Originally posted by Daniel 67
Retete Culinare si ce mananca Mafiotii
Collapse
X
-
pentru cei care mai au carnati de la craciun:
Dublin Coddle
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: redusă
Porţii: 4
Ingrediente: 8 carnati grosi de porc, 4 felii de sunca grasa (grosimea: 5 mm), 30 g ulei, 2 cepe mari tocate, 2 catei de usturoi presati, 4 cartofi potriviti, 1/4 lingurita salvie uscata, piper macinat, sare, 3/4 ceasca zeama concentrata de carne de pasare (Knorr +apa), 2 linguri patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180 grade C. Se pun carnatii intr-o oala, se acopera cu apa si se lasa sa dea in clocot. Se face focul mai mic si se fierb incet, fara capac, circa 7 minute, dupa care se scurg si se lasa sa se raceasca. Sunca se taie fasii lungi de 2 cm.
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc fasiile de sunca aproximativ un minut. Se adauga ceapa si se lasa sa se rumeneasca, si pe urma usturoiul, care se caleste si el cam tot un minut. Se scot din tigaie sunca, ceapa si usturoiul - care se scurg pe hartie absorbanta - si se pun la prajit carnatii. Se lasa pana ce s-au rumenit frumos.
Se curata cartofii, se taie felii groase de 2,5 cm si se imbraca cu ei fundul unei forme de budinca. Deasupra se pun fasiile de sunca, ceapa si usturoiul si se presara salvie, sare si piper. Se toarna zeama concentrata, se aseaza si cei 8 carnati prajiti si scursi, se acopera forma cu un capac, se dau carnatii la cuptor, se lasa sa fiarba o ora, la foc mic.
Inainte de a-i servi, se garnisesc cu patrunjel verde tocat.Fotografia este arta de a fura timpului o firimitura de clipa
Andreea Trifu
Comment
-
Pentru ardeleni un Bors Pescaresc (reteta lipoveana)
- 5kg de peste sau 10-15 buc de peste mare cam de-o palma (crap, caras, platica, salau, stiuca, somn, mreana, cu cat mai multe specii cu atat mai bine);
- 5L vin alb
- 1.5kg rosii
-1 kg ceapa alba uscata
- 1 kg ardei gras
- 0.5 kg telina radacina cu frunze
- 250gr ardei iute
- 10-20 gr sofran
- 1kg cartofi
- 250-300 ml ulei de masline (eu l-as prefera pe cel de porumb sau de floarea soarelui)
- 1L palinca sau 2L tuica de prune
- 3-4kg malai de moara (sa nu fie grisat)
- sare si piper dupa gust
- 2-3 legaturi de leustean
Se fierbe intr-un tuci (pe pirostrii) pestele in apa (de preferat ar fi apa de Dunare colectata de pe un brat nepoluat al ei) cu vin (5L apa + 5L vin) pana ochii pestilor devin albiciosi. Se scoate pestele cu o supiera si in supa rezultata din fierberea pestelui se arunca toate legumele taiate cubulete. Dupe ce au fiert legumele (max 25-30min) se adauga pestele, sofranul, leusteanul, frunzele de telina si uleiul de masline (daca apa a scazut prea mult se mai adauga). Se mai lasa la foc cca 5-7minute la clocot mic. Se drege de sare si piper.
Dupa ce se gata ciorba se pregateste mamaliga. Intr-un alt tuci se pune cam 3L de apa cu un praf de sare si un cub de unt sau 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui si se presara un pumn de malai. Cand a dat in clocot se adauga restul de malai si se sparge in patru cocolosul de malai (A NU SE OMOGENIZA MALAIUL CU APA!!!). Se lasa la foc mic cca 30min si apoi se amesteca vartos pana nu mai sunt cocoloase de malai.
Servire
Se scoate pestele din ciorba si se serveste cu un tzoi de tuica alaturi impreuna cu mamaliga. Dupa ce s-a consumat pestele, se elibereaza castronul de oase si se serveste ciorba cu mamaliga si se drege cu un alt tzoi de tuica. Daca toate acestea sunt insotite de muzica unui lautar, tzoiurile de tuica vor aluneca pe gat mult mai vartos.
Pofta buna .
