Tutorial Montare Statie CB (+ Idee De Fixare)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Tutorial Montare Statie CB (+ Idee De Fixare)

Mai jos va prezit primul meu tutorial in care am incercat sa va arat cum am ales sa imi montez statia CB. Pentru intrebari va rog sa folositi sectiunea comentarii!

Last edited by valeriuciprian; 28 November 2013, 19:15.

Cu antena cel mai usor este sa folosesti o talpa magnetica cu fir mai lung si sa o introduci pe sub mocheta pina in portbagaj. Cand ai nevoie de ea doar o scoti si o fixezi de plafon.
    Dezavantajul este ca firul trebuie sa aiba 3.6m sau multiplu de aceasta valoare si sa ai grija sa nu faca bucle ca se duce draq SWR-ul si calibrarea antenei.
    Eu am fir de 7.2m si tin talpa cu antena in portbagaj.

Comment

Cablul de la talpa mea din cate imi aduc aminte are 3 m si nu ar ajunge sa-l trag prin portbagaj. Ai dreptate, grija la bucle! Un amic si-a pus o statie mai "chinezeasca" la care daca indoiam firul in timp ce vorbeau colegii distorsiona urat sunetul.

Comment

Casper, de unde naiba le scoti frate? Cine naiba ti-a spus ca trebuie multiplu de 3,6 ? Cablul la magneti in general e de 3,6.
        Cablu se vinde la metru, crezi ca sta cineva sa-ti masoare cm? In plus, cablul pentru suport fix vine la 4 metri. SWR-ul garantez ca la tine nu e la fel de fiecare data. Sansele sa pui antena EXACT in acelasi loc unde ai pus-o cand ai calibrat-o sunt foarte mici.
        Cea mai sigura metoda e cu suport fix, dai doar antena jos si nu-ti faci griji. Sau cumperi o antena care o pui in locul celei originale si gata
        Radu, eu am cablul tras prin portbagaj si ajunge magnetul la fix pe usa portbagajului.

Comment

Cand mi-am achizitionat statia si eu vroiam sa montez antena pe portbagaj dar majoritatea electricienilor cu care am discutat, au spus ca antena este realizata pentru a capta sau a trimite semnalul cel mai bun de pe plafonul masinii.

Comment

Planul de masa e mai bun pe plafon plus ca deschiderea unghiulara este maxima fara blocaje.

Comment

Originally posted by Razvy View Post
              Casper, de unde naiba le scoti frate? Cine naiba ti-a spus ca trebuie multiplu de 3,6 ? Cablul la magneti in general e de 3,6.
              Cablu se vinde la metru, crezi ca sta cineva sa-ti masoare cm? In plus, cablul pentru suport fix vine la 4 metri. SWR-ul garantez ca la tine nu e la fel de fiecare data. Sansele sa pui antena EXACT in acelasi loc unde ai pus-o cand ai calibrat-o sunt foarte mici.
              Cea mai sigura metoda e cu suport fix, dai doar antena jos si nu-ti faci griji. Sau cumperi o antena care o pui in locul celei originale si gata
              Radu, eu am cablul tras prin portbagaj si ajunge magnetul la fix pe usa portbagajului.
              Lungimea unui cablu de antena trebuie sa fie un multiplu de λ/4. Asta inseamna un multiplu de 1,81m pentru frecventa canalului 22 (27,225 kHz)

Comment

Lungimea unui cablu E INDICAT NU TREBUIE sa fie multiplu de 0.9, dar sa trecem peste. Uite ca eu am cablu de 5 metri pus la magnet si am vorbit si 10 - 15 KM cu un ML145 de la Sirio si nu sunt singurul de aici.
                Radu, daca electricienii se pricep la Radio, si eu ma pricep la avocatura. Intr-adevar, cea mai buna pozitie a antenei e pe plafon, dar cand nu ai de ales sau te incurca ceva, o poti lasa si pe portbagaj. Eu momentan cu un MW4000 plasat pe portbagaj, vorbesc cam la aceeasi distanta ca si cu un ML amplasat pe plafon

Comment

Lungimea unui cablu E INDICAT NU TREBUIE sa fie multiplu de 0.9, dar sa trecem peste. Uite ca eu am cablu de 5 metri pus la magnet si am vorbit si 10 - 15 KM cu un ML145 de la Sirio si nu sunt singurul de aici.
                  Radu, daca electricienii se pricep la Radio, si eu ma pricep la avocatura. Intr-adevar, cea mai buna pozitie a antenei e pe plafon, dar cand nu ai de ales sau te incurca ceva, o poti lasa si pe portbagaj. Eu momentan cu un MW4000 plasat pe portbagaj, vorbesc cam la aceeasi distanta ca si cu un ML amplasat pe plafon
                  Nu zic nimic ca ai vb. la 10-15km, dar credema cu un cablu bine calibrat la lungime si antena buna poti vb. si la mii de km.
                  De ex eu cu un alan 78 antena ml145 midland cu cablu de 7.2m vorbesc lejer la 20km iar vara pe propagare am vb. in Slovenia, Ungaria, Bulgaria etc, chiar si la voi in Timisoara cu un nene ce mergea spre Belgrad.
                  Toate astea cu 4W, si alti se chinuie cu zeci si sute de w sa vb. la 50 km.

Comment

Statia mea are limitare pentru 4w(stiu ca asta e valoarea legala in RO), dar daca o las la puterea ei maxima(10w) ne poate controla cineva?

Comment

Am auzit ca mai nou sunt controale si in ro. Daca iesi din tara risti sa fii amendat si sa iti fie gaurita statia daca are peste 4w. Sunt tari din europa in care este ilegala. Oricum dupa ce treci de ungaria nu isi mai prea are rostul.

Comment

Peste tot in europa e limita la 4W, in unele tari e limita si mai jos, depinde de situatie. Leo, crede-ma ca e utila si dincolo de ungaria. Nu ai vrea sa stii ce bine prinde cand esti singur in masina, sa ai cu cine conversa.
                        Casper, vezi ca vorbesti prostii la faza cu miile de km. acolo sunt alte frecvente si alte scule ;)

Comment

Razvy, eu fac drumul cluj-bologna si dupa budapesta o folosesc mai putin. is mai putini romani si pe autostrada e mai ok sa mergi regulamentar ca sunt si camere fixe. insa e foarte bune. eu am cumparat-o cu 480 lei parca noua cu tot cu antena de 145 si suport, cu 2 ani garantie, marca performer, dar merge la 15km. si-a scos de atunci banii de cateva ori.

Comment

Casper, vezi ca vorbesti prostii la faza cu miile de km. acolo sunt alte frecvente si alte scule ;)
                            Ia cauta mataluta cu gogu ce inseamna propagare in CB si DX si mai vorbim dupa.

PS. Daca mai ai ceva de spus ne mutam pe privat sa nu mai poluam topicul.

Comment

buna seara. de curand am incercat sa modific unghiul antenei pentru ca imi lovea, la gropi, plafonul, si am rupt-o. ce pot face in aceasta privinta? se poate lipi cumva?

Comment

Working...
                              X
                              Anulare DPF
                              Politica de Securitate Google