Din 7 miliarde cati suntem pe planeta asta, daca intrebi pe fiecare, cum arata Creatorul, in opinia sa, probabil ca imaginea Lui e facuta din 7 miliarde pe piese. NIMENI nu detine adevarul absolut.
Obisnuinta Naturii Umane Vs. Dumnezeu
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Pai noi suntem chip si asemanare. Parintii ne dau partea trupeasca (trecatoare), Dumnezeu ne da partea sufleteasca (perfecta/perfectibila)
Dumnezeu nu creaza imperfectiuni. Acolo unde sunt probleme, trebuie sa ne uitam la parinti, la bunici - de acolo se mostenesc niste tare, niste bube.
Dar daca voi spuneti ca sunteti "de sine statatori" si nu mai vedeti legatura cu parintii si stramosii... voi stiti la ce va referiti
Comment
-
vine dalai lama si se converteste la crestinism. crestinism ortodox. isi traieste ultimii ani in deplin consens cu invataturile si obiceiurile crestine ortodoxe romane. in mod evident, se mantuieste...unde sunt radacinile, traditiile, prelungirea strabunilor, etc? chestiunea cu natiunea, starbunii, o putem extinde la niel planetar, ca toti suntem datori cu o moarte si doar traind intr-un anume fel ne mantuim. degeaba se mantuiesc 4 miliarde, ca restul de 3 se duc in satul ala sarbesc, 3.14zdarovacz deci, trebuie in primul rand sa ne mantuim la nivel individual si pe cat posibil sa incerci sa-i ajuti pe altii in timpul vietii sa faca si ei ceva in directia mantuirii. daca ajuti un budist si nu un alt individ, botezat crstin, e pacat? nu. deci, nu conteaza natia, conteaza individul si omenirea in ansamblu. crezi tu ca doar ramanii se vor mantui, sau rusii si sarbii, ca restul nefiind ortodocsi se duc pe pluta? eu zic ca nu, atata timp cat suntem de acord ca Dumnezeu are mai multe nume in diferite culturi, dar intruchipeaza binele si un anume fel de viata, iar ajungem ca nu conteaza "radacinile".Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.
Comment
-
Seba, esti un baiat fin. Ce nu-i de inteles? Eu tot asta spun. Un musulman foarte credincios si un crestin foarte credincios sunt oameni care se pot intelege intre ei, se pot ajuta intre ei, se pot respecta intre ei si se pot pretui unul pe celalalt. Fiecare se roaga la Dumnezeu - in felul lui si in limba lui si in modul sau propriu de a se raporta la Dumnezeu, conform religiei fiecaruia.
Unde am spus eu ca eu ca roman sau ca, crestin ma consider mai grozav decat un musulman? De unde le scoateti? Am spus ca nu sunt eu cel care pot sa ma exprim ca musulmanul este mai prejos de mine.
La voi preocuparea este exterioara - ce face musulmanul, ce face budistul - e mai sus, e mai jos. De ce nu va preocupa propria mantuire, propria credinta si propria persoana?
Daca tu nu esti tare in credinta, daca tu nu esti aproape de Dumnezeu - cum il poti ajuta pe cel de langa tine?
Credinta in Dumnezeu inseamna in primul rand sa ne cunoastem pe noi, cu bunele si cu relele, sa ne intarim in credinta, sa ne smerim, sa ne rugam pentru propriile greseli si sa ne indreptam ca sa nu mai facem greseli. E foarte greu sa ne schimbam pe noi. E mult mai usor sa criticam si sa apostrofam pe altul (mai ales daca o facem cu rea intentie inseamna ca suntem departe de Dumnezeu.)
In privinta religiei musulmane chiar nu am cum sa ma exprim. Nu am citit coranul si nu cunosc obiceiurile lor religioase. Am intrat 1 singura data intr-o moschee, cea din Mangalia, care se viziteaza in regim de muzeu. Am inteles atunci ca barbatii vin la moschee la slujbe si ca femeile in mod normal nu participa la slujbe, insa vin de sarbatorile lor "ca invitat" intr-o zona din moschee.
Si mai stiu ca au 5 rugaciuni pe zi, care in general sunt respectate de catre musulmani - daca e sa comparam cu grosul ortodocsilor din Romania care au uitat sa se mai roage. Din punctul asta de vedere, cred ca ei inca isi mai pastreaza exercitiul rugaciunii. Asta nu inseamna ca religia musulmana e mai buna decat ortodoxia, ci ca ei, oamenii respectiv si-au pastrat obiceiul de a vorbi lui Dumnezeu. Noi de ce ni l-am pierdut? Bunicii nostri inca il aveau. Trebuie sa ne cercetam pe noi. Dar uita ca uitandu-l pe bunicu' il uitam si pe Dumnezeu.