Comment
-
Tochitura moldoveneasca:
In general stie toata lumea cum se face, dar eu mai adaug inainte de a fi gata kaiser si cabanos, pt a lua gustul de afumatura. Cat despre codimente folosesc ceapa, usturoi, cimbru(adaugat la urma), piper, sare etc. Nu mai scriu cantitatile, se adauga dupa gust.
Poza e ca sugestie de prezentare. Mamaliga se pune intr-o cana unsa cu putin ulei, sa nu se prinda.
Se serveste cu vin, rachiu, alea alea.sigpic42.453.149
Comment
-
Ciorba radauteana: se poate folosi carne de pui sau pasare. Azi am facut numai din piept de pui.
Ingrediente: cartofi, telina, radacina patrunjel, morcov, ceapa, ardei gras. Legumele si carnea se pun intregi la fiert, sau taiate in doua daca sunt prea mari. Eu le-am fiert cam in 3l de apa, dar mai scade si se poate adauga peste.
Se tine pe foc pana carnea este fiarta, dupa care se strecoara zeama obtinuta. Intr-un castron se amesteca aprox. 400g smantana cu 3-4 galbenusuri si putina faina. Zeama de la ciorba se raceste, eu am pus-o intr-o oala in chiuveta cu apa. Peste compozitia din smantana si oua se adauga 2,3 polonice de zeama calduta(sa nu fie fierbine ca se branzeste smantana), se amesteca si se toarna peste zeama din oala.
Se pune din nou la fiert, se adauga carnea taiata dupa preferinta(cubulete, fasii) pana da in clocot. Legumele folosite, dupa ce se strecoara nu se mai bun la ciorba. Pt. culoare am pus patrunjel taiat marunt si am fiert separat morcov ras, adaugat la sfarsit. Daca e prea dulce se pune putin otet. Se serveste cu mujdei de usturoi, dar nu adaugati in toata ciorba ca devine toxic in 4,5h.
Cantitatile folosite sunt aproximative, sa nu credeti ca daca pui un ou in plus sau in minus nu mai iese ciorba.
Gata.sigpic42.453.149
Comment
-
Sarmale.....cu foi de varza ......cu Varza LCDeva....tare, frate !!!
Serviti si ve-ti fi ca noi, baieti Gigea !!!
Ingrediente
1 capatana varza (proaspata sau murata)
8 felii grosute kaizer (sau ciolan afumat)
5 fire marar
5 fire cimbru
150 ml bulion
1 lingura sare
putin otet
Umplutura
700 gr carne tocata de porc (500 gr carne macra + 200 gr slanina/grasime)
350 gr orez cu bob rotund
2 lingurite sare
2 lingurite vegeta
1 lingurita piper
1/4 ardei verde dat pe razatoare
6 fire patrunjel tocat marunt
1 ceapa medie (cca 100 gr)
2 linguri ulei
1 lingurita boia
100 ml bulion
IES CAM 35 DE SARMALUTE, FRATILOR
Mod de preparare
Daca varza e proaspata se opareste intreaga in multa apa in care puneti putin otet, pana frunzele se inmoaie un pic ca sa le puteti rula. Daca varza e murata o folositi ca atare, nu trebuie oparita.
Desfaceti apoi frunzele de pe capatana si le curatati in zona cotorului de partile tari. In functie de marimea frunzelor sau cat doriti sarmalele de mari puteti lasa frunza intreaga sau rupe in jumatate. In zona nostra se fac sarmalute mici asa ca am rupt frunzele in doua. Frunzele foarte rupte si cotorul verzei se toaca.
Pentru umplutura folositi carne tocata care sa contina si grasime, vor iesi mai bune. Eu am trecut proportia de carne macra cu slanina folosita fiindca am macinat carnea acasa. Carnea se toaca in masina de carne o singura data, nu trebuie sa fie foarte fina.
Ceapa data pe razatoarea mica se caleste in 2 linguri de ulei pana se inmoaie, se ia de pe foc si se amesteca cu 1 lingurita boia.
Intr-un bol mare amestecati bine toate ingredientele pentru umplutura, inclusiv ceapa calita de mai sus, patrunjelul tocat marunt si cei 100 ml bulion.
Pe fundul unei oale inalte asezati jumatate din varza tocata, 4 felii kaizer si mararul.
Formati sarmalutete folosind cate o frunza de varza si o lingura de umplutura. Le puteti forma in mana daca aveti experienta sau pe o farfurie cum vedeti in pozele de mai jos: asezati frunza pe o farfurie; la un capat puneti o lingura de umplutura. Ridicati marginile lungi si rulati din capatul opus.
