If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care preia o parte dintre solicitările transportatorilor rutieri, inclusiv posibilitatea unei intervenţii asupra preţurilor stabilite de către firmele de asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) putând solicita firmelor de asigurări aprobarea scumpirii poliţ-elor RCA în anumite condiţii.
Tot la propunerea transportatorilor, a fost introdusă compensarea directă în cazul asigurărilor RCA. Persoana vătămată este despăgubită de propriul asigurător, iar acesta îşi va recupera banii de la asigurătorul persoanei vinovate.
sa vedem dacă se va tine cont și se va adopta. Sursa
Persoana vătămată este despăgubită de propriul asigurător, iar acesta îşi va recupera banii de la asigurătorul persoanei vinovate.
Asta ar fi o treaba foarte buna.
(3) Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul - pe drumuri publice, pe
drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în orice alte locuri, atât în timpul
deplasării, cât şi în timpul staţionării vehiculului asigurat, asigurătorul RCA acordă despăgubiri
până la limita de răspundere prevăzută în contractul RCA pentru:
b) prejudiciul produs din culpa conducătorului vehiculului asigurat, inclusiv în cazurile în
care la data accidentului conducătorul vehiculului:
(i) a condus vehiculul fără consimţământul explicit sau implicit al asiguratului;
(ii) nu este titularul unui permis care să îi dea dreptul să conducă vehiculul respectiv;
(iii) nu a respectat obligaţiile legale de ordin tehnic cu privire la starea şi siguranţa
vehiculului respectiv;
Asta iarasi e de bine.
Acum ce nu inteleg.
Excluderi
Asigurătorul RCA nu acordă despăgubiri pentru:
...(ii) bunul avariat şi vehiculul asigurat fac parte din patrimoniul comun al soţilor;
Ce nu suna bine:
Art. 18. - Soluționarea cererii de despăgubire
(1) În termen de cel mult 3 luni de la data înaintării cererii de despăgubire ...
Asta "nu bun". Am patit-o cu Asirom. Au dreptul sa taraganeze prea mult si se profita de asta.
Alta treaba buna:
(4) Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la data
depunerii documentelor necesare stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei, sau de la data la
care asigurătorul RCA a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau acordul entității de
soluționare a litigiului cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească;
deasemenea o treaba buna:
(5) Dacă asigurătorul RCA nu îşi îndeplineşte obligaţiile în termenul prevăzut la alin. (1) sau şi le îndeplineşte în mod defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea, se
aplică o penalizare calculată pentru fiecare zi de întârziere, prin aplicarea dobânzii Banca
Naţională a României ROBOR plus o marjă anualizată de 30 de puncte procentuale pentru
întreaga sumă de despăgubire cuvenită sau la diferenţa de sumă neachitată, care se plăteşte de
asigurător
Aici se pune problema: cum putem rezolva o astfel de situatie?
Per total suna bine dar necesita amendamente. (parerea mea.)
Last edited by Fanez; 12 September 2016, 07:46.
Reason: Automerged Doublepost
Proiectul e un raspuns la protestele recente ale transportatorilor. Cred ca se pune batista pe tambal pana la alegeri.
Poate ma insel.
Prevederile proiectului sunt bune, dar, in cazul ca se vor aplica, politele vor deveni si mai scumpe pentru toate categoriile de platitori, nu doar pentru unii, ca in prezent.
Sper, iarasi, sa ma insel.
Cat timp nu se leaga cazierul rutier de pretul RCA, e degeaba. Un sofer cu 10 amenzi rutiere plateste aceeasi asigurare cu alt tip de aceeasi varsta si acelasi tip de masina, daca nu au cauzat daune niciunul. Dar in cazul primului, riscurile asiguratorului sunt mult mai mari.
Proiectul e un raspuns la protestele recente ale transportatorilor. Cred ca se pune batista pe tambal pana la alegeri....
Cat timp nu se leaga cazierul rutier de pretul RCA, e degeaba. Un sofer cu 10 amenzi rutiere plateste aceeasi asigurare cu alt tip de aceeasi varsta si acelasi tip de masina, daca nu au cauzat daune niciunul. Dar in cazul primului, riscurile asiguratorului sunt mult mai mari.
Protestele au fost facute in special pentru pretul prea mare al politelor, nu prea e raspuns la "intrebarea" pusa.
