Cum se procedeaza in acazul unui accident cu sau fara victime sau in cazul unei tamponari usoare care nu s-a petrecut pe un drum public. Exemplu: in parcarea unui centru comercial, in curtea unei locuinte, in garajul propriu, pe un drum de munte (forestier), la iarba verde, in padure, la gratar (loc autorizat sau nu), pe platforma industriala a unei firme, pe rampa de acces intr-un garaj/subsol (aceste rampe sunt sau nu considerate drum public?), etc? Stiu ca exista varianta de a suna la 112 in astfel de situatii si ti se explica ce trebuie facut in functie de situatia concreta, problema e ca odata cu informatiile preimite se inregistreaza in mod oficial evenimentul.
Accident
Collapse
X
-
care e urgenta pentru a suna la 112?
in oricare din cazurile enumerate de tine este necesara prezentarea la o unitate de politie pentru obtinerea autorizatiei de reparatii.
insa in unele situatii prezentate, de pilda parcarea unui centru comercial, se aplica regulile codului rutier pentru ca desi nu este drum public, este asimilat unui astfel de loc, fiind accesibil oricarei persoane.
sunt astfel de parcari cu semne de circulatie in interiorul lor.
nu sunt de acord cu colegul care a concluzionat ca e culpa comuna din start.a good plan today is better than a perfect plan tomorrow
Comment
-
Din cate stiu eu, asigurarea RCA obligatorie este valabila DOAR pe DRUMURILE PUBLICE. Parcarea unui centru comercial, curtea ta etc. nu sunt drumuri publice, ci sunt PROPRIETATI PRIVATE ( sau, cum ar zice un avocat, NU SUNT DRUMURI PUBLICE). Daca cineva te accidenteaza in parcarea unui centru comercial ( si se intampla destul de des... ), chiar daca e vinovat, nu e obligat sa-ti dea asigurarea. Poti chema politia, insa nu va rezolva nimic.
La intrarea in parcare a fiecarui centru comercial exista o pancarda destul de mare pe care scrie "Proprietate privata. Respectati regulile de circulatie". Sau ar trebui sa fie...
Comment
-
ORDONANTA GUVERNULUI Nr. 43/1997*) privind regimul drumurilor
Sectiunea II: Clasificarea si încadrarea drumurilor
Art. 3
Din punct de vedere al destinatiei drumurile se împart în:
a) drumuri publice - drumuri de utilitate publica si/sau de interes public destinate
circulatiei rutiere si pietonale, în scopul satisfacerii cerintelor generale de transport
ale economiei, ale populatiei si de aparare a tarii; acestea sunt proprietate publica si
sunt întretinute din fonduri publice, precum si din alte surse legal constituite;
(la data 20-apr-2010 Art. 3, litera A. din capitolul I, sectiunea II modificat de Art. I, punctul 2. din
Ordonanta 7/2010 )
b) drumuri de utilitate privata - drumuri destinate satisfacerii cerintelor proprii de
transport rutier si pietonal spre obiective economice, forestiere, petroliere, miniere,
agricole, energetice, industriale si altele asemenea, de acces în incinte, ca si cele din
interiorul acestora, precum si cele pentru organizarile de santier; ele sunt
administrate de persoanele fizice sau juridice care le au în proprietate sau în
administrare.
(la data 09-iul-2002 Art. 3 din capitolul I, sectiunea II modificat de Art. I, punctul 2. din Legea
413/2002 )
Art. 4
Din punct de vedere al circulatiei drumurile se împart în:
a) drumuri deschise circulatiei publice, care cuprind toate drumurile publice si acele
drumuri de utilitate privata care asigura, de regula, accesul nediscriminatoriu al
vehiculelor si pietonilor;
b) drumuri închise circulatiei publice, care cuprind acele drumuri de utilitate privata
care servesc obiectivelor la care publicul nu are acces, precum si acele drumuri de
utilitate publica închise temporar circulatiei publice.
Comment
-
Originally posted by Midnighte View PostDin cate stiu eu, asigurarea RCA obligatorie este valabila DOAR pe DRUMURILE PUBLICE. Parcarea unui centru comercial, curtea ta etc. nu sunt drumuri publice, ci sunt PROPRIETATI PRIVATE ( sau, cum ar zice un avocat, NU SUNT DRUMURI PUBLICE). Daca cineva te accidenteaza in parcarea unui centru comercial ( si se intampla destul de des... ), chiar daca e vinovat, nu e obligat sa-ti dea asigurarea. Poti chema politia, insa nu va rezolva nimic.
La intrarea in parcare a fiecarui centru comercial exista o pancarda destul de mare pe care scrie "Proprietate privata. Respectati regulile de circulatie". Sau ar trebui sa fie...
Ca o ironie, dupa doua zile ma cauta doamna sa-mi dea asigurarea, sa mergem impreuna la asigurator sa facem hartiile pentru reparatie. Am intrebat-o de unde schimbarea si mi-a spus ca asa a indrumat-o asiguratorul ei.
Bineinteles ca nu am mai fost interesat de propunerile ei.
In concluzie, parcarile centrelor comerciale au regim de drum public.
Comment
-
E mai mult decat normal. Cum mama masii, sa fie altfel decat un drum public o parcare, fie ea si a unui privat, in care e permis accesul? Nu vi se pare logic, faptul ca aceasta se supune tuturor regulilor de circulatie? Dupa cum stiti, in acele parcari, sunt si semne de circulatie.
In aceiasi ordine de idei, in parcarile private cu paza, cum credeti ca sta treaba? Parchezi, platesti, ai asigurata masina, dar daca te loveste unul acolo, gata s-a rupt filmul? Sa fim rezonabili.
A mai avansat cineva ideea asta acu'ceva timp; chiar a existat o polemica la un moment dat pe tema asta, cum ca, in cazul unui accident, esti pe riscul tau; cine credeti ca s-ar mai duce cu masina la cumparaturi?Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.
Comment
Comment