma sune sa nu stam sa-i asteptam degeaba...
astept raspuns de la zbf , daca nu putem urca in turn vom face traseul in sens invers , o luam spre basarabi trecem pe manastirea de calcar si de acolo o luam inspre , turn si intram inapoi pe sosea in eforie sud...
sigpic
Comment
-
Manastirea de calcar se numeste: Biserica de creta si nu se poate vizita decat cu aprobari speciale, deci...sigpic
Comment
-
da andy creta , calcar ptr neuroni mei pufotifelati , e acelasi lucru .
ideea e ca azi am aflat si eu ca acea ``biserica`` cea veche de creta , nu poate fi vizitata , in schimb in zona pe deal , langa cariera de calcar/creta e o biserica , putem trece pe acolo , dar la intoarecere.
deci revenim la planul initial , ne vedem la 2 plecam cat mai repede , si plecam spre eforie , ne oprim la turn si la statuia prezentata de JKL...
sigpic
Comment
-
Din cauza unei raceli cu care s-a capatat cel mic, prezenta mea e pusa sub semnul intrebarii. Deci, voi afla azi sau maine dimineatza daca vin sau nu.sigpic
Comment
-
daca e cineva care mai vine sau care nu mai vine sa anunte acum.
ptr ca sa nu aspteptam degeaba sau sa nu plecam imediat cum ne strangem toti si sa ramana vreunu in urma.
eu iau doar in calcul ce e pe lista , mai dau inca un rand de sms acum , in urmatoarele 5min asa ca va rog ziceti daca veniti sau nu mai veniti.
sigpic
Comment
Comment