Tutorial - Schimbare Iluminat Interior - Bord, Butoane, Climatizare

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Eu folosesc rezistori de 620 - 680 ohmi, in functie de culoarea ledurilor (cele rosii au tensiunea de deschidere mai mica). Asta pentru ca nu recomand / nu am incredere in ledurile China ca ar rezista prea mult la 20mA. Deci aleg mai "safe" un 17-18 mA. Diferenta la luminozitate este mica, dar va creste durata de viata.
    Pentru 3 leduri in serie (5 pentru culoarea rosie) recomand rezistori de 220 - 270 ohmi.
    GL-22-TOF

Comment

• Likehell23 ai aplicat bine formula si valoarea este corecta (desi exista si valori custom de ex. 532,4ohm cu toleranta 1% dar asta este alt subiect). In practica, pe lnga tensiune, curent, lungime de unda si altele, producatorii "seriosi" mai specifica si intensitatea luminoasa a led-ului. Daca un led de 200mcd il poti inseria fara probleme cu 820ohm pentru o lumina decenta, nu acelasi lucru il poti face cu un led de 1800mcd pentru ca vei obtine o mica lanterna iar noaptea cand il vei avea prin preajma, nu va fi prea placut (exceptand doar plafonierele). De aceea, pentru led-uri puternice poti merge pana la 1k8 sa obtii o intensitate nederanjanta. Tine cont si de acest aspect.

Comment

• @danielliviu - intradevar buna masura luata impotriva celor chinezesti! o sa ma gandesc sa o aplic si eu si cat despre cele 3 leduri in serie (albe) mie nu mi s-au aprins cu 220 ohm deloc ... nici macar o licarire chiar nu am inteles de ce!!! cu 150 ohm mergea ok

@valpo nu cred ca m-am gandit vreodata la asta... , adica nu luam in calcul puterea luminozitatii! un fapt de care o sa tin cont pe viitor

Va multumesc pentru sfaturi si explicatii!!!

Comment

• As vrea sa imi fac o plafoniera home made cu leduri, folosesc leduri de 5mm, o sa le leg cate 3 in serie (asa ma gandesc eu daca nu e bine veniti cu sfaturi ). Intrebarile mele sunt urmatoarele este necesar sa leg la fiecare led rezistenta sau la fiecare serie de cate 3 ( sunt incepator in ale electronicii si vreau sa fac bine ceea ce fac ) iar cea de a doaua intrebar ar fi urmatoarea: Am atasat o poza din care sa va fie mai usor sa va dati seama ce as vrea sa realizez, in momentul in care deschid usile as vrea sa se aprinda doar ledurile albastre, iar in momentu in care trec plafoniera pe permanent sa se aprinda numai ledurile albe!
          Attached Files

Comment

• E bine 3 leduri in serie cu o rezistenta de 680 ohmi - pentur fiecare grup de 3 leduri.
            Daca vrei sa aprinzi ledurile in mod diferit o sa trebuiasca sa modifici si plafoniera...
            da-o jos si uite-te pe spatele ei sa vezi cum este cablajul. Daca reusesti sa faci ce ti-ai propus, detaliaza aici...
            GL-22-TOF

Comment

• @Narcisuc20 , la 3 leduri albe sau albastre in serie trebuie sa pui rezistenta de 270ohms , ca sa fie intensitatea ledurilor normala
              AG 64 P U F

Comment

• Da, asa e. rezistenta de 270 ohmi. Scuze, greseala mea. Din obisnuinta, ca la plafoniera de obicei pun fiecare led cu rezistenta lui...
                GL-22-TOF

Comment

• Mersi de sfaturi o sa incerc sa vad ce iasa, momentan probez cu leduri ieftine si pe urma o sa fac cu leduri calitative!

Comment

• cat timp tin ledurile ca am citit pe foru electronisti ca daca nu pui asa ceva http://users.telenet.be/davshomepage/current-source.htm la 4000 de turati este alt amperaj si se ard ledurile

Comment

• Sincer? Zi-le sa mai invete, ca intensitatea curentului prin leduri este limitata de rezistorul legat in serie.
                      La turatii mai mari este mai mare intensitatea curentului care pleaca din alternator spre baterie. Asta nu inseamna ca si curentul prin leduri va fi mai mare.
                      In functie de calitatea ledurilor, acestea pot avea o durata de viata de la 10.000 la 100.000 ore. Aceeasi durata de viata depinde si de curentul limitat prin led cu ajutorul unui rezistor. El trebuie calculat pentru 14,4V, nu pentru 12V.
                      Nu spun ca nu e bine ce recomanda (LM317). Cine vrea, poate folosi fara probleme.
                      Este alegerea fiecaruia cum construieste montajele cu leduri.
                      Mai spun doar ca la multe masini care au deja leduri in butoane, acesta este alimentat simplu printr-un rezistor. Nu mi-a dat inca prin cap sa masor si valoarea unui astfel de rezistor inca.
                      GL-22-TOF

Comment

• Originally posted by Narcisuc20 View Post
                        As vrea sa imi fac o plafoniera home made cu leduri, folosesc leduri de 5mm, o sa le leg cate 3 in serie (asa ma gandesc eu daca nu e bine veniti cu sfaturi ). Intrebarile mele sunt urmatoarele este necesar sa leg la fiecare led rezistenta sau la fiecare serie de cate 3 ( sunt incepator in ale electronicii si vreau sa fac bine ceea ce fac ) iar cea de a doaua intrebar ar fi urmatoarea: Am atasat o poza din care sa va fie mai usor sa va dati seama ce as vrea sa realizez, in momentul in care deschid usile as vrea sa se aprinda doar ledurile albastre, iar in momentu in care trec plafoniera pe permanent sa se aprinda numai ledurile albe!
                        salut
                        mi-a placut ideea ta si m-am gandit sa o pun in aplicare
                        astazi am terminat de facut circuitul si de lipit ledurile
                        (cate 3 in serie cu rezistenta de 580)
                        eu am folosit leduri smd deoarece nu ai loc prea mult
                        si au o dispersie mult mai buna
                        sambata sper sa le montez (fata si spate)
                        si sa fac aprinderea cum ai zis si tu
                        Attached Files
                        sigpic
                        http://www.loganclub.ro/forum/nt_16_mic-t38412.html

Comment

• Daca reuesti sa faci aprinderea cum am zis eu te rog sa postezi aici. Nu am avut timp sa ma ocup de ea si am facuto simpla

Comment

• cam asa mi-a iesit
                            cand deschid portiera se aprind doar cele albastre
                            aprinderea la cele albe am facut-o de la cel de-al doilea
                            intrerupator de la plafoniera fata
                            care da comanda si la cea din spate
                            asa am vrut sa le aprind pe amandoua si numai cu
                            comanda de la cea din fata
                            Attached Files
                            sigpic

Comment

• Da ai plafoniera cu 2 butoane. A mea e simpla cu unul singur! Probabil o sa schimb si eu plafoniera si o sa imi pun din asta iar cea simpla o montez in spate!

Comment

• la cea simpla poti sa faci aprinderea calbastrelor singure
                                adica cand deschizi poriera
                                dar la cele albe cand le aprinzi se vor aprinde si albastrele
                                sigpic

Comment

Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google