Asezati sarmalutele in oala, unele peste altele. Ies cca 35 sarmalute mici. Deasupra asezati restul de kaizer, restul de varza tocata, cimbrul si turnati 150 ml bulion. Puneti o farfurioara peste sarmale.
Intr-o oala incalziti mai multa apa amestecata cu 1 lingura sare si turnati apoi din aceasta apa peste sarmalute pana sunt perfect acoperite.
-daca folositi varza murata, in apa cu care acoperiti sarmalele nu mai puneti sare!
Fierbeti pe aragaz cu capac, la foc mai mare pana incep sa fiarba si apoi dati pe mediu spre mic, cca 45 minute. Verificati o sarmaluta pentru a fi siguri ca sunt fierte inainte de a stinge focul.
- timpul de fierbere depinde si de marimea sarmalelor
-le puteti fierbe acoperite si in cuptor cca 2-3 ore la 180C
Serviti cu smantana.
Pofta buna, prieteni de pe forum...cu bere Timisoreana, superLast edited by kenjiro_sanga; 22 January 2010, 22:45.sigpic
Maică, ce mafioți de treabă !!!
Comment
-
are loc, face acum paine si gogosi cu fatasigpic42.453.149
Comment
-
gogosile si paineasigpic42.453.149
Comment
-
Hai la gogosi, hai la gogosi.....gratis !!!
Bravo domnule ...
CIORBĂ DE BURTĂ...a la Mafia LCDeva
INGREDIENTE :
[B]BURTA DE VITĂ -2 KG
2 MORCOVI
JUMATATE DE CEAPĂ
ARDEI GRAS -1 BUC(GOGOSAR MURAT)
ARDEI CAPIA ROSU -1 BUC.
FRUNZA DAFIN - 2,3 BUC.
ARDEI IUTE - 2 BUC.
CUBURI VITA - 3 BUC.
USTUROI -2 CĂPĂŢĂNI
6 OUA
6 LINGURI DE FĂINĂ
SMĂNTÂNĂ – 5OO GR.
Burta se fierbe inainte cu o lingura mare de sare,boabe piper 10 bucati,frunza de dafin si jumatate de lingura mica de sare de lamaie(daca burta este de culoare neagra). Se fierbe bine(se incearca cu lingura sa se rupa bine).Apoi burta se scoate intr-o sita si dupa ce se raceste se taie felii.
Morcovii se razuiesc bucati potrivite,ceapa se taie bucati mici,ardei gras se taie bucati mici si ardeiul kapia la fel.Dupa ce se taie toate se baga in oala,se adauga ulei sa acopere toate legumele si se calesc pana se schimba culoarea.
Se adauga apa jumatate de oala ,se pune 2 frunze de dafin,ardeiul iute se taie bucati marunte si o lingura jumatate de sare dupa care se pun toate in oala plus 3 cuburi de vita ptr gust.
Se lasa la fiert si cand da in clocot se aduga burta oparita si se fierbe pana burta se taie cu lingura(sa nu fie tare).
MAIAUA
Usturoiul curatat, 2 capatani,se preseaza in sita cu 6 galbenusuri de oua,cu 6 linguri de faina alba si 500 gr. de smantana apoi se amesteca toate.Se ia apa din oala fiarta si se amesteca cu continutul pana se face o pasta omogena.
In oala se completeaza cu apa rece cantitatea care ati luat-o pentru a face pasta, deci se adauga 3 polonice din oala.Dupa ce sa facut pasta, se goleste prin sita in oala, se tine in continutul oalei si se amesteca 10 secunde,se scoate afara sita si se apasa continutul pana nu mai curge,apoi usturoiul ramas se arunca.Apoi se amesteca cu lingura de lemn tot timpul si se adauga 2 linguri de otet si sare, dupa gust.se amesteca in continuare pana apare o spuma deasupra ciorbii de culoare alba,spuma se ia cu o lingura pana ramane numai uleiul de deasupra ciorbii.
Se adauga o cana de apa dupa grosimea ciorbii.
COLEGIUL DE BUCĂTARI "MAFIA LCDeva"
...POFTĂ BUNA !...sigpic
Maică, ce mafioți de treabă !!!
Comment
Comment