Ce e rugaciunea? Vorbirea noastra cu Dumnezeu.Last edited by ion_R5; 31 March 2012, 00:21.
Comment
-
Prea multe limite! Trebuie sa fii intr-un fel ca sa ajungi altfel...trebuie sa faci ceva, ca sa ajungi altceva. Ioane, nu-ti "impune" propria filozofie de viata, asupra a ceea ce ar trebui sa fie ca se ajunge inevitabil la povestea cu ferestruica aia prin care observam realitatea. E parerea ta si e normal ca fiecare sa aiba o parere: 7 miliarde de pareri exista pe lumea asta si toate sunt adevarate si false, in acelasi timp.In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
@ Darksid3 --- treaba cu ferestruica e valabila la toata lumea, nu numai pentru mine. Si la tine tot printr-o "ferestruica" se percepe realitatea. Si fiecare ferestruica surprinde o parte din bolta cereasca de deasupra noastra, marginita la limitele fiecaruia.
Mi-e teama insa ca la unii "ferestruica" care pare foarte foarte larga, nu-i decat o pictura pe tot tavanul. Insa nu mai e nici o ferestruica, e pictura statica - care nu face legatura nici cu universul, nici cu lumea din jur, ci e doar o pictura - "o reclama de supermarket"
Pe Dumnezeu nu-L vedem cu ochii mintii - ci il primim in noi, in toata fiinta.
Comment
-
Limita aia duce intr-un fel de shamanism, alt subiect, alta dimensiune filozofica.
Fireste ca si eu imi am limitele, diferenta e ca sunt constient de asta si stau cu mintea deschisa la ORICE posibilitate.In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
Esti simpatic. Cand am spus eu ca nu am si eu limitele mele? Nu am afirmat ca le stiu eu pe toate. Fiecare dintre noi suntem limitati.
Viata fiecaruia pe pamant este limitata in timp. Fiecare om are o zi, cand viata pe acest pamant i se sfarseste. Trupul este muritor.
Si cunoasterea umana este limitata - in fiecare zi se mai descopera ceva. Si mai e limitata si fiindca foarte multe din cele stiute, descoperite, ne sunt ascunse.
Cel mai bun exemplu este asta cu "alimentele bio" Pai cine a stricat culturile, alimentele, partea de procesare? Fiindca bunicii si strabunicii nostri numai "bio" mancau... De ce a trebuit sa vina cineva si sa ne arate printr-o "ferestruica" beneficiile moderne ale industrializarii - ca acum dupa vreo 50 de ani, sa vina inapoi si sa ne spuna "oameni buni, mancati bio", chiar daca trebuie sa platiti ceva mai mult... Pai astia nu sunt tot comerciantii aia care acum 50 de ani faceau apologia productivitatii si calitatii - cu mere cat 2 pumni, cu rosia aia perfecta - ca de cauciuc, etc...
In fine, fiecare cand se plictiseste de ferestruica limitata - dar care face totusi legatura cu universul - isi picteaza tot tavanul cu o imagine "fara limite" - iar in centru se pune chiar pe el - omul, "atoatestiutor"
Fiecare e liber sa isi contureze propria parere, propria ferestruica. Totusi nu inlocuiti ferestruica cu o pictura pe tot tavanul care nu reflecta universul ci doar propria imagine.
Dar asta e masura timpului pe care il traim. Nu mai intelegem cine sunt sfintii si ce rol au avut - insa ne facem idoli din cantareti de muzica, actori si alte persoane publice - transformati in vectori de imagine comerciala.
Traim intr-o lume de plastic, in care ne sunt propuse "imagini", surogaturi si Ersatz-uri --- pe care foarte multi le imbratiseaza rapid - si totodata uita valorile umane autentice. De ce va inchinati la zeul ban? La Dumnezeu nu va inchinati, fiindca l-ati uitat. Dar la zeul ban de ce va inchinati?Last edited by ion_R5; 2 April 2012, 23:22.
Comment
-
Darksid3 --- daca ne luam "libertatea" de a face filosofie si punem toate afirmatiile noastre intr-o retorica - asta tine de vocabular, limbaj si schimb de idei. Asta nu schimba insa realitatea. Dumnezeu exista, indiferent de cat ne-am da noi cu parerea, indiferent daca exprimam fiecare din noi o idee mai avizata sau mai putin avizata.
Daca citesti Biblia, o sa vezi ca farisesii si carturarii nu sunt cei de s-a insotit Iisus Hristos, insa carora le-a vorbit de multe ori si sunt cei care au incercat sa-l prinda pe Iisus in cuvant, caruia i-au aruncat de multe ori vorbe cu viclesug.
Ratiunea intelectualului, este una limitat umana. Au fost chiar filosofi germani prin secolul 18 care au dezvoltat teorii care spun ca omul nu are suflet - si astazi in diverse curente si trenduri sunt puse in practica asemenea idei - ca modele sociale.