Ai dreptate cu amenzile. Daca citeste "cineva" ce ai zis o sa considere ca e o idee de luat in calcul, prin urmare inca un motiv de scumpire brambura a politei.
RCA se refera doar la daune produse tertilor. Deja cu amenzile e alta poveste; unii circula 100 de mii pe an, pentru ca asta le e profesia, iar altii scot masina pe drum doar de sarbatori.
Poate o idee ar fi aceea ca retrogradarea clasei sa tina cont si de valoare daunei produse si nu de numarul evenimentelor; o oglinda rupa sau o dauna totala vor retrograda ambii soferi cu 4 clase. Ce sofer va agrea asiguratorul?
Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.
...
Poate o idee ar fi aceea ca retrogradarea clasei sa tina cont si de valoare daunei produse si nu de numarul evenimentelor; o oglinda rupa sau o dauna totala vor retrograda ambii soferi cu 4 clase....
Foarte corect. În cazul meu, n-am reparat masina cu banii lor, dar evenimentul a fost înregistrat. Banuiesc ca l-a retrogradat pe vinovat chiar daca n-au avut nicio pierdere.
Eliminarea prețului în funcție de vârsta/oraș.
Prețul RCA în funcție de cazierul rutier al șoferului nu al autovehiculului.
În rest, drumuri bune sa avem.
1 Eliminarea prețului în funcție de vârsta/oraș. 2 Prețul RCA în funcție de cazierul rutier al șoferului nu al autovehiculului.
1 - cand poti merge legal cu asigurare pe numele lu' Tanti Leanta din Fundu Tutovei care are 100 si de ani si nu are permis e clar ca nu-i corect criteriul de varsta/localitate de domiciliu.
2 - daca se urca sotia/copii/rude/orice soferi din firma la volanul masinii tale sau la volanul unei masini de firma atunci cum faci cu asigurarea ?
s-a mai discutat si aici pe forum. solutii ar fi sa se ieftineasca asigurarile (sa se scumpeasca de ordinul zecilor de ori rca-ul unuia care face daune), dar nu se gasesc motive.
...
Prețul RCA în funcție de cazierul rutier al șoferului nu al autovehiculului.
...
Ce legatura are soferul cu problema discutata ? Atita timp cit RCA e pe proprietar si nu "pe permis" discutia e cam aiurea.
Asta e, am si eu o boala, asigurarea pe permis nu pe proprietar, o persoana poate avea cite masini vrea, soferul produce daunele, ala sa plateasca sau sa mearga la instanta/puscarie
a fost pe casco pe regres ? si-au recuperat banii de la rca.
N-a fost pe casco. Nici reparatie, nici regie proprie decontata. Bani de la Asirom oha, ciuciunga, nema, nexam , ioc etc.
Apropos de proiectul în cauza, reparatiile în regie proprie ar trebui decontate fie cu facturi de la service-ul care ti-a reparat, fie cu facturi la piese etc., fie la pretul pe care l-ar plati ei la service-ul la care te trimite (sau agreat). Acum iti da o suma pe care o considera ei suficienta, suma care nu-ti ajunge nici pentru piese.
Partile bune ale acestui proiect de OUG.
1.In functie de inters, poti incheia RCA pe o luna, doua trei, etc.
2. Compensarea directa, in baza unei clauze contractuale; sper sa nu se majoreze si polita in acest caz (poti cere despagubirea de propriul asigurator)
3. Posibilitatea rascumpararii clase bonus malus (avantajeaza in cazul unui incident minor si in general tinerii, care deja platesc sume mari, iar retrogradarea cu 4 clase ii pune in situatia de aplatite polite mari, cel putin 2 ani)
...
Per ansamblu, e bine.
Last edited by IancuMIC; 12 September 2016, 17:55.
Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.
We process personal data about users of our site, through the use of cookies and other technologies, to deliver our services, personalize advertising, and to analyze site activity. We may share certain information about our users with our advertising and analytics partners. For additional details, refer to our Privacy Policy.
By clicking "I AGREE" below, you agree to our Privacy Policy and our personal data processing and cookie practices as described therein. You also acknowledge that this forum may be hosted outside your country and you consent to the collection, storage, and processing of your data in the country where this forum is hosted.
Comment