Noi romanii avem experienta din ultimii 22 de ani. In 1989 toata lumea s-a bucurat ca am scapat de Ceausescu care avea un defect de vorbire... si nici prea multa scoala nu avea. Si au vazut dupa aia tot felul de "intelectuali"... care-si schimbau ideile sociale si politice cu frecventa curentului electric altenativ (50 Hz)
Unde este moralitatea, unde este verticalitatea intelectualului la care se face atata apel? Eu in 22 de ani, nu am gasit o consistenta a verticalitatii intelectualului. Din cate se vede, rationalitatea umana este foarte flexibila si se muleaza rapid interesului material. Ne intoarcem la materialism? Iar uitam cu totul partea spirituala, dupa 50 de ani de ateism? Ateismul este o constanta a societatii post-moderne... si nu o caracteristica a socialismului/comunismului - asa cum ni se spunea inainte.
Capitalismul este inchinat zeului ban, mai mult decat socialismul era inchinat materialismului stiintific. Dar astea sunt filosofii - modele sociale inventate de om, ca sa propuna omului modele dupa care sa ne ghidam viata. De ce "filosofii" astia se chinuie de vreo 400 de ani sa-l scoata complet pe Dumnezeu din viata oamenilor? Si au inceput sa reuseasca in ultimii 200 de ani. Sa nu uitam ca miscarile care au vanturat Europa cu idei ateiste sunt cele de pe la 1848. Comunismu/socialismul s-a instalat ceva mai tarziu. Ideile ateiste insa apasa pe noi cu greutate tot mai mare astazi.
Din pacate nu vrem sa intelegem ca orice am inventa noi, Dumnezeu exista, este viu, si noi facem parte din creatie, suntem chip si asemanare. Poti nega asta - insa prin negare, nu schimbi realitatea.Last edited by ion_R5; 2 April 2012, 23:48.
Comment
-
Vorbim despre lucruri care au existat dintotdeauna sub alte forme. Tu imi zici de Biblie, eu iti pot spune despre Mahabharata, Enoh, Zohar, etc. Toate fiind scrieri cu multa esenta si care spun acelasi lucru, prin alte detalii. Daca stam sa ne ancoram de detalii, pierdem imaginea de ansamblu. Mereu va exista ceva ce trebuie sa contrasteze, este o lege universala. Ca unii dintre noi nu sunt de acord, este fix problema noastra, nimic mai mult. Este usor sa constati dar greu sa aduci niste solutii care chiar sa functioneze.In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
La ce solutii te referi?
Eu am v-am indemnat sa va apropiati de Dumnezeu - printr-o rugaciune spusa din suflet, prin participarea la slujbele din Biserica. Mai practic de atat, nu stiu ce v-as putea spune.
Darksid3, tu nu te-ai exprimat in ce crezi si in cine crezi. Daca este vorba de a propune ceva "practic", tu ce propui?
Comment
-
Indemnul dumitale nu instiga la deschiderea spirituala sau alimentarea constiintei ci la un comportament usor alienat si abordarea unui stil programat. "Sa mergem la, sa facem la, etc".
Este pur si simplu o observatie psihologica.
Eu nu dau sfaturi de genul asta, nu vreau sa fiu formator de opinie asa cum e massmedia, biserica, unii guru.In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
-
Darksid3, pozitia ta de "observator federal" - deasupra tuturor si fara a spune in ce crezi si in cine crezi nu este OK.
Crezi ca eu ma consider guru, sau altceva? Nici vorba.
Tu nu spui nimic despre ce orientare ai.
Sunt si oameni care se inchina la cel intunecat si exista putere si in cel intunecat - dar nu poate fi comparata cu Lumina lui Dumnezeu. Fiecare e liber sa aleaga la cine se inchina. (Ceea ce am spus in aceasta fraza nu se refera la tine, ci la optiuni pe care unii oameni le au si le aplica)
Comment
-
Nu stiu cata relevanta are dar daca m-ai intrebat, eu iti spun ca nu am nici un fel de orientare religioasa. Viziunea mea este una teozofica (repet, fara latura religioasa) si hermetica. Consider actul creationist ca avand amprenta asupra oricarui lucru viu, mai mult sau mai putin constientizat de OM. Consider ca tot ce exista este supus unor legi universale, incepand cu atomul si terminand cu cel mai indepartat sistem solar. Mai consider ca Binele si Raul sunt doar niste puncte de vedere si ca, Creatia trebuie sa le contina pe amandoua pentru a se putea manifesta.
Daca o sa ma intrebi peste 10 ani, o sa revin cu observatii noi, care pot completa ceea ce-am spus mai sus, atata tot.In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul
Comment
Comment